Vakantieleed: vandaag is het pas écht zwarte zaterdag

Auteur: , 59 Reacties

Stel dat tripje met brullende kids op de achterbank en een slingerende sleurhut nog maar even uit, want van het verkeer in Frankrijk word je op dit moment niet vrolijk.

Vakantieleed: vandaag is het pas écht zwarte zaterdag

Op andere momenten wellicht ook niet, maar de rapen zijn in Frankrijk vandaag très gaar. Vorige week repten we al over Zwarte Zaterdag en we moeten toegeven: we zaten er een beetje naast. De fout zit er echter niet in dat ’t toen niet superdruk was op de wegen, want dat was het wel. Het missertje zit ‘m in het fileleed van vandaag.

Vanochtend om een uur of 5 was het al raak bij Parijs en de Route du Soleil, bij de Zwitserse Gotthardtunnel en tussen München en Oostenrijk. Ook Italië deelt mee in het fileleed, daar stond de weg van Milaan richting de Adriatische Zee vast.

Daarbij moet de hitte in Zuid-Europa nog eens worden opgeteld. Op verschillende plekken steeg het kwik tot een zwembad-esque 40 graden celsius. Duitsland hanteert derhalve snelheidsbeperkingen van 80 km/u, omdat het asfalt niet is berekend op dergelijke temperaturen.

In Frankrijk gaat het intussen helemaal loesoe. Daar staan files met een totale lengte van bijna 900 km, waarmee het de drukste Franse zaterdag is in maar liefst 15 jaar. Naast vakantieverkeer gooit fikse regenval roet in het eten, zo meldt de VID. Beter nog even uitstellen dus, die trip naar het zuiden.

Kan iemand ons trouwens uitleggen waarom Fransen het lijken te vertikken om op een andere dag dan zaterdag naar de plaats van bestemming af te reizen? Of zijn het louter toeristen die roet in het eten gooien?59 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Afgelopen donderdag naar huis gereden vanuit Spanje. Gewoon overdag. Geen kip op de weg. Ideaal.
@kvgorp: kippen horen ook niet op de weg.
@MAB: haha!
ik vraag me af hoe snel je banden slijten met de zeer warme asfalt. en ik rij zelfs op winterbanden haha.
Tja, collectief gedachtegoed hè! Als de een denkt, ik vertrek lekker vrijdagnacht dan sta ik niet in de file, zo denken er wel meer uiteraard…
@reobnednab: ja, maar daar tegenover staat dat veel mensen denken “laat al die idioten maar op vrijdagnacht vertrekken, dan ga ik wel op zaterdagavond!”
Zolang de vakanties van zaterdag tot zaterdag geboekt worden…
@norge: zeker als je vast zit aan boeking van een appartement, huisje of chalet. Daar valt niets mee te schuiven, helaas. Ook dit jaar weer proefondervindelijk vastgesteld.

Ik ben vandaag zelf vanuit Normandië terug gekomen, en over de eerste 100 km (ruwweg Caen – Le Havre) deed ik 2½ uur. Dit zat hem vooral in het feit dat deze route 3 gare de péage bevatten, die vanwege de beperkte aantallen poortjes tot (voor)dringen leidt. En filerijden terwijl je de Pont de Normandie op rijdt is niet echt jofel. Niet voor de koppeling en niet voor je gemoedsrust.

De rest van de route ging zonder één centje pijn. Dit jaar voor het eerst een tolbadge t.b.v. de télé-péage achter de voorruit geplakt: ideaal! Op de A29 (richting Amiens) en A1 (richting Lille) zie je rijen en rijen voor de betaalkaart en cashpoortjes staan en je rijdt er met zo.n tolbadge zó langs heen. Dat scheelde per keer gemiddeld 10 minuten en bij elkaar dus zo maar anderhalf uur op de totale trip, enkele reis.
@RRRobert: ik ben woensdag terug gekomen vanaf cean zelfs binnendoor was ik sneller.
Interessante Euro-stelling.

Zou zo van zo’n no-no uit het Euro-Parlement kunnen komen.
Het is dus de schuld van Frankrijk ??????

Niet van die miljoenen Noord Europese (imbecielen) die allemaal tegelijk de weg op gaan, begrijp ik er uit.

Makkelijk : die Fransen, altijd weer die Fransen !
@desjonnies: Geeneen fransoos verrekt het om ook maar 1 woord engela te praten, eigenschuld dus! Altijd weer die fransen!
@henkhupelschoten:
Je overdrijft een beetje; er zijn best fransen te vinden die geen engels spreken.
@super: Sorry dat bedoelde ik!
@henkhupelschoten: ben het niet helemaal met jullie eens… De Fransen hebben een regering en dat is de hoofdschuldige. Engels is in Frankrijk pas een verplicht vak sinds een jaar of 15 dus de oudere hebben het ook nooit hoeven leren.

