Verongelukte coureur Justin Wilson ‘redt’ postuum 6 levens

Auteur: , 60 Reacties

En dat door voor zijn tragische overlijden een zeer kort antwoord te geven op slechts één vraag.

RIP Justin Wilson

Ja of nee. Dat is de vraag die de overheid je regelmatig stelt. We hebben het natuurlijk over orgaandonatie, want daar gaat het hier over. Afgelopen zondag kreeg IndyCar-coureur en oud F1-piloot Justin Wilson in een tragisch ongeluk een onderdeel van een voor hem gecrashte wagen tegen zijn helm, waarop hij zelf ook hard de omheining in klapte. Inspanningen van de artsen mochten niet meer baten en Wilson overleed aan de gevolgen van het ongeluk.

Zijn jongere broer Stefan deelde op Twitter mee dat zijn broer orgaandonor was en aan zes mensen organen heeft kunnen afstaan. Hoewel Justin Wilson niet meer onder ons is, heeft hij op deze manier wel zes andere levens ingrijpend veranderd en misschien ook wel gered.

Twitter

Slachtoffers van verkeersongevallen zijn een van de grootste bronnen van donororganen. Hoewel je natuurlijk liever niet nadenkt over ongelukken en de eventuele gevolgen daarvan, bewijst het ongeval van Wilson maar weer eens hoe belangerijk het antwoord op die ene vraag kan zijn. Dus: ja of nee?60 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Hmmm, hiervoor kom ik niet op autoblog…
@purepet9000: Waar zijn de minnetjes als je ze nodig hebt..
Ben geen donor, maar dit komt wel even binnen.
@alfablog: Via het gegeven linkje heb je dat in twee minuten veranderd… Het is maar een idee. :-)
@donvincenzo: precies tussen alle bullshit op Autoblog 1 zo’n bericht en dan gaan mensen miepen om minnetjes????
@alfablog: Ach schei uit… sentimenteel geleuter! Het is gewoon fijn voor die 6 mensen, maar ik krijg geen brok in m’n keel van zulke items…
Nog nooit heb ik zo makkelijk antwoord kunnen geven op een vraag: ja. Als ik dood ben heb ik het toch niet meer nodig dus mogen ze alles wat ze kunnen gebruiken hebben.

Fijn ook om te weten dat Wilsons dood niet geheel zinloos was, zijn dood betekende leven voor 6 andere mensen. Ik vind het op een vreemde manier mooi, die circle of life.
@ej20g: je volvo wil ik dan wel hebben hoor
@gertjan2012: met een volvo is alleen de ander dood…
@poulehh: dan zou ik even zoeken op youtube naar een videootje van fifth gear met een volvo VS een renault modus.

die volvo’s zijn niet zo veilig als je denkt in vergelijking met moderne autos…
@rnej: van de andere kant: laat er eens een vrachtwagen opvallen en dan kijken wat er stevig is.
@martinusss: puntje, maar een volvo begint ook niet zoveel tegen 25 ton vrachtwagen…

hoewel ik dan liever in een volvo zit dan in een twingootje ;)
Goed dat Autoblog hier ook eens aandacht aan besteed. Ik weet echter het antwoord nog steeds niet.
Opgeven is tegenwoordig zo makkelijk. Even inloggen met je digid.
@willem_kuipers: en daar loopt het mis. Ik heb geen digid.
@siemi: Geen Digid? Woon je in Groenland?
@granlusso: Duitsland
Is voor mij een simpele vraag, als ik dood ben heb ik er niks meer aan en als ik dan het leven van andere mensen kan redden waarom niet? Persoonlijk snap ik mensen die het niet willen niet, en dan heb je ook nog mensen die er helemaal niet eens over nadenken en het dus ook niet zijn. Als het aan mij ligt worden de regels dan ook aangepast zodat je altijd donor ben tot je aangeeft dit niet te willen.
Iemand die gerookte longen en een lever op “sterk water” wil hebben? Te bevragen bij Mevr. Norge wanneer ik dood ben… Maar, verder een mooie zaak hoor.
Net als die onderzoeken van welk merk auto’s de meeste vreemdgangers et cetera hebben zouden ze dat eens moeten doen voor donoren. Explosies in de comment secties van autosites over de hele wereld gegarandeerd.

