In de gehele meimaand werden in Nederland krap aan 30.000 auto's op kenteken gezet, het kleinste aantal dat dit jaar gehaald werd. Toch gloort er hoop aan de horizon?
Ook in mei werd er verdacht veel neusgepeuterd bij de Nederlandse dealers. Niet omdat de verkopers zo lui zijn, maar er waren simpelweg geen klanten. Vorig jaar rolden er 47.636 nieuwe wagens de weg op, nu waren dat er 29.868, aldus Automotive, dat zich baseert op cijfers van het RDC.
Volkswagen is en blijft marktleider (12,8%). Op gepaste afstand volgen Renault en Ford (beide ruim 8%). De tussenstand na vijf maanden is 175.931 verkopen. In 2012 waren dit nog 255.309 registraties.
Dacia is het enige volumemerk dat over de eerste 5 maanden van het jaar plust (+7,6%), en BMW blijft het naar omstandigheden erg goed doen. Hun verkoopcijfers liepen ‘slechts’ met 7 % terug.
Tot zover het slechte nieuws, nu de goede kant van de medaille. Het ING Economisch Bureau heeft het volste vertrouwen dat de markt in de tweede helft van het jaar aantrekt. In een recent rapport (PDF) doet het deze voorspelling op basis van een toegenomen consumentenvertrouwen en aantrekkende occasionverkopen. Noem mij een cynicus, maar ik moet het nog zien.
Hun voorspelling voor 2013: 395.000 auto’s. Als dat zo is, is ondergetekende een fijn flesje gefermenteerd druivensap rijker.
Update – aanvullingen op basis van extra cijfers.
54 reacties
Ook leuk voor de marges: de verkoop van de Polo is bijna ingestort door de Up.
De meeste AB bezoekers komen hier op autonieuws te volgen lijkt me, en niet om het gezeur van een of andere internetheld aan te horen. Daar heb je andere blogs voor.
Dat jij nou niets van politiek wilt weten of dat je te kortzichtig bent de duidelijke link tussen de slechte autoverkoop en onze waardeloze politeiek ‘leiders’ te zien, daar kan ik ook niets aan doen…
Verder;
Er is niets zo makkelijk om de politiek maar de schuld te geven. Het is een illusie om te denken dat als er een andere pennenlikker aan het bewind was geweest, dat de zaak totaal anders was geweest. Achteraf weten we het allemaal wel beter.
Maar genoeg nu, laten we het over auto’s hebben.
Dat jij het hier sec over auto’s wilt hebben is natuurlijk prima maar houd je dan buiten de meer politieke discussies. Zoals gezegd kun je op je vingers natellen dat je venijnige reacties kunt verwachte als je met kwalificaties als ‘dat domme politieke gelul’ gaat smijten.
Ondertussen zuigen onze lands(wan)bestuurders de laatste beetjes fut die er nog in de autohandel zit, er met alsmaar hogere belastingen uit…
onzin
fouten zijn al lang daarvoor gemaakt, Balkenende heeft alleen maar op de winkel gepast en helemaal nix gedaan toen het goed ging.
Juist onder Balkenende hadden zaken als het verminderen van de hypotheekaftrek er door gedrukt kunnen worden.
En Rutte is simpelweg geen econoom.
Mensen die ‘het’ weten zeggen allemaal hetzelfde : Dit is geen crisis, dit is gewoon onze nieuwe economische situatie.
`We” vonden allemaal dat productie in China moest plaatsvinden en dat China de fabriek van de wereld zou worden.
Dank zij het neo-liberalisme moest alles gepriovatiseerd worden want “door marktwerking “: zou het allemaal goedkoper, beter en transparanter worden.
Ja Ja kijk nu even naar de gezondheidszorg.
We zijn hebben gewoon de kabinetten van Agt / Wiegel geen enkel fatsoenlijk kabinet meer gehad.
En bereid je erop voor; het volgende wat ze van ons gaan jatten is ons water.
Zoals ze het openbaar vervoer, de gezondheidszorg en de energie al ons van ons gestolen hebben.
You have no rights, you have owners – George Carlin .
Fijn om te lezen dat hier nog reaguurders zijn met enig historisch besef en zicht op de ware oorzaak van onze huidige economische situatie.
Helaas wordt er teveel uit de onderbuik gebraakt en naar anderen gewezen i.p.v. de eigen verantwoordelijkheid over ’s mans eigen leven te nemen.
Waarvoor dank.
Oh? En wie zijn degenen die de hoogten van de vele belastingen bepalen en implementeren? De accijnzen? Leges? verplichte verzekeringen?
Misschien ‘ns een ideetje om wat minder te luisteren naar de kapitalisten verketteraars en wat meer de harde realiteit te aanvaarden?
Het is onze politiek die bepaalt dat er achterlijk hoge belastingen op nieuwe of te importeren auto’s komen te liggen, niet ‘de economie’….
Denk eerder dat mensen dat extra geld oppotten want het is crisis weet je wel.
