Vandaag mogelijk ergste smog in 10 jaar [updated]

Auteur: , 20 Reacties

Vandaag gaan in Nederland de ozonwaarden door het (spreekwoordelijke) dak, met als gevolg een smogdeken van welhaast Shanghaiiaanse (nou, ja...) proporties. Hiervoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Niet mokken, lekker smoggen

Wanneer smog (een combinatie van rook en mist) optreedt is dit vooral vervelend voor mensen met een zwak gestel of zij die aandoeningen aan de luchtwegen hebben. Kortademigheid en irritatie aan de zintuigen zijn enkele symptomen. Op deze pagina is de actuele smogverwachting te zien. Niet topfitte mensen in vooral Limburg kunnen de racefiets aan het eind van de dag beter even laten staan.

Het risico op smog wordt verergerd doordat vandaag redelijk grote concentraties mensen op de been zijn, met de Tourstart in Utrecht en de start van de zomervakantie voor de noordelijke helft van Nederland. Hou daarom rekening met lokaal een beperkte snelheid, in het geval van smog wordt de Vmax op snelwegen vaak teruggeschroefd naar 90 km/u.

Bovenstaande geldt overigens alleen als u ons bindende reisadvies van gisteren in de wind heeft geslagen, in dat geval zoekt u het ook maar uit.

Foto: Smogtaferelen bij de zuiderburen.

Update: nu we het toch over smog hebben..Milieudefensie pleit voor een smogplan naast het al bestaande hitteplan. Hierdoor moeten vooral 3 hardnekkige misverstanden over smog gedebunkt worden:

Alleen in steden heb je last van smog. Niet waar. Juist op het platteland kan de luchtvervuiling erg hoog oplopen tijdens periode van smog. Smog ontstaat als uitlaatgassen onder invloed van UV-straling een schadelijk mengsel van ozon en fijnstof vormen. Het blijft als een dikke laag in de lucht hangen als het weinig waait en verspreidt zo over het hele land. Op dit moment worden de hoogste waarden gemeten in Brabant, Limburg, Gelderland en delen van Overijssel.

Smog is alleen erg voor mensen met luchtwegklachten. Ook niet waar. Deze dagen piekt de ozonconcentratie op verschillende plaatsen in Nederland boven de 240 µg/m³. Dit is de Europese alarmdrempel. Boven dit niveau wordt er in Nederland gesproken van ernstige smog en kunnen er gezondheidsrisico’s voor de gehele bevolking optreden. De meeste mensen ervaren dit als geïrriteerde slijmvliezen, zeker op het moment dat ze fysiek actief zijn. Voor mensen met luchtwegklachten zijn de huidige concentraties zeer schadelijk. Zij moeten vaak hun medicatie opvoeren en volledige rust houden. Tijdens en vlak na smog-episoden is een piek te zien in ziekenhuisopnamen en sterfgevallen.

Als we nu allemaal de auto laten staan neemt de smog af. Lokaal heeft dit op de korte termijn helaas weinig effect: de smog hangt er nu en zal nog wel even blijven hangen. Op de lange termijn is het heel belangrijk om te voorkomen in plaats van te genezen. Dat betekent minder uitstoot van luchtvervuiling door verkeer en industrie, zodat smog geen kans meer krijgt om te ontstaan.20 reacties

Hahaha die laatste zin! Zoek t uit!
Haha, een artikel over smog geplaatst door smokealot……..
Als gefundeerd tegendraads denker vind ik het leuk dat je de Tour Start aanhaalt, zeker in combinatie met milieu-fanaten-stad Utrecht.
Iedereen is in de olie door ‘le Grand Départ’, maar als je gaat kijken naar de massa mensen die erop afkomen, die hele tour-karavaan, de persmuskieten en de rotzooi die de reclame karavaan met zich meebrengt, kunnen ze voor deze ene dag mega-vervuiling net zo goed die hele milieu zones opheffen.

http://www.tourdefranceutrecht.com/documents/12172/0/header_karavaan_NL.png/d094aaab-918f-4d1e-85e0-9d535b98a8fc?t=1404223219081
@desjonnies: Zijn die skoda’s geen diesel tuffers?
By the way, de tour HAAT Skoda !

http://media.nu.nl/m/m1cz3l0akdpn.jpg
Sorry, ik neem alles terug, de Tour de France is aanhet verGroenen :

http://i30.tinypic.com/2076kh4.jpg
@desjonnies: als die laatste geen boete kreeg…
@desjonnies: lijkt wel carnaval.
Flesjes met frisse Noorse berglucht te koop bij norge…special price for you….
Ze zijn de weg kwijt hier… Een paar dagen warm en heel Nederland doet of de wereld vergaat…
Irritatie aan de zintuigen.. die heb ik dagelijks ook in smogvrije locaties. Zelfs binnen
Wordt hoog tijd dat we plugin hybrides eens fiscaal gaan stimuleren..
Dus we gaan allemaal dood nu?
Boven Londen hing veel smog vanochtend. In de noordelijke Randstad een klein beetje.
Weet er alles van, sinds twee dagen behoorlijk ziek ervan. Veel hoesten, weinig lucht, koorts en geïrriteerde ogen. Goed dat hier ook even aandacht aan wordt besteed. Ben een complete autogek, maar autogebruik heeft natuurlijk ook negatieve kanten.
@silver: zeg, al die irritaties die jij noemt, dat heeft niks met smog te maken. dit heet namelijk hooikoorts beste silver, heb ik zelf ook last van. al 4 jaar.
@gwnbmw: serieus, heb geen hooikoorts, is vorig jaar nog getest. Lees het artikel over smog maar eens goed, ook bij de NOS.
Smog? Chemtrails (geoengineering) inderdaad!
Ach ja, zo erg als in bangkok kan het niet zijn denk ik.
Snel allemaal mondkapjes!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).