On topic: in principe mooi als er echt iemand mee geholpen is. Ondanks dat Justin -een tikje wrang maar waar- waarschijnlijk een ideale kandidaat is voor donor omdat ‘ie nog niet stokoud is en waarschijnlijk redelijk gezond heeft moeten leven voor zijn sport is het maar helemaal de vraag of er een geschikte ontvanger gevonden kan worden. De kans is/was vrij groot dat de organen op de grote hoop voor research en opleiding van geneeskunde studenten terecht komen (tenzij ik hiermee hopeloos verouderde info heb, tegenwoordig mag je in Nederland volgens mij bijvoorbeeld wel meer specificeren waarvoor je organen gebruikt worden, hoe dat in andere landen zit weet ik niet). Ook nuttig (hoewel er volgens mij ruim voldoende ‘aanbod’ is) maar de titel 6 levens redden is weer een beetje tendentieus. Omdat het een goed doel betreft zal ik het deze keer door de vingers zien ;).
@norge: Sorry die comment was niet bedoelt als reactie. Maar ik kom je longen over een weekje wel ophalen voor als het nieuwe sportseizoen begint, kan wel een extra set longen gebruiken daarvoor.
@norge: Er zijn zoveel meer dingen te doneren dan alleen die twee afgetrapte lichaamsonderdelen ;)
In België is iedereen bij wet orgaandonor, tenzij je aangeeft het niet te willen. Dus ja, pluk mij maar helemaal leeg als ik het hoekje omga.
@vincegail: dat is een veel beter systeem…helaas wil men er hier niet aan 😕
@vincegail: moeten we in nederland ook invoeren. Plus als je niet wil doneren, ook niet ontvangen
@martinusss: Ben ik het dus ook compleet mee eens. Al werkt dat natuurlijk alleen vanuit de start waar iedereen donor is, tenzij je het anders aangeeft.
Anders ga je krijgen dat mensen switchen van Nee naar Ja op het moment ze t nodig hebben.
@vincegail: is dat echt zo? Dus je moet je nergens inschrijven? Want wou ook eens kijken hoe ik orgaandonor kon worden. En heb nog nooit gehoord van een overleden familielid dat de organen afgestaan waren
Dit is heel mooi. Ik zelf kan er niet tegen. Maar zou het ook niet mooi zijn als er nog veel meer mensen bloed donor worden ? 1 of 2 keer per jaar zakje bloed.
Erg mooi. Ik ben al donor, maar zou ook bloeddonor moeten worden. O-negatief schijnt nogal gewild te zijn…
Ookal donor
Ach gut. De feelgoodmoraalriddertjes fietsen tegenwoordig ook al rond op Autoblog?
De reden dat ik hier graag auto topics lees, is juist om dit soort eenzijdige en domme moraaldrek te ontlopen.
Maar als er dan persé dit soort topics gepost moeten worden, dan kan ik het niet laten om er even met gestrekt been in te gaan met mijn mening.
Ik ben dus bewust géén donor!

Organen transplanteren is naar mijn mening namelijk een hopeloos ouderwetse techniek waar ze is mee zouden moeten stoppen.
Naast het feit dat er eerst een “match” moet zijn tussen donor en ontvanger, (wat vaak al moeilijk is door allerlei complicaties), is de kans dat een getransplanteerd orgaan danwel de orgaanontvanger zelf het langer dan 1 a 2 jaar volhoud al laag. Er zijn altijd uitzonderingen die langer leven, maar er zijn ook uitzonderingen die de operatie al niet eens overleven, waardoor de organen alsnog de kliko in kunnen.
Orgaandonatie is wat mij betreft dus gerommel in de marge en dat moeten we niet willen.

Laat de wetenschap zich maar is volle bak en serieus bezig gaan houden met het kweken cq klonen of “repareren” van organen zodat je helemaal geen orgaandonors meer nodig hebt.
Want als het echt zo erg is dat er mensen doodgaan wegens orgaanfalen of andere medische issues, waarom krijgt de wetenschap daarvoor dan niet gewoon wereldwijd onbeperkt budget en carte blanche qua regels en wetten?

