Uitslag MotoGP: Grand Prix van Valencia 2015

Auteur: , 65 Reacties

Lukte het Rossi om tegen het gros van de verwachtingen in om alsnog de wereldtitel binnen te slepen, of werd het alsnog een Spaans feestje daar in Valencia?

Uitslag MotoGP: Grand Prix van Valencia 2015

Het seizoen in vogelvlucht

Voor wie iets gemist heeft een kleine opfrisser. WK-leider Rossi (Yamaha) was dit seizoen niet per se de snelste coureur van het veld, maar wel de meest constante. Waar Lorenzo (Yamaha) en Marquez (Honda) nog weleens van de fiets kukelden, bleef de Italiaan wel gewoon in het zadel zitten om podiumplaats na podiumplaats bij elkaar te sprokkelen.

Rossi leek dan ook vrij zeker op weg naar een tiende wereldtitel, maar toen was daar het akkefietje met Marquez (filmpje). Beide coureurs liggen elkaar niet geweldig. Gedurende het seizoen ging het dan ook meerdere malen mis of bijna mis tussen de twee. Deze strijd culmineerde in een moment waarop Rossi Marquez in Maleisië tegen de grond werkte. Als straf mocht Il Dottore achteraan starten in de laatste race, en met 7 punten voorsprong op teamgenoot Lorenzo (die startte vanaf pole) leek de strijd bij voorbaat beslist.

De race

Rossi vanaf de laaste plaats dus, Lorenzo op pole en Marquez op #2. Rossi lijkt voor het eerst in z’n carrière fatsoenlijk van z’n plek te komen (grapje) en kogelt in drie bochten maar liefst 11 (!!) rijders voorbij. Als je dat terugrekent naar guldens word je gewoon gek.

Ondertussen pakt Lorenzo de leiding, maar hij weet zich niet los te rijden van Marquez. Het gaatje tussen deze twee Spanjaarden is nooit groter dan een seconde. Pedrosa (Honda) lijkt het tempo bij te kunnen benen, maar moet zoetjesaan lossen. Rossi gaat ondertussen als een kanon door het veld en Ianonne sloopt z’n Ducati (stuk-gaat-ie mopjes in de comments).

Het gat tussen de top drie (Lorenzo, Marquez en Pedrosa) en nummer vier (Rossi) is echter enorm, want rond de 13 tellen. Marquez zit in het achterwiel van Lorenzo en lijkt elke keer een aanval te gaan plaatsen, maar doet dat niet. Met deze stand wordt Lorenzo met 5 punten verschil kampioen.

Dan lijkt Pedrosa ineens aan te haken bij de twee kopmannen. De Ieniemienie Spanjaard (1.58 m) plaatst zelfs een aanval op teamgenoot Marquez, maar het mag niet meer baten. Het wordt inderdaad een Spaans feestje en Lorenzo wordt kampioen. Rossi rijdt een beer van een wedstrijd, maar komt niet verder dan plekje 4.

Sorrie, wat zegt u? Dat had schrijver dezes al voorspeld? Och verrek, u hebt gelijk!

1 Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha
2 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda
4 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha
5 Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha
6 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha
7 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati
8 Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki
9 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 154.7
10 Danilo PETRUCCI ITA Octo Pramac Racing Ducati
11 Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki
12 Michele PIRRO ITA Ducati Team Ducati
13 Yonny HERNANDEZ COL Octo Pramac Racing Ducati
14 Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia
15 Scott REDDING GBR EG 0,0 Marc VDS Honda
16 Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati
17 Nicky HAYDEN USA Aspar MotoGP Team Honda
18 Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia
19 Loris BAZ FRA Forward Racing Yamaha Forward
20 Toni ELIAS SPA Forward Racing Yamaha Forward
21 Jack MILLER AUS LCR Honda Honda
22 Anthony WEST AUS AB Motoracing Honda

