Uitslag Formule 1: Grand Prix van Abu Dhabi 2018

Auteur: , 50 Reacties

Big Will is van de grid verdwenen, dus gas op die lolly.

HAM

Het is zover, een bitterzoet moment, op de kalender van 2018 staat vandaag de laatste Grand Prix van het jaar. Het racefeestje in de schemering van Abu Dhabi gaat eigenlijk om des keizers baard, want Lewis Hamilton en Mercedes zijn al kampioen. Het gaat dus puur om de eer van de dag en om Fernando Alonso, die mogelijk zijn laatste F1 race ooit rijdt.

Hoewel Mercedes-honcho Toto Wolff deze week aangaf dat hij het liefst Goose ziet winnen dit weekend, pakte Hamilton gisteren gewoon weer de pole position. Zijn wingman staat, precies zoals het hoort, wel tweede op de grid. Ferrari en Red Bull kwamen als je de tijden bekijkt nog redelijk in de buurt in Q3, maar gevoelsmatig was de dominantie van Mercedes nooit in gevaar.

Een opvallend feitje in de kwalificatie (verslag) is dat Max Verstappen er dit keer niet aan te pas kwam ten opzichte van teamgenoot Ricciardo én in Q2 de hypersofts nodig had om de laatste sessie te halen. MV33 gaf de schuld aan het bandentemperatuurmanagement van zijn team. Hoe dan ook start de Nederlander vandaag als zesde. Interessant om in de gaten te houden: van de top-6 is hij de enige die de hypers onder zijn auto heeft zitten, de rest staat op de hardere ultra’s.

Start
Het laatste bandenfeitje deed ons natuurlijk hopen dat Max aan het begin van de race meteen als een mes door de Mercedes-Ferrari boter zou snijden, zoals hij ook deed in Brazilië. Maar helaas, Max Emilian beleeft een horrorstart en zakt terug in het middenveld. Ook teamgenoot Ricciardo heeft geen geweldige eerste ronde, hij wordt verschalkt door toekomstig Ferrari coureur Charles Leclerc. De top-4 blijft ongewijzigd, een tikje saai dus eigenlijk.

Dan zien we echter opeens Hulkenberg een paar flikflaks maken over de baan in zijn gele Renault. De auto eindigt op op zijn kop in de bandenstapels. De herhaling wijst uit dat Grosjean bij de actie betrokken is. Het incident lijkt een beetje op dat tussen Verstappen en Ocon in Brazilië, zij het op lagere snelheid. Hulkenberg wordt op de radio gevraagd of hij oké is, maar dat lijkt wel snor te zitten. De ruw gebekte Germaan gooit er eerst een paar scheldwoorden uit en exclameert daarna dat hij ‘als een koe in de auto hangt’. Nico lijkt zichzelf niet uit zijn benarde situatie te kunnen bevrijden, wat ongetwijfeld koren op de molen zal zijn voor diegenen die het HALO-debat nieuw leven in willen blazen. Een safetycar wordt de baan ingestuurd om een en ander op te ruimen.

Nico

Als de race weer vrijgegeven wordt zien we een paar heerlijke gevechten ontstaan tussen -jawel- Max Verstappen en Esteban Ocon. Na zijn matige start heeft Max wat werk te verzetten om de aansluiting met zijn teamgenootje weer te vinden. De Red Bull is veel sneller door de bochten, maar met dank aan het lange rechte stuk kan Ocon een paar keer counteren. Max neemt alle risico’s en Esteban kiest uiteindelijk eieren voor zijn geld. Wat mij betreft had de Fransman dit keer wel wat harder mogen verdedigen, met het oog op de amusementswaarde.

VER-OCO

De actie gaat verder in ronde zeven, als nummer zeven stilvalt op het rechte stuk. Kimi Raikkonen beleeft dus geen plezier aan zijn laatste race voor Ferrari op het circuit waar hij ooit won voor Lotus. De rode Fezza staat een beetje koddig geparkeerd in de buurt van start-finish, waardoor een tweede safteycar even logisch lijkt. De wedstrijdleiding besluit het echter op te lossen met een VSC. Een aantal coureurs grijpen dit aan om een pitstop te maken, waaronder raceleider Lewis Hamilton. Is dit de manier waarop team zilver Bottas het voordeel verschaft zoals eerder dit jaar vaak andersom het geval was?

