Volvo XC90 PUV [650 pk]: vergeten concept

Auteur: , 65 Reacties

De nieuwe XC90 heeft z'n portie aandacht wel weer gehad. Tijd om terug te grijpen naar het vorige model.

Maar dan pakken we natuurlijk niet zomaar een XC90 (P2). Je kijkt naar de XC90 PUV (Power Utility Vehicle), een auto die door Volvo North America en andere partijen is opgekalefaterd tot een beest met een dikke vette V8 van Yamaha. Dankzij een supercharger, nieuwe engine mapping en een vrijer ademende uitlaat pompt deze unit ruim 650 pk richting alle vier de wielen. Da’s ruim twee keer zoveel vermogen als in de normale XC90 V8 die toen nog verkocht werd, ook al geen kleine jongen.

Om de ‘terreincapaciteiten’ en de rijeigenschappen bij het betere bochtenwerk een handje te helpen, kreeg de XC90 PUV een aangepaste versie van Volvo’s eigen Haldex electronically controlled all-wheel-drive system. Deze techniek was onder meer in staat om altijd koppel naar het wiel met de meeste tractie te sturen, een soort afgeleide van het meer gangbare sperdifferentieel dus.

Volvo XC90 PUV Concept

De PUV werd geïntroduceerd op een beurs te Las Vegas in 2004 en was vooral bedoeld om mensen die Volvo associeerden met saai, labradors en veiligheid op andere gedachten te brengen. Juist daarom matcht het uiterlijk volledig met het prestatiepotentieel. Buiten die dikke bodykit en de rode lak, springen de elandlogo’s op de flanken lekker in het oog. Een feature die eigenlijk op de optielijst van reguliere Volvo’s zou moeten staan, niewaar?

Overigens is de XC90 PUV, speciaal gebouwd ter promotie van de XC90 V8, vijf centimeter lager op de veerpoten gezet en rolt het gevaarte op 20-inchers rondom. Het gapende gat in de neus was noodzakelijk voor de koeling en zijn de wielkasten behoorlijk uitgeklopt om ruimte te bieden aan de bredere velgen, die op hun beurt weer 15 inch (vóór) en 13 inch (achter) remschijven herbergen. Lang verhaal kort: getunede SUV’s zijn niet per definitie lachwekkend. Dit is gewoon een vet ding.65 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Die eland, prachtig…:’)
@87sandyd:

Het is eigenlijk niet helemaal de goede versie. Ik vind ‘m steigerend, zoals het paard van Ferrari, leuker.

http://farm7.static.flickr.com/6180/6168582757_f08174fe4e_b.jpg

Link: http://farm7.static.flickr.com/6180/6168582757_f08174fe4e_b.jpg
@87sandyd: Die heeft mijn Polar ook!! Alleen mist hij de rest nog..
@kennone: Is die toevallig donkerrood? Dan zag ik je wel vaker rijden denk ik :)
@123bat: Zelfde kleur
Bah wat maken die uitgeklopte wielkasten en andere bumpers hem ordinair..
Wat gaaf zeg! Nooit eerder geweten dat Volvo is staat is om echt leuke auto’s te maken.

Nu zal ik wel ruzie met menig reaguurder hebben..
@clarkson: Hou jij eens snel je grote mond over Vo….. nee geintje. Echt heel veel leuke auto’s heeft Volvo niet gebouwd.
@berlinetta: De allerleukste auto’s die Volvo bouwde gingen allen niet in productie, waaronder deze PUV.
@viezefreddyw: Ook dat is waar. En daarnaast heeft Volvo wel leuke auto’s gebouwd, maar dat zijn er maar weinig. Neemt niet weg dat het gewoon goede auto’s zijn.
@berlinetta: Jeetje wat mild zeg. Ik had wel wat boze berichten verwacht. Bijvoorbeeld dat de T4 uber dik vet cool is…
@clarkson: Haha ik had ook wel wat meer verwacht ;)

Maar het ligt er maar net aan wat men onder een leuke auto verstaat. Een S60 T6 is echt geen stakker, maar of het nou echt leuk is? De sprintjes gaan op den duur ook vervelen en leuk sturen doet het niet echt (ook niet slecht overigens).
@berlinetta: Ja maar echt spannend is het ook weer niet.
@clarkson: ik vind de 850 wel het toonbeeld van spanning en playboycultuur.
@clarkson: volvo’s waren erg leuk. Tot er iemand besloot alleen nog maar 4-cilinders te produceren. In een bakbeest als de door autoblog de hemel in geprijsde xc90 al helemaal Triëst natuurlijk
Lijkt net een Ferrari
@renzer: ja he lijkt er sprekend op…
@v60polestar: ik vind alleen de kleur niet zo Ferrari…
Ik was deze alweer helemaal vergeten. Serieus cool ding. Ziet er dik uit zonder asociaal te zijn. Dat kan ook alleen maar een Volvo zijn.