Not Classified

63 Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Ducati
50 Eugene LAVERTY IRL Aspar MotoGP Team Honda
23 Broc PARKES AUS E-Motion IodaRacing Team ART
29 Andrea IANNONE ITA Ducati Team Ducati65 reacties

De juistheid van de theorie van Rossi over het helpen van Lorenzo door Marquez is hiermee wel vast komen te staan. Wat een competitievervalsing zeg. Wel goed gereden door Lorenzo.
@apriliarsv: Eens. Márquez leek / was sneller maar maakte geen enkele intentie om Lorenzo voorbij te gaan. Zoals Márquez reed was een ideale manier om het feestje voor Rossi te verzieken. Payback time voor de valpartij in Sepang.
@wilbertg: bij Pedrosa bleek meneer opeens heel wat over te hebben..
@apriliarsv: ja bijzonder he.. ineens kon hij wel counteren en bij lorenzo niet. Beetje als een laffe hond volgen. Verder heeft lorenzo prima seizoen achter de rug
@rossi46audi: qua vergelijk, een laffe hond wijkt van zijn lijn af zodat een ander valt 😜
@remcott: marques is dan dus een laffe hond. Want ook hij heeft die ongein op zijn geweten
@rossi46audi: waarom is hij er dan niet gelijksoortig voor bestraft? Of komt er nou nog een grotere conspiracy theorie boven!?
@remcott: omdat hij toendertijd niet zodaning in de picture stond zoals hoe Rossi dat nu stond. Rossi zijn actie is zeker niet netjes. Maar dat hij nu achteraan moest starten heeft alles te maken met de 3 strafpunten die hij op zijn race licentie kreeg boven op 1 strafpunt die hij al had. 4 punten maakt een start aan het einde van het veld waar.
@remcott: onsportief rijden betekent nog niet dat hij de regels overtreedt maar het blijft onsportief!
@wilbertg: beide Honda rijders moesten de Spaanse meneer inhalen om Rossi zn 10e titel te laten binnenhalen. Dit is niet aan de orde geweest. Los daarvan… Rossi heeft niet hard genoeg gereden en maakte tijdens dit laatste weekend geen indruk.
Ik heb enorm gehoopt (en geduimd) op een wedstrijd waarbij Il Dottore van 26 naar 1 zou rijden maar het zat er niet in.
Volgend jaar een nieuw jaar voor de italiaan bij Yamaha. Ik ben benieuwd.
@stefan82: geen indruk? Laat hamilton is van laatste plek vertrekken, word ook geen 1..
@stefan82: geen indruk haha van de laatste naar de 4e plek was het meest haalbare zijn tijden waren zeker niet slecht
@rainman @vtechlover: Natuurlijk heb je gelijk dat hij van 26 naar 4 rijdt. Dat is wel degelijk een prestatie. Dit staat zelfs nog los van het feit dat veel collega’s hem voorbij lieten. Hij doet het wel!

Wat blijft staan is dat wanneer hij dan eindelijk op die 4e positie rijdt hij ook absoluut niet inloopt op de top 3. Sterker nog, hij verliest alleen maar meer tijd. Van 11 seconden achterstand naar een kleine 20 seconden bij de finish. Je kunt hier natuurlijk de opmerking plaatsen dat zijn banden veel geleden hebben of dat het veel extra energie gekost heeft, maar goed. @Lambo4all beschrijft het in zijn comments ook goed.

Wat betreft zijn vorm doelde ik meer op de eerdere dagen voorafgaand aan de race. Denk aan de Practice maar voornamelijk ook aan de Q2. Een kwalificatie waarbij hij 12e wordt en vervolgens ook nog afsluit met een valpartij. Het vooruitzicht van het starten van een laatste plaats op de grid was natuurlijk ook niet echt motiverend. Helaas.

Als 2 mensen vechten en iemand krijgt straf en hij zit deze uit, in dit geval het starten vanaf de laatste plaats, dan is het daarna ook klaar. Ik gunde Rossi de overwinning van harte. Het is helaas niet gelukt.