Mid Race
Extreem puik lijkt de strategie in eerste instantie in ieder geval niet te werken voor HAM, want weer terug op de baan wordt hij ingehaald door Max. Dat gezegd hebbende: als Vettel in ronde 16 zijn eerste stop maakt en weer terugkomt op de baan, blijkt dat zijn achterstand op Hamilton ongeveer 15 seconden bedraagt. Geen klein bier. Ook de undercut op Bottas lukt niet voor Vettel, mede doordat hij een ietwat trage pitstop meemaakt. Bottas komt een ronde later binnen en blijft de Duitser vrij makkelijk voor. Weer een ronde later doet Verstappen zijn hypers van de hand, dus nog net wat láter dan Ferrari en Mercedes reeds klaar waren met hun hardere ultra’s.

Dat Red Bull de bandenslijtage inmiddels goed onder de knie heeft laat ook Max’ teamgenoot Ricciardo zien. Hij gaat inmiddels redelijk soeverein aan de leiding van de race en heeft daarnaast mogelijk nog een extra troef in handen. Het team van Mercedes meldt Bottas namelijk dat er regen in de lucht hangt. Jawel, regen in de woestijn! Eerlijk gezegd ben ik niet direct overtuigd, we kennen het team van Mercedes inmiddels namelijk een beetje. Als ze een race ‘in handen’ hebben plegen ze de zaken niet zelden wat ‘spannender’ te maken met verontruste meldingen vanaf de pitmuur. Maar dan heeft het team van Sauber het opeens ook over wat vocht en zowaar zien we vanuit sommige camerabeelden zachte druppels afdalen uit de hemel. Als dat nou even doorzet en iedereen naar intermediates moet, krijgt Ricciardo een ‘gratis’ pitstop in de schoot geworpen.

Zover komt het echter niet, want zoals bij vrijwel iedere race dit jaar zet de regen niet door. Zodoende maakt Ricciardo zijn stop in ronde 34 en valt hij terug tot de vijfde plaats, op een seconde of zeven van Verstappen, die op zijn beurt in de buurt van Vettel en Bottas zit. De Duitser verschalkt daarbij de Fin in de 35ste ronde en zo hebben we nu toch best een interessante situatie te pakken. Hamilton leidt namelijk de race met een seconde of zeven voorsprong op Vettel, Bottas en Verstappen maar HAM’s banden zijn 26 ronden oud, terwijl die van zijn directe achtervolgers een kleine tien ronden jonger zijn. Het achtervolgende trio wordt daarbij met rasse schreden bijgehaald door Ricciardo op zijn nog versere rubber.

Als Daniel daadwerkelijk in de spiegels van Verstappen verschijnt, weet MV33 hoe laat het is. Hij moet nu Bottas voorbij, anders komt er onherroepelijk een call vanaf de pitmuur om Ricciardo voorbij te laten. De Ozzie lijkt namelijk een realistische kans te maken op de zege. Verstappen pakt de handschoen op en kruipt met behulp van de DRS in de staart van de Mercedes op het rechte stuk. Echter laat de Mercedes-tor achterin de W09 zich niet kennen. Max komt niet langszij.

Op het tweede rechte stuk lukt dat laatste alsnog, maar genoeg om ook vóórbij Bottas te glippen is het niet. Nu gooit VER zijn racecraft in de strijd. Hij wijkt helemaal uit naar de buitenkant van de baan, terwijl BOT de binnenkant verdedigt. Max kan hierdoor een scherpere hoek maken om de eerste bocht van de links-rechts-links combinatie te nemen. Hij kruist achterlangs Bottas en prikt zijn RB14 in de rechterbocht naast Bottas’ bolide. Afhankelijk van welke nationaliteit je hebt is de move ietwat te opportunisisch of briljant, maar wij neigen naar het laatste. Niet veel later gaat ook Ricciardo voorbij aan Bottas, die daarna de pit induikt voor een nieuwe set banden. Gewaagde uitspraak: Bottas gaat ook de laatste race van het jaar niet winnen.

VER-BOT

Finish

Sprekende over laatste races: op Ricciardo na beleven eigenlijk alle coureurs die linksom of rechtsom afscheid nemen van hun team (of de sport) een magere race. Kimi was zoals gezegd al snel klaar, Ericsson is uitgevallen met technische malheur en in een bestek van enkele ronden vallen nu ook Gasly en Ocon uit met rokende motoren. Alonso, Hartley, Stroll, Vandoorne en Sirotkin rijden weliswaar nog rond, maar doen dat op de laatste vijf plaatsen in de race. Richting het eind van de race wordt Alonso nog even aangespoord een extra puntje te halen, maar de Spanjaard lijkt het allemaal wel best te vinden. Tenzij de wenkbrauw nog een LL Cool Jësque comeback maakt weet hij dat zijn F1 carrière niet meer gedefinieerd zal worden door deze laatste drie rondjes in de zandbak. Vooral niet als ‘Nando zelfs nog even naast de baan schiet.