Maar die elandstickers zijn dan weer echt lachwekkend. Het verbaast me dat Ferrari niet met fakkels en hooivorken naar Zweden is gestormd.
De auto zelf ging niet in productie, maar het motorblok wel. De Noble M600 heeft hem in zijn achterste liggen. Daar waar hij in de Volvo overdwars in ligt, ligt ie uiteraard in de Noble er in de lengte-inrichting in.
@viezefreddyw: die is toch gewoon gebaseerd op de normale yamaha-volvo uit de s80 en xc90?
@reistje: Inderdaad.
@SimonMc: @reistje Lijkt mij dan weer dat dit blok dan weer gebaseerd is op de normale Yamaha-Volvoblok.
@viezefreddyw: Je hebt gelijk. Het zijn gewoon dezelfde blokken, met dezelfde verstevigingen. Alleen de drukvulling verschilt. De V8 uit de XC90 4.4, Noble M600 en deze PUV zijn in basis gewoon gelijk. Alleen hebben de Noble en de PUV 650pk ;-). Maar beide gebaseerd op de gewone 4.4.

Deze werd speciaal door Yamaha ontwikkeld omdat een gewone V8 (van Ford of Jaguar) niet zo passen. Het is een heel compact en licht blok, want hij moest overdwars in het vooronder liggen met de versnellingsbak er nog naast! Vandaar deze oplossing.

De PUV was er om de introductie van de XC90 V8 luister bij te zetten. Daarbij is het ook geen concept van Volvo, maar van Volvo US, die aan de Aria Group (maken veel prototypes) opdracht heeft gegeven om de bodykit te ontwikkelen en Yamaha om de motor op te peppen. Auto werd alleen op de Sema geshowd.
@willeme: Ghehe ik wist dat jij zou komen met een reactie. Stiekem (heel stiekem) heb ik de informatie ook van jou zoals je (heel stiekem) wel wist.
@willeme: Ik ga de tekst even finetunen, dank weer voor de info!
@willeme: Ja beide zijn gebaseerd op de zelfde basismotor. Maar ik bedoelde dat de Noble niet gebaseerd is op de PUV, maar op het “normale” blok. Beide zullen wel omgebouwd zijn naar semi-closed deck met andere zuigers en drijfstangen zodat ze niet meteen ontploffen.

Verder blijft de 4.4 inderdaad een apart ding met zijn 60graden V.
@viezefreddyw: in de standaardtrim is het hetzelfde blok van Yamaha, maar in de tuning scheidden de wegen van Noble en Volvo zich. Volvo heeft de tuning uitbesteed aan een Amerikaans bedrijf, die hebben er een enkele supercharger opgeschroefd. Noble heeft alles in eigen beheer gedaan en heeft twee turbo’s van Garrett geplaatst.
Ik zie dat @willeme mij te vroeg af was ;)
De rode lak en de eland waren natuurlijk een knipoog naar Ferrari die toen na de lancering van de Porsche Cayenne steeds gevraag werden of ze ook een SUV gingen lanceren.

Zweedse humor met balletjes.
@sketcher: overigens is de rede dat de eland niet steigert omdat ze wel degelijk bang waren voor zure reacties van uit Modena.
Wat een dik ding, jammer dat hij niet in productie is gegaan!
Hebben hebben hebben!!!
Mijn merk…
…Yamaha ;)
@Dizono: ik heb ook nog ergens een yamaha. De gemiddelde volkswagen kan er nog wat van leren wat olieverbruik betreft.

Maar ik mag Rotterdam wel in!
@lekbak: Gokje, 1000 cc? Die staan idd wel bekend om hun olieverbruik. Mijn 600 lijkt vooralsnog zeer zuinig om te springen met het zwarte goud.
@Dizono: nog veel erger. 850cc uit 1996, het ergste jaar. Verpakt in een werkelijk subliem sturende tdm 850, dat is dan ook de reden dat ik het kreng heb.