2016 is er opnieuw een seizoen. Als hij zijn vorm kan behouden of verbeteren is er geen reden waarom hij niet opnieuw mee kan dingen voor de titel.
@stefan82: bijna had je gelijk. Bijna.
@stefan82: goed omschreven helemaal mee eens.
@stefan82: los van dat lorenzo verdient wk is geworden. Rossi zijn focus lag namelijk niet op 1 snelle ronde maar op de long run zoals hij zelf al zei voor de kwalificatie. Dus gebruikte hij ook die tijd om zijn motor zo af te stellen dat hij langdurig hard kon gaan. Verder waren zijn banden toch echt op en kon hij inderdaad de kopgroep niet bijhouden en het punt “voor laten” geef ik je gelijk in vooral Petrutcie en Dovi ook een beetje. De rest zeker niet daar was hij gewoon duidelijk sneller. Jammer van zijn stomme actie in Maleisië ondanks dat hij marq er niet af schopt gaat hij raar en dom van zijn lijn al begrijp ik precies waarom hij het deed. Jammer maar hopelijk volgend jaar zijn lang verdiende 10de WK. Word beter door zelfde en vastgelegde electronica.
@stefan82: denk jij dat het realistisch is om te stellen dat Rossi in de laatst 14 ronden een gat van 11 seconden dicht rijd en dan nog “even” de top 3 voorbij gaat?
Dat was gewoon niet mogelijk Lorenzo reed daar gewoon te hard voor, dan kan je het wel proberen, hij kon alleen nog hopen op een val partij.
Heerlijk om iedereen hier te zien huilen, ook dit is racerij mensen. Je kan eindeloos debatteren of Rossi of Marquez het vuurtje heeft lopen opstoken maar feit is dat rijders onderling ook voorkeur hebben wie er wel en niet wint. Dit is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn.
Het enige wat niemand kan ontkennen is dat Rossi dit jaar gewoon niet de snelste rijder was, misschien wel de meest constante maar zeker niet de snelste.
@lambo4all: Je kunt als Honda rijder toch niet je teammaat tegen houden ten gunste van een Yamaha-rijder?
Ik heb het vandaag al eerder geschreven: Ga dan lekker met landen teams rijden, dan is het tenminste duidelijk.
@apriliarsv: lorenzo was dit jaar net iets beter dan rossi. Als hij die ene race niet ervan af was gegaan had lorenzo meer punten gehad dan rossi. Het ergste is dat rossi niet meer tegen zijn verlies kan als 9 voudig kampioen. Rossi zou marquez niet zoveel de zwarte piet moeten toespelen. Marquez is een talent volle racer die als hij zijn hoofd koel kon houden kampioen wordt. Ik denk dat rossi zijn gelijke heeft gevonden en bang is geworden.
@fietsbel1: agree to disagree dan maar. Ik denk dat Rossi prima tegen zijn verlies kan en dat hij ook geen problemen heeft met verliezen in een eerlijk duel. Competitievervalsing zoals door Marquez bedreven zou bij iedere sportman als een rode lap op een stier werken.
@apriliarsv: ik zie dat anders race Australië dito prima gevechten zelfs met landsman iannone die rossi ook niet langs liet maar daar zei rossi niks van. Marquez hielp lorenzo volgens rossi. Rossi kwam marquez niet voorbij. Persconferentie marquez hielp lorenzo. Vorige race zie je gevechten maar rossi komt marquez niet kwijt. Rossi ergerde zich groen tig inhaalmanoeuvre maar duurt te lang. Marquez wordt eraf gereden. Als je rossi gelooft moet marquez aan de kant gaan als hij langs wil.en deze race moest marquez vechten met lorenzo als rossi dat uitkomt. Had rossi marquez laten gaan vorige race paar punten weiniger was ie nu kampioen.
@fietsbel1: Nou je hebt gevechten en gevechten.
Voordat Rossi Marges naar buiten dreef had Marges al drie keer tegen de fiets van Rossi gezeten.