On topic… Ik vind op een normale dag rijden in Frankrijk veel fijner dan in NL. Linksplakkers zijn er niet want als jij harder aankomt en je richtingaanwijzer naar links aanhebt vliegen ze ala bosjes tegelijk voor je weg.

Daarbij heerlijke goed onderhouden wegen!

Plus als je voor die paar euro voor de maand(en) dat je er doorheen rijdt zo’n tolkasje regelt dan rij je bij de tolpoortjes gewoon lekker door…

Kortom… Niks mis met de rijdende fransoos
@jvthof:
Dat verwijt aan de Franse regering betreffende de Engelse taal zou ik dan toch graag ook willen doortrekken naar die van ons. Ik verwijt niemand persoonlijk iets, want de meesten kunnen er niets aan doen.
In mijn tijd waren er 3 talen verplicht naast het Nederlands: Frans, Duits en Engels. Die verplichting om 3 vreemde talen te leren is op zeker moment afgeschaft. Voor mijn gevoel waarschijnlijk, omdat we ons totaal moesten gaan onderwerpen aan de wereldtaal Engels.
En wanneer ik nu onderweg ben in met name Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en pauze maak bij een wegrestaurant, dan krommen m’n tenen in m’n schoenen als ik hoor hoe mijn landgenoten in uiterst belabberd Engels hun bestelling doen. Wat ’n afgang, zeg! En zich dan ook nog afvragen waarom ze “in onverstaanbaar Engels” antwoord krijgen.
Dat de Franse taal voor ons moeilijker is dan de Engelse begrijp ik. Maar dat is voor de Fransen precies zo met het Engels. Alleen het feit dat Nederlanders verwachten dat iedere tankstation- en wegrestaurantbediende in Frankrijk Engels spreekt is voor mijn gevoel onmogelijk.
Ik weet het! Ik begin ouder te worden. Iets wat sommigen me hier gewoon kwalijk nemen, maar waar ze zelf niet aan zullen ontkomen. Alleen ben en blijf ik van mening dat ik “op mijn ouwe dag” verrekt veel voordelen ondervind van mijn talenkennis. Het was nog niet zo slecht vroeger!
@9000cse: talenkennis is iets wat je moet liggen, net als wiskunde. Ligt het je niet dan zal je er nooit goed in worden. Ik heb alle 3 talen gehad op school. Frans kan ik letterlijk nog geen zin van maken. Duits kan ik net goed genoeg om met handen en voeten de weg te vragen, Engels heb ik honderden uren voor geleerd en spreek ik een beetje. Je hebt een talenknobbel of niet. Daar kan je niks aan doen…
@lekbak: wacht even dit heeft te maken met je talenknobbel? Je hebt toch ook 100en uren geleerd tot wat je nu bent ? Of kan je dat ook maar een beetje ? Met handen en voeten?
@trident: ik spreek verre van vloeiend engels, ik kan me echter goed duidelijk maken. Dat heeft dus te maken met een talenknobbel. Mijn vriendin heeft wel een talenknobbel, die houdt na een paar weken hele verhalen in die taal (Italiaans, Spaans, tsjechies, Pools). Het is lang niet voor iedereen weggelegd om verschillende talen te spreken zoals hierboven wordt gesuggereerd. Bovendien is het niet normaal of haalbaar om in elke taal zoveel uren te steken.
@desjonnies: Het is de schuld van Frankrijk omdat hun land zo mooi is dat iedereen er heen wilt. Geen negatieve claim maar wel de waarheid.
@mercedesclk350:
Ik ben tegenwoordig veel meer van Duitsland, iedereen racet over de autobahn, maar jaren geleden heb ik de oude Bundesstrasse her-ontdekt, mooie en goede wegen langs rivieren en door eeuwenoude stadjes heen.

Volg gewoon de Rijn of de Moezel eens, je komt gegarandeerd als een zingende Heino of andere schlager zanger terug !

Beierse Alpen en de Allgäu zijn eersteklas vakantie aanraders !
@desjonnies: Nee hoor, daar ben ik in m’n jeugd al veels te veel geweest. Dat landschap en die stadjes zijn inderdaad lang niet slecht, maar vakantie draait bij mij ook om lekker eten. En dat lukt in Italië, Frankrijk en Spanje nou eenmaal veel beter.
@potver7: ook in Duitsland kun je lekker eten…
@e1000bmw523i:
Klopt, je kunt prima eten in Duitsland. Die weten tenminste nog wat goed vlees is. Maar voor in de zomer kan ik me helemaal voorstellen dat je liever de mediterraanse keuken hebt…

@potver7:

In Frankrijk en Spanje kun je niet lekker eten, een simpel stukkie vlees bereiden is al te moeilijk . Altijd spiertjes en vet, ik kom uitgemergeld terug als ik in die contreien ben geweest
@desjonnies: ik snap sowieso niet waarom mensen op vakantie de snelweg pakken. Op het moment dat de motor aanslaat begint voor mij de vakantie. Kaart op schoot van de vriendin en rijden, snelwegen mijdend.

