Verkoopcijfers mei: -37 %

Auteur: , 54 Reacties

In de gehele meimaand werden in Nederland krap aan 30.000 auto's op kenteken gezet, het kleinste aantal dat dit jaar gehaald werd. Toch gloort er hoop aan de horizon?

Buy my cars, pl0x!

Ook in mei werd er verdacht veel neusgepeuterd bij de Nederlandse dealers. Niet omdat de verkopers zo lui zijn, maar er waren simpelweg geen klanten. Vorig jaar rolden er 47.636 nieuwe wagens de weg op, nu waren dat er 29.868, aldus Automotive, dat zich baseert op cijfers van het RDC.

Volkswagen is en blijft marktleider (12,8%). Op gepaste afstand volgen Renault en Ford (beide ruim 8%). De tussenstand na vijf maanden is 175.931 verkopen. In 2012 waren dit nog 255.309 registraties.

Dacia is het enige volumemerk dat over de eerste 5 maanden van het jaar plust (+7,6%), en BMW blijft het naar omstandigheden erg goed doen. Hun verkoopcijfers liepen ‘slechts’ met 7 % terug.

Tot zover het slechte nieuws, nu de goede kant van de medaille. Het ING Economisch Bureau heeft het volste vertrouwen dat de markt in de tweede helft van het jaar aantrekt. In een recent rapport (PDF) doet het deze voorspelling op basis van een toegenomen consumentenvertrouwen en aantrekkende occasionverkopen. Noem mij een cynicus, maar ik moet het nog zien.

Hun voorspelling voor 2013: 395.000 auto’s. Als dat zo is, is ondergetekende een fijn flesje gefermenteerd druivensap rijker.

Update – aanvullingen op basis van extra cijfers.54 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Sparen voor vakantie zeker….
Vanwaar die foto van Amerikaanse maserati’s?
@Donstil: betere vraag: waarom niet?
@sirmustang: omdat, lelijk!
@911GT2: Ik kan mijn ogen niet geloven… Er zijn dus echt mensen die de GT lelijk vinden… In wat voor een zieke wereld leven wij eigenlijk? ;)
@Donstil: Omdat de GranCabrio zowat de mooiste auto ooit is ;)
@kapiteinaudi: Deze pre-facelift inderdaad wel, van de facelift is hij niet beter geworden imho :D
@darkpluisje: Enkel de Sport is gefacelift, de gewone ziet er nog steeds hetzelfde uit. Ik moet ook wel toegeven dat de gewone er mooier en stijlvoller uitziet dan de Sport ;)
@Donstil: die foto heb ik gemaakt hahah
Tijd om af te gaan dingen als je er een zoekt ;)
@freezzr: afdingen moet je altijd doen
Zou dit in relatie staan met het artikel een paar weken geleden over jongeren en auto’s? Als jonge single/jong stel is er tegenwoordig minder behoefte aan een auto, en al helemaal geen nieuwe. Of zouden er andere redenen zijn, behalve de crisis, van deze vrij slechte verkoopcijfers?
@TimoBac: Zit wel wat in. Komt ook bij dat de tweedehands markt overspoeld wordt en zich niet beperkt tot Nederland. Voor een 10.000 euro heb je een mooie jong-gebruikte auto waarin je veel meer plezier hebt dan in een nieuwe van dat geld. Keuze is dan voor veel mensen die geen lease auto meer krijgen snel gemaakt lijkt me.
@ghj13: zijn er trouwens ook ergens cijfers van tweedehands verkopen de afgelopen jaren?
@TimoBac: hoeveel jongeren ken jij die een splinternieuwe auto kopen… Volgens mij moet je de nieuw aankopen vooral meer in de leasemarkt zoeken?
@freezzr: dat vraag ik me af. Als je naar de verkoopstatistieken kijkt, verkoopt VW hoofdzakelijk Up’jes. Ik geloof niet dat voormalig Passat en Golf-rijders nu ineens een Up’je aantrekken.
Ook leuk voor de marges: de verkoop van de Polo is bijna ingestort door de Up.
Ach Rutte en co komen weer met nieuwe maatregelen om de economie de keel dicht te knijpen dus die opleving in het tweede half jaar kun je rustig vergeten. @markrutte: goed bezig knul, in een paar jaar een decennium of twee economische groei om zeep helpen en record-werkeloosheid creëren.
@w0o0dy: Ja, dat is allemaal de schuld van Rutte natuurlijk.
@sir_smokalot: Hij staat wel aan het roer van dit schip. Hij en zijn wanbestuurdersclub hebben wel zorg gedragen voor de ongekende vaste lasten en belastingstijgingen waardoor nagenoeg iedere consument op zijn centen blijft zitten en er al helemaal niet over na denkt om een nieuwe auto te gaan kopen. Dat de man dan ook nog doodleuk durft te zeggen dat de consument gewoon wat meer moet gaan uitgeven om onze economie te spekken, tekent zijn gebrek aan realiteitszin.
@lemans96: Zout toch op met dat domme politieke gelul!
@autogedrocht: LOL! Op jou is dat engelse spreekwoord zooo van toepassing: ‘God must’ve loved ingnorant people, that’s why he made so many of them’. ;-)
@lemans96: Fijn dat je alles weer lekker persoonlijk maakt, dat is je handelsmerk volgens mij.