Bovendien als Hij vond voor eigen kansen te gaan is tot daaraan toe maar dan wel bij iedereen. Dit vind ik laag bij de grond.
@bazzelijn: kut opmerking. Er zijn veel autoliefhebbers die ook dit geweldig vinden waaronder ik.
@wout441: was ook een plaagstootje, moet je verder niks achter zoeken
@bazzelijn: nee, een ontknoping van een zeer mooi motogp seizoen, waaraan een petrolhead ook veel plezier aan kan beleven als er geen top autosport is. Jammer van rossi, had graag een mooie yamaha strijd gezien. Rossi had nooit marquez eraf mogen werken, maar MM was zwaar irritant. Had ook nooit het gevoel dat lorenzo vandaag aangevallen zou worden door zn vriendje.. Volgend jaar weer zon motogp jaar!
Helemaal vergeten de race te kijken, gelukkig was dit artikel spannend tot de laatste alinea :-D.

Voordeeltje, Rossi zal nu nog wel een jaartje blijven om zijn 10e titel binnen te harken.
@gtwillem: Ik zou effe de eerste 4/5 rondjes terugkijken als je de kans hebt, wel heel mooi om Rossi aan het werk te zien. De rest van de race kan ik nog het beste omschrijven als een lame Spaans fingerbang-triootje.
@mauritsh: zeker, maar zou het iets zijn dat Lorenzo of Marquez niet hadden gekund? Of roep je ook van Lewis die in zijn Mercedes het halve veld in enkele ronden voorbij rijdt dat het superknap is. Tekenend voor dit jaar was dat toen Rossi eindelijk op P4 reedt hij het tempo van de eerste 3 gewoon niet kon volgen.
@lambo4all: Heb je absoluut gelijk in. Denk dat zeker Marquez sneller door het veld was gestoomd dan Rossi.
@lambo4all: kijk je net MotoGP? Rossie heeft zijn rubber verspeeld. In F1 gaan de rondetijden steeds sneller gedurende de wedstrijd, MotoGP neemt steeds verder af. Rossie reed net als de eerste drie in het begin 1:31 maar toen hij 4e werd kon zijn fiets dit tempo niet aan en werden het hoge 1:31 tijden en op laats naar hoge 1:32. Dit is een eerder regel dan uitzondering in MotoGP, als je achteraan start verspeel je zoveel rubber dat je aan het einde tekort komt.
@bassx: op geen enkel moment heeft rossi ook maar aanspraak gemaakt op de tijden van de eerste 3, en jij denkt dat Lorenzo
@lambo4all: was een fanboy reactie, hoewel indrukwekkend kwam Rossi gewoon tekort
@lambo4all: hoezo was dat tekenend het gat was 11 seconden met nog 14 ronden te gaan en in de eerste ronden echt super gereden. Dan is het niet meer geloofwaardig om te denken dat hij zo nog een seconde of 1,5 hadden zou gaan als de top 3.
@mauritsh: Dus het artikel was interessanter dan de race ;-).

Enig idee waar ik de start + 4/5 ronden kan zien?
@gtwillem: als je snel bent kun je nu nog op Youtube terecht. Meestal worden de video’s er heel gauw vanaf gehaald op last van Dorna.
@gtwillem: Is nergens voor nodig:
Rossi heeft 0 ‘mooie’ acties gemaakt. Hij heeft prima ingehaald, maar dat er nou een gevecht was? Volgens mij heeft alleen Bradl nog een counter geprobeerd.
Opsommend: Rossi kwam goed weg, pakte 5 man aan de start.
Bij bocht 2 zat ie aan de binnenkant van een gast die iets te hard de bocht in ging en er nog 3 aan zijn buitenkant naar buiten dreef. Rossi pakt er 3.
Daarna ging ie ze 1 voor 1 voorbij; allemaal makkelijk, geen gevechten, nergens op het randje.
Duurde alleen 3 ronden voordat ie nummer 8 voorbij kwam; daar verloor ie een seconde of 4 op de top 3.
Alleen op het laatste werd Marquez nog even boos dat Pedrosa even ging geinen. Zowaar een gevecht. Het enige wat je hoopte was: ram elkaar er (niet) vanaf!
0 aanvallen op Lorenzo van Marquez.
Aan het einde gaven Pedrosa en Marquez een onzin interview en was Lorenzo blij. “Hij had er hard voor gevochten”. En daar stonden ze dan, 3 dwergen voor de dikke koning van Spanje; vriendjes te zijn.
@gtwillem: torrent zoeken via kat.ph en dan streamen met AcePlayer.

