Verstappen: “sommige penalty’s móeten worden gegeven”

Auteur: , 15 Reacties

Kleine jongens worden groot.

Het incident tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Canada is nog altijd het gespreksonderwerp van de dag. In aanloop naar de Grand Prix van Frankrijk hebben de internationale media ook Max Verstappen gevraagd naar zijn mening over het voorval. Verstappen, die zelf regelmatig aan het ontvangende eind heeft gestaan, zegt het niet eens te zijn met de straf, maar begrijpt wel dat de penalty is uitgedeeld.

Verstappen denkt dat het een foute zet is geweest van de wedstrijdleiding om Vettel een penalty te geven voor de manier waarop hij terugkeerde op het asfalt.

“In general if you’re going to award a penalty maybe don’t do it in the race. It ruins the whole excitement of Lewis catching Seb and fighting for the win. When you look back at it, the first mistake that happened was Seb went off the track but then he rejoined, he didn’t do anything. He was not blocking Lewis on purpose. Why they gave him the penalty was wrong.”

Desondanks ziet hij de achterliggende reden dat de stewards besloten een tijdstraf van vijf seconden te geven aan de viervoudig wereldkampioen. Volgens Verstappen zijn de handen van de wedstrijdleiding in sommige gevallen gebonden en kunnen ze niets anders. Hij kan het weten: de 21-jarige Nederlander heeft zelf een weekend meegelopen tijdens een Formule E-race in Marrakesh.

“I think they do realise what’s happening but sometimes they can’t give another penalty because it’s written in the rulebook exactly like that, that they have to give this penalty. Sometimes they don’t want to, but they have to. I read a few comments that some stewards they got bad language messages on Twitter and stuff which is not fair. They are trying to do their job in the best possible way and it’s not fair to say they did a bad job. I think it’s good to look at the rulebook and what we can change/take out.”

Zoals Verstappen aangeeft hebben de stewards inderdaad een flinke lading haat over zich heen gekregen. Vijfvoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans en steward tijdens de Grand Prix van Canada, Emmanuele Pirro, heeft zelfs aangifte moeten doen bij de politie omdat het uit de hand liep.15 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Wijze worden van Meneer Verstappen. Duidelijk goede gesprekken gehad met Dokter Rossie.
“maybe don’t do it in the race. It ruins the whole excitement of Lewis catching Seb and fighting for the win”
In dit geval snijdt dat hout maar je wilt absoluut niet dat “misdaad” loont, dus de straf moet daarom wel meteen in de race en niet uitgesteld worden tot bijvoorbeeld een gridstraf in de volgende race. Lik op stuk noemen we dat.
@mashell: je kan de straf ook op de finish uitdelen en alleen aangeven dat iets Under Investigation is. Dan moet ieder gewoon tot het gaatje gaan en je hebt een extra element dat spanning brengt in de race. Dus wel wachten tot de finish, maar ook verwerken voor de podiumceremonie.
@drf76: een punt, of meerdere punten, aftrek na de race of iets dergelijks zou denk ik wel een goede straf kunnen zijn. Daarmee verandert de uitslag niet, maar hou je de boel wel “eerlijk”.
@drf76: Maar dan heb je gedurende de race nog steeds een voordeel die je eigenlijk niet verdient te hebben.
Verder heb je dan op de streep een uitslag die alsnog kan veranderen. Iets wat ze vroeger ook hadden en specifiek niet meer wilden hebben.
@drf76: dat zou inderdaad kunnen werken.
@mashell: wat drf76 zegt. Bekendmaking van straffen na de finish om de racers te laten racen. Dit is echt killing voor de sport. Na alle kritiek kan ik ook echt niet begrijpen waarom ze dit niet doorvoeren, het is geen hogere wiskunde.
Wat een genuanceerde reactie; soms een verademing tussen de schreeuwende menigte (ook bij sportpresentatoren)
er moet ook gewoon een mogelijkheid zijn om te kiezen wat voor straf je kan geven.
In veel gevallen zijn er ook wat lossere straffen te geven. In dit geval had je als straf kunnen geven dat Vettel binnen 3 ronde Hamilton er voorbij moet laten. Had je daarna weer ‘spanning’ gehad.

En de heer Verstappen heeft gewoon ongelijk. ‘He didn’t do anything. He was not blocking Lewis on purpose’. Rot toch op?
Als je met een geweer in supermarkt op de pakken melk gaat schieten; dan probeer je niet de mensen die in het gangpad erachter on purpose neer te knallen; maar je kan wel verwachten dat dat gebeurt.
Vettel ramt die baan weer op en gooit m gelijk op de racelijn; terwijl hij weet dat hij maar net voor Lewis zit. Door zn auto gelijk op die racelijn te rammen, weet je dat Lewis iig iets extra moet doen om langs je te kunnen: en daar was geen ruimte voor. Kortom: onveilig terugkeren op de baan.
@gregorius: Ik snap je reactie maar ik denk dat de wetten van de natuur bepaalden waar hij weer terug de baan op kwam en vanaf dat moment kon hij alleen corrigeren en hopen dat hij niet de muur raakt. Zeker weten doen we niet het is en blijft gis werk.
@isn1981: in dit filmpje wordt het incident grondig geanalyseerd en zie je dat vettel gewoon op half gas door blijft rijden. Meneer had ook gewoon van zijn gas af kunnen gaan waardoor hij met een lagere snelheid en meer controle op de baan had kunnen komen https://youtu.be/IA3ppfFRq4o
@isn1981: We weten het wel zeker. De stewards hebben bewijzen (camera beelden, telemetrie e.d) dat de 2e stuurbeweging van Vettel nadat hij de Ferrari had opgevangen, bewust is uitgevoerd omdat hij zag in zijn spiegels dat Hamilton hem aan de rechterzijde wilde passeren. Vettel heeft doelbewust de deur dichtgegooid.
De stewards hebben beeldmateriaal waarop te zien is dat Vettel in zijn rechter spiegel kijkt en dan de stuurbeweging maakt naar rechts.
Ik voorspel dat er morgen tijdens het onderzoek om 14:15 uur niets veranderd. Mercedes heeft al aangekondigd dat als Ferrari in het gelijk wordt gesteld dat zij nu niet meer de mogelijkheid hebben om de race te ‘winnen’, immers, ze kunnen Hamilton niet meer aansporen om Vettel op de baan aan te vallen. Bij géén straf had Hamilton die mogelijkheid wel gehad.
@isn1981: Datn en daarbij: ‘vrijwillig’ door het vuil en marbles doe je niet, want dan zijn je banden vernaggeld.
Waar had de beste man naartoe gemoeten? Links 30cm gras en een muur, rechts Hamilton en een muur.
Kies maar…
https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--BRzGifOY--/c_scale,f_auto,fl_progressive,q_80,w_800/mf6hukobieusdwwq4mct.jpg
Verstappen die zich even inlikt bij de stewards
Verstappen heeft een overleg met z’n media mannetje gehad dat hij zijn toon wat moet matigen. Dit is wel in een keer heel genuanceerd allemaal zeg.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).