Sinds de crisis gaat het in dit huis beter dan daarvoor, maar is hier gewoon oppotten hoor. De onduidelijkheid/onzekerheid vanuit de overheid is killing, niet de lasten verzwaring.
Dë groepen die de rekening gepresenteerd krijgen waren niet betrokken bij de aanloop naar de crisis.Waarom moet de rekening niet naar hen die fors geprofiteerd hebben door het creëren van de ellende?
Als je wat van macro -economie snapt dan snap je ook dat zoveel lastenverzwaring (waarom de politiek steeds over bezuinigingen praat snap ik niet) de uitgaven remt en leidt tot krimp. Als je het aantal werklozen ziet oplopen weet je genoeg : afbraakbeleid om maar vooral de groepen met (veel) geld uit de wind te houden want dat is je achterban… van macro -economie lijkt dit kabinet geen enkele kennis te hebben (of ze hebben schijt aan de gevolgen).
Japan heeft een schuld die bijna 3x zo hoog is ten opzichte van bbp. Waarom zouden zij het terug kunnen betalen? Waarom zou religieus vasthouden aan 3% de bes keuze zijn? Groei stimuleren levert op langere termijn veel meer op zeker ons structurele hervormingen maar daar hebben ze geen visie voor….
Niet voor niets is vrijwe iedere toonaangevende econoom het hoorbaar oneens met dit beleid. Rutte en co is economisch eerder FCKnudde dan Chelsea…
Japan zijn schuld is wel 100% door Japan gefinancierd, en dat maakt een heel groot verschil.
Nederland zou er waarschijnlijk nu beter aan dien meer structurele hervormingen door te voeren en daarnaast te kijken hoe groei gestimuleerd kan worden dan het afknijpen wat ze nu doen. ..
Helaas, ben ik bang dat dit niet zo snel gaat gebeuren.
– Onze industrie hebben we vermoord
– Werken met je handen, dat wil bijna niet meer.
– Ons hele opleidings systeem is gedevalueerd.
En wees eerlijk, ik ben nog nooit enig politicus of politieke stroming tegen gekomen die iets wilde en durfde te veranderen.
Die 3% is idd de strop om de nek van de BV Nederland; afspraken gemaakt in andere tijden.
Niemand weet waarom men destijds 3% heeft afgesproken
Maar er is ook niemand in ‘Europa’ die het ter discussie durft te stellen.
Ik denk idd dat de enige kans die we hebben het doorpakken is op lasten verlichting, BTW verlaging en een opener arbeidsmarkt.
Momenteel ben je eerder en goedkoper van je echtgenote af dan van een werknemer.
En als hire and fiere makkelijker zou zijn, wordt de arbeidsmarkt opener en soepeler.
(Denemarken)
Want de wereld waarin je als achttien jarige bij Unilever in dienst kwam en de rit kon uitzitten tot je pensioen gerechtigde leeftijd, die wereld bestaat niet meer.
Politici zeggen wat men wil horen.
Geen enkel politicus durft tegen de stroom in te zwemmen
Want dat kost zieltjes
En geen enkel politicus durft beslissingen te nemen.
Mensen vanhet kaliber de Gaulle, Adenauer en Thatcher zijn er eenvoudigweg niet meer.
Eeh, de ING…zijn dat niet diezelfde jongens die de overheid met miljarden van ons belastinggeld vlot heeft moeten trekken? Totaal ongeloofwaardig dus.
@wOody heeft in mijn ogen dan ook volledig gelijk met zijn adressering richting Rutte & Co.
De zittende machtsmisbruikers boren ons land met een ongekende efficiëntie de grond in dus verwacht voorlopig geen aantrekking van de automarkt…
Ik heb een tyfushekel gekregen aan ING toenik een bericht las dat er vijftig ITérs op straat werden gesmeten omdat outsourcenin India goedkoper was.
Ik ben heel simpel.
ING is van de staat, van ons dus. Zoals je terecht opmerkt.
Dus die vijftig middenklasse gezinnen worden brodeloos gemaakt, kunnen niet meer functioneren en geld uitgeven.
Maar leven nu op onze kosten.
In principe gaat de BV Nederland er hierdoor dus op achteruit; dezemensend ie eerst een bijdrage leverden, moeten nu hun hand ophouden.
De enige die hierbij gebaat is, is ING.
Me zou persoonlijk dem an die met dit plannetje is gekomen op straat smijten.
Wen er maar vast aan, dit is onze nieuwe economie.
En ergens misschien we l goed ook, we zijn stront verwend geweest de laatste decennia.
En onderweg ons gezonde boeren verstand kwijt geraakt.
We waren een volk van no-nonsense, hand aan de ploeg, godvrezend en nuchter, Opel Kadett, Philips TV en als het ervanaf kon een Miele wasmachine ( die ging twintig jaar mee )
We stonden tot onze knieën in de zware klei en pakten allemaal door.
En toen kwam de kennis economie en hoefden we nix meer, behalve een duur pak, een lease bak en drie keer per jaar op vakantie.
En nu krijgen we de rekening gepresenteerd.
Net als de Grieken.