Het raceverslag van BT Sport met Engels commentaar is, met alle respect voor de heren van Eurosport, zo veel gaver om te kijken.
Bizarre actie van Marquez. Constant laf achter Lorenzo gereden, maar daarna wel bijna je teamgenoot van z’n fiets rijden om Lorenzo maar te beschermen…
@persian1: “bijna van zijn fiets rijden”, je keek voor de eerste keer motogp of niet? dit soort acties zijn meer regel dan uitzondering.
@persian1: …explain yourself?..
@lambo4all: inderdaad dit was nikd vergeleken bij vorige week
@remcott: Klopt, In de vorige wedstrijd kon je namelijk al zien dat Marquez in dienst van Lorenzo reed en alles heeft gedaan om Rossi maar dwars te zitten.
@persian1: en Rossi kon er niks aan doen dat Marquez viel. Maar zelfs al doet MM dat, wat dan nog, daar is niks onreglementair aan.
@remcott: Bij dat was wel heel erg op het randje hoor want ze hadden al verschillende keren contact gehad, de kans dat Rossi was gevallen als het zo was door gegaan was ook aanzienlijk.
Het was een leukere race geweest als Rossi niet vanachter had moesten starten.
Leuk om te zien hoe die ouwe ze quasi allemaal het snot voor ogen rijd, maar het was pas echt leuk geweest als dit een finaal duel was geweest en de winnaar wereldkampioen.
Brommers kieken..
Dit doet mij een beetje denken aan Michael Schumacher zijn laatste race voor hij de 1e keer met pensioen ging.
Lek gereden maar toch nog bijna helemaal terug vooraan kunnen komen :)

Hopelijk is dit niet de zwanenzang van Valentino Rossi zoals dat mij Michael Schumacher eigenlijk toch wel een beetje het geval geweest was.
@harryb: Inderdaad, dacht hetzelfde! Gelukkig rijdt Valentino volgend jaar weer mee.
Jammer zeg. Ook slecht voor de sport.
@clarkson: leg eens uit waarom dit slecht is, ben echt benieuwd naar je argumemten!
@remcott: Ik wil niet namens @clarkson spreken maar ik denk dat het geen verdere uitleg nodig heeft, toch? De manier waarop het seizoen zich ontknoopte is totaal geen goede reclame voor de sport. Los van het feit of Rossi nou wel of niet schopte in de vorige race, is de manier waarop Marquez zich vandaag gedroeg echt schandalig. Hij liet een 1-2 voor zijn eigen team schieten en hield zelfs zijn eigen teamgenoot op, alleen maar om Rossi van het kampioenschap te houden. Dat is pure minachting ten opzichte van Lorenzo, Pedrosa, zijn team en de sport in het algemeen.
@Edge: dan heb ik toch een andere race gekeken. Misschien dat Marquez meer had kunnen vechten maar ik geloof geenzins dat ze beide voor Lorenzo hadden kunnen eindigen.
Kampioenschap was dan idem geeindigd maar met een andere podiumvolgorde.

En over anti-reclame te beginnen, dat begon Vale zelf tijdens de persconferenties voor de race van Sepang. Dat Lorenzo daar nog een schepje bovenop deed, net als Rossi daarna, doet daar niks aan af.