Duitsland, maar ook oostenrijk en Tsjechie kunnen er mooi zijn dan.
@lekbak:
Dank
Ooit door het Spanje gereden, het echte Spanje, de binnenlanden nadat ik mijn echtgenote vertelde dat ik na Barcelona – Valencia de autobaan meer dan spuugzat was !
Door een landschap gereden waarvan mijn echtgenote ineens zei: Ik verwacht ieder moment Clint Eastwood naast de weg op een paard.
En inderdaad, daar werden die Spaghetti Westerns opgenomen !
Was trouwens fantastisch Andalusië per auto doen !
@desjonnies: Inderdaad prachtig daar in de enige woestijn van Europa. Andalusië is sowieso prachtig, ook langs de kust (buiten de grote badplaatsen en tussen Almeria en Motril).
@desjonnies: bovendien verveelt bier met schnitzel nooit! Net terug uit Heidelberg, ook een aanrader
@autogedrocht: kom er ook net vandaan. Heidelberg, freiburg enz.. Zijn prachtige duitse steden waar je heerlijk kan eten en ontspannen. Alles is goed georganiseerd en je kan lekker doorrijden. Aanrader: het Mercedes Benz museum!
@desjonnies: maar dan moet je geen auto met sleurhut als vervoer hebben, maar een klassieker (liefst roadster) en een tentje achterin/-op. Of naar de herbergen/hotels…
@e1000bmw523i: sowieso verpest een sleurhut de hele beleving van autorijden. Evenals een volgeladen auto. Licht reizen is een heerlijkheid. Ik neem in de auto nauwelijks meer mee als op de motor. Dan snap je opeens wel hoe de locals zo snel kunnen rijden op die weggetjes met wat oefening.
@desjonnies: en zo heb je in Frankrijk de route national… Vooral dan route de napoleon aan te raden. Prachtige bochtige weggetjes ;) veel lokale goede restaurantjes en geen tol!
@jvthof: En rotondes… eindeloos veel rotondes
@desjonnies: Duitsland ook geweldig, ben dit jaar naar beide geweest. Toch blijf ik een zwak hebben voor Zuid-Frankrijk, het blijft een prachtig gebied.
@desjonnies: kijk. Jij snapt het! Die onnozele Fransen ook altijd…
Net vast gestaan bij de gothardtunnel. Nu van strassbourg naar metz aan het rijden met geen kip op de weg, geen problemen hier dus!
@autokieker: En toch op autoblog kijken, wegpiraat
@robert110: ahem, gewoon netjes elke twee uur een kwartier pauze houden!
@autokieker: Tsjongejonge, dan pak je die pas toch even? Dat was echt heerlijk 10 dagen geleden!
Ik heb mezelf opgesloten op m’n hotel kamer met de airco als beste vriend, 44 graden was het buiten..
@henkhupelschoten: soms is het echt vervelend om schippertje te zijn. Slechts 2 airco’s die me koel houden, lekker met de verrekijker tieten kijken op de bootjes, eh ik bedoel geconcentreerd aan het varen. Heel vervelend…
@lekbak: Er lekt iets, het lijkt alleen niet op water uit de airco.
France, un panier de crabe
@clarkson:
La Hollande, une bande de bougnoules…..
Ik heb nooit begrepen waarom je gelijk de zaterdag na je laatste werkdag op vakantie gaat.
Maandags is vroeg genoeg, heb je hele weekend om uit te rusten en alles rustig voor te berijden.
En het is een stuk rustiger op de weg als je na de ochtendspits vertrekt.
@HZW: Nederlanders zijn altijd al een haastig volk geweest. 1 keer in zo’n all you vreet resort geweest en je weer waarom, “hollandse avond” stel halve garen die 1 minuut na openingstijd de frikandellen naar binnen aan het schuiven zijn..
@HZW:
De ernstige ongelukken die gebeuren zijn daar ook vaak de oorzaak van, dat gezin verleden week waarbij twee doden vielen nadat de wagen op de vluchtstrook vol in een vrachtwagen reed, was ’s morgens heel erg vroeg gaan rijden en de bestuurder heeft niet geremd. Waarschijnlijk in slaap gevallen
Vanmorgen weer vier Nederlanders betrokken bij een zwaar ongeval bij Antwerpen over de kop, allemaal vermoeidheid en de onbekendheid met de wegen in het buitenland.