De (doodsaaie) diversion 600 van mijn vriendin daarentegen neemt geen drup. Onverwoestbaar is die machine, en eigenlijk best lekker voor woonwerk verkeer hoor.
@lekbak: Ja, wel mooie machines, die tweecilinders. Een rood-zilvere toevallig? Ik heb een FZR600R uit 95, in de basis hetzelfde blok als in de diversion volgens mij, maar dan met wat extra pit.
@Dizono: rood-zwart. Ik heb die motor redelijk goedkoop gekocht dus tegen de tijd dat de banden en ketting op zijn is het ding rijp voor de sloop. Dan heb ik het inwendige waarschijnlijk ook al vakkundig naar de kloten geholpen want echt rustig rij ik nou niet echt altijd (wel altijd warm rijden).
650 PK in 2004, ongelooflijk. Staan deze stijve elanden ook ergens te koop?
sorry Volvo, net even te veel over de top. Die eland vind ik dan wel weer geniaal.
Kennen we deze nog?
http://s1.cdn.autoevolution.com/images/news/gallery/bmw-s-first-attempt-at-creating-a-x5m-the-x5-le-mans_2.jpg

Sloeg ook nergens op. Wel een soort van humor. Snap alleen niet waarom die power SUV’s tegenwoordig zo serieus genomen worden….
@Rob: met de motor van deze: http://img2.auto-motor-und-sport.de/BMW-V12-LMR-LeMans-Sieger-1999-articleTitle-d951b6ec-864173.jpg wel iets minder realistisch, maar minstens net zo leuk als bovenstaande Volvo.
@Rob: Ohja, de X5 Le Mans met V12 toch? Ook een knotsgek ding.
@berlinetta:
Ja, met een V12 uit een Le Mans racewagen….
Die X5 vloog met een rotgang over de Ring. 7 minuten 49 seconden zegt Google mij…
Hilarisch ding inderdaad….
https://www.youtube.com/watch?v=NcARGOFBX-Y
@Rob: En kennen we deze ook nog? http://www.carbuildindex.com/wp-content/uploads/2014/04/12.jpg. Ook zo’n heerlijk gestoord project!
@Edge: Haha die ken ik nog inderdaad! Wat een heerlijk ding.
@Edge:
Uiteraard. Formule 1 auto met MPV body toch?

Maar ken jij de Gatebil XC90 nog dan?
http://www.autoblog.nl/archive/2008/10/19/best-een-leuke-volvo-xc90
Zo’n 650pk monster op een beurs zetten en deze vervolgens ook niet in productie nemen dat is toch wel het ultieme bewijs dat Volvo een heel gewoon en oer saai automerk is?
@jippie:
BMW nam de X5 Le Mans met 700pk ook niet in productie.
Dat is toch wel het ultieme bewijs dat BMW een heel gewoon en oer saai automerk is?
@Rob: Sterker nog: met de Grand Tourer en nog wat 3-cilinder meuk doet BMW heel hard z’n best om nóg saaier te worden dan Volvo.
Abarth XC90 🤔
Ha kende deze niet. Wel een tof dik concept en die eland stickers is natuurlijk gewoon geniaal goed gejat!
Wil deze wel ruilen tegen de polar :p
Rob……….heeft al jaren de X5M of X6M in productie…….dus zo saai zijn ze niet!!
sorry BMW natuurlijk
Jammer dat het de oude xc90 is.
Stuk cooler dan de nieuwe 4 cilinder pruttelpotjes in de nieuwe..
Naast deze XC90 was er toendertijd toch ook een hele dikke S60 concept die dezelfde opsmuk mee kreeg?
“Da’s ruim twee keer zoveel vermogen als in de normale XC90 V8 die toen nog verkocht werd, ook al geen kleine jongen.”


DAN DAN DAN DAN DAN DAN DAN DAN DAN DAN DAN DAN DAN DAN
@arashrsf: Neej… Beter he? ;-)
@arashrsf: meen je dit serieus? Nee toch?
Zou ie de eland test doorstaan hebben? ;)
Jeetje wat een dik ding! Breyton velgen zie ik! 😁
Vind hem wel sik wij hebben ook een 2004 xc90 t6 waar we ook quad pijpjes onder willen laten maken

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).