Ik vind het erg jammer dat Rossi ermee begonnen is om de strijd naast de baan voort te zetten. Eerder liet hij het gewoon ‘fair and square’ op de baan zien. Dat lukte dit seizoen niet en toen begon het modder gooien.
@remcott: Ik vind dat je naast de baan ruzie mag maken en op de baan van elkaar moet afblijven. Dat is niet zoals Márquez inhaald die is echt van duwen en rammen. Soms gaat dat goed en soms valt er iemand. Dat is echt levens gevaarlijk. Ook bij zijn val partij 2 weken geleden. Dit reed Márquez tegen Rossi eerst al een keer of 3 en de laatste keer viel hij zelf. Maar ook op Assen had hij Rossi van de baan gereden! Dat ze hem bij Honda er niet uit schoppen is echt drovig. Slechte reclame voor Honda.
Hmm hoewel ik Lorenzo fan en blij ben dat hij de wereldtitel heeft, moet ik wel toegeven dat ik het zeker niet uitsluit dat dit Marquez zijn plan was. Hij reed de hele wedstrijd achter Lorenzo zonder enige aanval wat niet Marquez zijn stijl is. Bovendien was hij wel agressief toen Pedrosa inhaalde.

Verder geloof ik niet echt in een groot complot met Lorenzo en Honda. Marquez wou gewoonweg niet dat Rossi won, wat ik ook wel enigszins kan begrijpen overigens. En Lorenzo wou gewoon winnen.

Om even te zeuren ik betaal jaarlijks veel geld voor een videopass op de MotoGP site en voor het tweede jaar op rij problemen met de stream bij de finale race.
@reistje: Eurosport ja gratis hè 😉
@apriliarsv: maar wel volledige reclame blokken die sinds onder het bewind van Discovery Channel langer zijn (kan ook zo lijken).
Motorblog.com ???
So dit heet autoblog en op een artikel over de MotoGP komen de pittigste discussies haha. Nee maar zonder gein. Rossi blijft voor mij en vele andere gewoon de echte kampioen, vandaag werd wel weer goed duidelijk dat die Spanjaarden elkaar beschermen. Gelukkig kreeg vale na afloop ook het grootste applaus en niet nummero 99.
Rossi is de echte kampioen. Naar maar jn mening volgend jaar terug naar de 500cc 2 takt machines en dan maar eens kijken wie er kan blijven zitten.
Ik geloof wel in een complot. De Spaanse organisatie die nog lekker de halve race een banner met een # erin gooit. Iets als season finale 46 vs 99 / showdown, nu al weer vergeten.
Ze snapten nog wel dat ze Rossi in beeld moesten brengen (vooraan gebeurde er de eerste 24 ronden toch niks) en ze waren goed op tijd om het puntenverschil te laten zien; maar uiteindelijk was die hashtag gewoon onzin.
De hele race was precies 2 momenten spannend: op het moment Marquez tegen Pedrosa zei: oprotten, ik wil 2e worden (Pedrosa verveelde zich gewoon dood daar en had geen zin in gezeik van Honda dat ze niet voor de winst gingen). Kleine kans dat ze elkaar er nog even vanaf tikten.
Voor wie hem nog niet heeft gezien: de officiële reactie van Rossi op deze circusvertoning aan het eind van het seizoen. En ik blijf erbij dat Rossi het grotendeels aan zichzelf te wijten heeft

http://www.motogp.com/en/news/2015/11/08/rossi-it-was-unbelievable/189611
Lullig einde van een toch wel leuk seizoen. Ik ben geen motorliefhebber maar mocht graag een race meepikken. Per race meer inhaalacties dan in de F1 in een heel jaar (voor de komst van Max dan :-)). En prachtige gevechten, soms ronden lang.
Toch jammer dit, moet voor Gorgel Lorenzo toch een zwart randje hebben, het behalen van dit kampioenschap.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).