Vooraan het veld gaat de race en daarmee het seizoen ondertussen als een nachtkaars uit. Wel op de enige passende wijze overigens: Lewis Hamilton wint, voor Vettel en Verstappen. Dat was ook wel zo’n beetje het verhaal van het jaar. Vettel zal hiermee waarschijnlijk het meest ongelukkig zijn en zichzelf op een stil momentje misschien nog eens achter de oren krabben. Door net wat minder foutjes te maken had hij misschien zelf zijn vijfde titel kunnen bijschrijven. Maar goed, daarvoor is het nu te laat. We hopen dat het volgend jaar wederom spannend zal zijn tussen deze drie rauwdouwers. En als anderen zich in die strijd willen mengen, dan is dat natuurlijk helemaal mooi. Is het al maart 2019?

UPDATE: Max sprak na de race met de oranje mic over zijn race en zijn seizoen:
Max

De volledige uitslag
:
1. Hamilton
2. Vettel
3. Verstappen
4. Ricciardo
5. Bottas
6. Sainz
7. Leclerc
8. Perez
9. Grosjean
10. Magnussen
11. Alonso
12. Hartley
13. Stroll
14. Vandoorne
15. Hartley

DNF
Gasly
Ocon
Ericsson
Raikkonen
Hulkenberg50 reacties

Een verrassend leuke race! Ondanks een slechte start heeft Max het goed gedaan! Moest wel grijnzen toen hij sneaky een tikje aan Ocon gaf👍🏻
Normaliter zien we wel eens saaie races op dit circuit maar vandaag was het best spannend vind ik. Mooie gevechten op de baan waar Verstappen vaak bij betrokken was. Mooie acties op Ocon maar vooral op Bottas. Echt een fraaie inhaalactie was dat. Bottas heeft vandaag laten zien een pannenkoek te zijn en Ricciardo had het ook wel wat beter kunnen doen. Verstappen had een beroerde start maar heeft zich echt goed herpakt. Een podium op dit circuit is het maximaal haalbare en pakt hem. Knap!

Het was een mooi seizoen. Heb er best van genoten. Zeker het tweede deel van het seizoen van Verstappen was echt heel goed. Hamilton gewoon terecht kampioen. Heeft dit seizoen echt zijn klasse laten zien. Echt een van de beste rijders aller tijden.

Mooi ook hoe Alonso in het gezelschap van Vettel en Hamilton nog even wat rook lieten zien. Heel mooi moment. Qua race geen waardig afscheid maar zo is een hoop goed gemaakt.
Prachtig einde van het seizoen. Mooie tribuut aan Alonso met de donuts van drie multi wereldkampioenen.

Mooi resultaat ook weer van Verstappen.

#ontslaJackPlooij
@Rick-dos: olav had er anders ook weinig zin in vandaag. Zat lekker op de klaagstoel. #ontslajackplooij #guidonaarziggo
@ewoudhoed: Pfffff dus ik was niet de enige? Ik dacht ik ga daar maar ff niet over klagen.
Zit je naar een replay van de stop van Verstappen te kijken roept hij dat Ricciardo binnen is.
Ligt Hulkenberg op z’n kop zie je Hartley voorbijkomen met schade wilt hij Hartley de schuld geven…

Maar goed, ik hoef mij er een paar maanden niet over te beklagen.
@ewoudhoed: kennen jullie het verhaaltje van die stuurlui en de wal
@soulmaster: Sky, Channel 4, RTL DE, ORF (Oostenrijk) en SRF (Zwitserland) doen het allemaal vele malen beter (Dit zijn de netten waarop ik de afgelopen jaren heb gekeken). Ik heb er nog geeneen gezien die slechter is dan Olav Mol (en dat zeg ik al 15 jaar).
(Ok, voor RTL is het makkelijk: die hoeven maar de helft van de race te bespreken. )
@ewoudhoed: Hahahaaaaa, heb je het nu écht over ‘Gie-euh-do-euh van-euh d-euh-r Ga-euh-rd-euh’? Ik had m’n bullshit-bingo én euh-bingo binnen 5 minuten meer dan vol bij elke race waar hij als duo-euh commenta-euh-tor-euh zat. Doe maar niet, graag.
@Rick-dos: ik heb eerlijk gezegd nog niet zoveel tegen Jack Plooi, maar meer Olaf Mol!