En terwijl er ook dagelijks wereldwijd baby’s en kinderen doodgaan door honger, ziektes of geweld (waar ook hooguit 1x per jaar door Giro555 achtige toestanden weer is aandacht aan besteed wordt, en nee ik geef ook geen geld aan die onzin) waarom zou ik dan orgaandonor willen zijn aan een of andere onbekende die vervolgens nog een jaartje langer onbeduidende selfies op de socialmedia kan posten?
Ik zie het verschil niet tussen een dode baby in Afrika of een nier patient in Nederland, dus ik vind dat het systeem op deze aardkloot maar is grondig moet veranderen. En dan pas ga ik is nadenken of ik organen wil doneren als ik dood ben (wat dan in theorie niet meer nodig zal zijn). :)
@Specht: Laten we het niet hopen, maar stel dat morgen een ernstige aandoening bij jou geconstateerd wordt. Mag ik dan aannemen dat je liever sterft dan dat je een orgaantransplantatie zou overwegen?
@donvincenzo: Een ieder die geen donor is of wil zijn, heeft wat mij betreft ook geen recht op een donor orgaan. Dus voor deze meneer hoop ik dat de wetenschap snel genoeg is om heb een mooi nieuw varkenshart te geven.
@Specht: ik denk dat ik een duidelijke reden weet waarom mensen bijvoorbeeld wél orgaandonor zijn en géén geld geven aan goede doelen voor het buitenland. Ten eerste kost orgaandonor zijn je niks en als dat toch de kans bestaat dat je er iemand mee helpt, waarom dan niet? Eén van de hoofdredenen is denk ik dat je er niets voor hoeft te doen als je nog leeft.

Daarnaast staan mensen die een orgaantransplantatie nodig hebben dichter bij jezelf. Natuurlijk, veel mensen in Afrika en dergelijke hebben het zwaar. Maar het is ver weg dus de impact is minder. Daar komt nog bij dat zo lang er nog dakloze mensen en mensen met zware financiële problemen in Nederland zijn, ik geen geld naar het buitenland ga sturen. En met mij vele anderen. Eigen volk eerst noemen ze dat, zoals dat hoort te zijn vind ik. Los eerst de problemen binnen het thuisland op voordat je buiten de grenzen gaat kijken.

Back to the point: het staat je natuurlijk vrij om ervoor te kiezen geen orgaandonor te zijn, maar weet wel dat de problemen van het eigen land en het buitenland compleet verschillend zijn en bovendien los staan van het hele orgaandonor gebeuren.
@Specht:

Iedereen heeft recht om de beslissing zelf te nemen.

Maar WTF ?? …wat een flauwekul wordt er door je aangehaald om jouw stellingname te onderbouwen zeg… althans, onderbouwen ? Je moet zelf weten of je het doet, maar je argumentatie slaat echt kant noch wal.

Ik was al donor, maar ff status gechecked, bleek inmiddels te kunnen updaten naar ‘inclusief darmen’, heel mooi zo.
@bietje:
Dank u,
als aanvulling kan ik nog melden dat zijn 1 á 2 jaar houdbaarheid ook je reinste kul is. Medicatie en transplantatie technieken worden met de dag beter. Zo loop ik zelf al 4 jaar met een donor orgaan rond en zijn er nog geen tekenen van eventuele complicaties. Ik ken trouwens genoeg patiënten waar het donor orgaan al meer dan 10 jaar prima functioneert.

Ik heb eerder de indruk dat hij zijn niet donor zijn wil goed praten.
@Specht: Ik zou het niet moeten doen, maar doe het toch, reageren op jouw reactie. Het stoort mij enorm.

Orgaantransplantatie strekt zich uit van eenvoudige ingrepen waarbij patiënten nog jaren een normaal leven kunnen leiden tot complexe ingrepen die we jaren geleden voor onmogelijk hadden gehouden. Om te komen tot de door jou aangeprezen orgaanfarmen heb je evenzogoed orgaan donoren nodig. Die technologie staat echter nog in de kinderschoenen en als we daar zoals jij wil, al ons geld in gaan steken en geen geld meer gaan besteden aan transplantatie laten we mensen die zouden kunnen worden geholpen verrekken.

Je vergelijking met dode kindjes in Afrika slaat kant nog wal, dat zijn echt appels en peren vergelijken en is misschien wel het meest cynische dat ik de afgelopen weken heb gelezen.