De meeste AB bezoekers komen hier op autonieuws te volgen lijkt me, en niet om het gezeur van een of andere internetheld aan te horen. Daar heb je andere blogs voor.
@autogedrocht: Zeg huilebalk, als jij iemands opmerking hier voor dom verslijt en dan vervolgens gaat lopen miepen over ‘op de persoon spelen’ als je een koekje van eigen deeg krijgt, dan kun je misschien beter naar het Donald Duck forum verhuizen.
Dat jij nou niets van politiek wilt weten of dat je te kortzichtig bent de duidelijke link tussen de slechte autoverkoop en onze waardeloze politeiek ‘leiders’ te zien, daar kan ik ook niets aan doen…
@lemans96: Eerste stuk- zie 1e alinea vorige post

Verder;
Er is niets zo makkelijk om de politiek maar de schuld te geven. Het is een illusie om te denken dat als er een andere pennenlikker aan het bewind was geweest, dat de zaak totaal anders was geweest. Achteraf weten we het allemaal wel beter.

Maar genoeg nu, laten we het over auto’s hebben.
@autogedrocht: Sorry hoor, maar als je werkelijk gelooft dat de politiek geen invloed op onze economie, en dus de autohandel, uitoefend dan toont dat slechts dat je je niet in de materie hebt verdiept.
Dat jij het hier sec over auto’s wilt hebben is natuurlijk prima maar houd je dan buiten de meer politieke discussies. Zoals gezegd kun je op je vingers natellen dat je venijnige reacties kunt verwachte als je met kwalificaties als ‘dat domme politieke gelul’ gaat smijten.

Ondertussen zuigen onze lands(wan)bestuurders de laatste beetjes fut die er nog in de autohandel zit, er met alsmaar hogere belastingen uit…
@autogedrocht: Toepasselijke avatar trouwens…
@lemans96: netjes
@lemans96:
onzin
fouten zijn al lang daarvoor gemaakt, Balkenende heeft alleen maar op de winkel gepast en helemaal nix gedaan toen het goed ging.
Juist onder Balkenende hadden zaken als het verminderen van de hypotheekaftrek er door gedrukt kunnen worden.

En Rutte is simpelweg geen econoom.

Mensen die ‘het’ weten zeggen allemaal hetzelfde : Dit is geen crisis, dit is gewoon onze nieuwe economische situatie.

`We” vonden allemaal dat productie in China moest plaatsvinden en dat China de fabriek van de wereld zou worden.

Dank zij het neo-liberalisme moest alles gepriovatiseerd worden want “door marktwerking “: zou het allemaal goedkoper, beter en transparanter worden.

Ja Ja kijk nu even naar de gezondheidszorg.

We zijn hebben gewoon de kabinetten van Agt / Wiegel geen enkel fatsoenlijk kabinet meer gehad.

En bereid je erop voor; het volgende wat ze van ons gaan jatten is ons water.
Zoals ze het openbaar vervoer, de gezondheidszorg en de energie al ons van ons gestolen hebben.

You have no rights, you have owners – George Carlin .
@desjonnies:
Fijn om te lezen dat hier nog reaguurders zijn met enig historisch besef en zicht op de ware oorzaak van onze huidige economische situatie.
Helaas wordt er teveel uit de onderbuik gebraakt en naar anderen gewezen i.p.v. de eigen verantwoordelijkheid over ’s mans eigen leven te nemen.
Waarvoor dank.
@w0o0dy: Je hebt wel heel veel vertrouwen in de overheid. In mijn beleving is hun werkelijk directe sturende invloed op de economie verwaarloosbaar, het ministerie van economische zaken kan zonder dat we het zullen merken gesloten worden.
@mashell: “In mijn beleving is hun werkelijk directe sturende invloed op de economie verwaarloosbaar”

Oh? En wie zijn degenen die de hoogten van de vele belastingen bepalen en implementeren? De accijnzen? Leges? verplichte verzekeringen?
Misschien ‘ns een ideetje om wat minder te luisteren naar de kapitalisten verketteraars en wat meer de harde realiteit te aanvaarden?
Het is onze politiek die bepaalt dat er achterlijk hoge belastingen op nieuwe of te importeren auto’s komen te liggen, niet ‘de economie’….
@w0o0dy: wat snap je niet aan het hebben van een schuld en dat verminderen? Lekker veel geld de economie in pompen (dat dus lenen en schuld vergroten) en hopen dat het het terug vloeit is een super idee.