Ik realiseer het mezelf nooit zo, maar ik rijd regelmatig enorme afstanden voor het werk kris kras door Europa heen, naar schepen en rivierschepen, ik rijd zonder kaart of navigatie naar Linz, Wenen of Marseille (wat zei je) toe. Rond Parijs is geen probleem voor me, ik kan me dan ook niet voorstellen dat als je voor die ene keer per jaar dat je “de uitdaging aangaat” je niet goed uitgerust op weg gaat, geen lijstje bij je hebt met de belangrijke steden die je onderweg tegenkomt en de wegnummers.
Ik heb vaak genoeg mensen op parkeerplaatsen de weg moeten wijzen, navigatie uitgevallen en geen wegenkaart bij je !!
@desjonnies: precies, gewoon even met google maps een lijstje plaatsnamen en wegnummers maken. Rijd wel zo rustig.
@dutchdriftking: wat denk je van een kaart of kaartenboek van elk gebied waar je langs komt. Dan kom je tenminste ergens als de techniek faalt.
@desjonnies:
Sorry, m’n beste, maar wat je zegt over het rijden zonder navigatiesysteem en alleen op het noteren van wat plaatsnamen gaat alleen op wanneer je ter plaatse bekend bent. Ik rijd ook “blind” naar de plaatsen die je noemt. Maar dan begint het. Parijs geen probleem voor je? Dat dacht ik ook! Ik heb er ’n paar jaar gewerkt en ken die stad. Totdat je onverwacht geconfronteerd wordt met een -om welke reden dan ook- afgesloten rondweg of de périférique. Ik weet zeker dat jij dan ook ’n probleem zult hebben.
En ter plaatse? Als je in Marseille naar de haven moet, dan wordt die op de autoroute al aangegeven en kom je gemakkelijk in de buurt van waar je moet wezen. Maar probeer maar eens in de binnenstad in de straat te komen waarin je moet zijn zonder navi. Zou je TomTom het begeven, dan kun je nog beter bij ’n tankstation ’n te duur goedkoop nieuw navigatieproduct kopen dan beginnen zoeken. Ik moet namelijk op tijd zijn om de toestanden waarmee ik rijd op de afgesproken tijd af te leveren. Die zijn vaak van levensbelang en moeten daarom op de afgesproken tijd afgeleverd worden.
Als het even kan maandag nachtvertrekken. Dat is veel beter te doen.
@dutchdriftking: Of op vrijdagmorgen vroeg, als je dan bijna op de bestemming bent nog een hotelletje pakken om de nacht te overbruggen, dan begin je heerlijk uitgerust aan je vakantie .. :)
Pak toch het vliegtuig.
@philipf: daar hang je moeilijk een sleurhut aan vast..
Ik kom in Frankrijk sinds begin 70-er jaren. Zowel prive als zakelijk. Heb er in die tijd ook enkele jaren gewerkt en reed er gemiddeld zo’n 3.000km/week! (Géén vergissing!)
Wat toen gold, geldt nog steeds: Fransen hebben een zeer sterke noord-zuid-beweging. Vanuit het noorden ( = het gebied gerekend vanaf het zuiden van Parijs {Ile-de-France} tot de Belgische en Duitse grens) trekt men massaal naar het zuiden. Elke gelegenheid wordt er aangegrepen om die richting op te gaan.
Dat is altijd merkbaar rond (nationale)feestdagen en vooral in de vakantieperiode. Vooral bedrijven willen dat er niet gespreid wordt. Dat is ook bijna onmogelijk. Neem het Ile-de-France, waar zo’n 12 miljoen mensen wonen. Hoe zou je daar de vakantie kunnen spreiden?
Verder hebben we het over Fransen. Zij staan er toch iets anders tegenover dan wij “nuchtere” Nederlanders. Zij bepalen hun reisdoel, pakken de boel in en vertrekken. Wetend dat je toch niet aan files kunt ontkomen. Zij nemen het voor lief en kennen het begrip “patience”.
Gelukkig is er in de loop van al die jaren wel enige verbetering gekomen. De autoroutes zijn sterk verbeterd en ook het rijgedrag. De enorme wegpiraterij en de kamikaze-instelling is voor een groot deel uit het verkeer verdwenen. Gelukkig maar!
Zaterdag nacht en de tomtom aan en wegenkaart bij de hand, lukt prima. Kom je mooi zondagsvroeg aan.
het was wel leuk caravans spotten vandaag,ook zat er wat leuks tussen als SLS en Continental
@donaldduck555:
LOL!!!!!
“Kan iemand ons trouwens uitleggen waarom Fransen het lijken te vertikken om op een andere dag dan zaterdag naar de plaats van bestemming af te reizen?” -> Omdat huuraccomodatie (huis, stacaravna, huurtent ed) bijna altijd van zaterdag tot zaterdag zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).