Ik denk dat het voor jou goed zou zijn als je een tijdje op een transplantatielijst zou staan. Dat zou hopelijk jouw zure wereldbeeld veranderen, of in een land wonen waar je in honger wordt geboren. Ik wens je, want dat doen moraalridders nu eenmaal, echter het allerbeste.
@Specht: het zou goed zijn als de wet zou dicteren dat mensen die zelf geen donor zijn ook nooit ontvanger kunnen zijn… Succes dan met je verhaal.
@Specht: als er één iemand een dag gelukkig kan zijn met een orgaan van mij vind ik het al best. Ik ben toch dood.
Dan maar gerommel in de marge.
Hulde hiervoor redactie. Mijn registratie heb ik net veranderd.
Erg goed dit soort dingen ter discussie te stellen! Alleen wtf met je twitter propaganda over je eigen broer zijn organen.. Doe dat even een paar weekenden later of evt in een mooie documentaire over zijn leven/carrière. Ben overigens zelf bewust donor!
Ben geen orgaandonor. Heb er ook geen goed gemotiveerde reden voor. Denk dat hetgeen mij vooral tegenhoudt, is de gedachte dat ze in je zitten te snijden en organen er uitrukken. Maar goed, als je dood bent wat merk je er dan nog van? Aan de andere kant als ik dadelijk de Styx over wil steken en Charon wil in organen betaalt worden, zul je zien dat ik die organen net niet bij mij heb… wat dan?

Maar serieus zoals gezegd; geen goed gemotiveerde reden om het niet te doen, er zijn echter veel meer sterkere redenen om het wel te doen. Tsja…

Zou dat vreemd zijn als één (of meer) van die ontvangers IndyCar fan(s) zou(den) zijn en net de wedstrijd op tv zit(ten) te kijken. Eerst zit je met shock het ongeluk te bekijken en ’s avonds heb je ineens een nieuw orgaan.

Dat zou gewoon weird zijn…
@Rick-dos: als jou nieren ermee stoppen ben ik benieuwd hoe gemotiveerd je dan bent.
@Rick-dos: Simpele vraag. Stel dat je zelf een orgaan nodig hebt; zou je er een willen?
Ja, wordt zelf donor.
Ik hou niet van döner.
@purepet9000:
Ik hoopte dat we je meest stompzinnige reactie wel gehad hadden, maar helaas.

ZUCHT.
Ik zelf heb op 16 jarige leeftijd een heel zwaar ongeluk gehad waarbij mijn onderbeen volledig uit de knie getrokken is.. allerlei banden en spieren kapot. Valt mee te leven tot op zekere hoogte maar door iets kleins als pezen van een donor hebben ze mijn knie gedeeltelijk kunnen reconstrueren.. ik ben nu 24, gedeeltelijk afgekeurd en kan nog steeds geen dagje dierentuin wandelen door een auto die niet oplette..maar dat was voor mij wel de trigger om donor te worden, dus niet zo zeer om bovengenoemde redenen.. meer dat het imo egoïstisch zou zijn om wel van een ander te gebruiken en zelf niet beschikbaar zou zijn
Snap niet dat mensen dat niet willen.
Als ik mijn houten pak aantrek, heb ik er niets meer aan. Alhoewel het wel raar zou zijn als mijn ogen naar iemand anders gaan.
@gtwillem: gewoon je lichaam goed afleven. Ik ben volledig donor maar ik hoop dat als ik dood ben dat ik dan zo goed geleefd heb dat ik goed versleten ben.
@lekbak: Als je thuis een natuurlijke dood sterft, hoeven ze ook niks van je te hebben. Voorwaarde is namelijk dat je in het ziekenhuis, onder gecontroleerde condities sterft…
@gtwillem: De meeste mensen willen ogen/gezicht en huid behouden. Net als ik. Voor de rest mag alles eruit gehaald worden. Lever en longen zou ik ook over slaan als ik hun was. Maar dat zien ze dan wel!
Als je dan toch moet gaan kan je evengoed wat mensen helpen zou je denken. Maar wat als je organen gebruikt worden om een linksrijder, bumperklever of nog erger caravanist of socialist te redden. Daar zou ik niet mee kunnen leven :p
Thnx voor de link, was t alweer vergeten om te regelen.
Sinds mijn puberteit al geregistreerd. Vind dat het anders om moet. Registreren als je het niet wilt. Mensen zijn te lui om dit in te vullen maar janken als ze wat nodig hebben en er zijn te weinig donoren. Ook vind ik het een goed idee als je wat krijgt van een donor je automatisch ook donor gaat worden..
Heel goed! Zo hoort het ook! (Vind ik)
Mijn antwoord is, Nee… wil niet dat die mensen NOG zieker worden!
zojuist als donor aangemeld. autoblog zal dus ook levens redden :p

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).