Denk eerder dat mensen dat extra geld oppotten want het is crisis weet je wel.

Sinds de crisis gaat het in dit huis beter dan daarvoor, maar is hier gewoon oppotten hoor. De onduidelijkheid/onzekerheid vanuit de overheid is killing, niet de lasten verzwaring.
@weereentankleeg: voor iedereen die zijn baan kwijt is, voor iedereen die vergoedingen voor zorg niet meer krijgt en voor alle mensen die hun huis met restschuld/gedwongen moet verkopen is deze crisis echt. .. Dat er mensen zijn die het niet of nauwelijks merken dat is ook een feit maar je beeld op die groep baseren is nou precies waar het beleid uit de bocht vliegt.

Dë groepen die de rekening gepresenteerd krijgen waren niet betrokken bij de aanloop naar de crisis.Waarom moet de rekening niet naar hen die fors geprofiteerd hebben door het creëren van de ellende?

Als je wat van macro -economie snapt dan snap je ook dat zoveel lastenverzwaring (waarom de politiek steeds over bezuinigingen praat snap ik niet) de uitgaven remt en leidt tot krimp. Als je het aantal werklozen ziet oplopen weet je genoeg : afbraakbeleid om maar vooral de groepen met (veel) geld uit de wind te houden want dat is je achterban… van macro -economie lijkt dit kabinet geen enkele kennis te hebben (of ze hebben schijt aan de gevolgen).

Japan heeft een schuld die bijna 3x zo hoog is ten opzichte van bbp. Waarom zouden zij het terug kunnen betalen? Waarom zou religieus vasthouden aan 3% de bes keuze zijn? Groei stimuleren levert op langere termijn veel meer op zeker ons structurele hervormingen maar daar hebben ze geen visie voor….

Niet voor niets is vrijwe iedere toonaangevende econoom het hoorbaar oneens met dit beleid. Rutte en co is economisch eerder FCKnudde dan Chelsea…
@w0o0dy:
Japan zijn schuld is wel 100% door Japan gefinancierd, en dat maakt een heel groot verschil.
@desjonnies: tja maar dat is meer hoe je de boel regelt dan dat je je blindstaart op 3%…

Nederland zou er waarschijnlijk nu beter aan dien meer structurele hervormingen door te voeren en daarnaast te kijken hoe groei gestimuleerd kan worden dan het afknijpen wat ze nu doen. ..
@w0o0dy:
Helaas, ben ik bang dat dit niet zo snel gaat gebeuren.

– Onze industrie hebben we vermoord
– Werken met je handen, dat wil bijna niet meer.
– Ons hele opleidings systeem is gedevalueerd.

En wees eerlijk, ik ben nog nooit enig politicus of politieke stroming tegen gekomen die iets wilde en durfde te veranderen.
Die 3% is idd de strop om de nek van de BV Nederland; afspraken gemaakt in andere tijden.
Niemand weet waarom men destijds 3% heeft afgesproken
Maar er is ook niemand in ‘Europa’ die het ter discussie durft te stellen.

Ik denk idd dat de enige kans die we hebben het doorpakken is op lasten verlichting, BTW verlaging en een opener arbeidsmarkt.
Momenteel ben je eerder en goedkoper van je echtgenote af dan van een werknemer.
En als hire and fiere makkelijker zou zijn, wordt de arbeidsmarkt opener en soepeler.
(Denemarken)
Want de wereld waarin je als achttien jarige bij Unilever in dienst kwam en de rit kon uitzitten tot je pensioen gerechtigde leeftijd, die wereld bestaat niet meer.
@w0o0dy: uiteindelijk zijn wij Nederlanders zelf verantwoordelijk door zo te stemmen. Wat er nu zit, is datgeen wat het Nederlandse volk wilde. Aan de andere kant zijn de alternatieven niet veel beter. Ik zie de PVV of de SP het echt niet beter doen. Blijft staan dat de Nederlandse regering te lang dezelfde houding heeft aangenomen als voor de inval van de Duitsers in 1940: ons kan toch niets overkomen , waardoor we ineens zijn gedegradeerd van het beste jongetje in de klas tot het sukkeltje………..
@ropbp:
Politici zeggen wat men wil horen.
Geen enkel politicus durft tegen de stroom in te zwemmen
Want dat kost zieltjes
En geen enkel politicus durft beslissingen te nemen.
Mensen vanhet kaliber de Gaulle, Adenauer en Thatcher zijn er eenvoudigweg niet meer.
@ropbp: tja, beroepspolitici ipv specialisten of mensen met een echte visie… Alles is koehandel en tevreden houden van je achterban (ook als dit schadelijk is voor NL). Deregulering en gebrek aan toekomstvisie maakt de maatschappij een speelbal van de invloedrijken terwijl je nu eigenlijk het beste een econoom de koers zou moeten laten uitzetten. Zsm herstructureren van de overheid en minder complexe administratieve processen, en natuurlijk focus op betere binnenlandse bestedingen want ook de groei van de export kunnen we niet wachten (ook al is dat 10x makkelijker ). Zo goedkoop lenen als nu kun je nooit dus waarom zou dat een slechtere optie zijn dan de economie beschadigen door lastenverzwaring en andere (qua effectiviteit onzekere ) maatregelen die onzekerheid creëren , verzet oproepen en die structureel mogelijk meer ellende veroorzaken dan goed doen?
“doet het deze voorspelling op basis van een toegenomen consumentenvertrouwen”