Elke race weer de regels uitleggen of dat je voor het eerst zit te kijken, zucht..
@roberto: Jack aan het begin met Ricciardo. Ricciardo wilde ff snel naar de pits zat duidelijk niet op een interview te wachten komt hij weer popie jopie doen en vervolgens die interview langer maken dan nodig was.

Maar Olav mogen ze van mij ook ontslaan.

Enige die ik het leuk vind doen is Doornbos.
@Rick-dos: eens, wat mij betreft coronel was als “analist” en lekker Van Der Garde naast Doornbos.
Goede presentator neerzetten, en Jack en Olav vervangen met de nieuwe generatie.
@Rick-dos: lekker sky kijken
@roberto: wat vond je van het “interview” van Jack met Kimi dan? Tenenkrommend populair zonder inhoud, naar mijn mening. Die man mag van mij weer rustig tandartsje gaan spelen.
@ewoudhoed: Ging hij Kimi ook niet bedanken voor de fantastische afgelopen jaren? Hij leek afscheid te nemen van Kimi, die heel tactisch aangaf er nog 2 jaar te zijn. Wat een verschrikkelijke kerel is het ook.
via iPhone app
@roberto: en niet doorhebben wat er elders op de baan gebeurt. Vervolgens een naam schreeuwen en een paar seconden later constateren dat het ‘s mans teamgenoot betreft
Toedels en tot volgend jaar!
Het was natuurlijk niet zo’n spannende race, de “grote prijzen” waren immers al verdeeld, maar toch nog wat vermakelijke momentjes gezien. Onder andere Stoffel Vandoorne die ondanks z’n grasmaaiermotor Ocon het toch nog even benauwd maakte zo’n ronde of 10 voor het einde. Volgens mij heeft Alonso zich helemaal stukgereden om toch nog puntje “1801” te pakken, waardoor hij doorschoot.

De start van Max vond ik vreemd. Het leek wel alsof hij in z’n drie zat, en dat hij daarom ook naar het midden van de baan ging, om de rest niet in de weg te zitten. Ocon kreeg z’n verdiende look, eerst een tikkie en toen een stukkie. Het tikje met Bottas leek geen opzet, maar de Fin stuurde wat scherper in dan mogelijk was. Verstappen maakte een geniale move en Bottas had te laat door dat Max daardoor aan de binnenkant van z’n bocht zat.