Eeh, de ING…zijn dat niet diezelfde jongens die de overheid met miljarden van ons belastinggeld vlot heeft moeten trekken? Totaal ongeloofwaardig dus.
@wOody heeft in mijn ogen dan ook volledig gelijk met zijn adressering richting Rutte & Co.
De zittende machtsmisbruikers boren ons land met een ongekende efficiëntie de grond in dus verwacht voorlopig geen aantrekking van de automarkt…
@lemans96: Moet natuurlijk ‘w0o0dy’ zijn. Excuus. ;-)
@lemans96:
Ik heb een tyfushekel gekregen aan ING toenik een bericht las dat er vijftig ITérs op straat werden gesmeten omdat outsourcenin India goedkoper was.

Ik ben heel simpel.

ING is van de staat, van ons dus. Zoals je terecht opmerkt.
Dus die vijftig middenklasse gezinnen worden brodeloos gemaakt, kunnen niet meer functioneren en geld uitgeven.
Maar leven nu op onze kosten.
In principe gaat de BV Nederland er hierdoor dus op achteruit; dezemensend ie eerst een bijdrage leverden, moeten nu hun hand ophouden.
De enige die hierbij gebaat is, is ING.
Me zou persoonlijk dem an die met dit plannetje is gekomen op straat smijten.
Beetje op beetje neer, klagen, beetje op beetje neer, klagen .Het kan niet alleen maar op gaan jongens.Plus minus 400.000 verkopen hoort vrij normaal uit voor NL.
Ik sprak van de week iemand die een ep winkel heeft. Na lange tijd van lage verkopen wordt er nu weer goed verkocht. Mijn theorie is dat mensen uitstellen en de wasmachine een keer repareren. Na verloop van tijd moet die wasmachine of tv er toch komen. Met auto’s net zo. Dus geloof me, de verkoop gaat aantrekken!
@siemi: Dat kwam te laat voor de EP bij ons in Sneek. Die is failliet gegaan. Nu alleen nog Expert en Scheer en Foppen.
@siemi: Het vakantiegeld is binnen. Daar koop je wel een flatscreens of wasmachine voor maar zeker geen nieuwe auto.
@mashell: het vakantiegeld is net binnen, hij sprak meer van de hele maand.
Wat verkoopt nog wel? Alles boven de paar honderd euro blijft leunen in de winkels en showrooms. Alleen met stuntaanbiedingen raak je je spullen nog kwijt. Gaat goed met Nederland.
@midasracer: botenhandel gaat prima hier.
@woot: da’s mooi, mijn espressomachine handel gaat slecht.
@midasracer: jammer om te horen.
@midasracer: mijn autoimport is op het moment ook heel rustig. Laatste opdracht was vorig jaar. Gelukkig ben ik er nier van afhankelijk en trekt het vanzelf weer aan.
@midasracer:
Wen er maar vast aan, dit is onze nieuwe economie.

En ergens misschien we l goed ook, we zijn stront verwend geweest de laatste decennia.
En onderweg ons gezonde boeren verstand kwijt geraakt.
We waren een volk van no-nonsense, hand aan de ploeg, godvrezend en nuchter, Opel Kadett, Philips TV en als het ervanaf kon een Miele wasmachine ( die ging twintig jaar mee )
We stonden tot onze knieën in de zware klei en pakten allemaal door.

En toen kwam de kennis economie en hoefden we nix meer, behalve een duur pak, een lease bak en drie keer per jaar op vakantie.

En nu krijgen we de rekening gepresenteerd.
Net als de Grieken.
prachtige wagen mèn :O

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).