Vettel kwam nog dichterbij Hamilton op het laatst, maar het was niet genoeg. Die Hamilton… Volgens mij heeft hij niet het pure talent van iemand als Senna, maar ik heb het idee dat hij zijn hele leven inricht naar steeds maar nieuwe manieren vinden om de beste, de snelste, de meest consistente te zijn. Mysterieus figuur, maar z’n plannen werken wel.
@jochempie: Max zei dat de eerste meters prima waren, maar dat daarna de motor in een soort failsafe sprong. Bij de safetycar herstart had hij hetzelfde probleem.
@jochempie: Hamilton heeft niet het talent van Senna? Wat een onwijs domme opmerking. Ten eerste is talent niet te meten. Ten tweede was Senna ook gewoon een hufter vaak, maar dat wordt nogal een vergeten. Hamilton is een veel sportievere rijder. En Ham is 5 keer kampioen geworden. Dat was Senna nooit gelukt vanwege zijn leeftijd.
@airc: moet je MV niet ergens op afkraken?
@jochempie: weet niet waar je keek, maar op Channel 4 (lijkt me dat je die aanhad –> zattoo of je betere tv pakketje) hadden ze ook gewoon netjes Horner die over de radio even uitlegde wat er aan de hand was.
@gregorius: RSI.ch
Max weer op het podium! Fantastisch wat een geweldig jaar waarin Max heeft laten zien een volwassen rijder te zijn geworden en een zekere toekomstig kampioen! Kan niet wachten tot volgend jaar…
Onverwacht podium. Zag Ricciardo er nog wel voorbij komen. En ik hoop toch wel dat ze van de winter nog wat vinden bij Honda, want anders kan dit wel eens het laatste podium in tijden zijn.
Hebben we nog een eindstand van het seizoen? Is onze Max daar nog wat opgeschoten?
@svenska_aeroplan_ab:
1 Lewis Hamilton 408
2 Sebastian Vettel 320
3 Kimi Raikkonen 251
4 Max Verstappen 249
5 Valtteri Bottas 247
6 Daniel Ricciardo 170
7 Nico Hulkenberg 69
8 Sergio Perez 62
9 Kevin Magnussen 56
10 Carlos Sainz 53
11 Fernando Alonso 50
12 Esteban Ocon 49
13 Charles Leclerc 39
14 Romain Grosjean 37
15 Pierre Gasly 29
16 Stoffel Vandoorne 12
17 Marcus Ericsson 9
18 Lance Stroll 6
19 Brendon Hartley 4
20 Sergey Sirotkin 1
@Edge: vorige race 1e ipv 2e en dan had Kimi nu ook het bokje geweest. #bedanktOcon
@lekkerlinksrijden: Anderzijds: Als Max het in de eerste zes races niet zo slecht had gedaan, had hij Kimi ook voorbij gekund en een heel stuk dichter op Vettel kunnen staan.
@Edge: we zullen dat maar wegzetten als leermomenten van Max. Het had idd een veel beter jaar kunnen zijn voor hemzelf en RedBull, daar heb je zeker gelijk in. Op naar volgend jaar, hopen dat de Honda PU het goed gaat doen. En ik ben ook zeer benieuwd naar LeClerc bij Ferrari
@Edge: Helemaal gelijk, en dat maakt het voor Bottas des te erger dat Verstappen voor Bottas is geëindigd in een Red Bull, tuurlijk heeft hij teamorders gehad maar Max heeft nou ook niet bepaald elke race gewonnen.
@lekkerlinksrijden: Kimi werd het nog gevraagd (vooraf in een interview) of die 3e plaats m nog wat uitmaakt. Hij antwoordde dat de top3 nog in Rusland moet verschijnen voor een prijsuitreiking en daar had ie niet zo zin in.
@Edge: thanks. Net Bottas nog ingehaald dus
@edge: PER toch weer knap voor OCO 😬
“Een safetycar wordt de baan ingestuurd om een en ander op te ruimen.” Ik heb die safety car niks op zien ruimen hoor…
@potver7: Hilarisch!
Ben wel fan van Max. De tikjes aan Ocon en Bottas lijken me payback time. Een dikke FU de ‘Mercedes’ stallen. Misschien toch een beetje opletten met dat soort gedrag? Zou jammer zijn als dat ooit zuur verdiende punten kost.
@w0ut: Zo word je kampioen, maar je verliest er uiteraard ook wel eens een race mee …
Mooie race! Beste klapper van Hulkenberg!!
Leuk gevecht tussen Ocon en Max en jammer dat Ricciardo het podium niet meer heeft gehaald. Had ik hem wel gegund.

En wat zat Olav Moll er weer lekker vaak naast…
Ik voel me niet helemaal lekker, ik zie sinds 14.00 uur overal Will Smith. Gelukkig deed ie op t laatst nog wel een masker op van Coulthard tijdens het interview op de baan.
@maferick74: Will Smith
Will Smith
@maferick74: wat will je meer met Will Smith ?
@fiero: Will Smith
@maferick74: Gewoon RTL kijken, daar hadden ze ene Wil Smiß
aka Wil Smid
Ach, de F 1 wereld zal altijd wel ’n strijdbeest blijven . . . , ’n multimiljarden wereld hedendaags . . . , echter aan mijn persoonlijk vermogen zullen ze toekomstig niet kunnen tippen als alles goed verloopt . . .
via iPhone app
Wat is dit eigenlijk voor een foto met een geducttapete monteur?
@apriliarsv: Hamilton heeft een “leuk” filmpje online gezet waar ze net doen alsof Hamilton vast getapte op de stoel zit door Will Smith en Will Smith stiekem de race van Abu Dhabi gaat rijden.
Hulkenberg wereldkampioen! Toch nog spannend voor hem wat Perez zou doen na z’n koprol.
Vond het wel mooi hoe Hamilton zijn eigen feestje stond te vieren (dat hij eerlijk gezegd al twee races niet meer hoefde te doen) terwijl Max zijn interview nog stond te houden op de finishlijn. Vettel stond netjes te wachten tot Max klaar was en liep samen met hem naar het peeskamertje.

Op de baan vind ik Vettel vaak een eikel maar zodra hij zijn auto uitstapt is het een fijne vent volgens mij. Wat je van Hemd-uit-Hamilton niet kunt zeggen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).