Verzamelaar verliest miljoenencollectie (30+ auto’s) in bosbrand

Auteur: , 41 Reacties

Alsof de tragedie nog niet groot genoeg was.

Verzamelaar verliest miljoenencollectie (30+ auto's) in bosbrand

De huidige bosbrand in Californië woedt al enkele dagen rond en nog altijd heeft de brandweer het vuur niet onder controle kunnen krijgen. Het dodental is inmiddels dusdanig hoog (tenminste 42 overledenen) dat de ‘Camp Fire‘ nu officieel gezien kan worden als de heftigste bosbrand die de staat ooit heeft meegemaakt. Tot de gedupeerden, waartoe tevens honderden vermisten en tienduizenden gevluchte personen behoren, kunnen we eveneens een enorme reeks prachtige auto’s rekenen.

Het is haast vanzelfsprekend dat er in de enorme bosbrand, die meer dan 117.000 acres (~500 km2) heeft veranderd in as, daar de desbetreffende omgeving zit volgepropt met welvarende mensen en bekende figuren. Zo weten we dat o.a. de muzikant Neil Young en 300-acteur Gerard Butler hun huizen hebben verloren. Minder bekend is Gary Cerveny, maar ook hij verloor recentelijk een aantal dierbare spullen in de vlammenzee. Zijn privécollectie, bestaande uit meer dan 30 auto’s, ging deze week op in de vlammen.

Het bericht is naar buiten gebracht door een bevriende garage waaraan Cerveny regelmatig een bezoek bracht. De zogenaamde Old Crow Speed Shop, van ontwerper en racecoureur Bobby Green, deelde gisteren met de wereld dat de collectie van de in Malibu woonachtige Cerveny inderdaad aan de bosbrand was ten onder gegaan. De collectie is enkele jaren geleden in zijn volledigheid door Hot Rod vastgelegd.

De collectie van Gary Cerveny was uitgebreid, uniek, kostbaar en bestond voornamelijk uit de fijnere Amerikaanse automobiel. Cerveny stond er samen met zijn vrouw om bekend dat hij verschillende straatlegale, klassieke raceauto’s in bezit had. Daarnaast had hij modellen als de jaren ’40 Ford van Hollywood-fenomeen George Barris, een Pontiac GTO uit ’65, een Dodge Dart uit ’66, een reeks IndyCar-racers, een originele Dodge Viper uit ’97 en een zeldzame Hudson Italia. Het huzarenstuk van zijn collectie was de Norman Timbs Special, een gestroomlijnde one-off.

Verzamelaar verliest miljoenencollectie (30+ auto's) in bosbrand41 reacties

Die zal wel een traantje hebben gelaten, ja het is maar materiaal en je gezondheid is het belangrijkste, maar toch is het heel erg zuur. Hoop maar dat hij goed verzekerd was, kan hij iets andere collectie gaan opbouwen als hij daar nog zin in heeft
@lekkerlinksrijden: of hij doet de auto’s weer opnieuw laten maken.
@toyotavenray: uh… heb je de foto’s van de schade gezien? Temperatuur was zo hoog dat er hoopje verwrongen staal overblijft. Kan beter zo’n auto opnieuw maken (maar dan is de authenticiteit er weer vanaf)…
@dennisn52b30: dat zeg ik toch. Maar dan zijn ze niet meer origineel. Of hij koopt dan een andere collectie.
@toyotavenray: ik dacht dat je reparatie bedoelde 😂 excuus
@toyotavenray:lekker Nederlands kom je uit Brabant of uit Marokko ?
@tjongejongejonge: Nou, Venray denk ik he?
@tjongejongejonge: wat heeft dat er nou weer mee te maken. Uit Brabant. Maar heb je iets tegen Marokkanen dan.
@tjongejongejonge: uit Brabant. Maar ik praat gewoon abn hoor. Maar toch bedankt voor de slechte correctie.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@erce: Er is helemaal niets gefixt. Nog steeds is slechts één link in dit artikel relevant voor het verhaal. De rest is clickbait. Jammer, want dat heeft autoblog niet nodig.
@erce: Groot gelijk heb je
@erce: zie link naar Hot Rod, mijnheer.
@ikschrijfookoverautos: en de La Ferrari mule?
@ikschrijfookoverautos: bij mij is ie geblokkeerd door “EU Data Protection” en word ik naar de MotorTrend website geleid.
Jammer, maar vind het raar dat iemand zo een verzameling in een regio heeft waar je toch wel regelmatig flinke bosbranden hebt.
@dees: tja, op sommige plekken heb je soms bosbranden, op andere aardbevingen, op andere vulkaanuitbarstingen, op weer overstromingen, op andere flinke stormen of zelfs orkanen en op de andere plekken wil je niet wonen want daar valt niks te beleven.
@dees:

Idd .. die kut natuur ook altijd ..
In NL gelukkig al 3 eeuwen geen last meer van ..
@lincoln: in 1953 was er toch wel een ramp in Nederland
@lekkerlinksrijden: nee dat was in een ander land; Zeeland.
@lekkerlinksrijden: als je dan toch slim wil zijn, dan graag ook compleet:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_rampen
Met de groeten van deepstate….
Waar zijn de foto’s van de collectie dan?
@henk123456: Dat reageerde ik ook al, maar mijn reactie werd vakkundig weggejorist.
@henk123456: Die zijn er niet, in rook opgegaan toch.
Gewoon tegen de verzekering zeggen dat je schuur vol dure auto’s stond en of ze dus wat extra over kunnen maken naast de kosten van de schuur.
@henk123456: in rook opgegaan
Voor een klein gebied was deze brand (en de brand ten noorden) een verrassing. Voor de rest is het, behalve zuur, ook plannen. Ik weet niet precies of het een verrassing was voor deze man, maar anders had hij best 1 or 2 opleggers kunnen regelen om de 10 belangrijkste stukken tijdelijk ergens anders heen te rijden.
@gregorius: ik weet of je weet hoeveel mensen daar woonden maar denkt u echt dat je dat zomaar in zo’n korte tijd terwijl er zoveel vraag naar is effe kunt regelen?
@antoombom2000: Met geld kan je veel doen, te zien wat je er voor over hebt natuurlijk.
@gregorius:

NL is ook een klein gebied ..
8000 autobranden in anderhalf jaar tijd !!
Eeuwig zonde! Maar als ik daar zo’n collectie had dan had ik het in een ondergrondse garage gezet met een hittebestendige deur!
@rufctr01:

Hoeveel klassiekers heb jij dan ??
Hoeveel opslag heb jij voor die dingen ??
Joh .. en dan toch zo verschrikkelijk slim zijn ..
@rufctr01: echt handig een ondergrondse deur die hittebestendig is
Zou hij ze niet hebben laten afbranden? Als je daar woont ken je het gevaar en als je dit soort kapitaal hebt ben je er hoogst waarschijnlijk ook op voorzien. En tenzij je de pech hebt om dicht bij de bron van het vuur te wonen, heb je echt wel de tijd om je wagens naar een veiligere plek te brengen.
@fejjie: er zijn daar mensen levend verbrand in hun auto.
Die werden dus ook verrast/verast..
@fejjie: Misschien moet je je even inlezen in de materie voordat je zo’n reactie plaatst. Dit zijn geen simpele bermbrandjes…
@fejjie:

Yep .. hij heeft het zelf aan gestoken ..
@fejjie: Lijkt mij stug, dit was het levenswerk van de beste man. Auto liefhebber in hart en nieren, plus dat het overgrote deel van zijn collectie ook in no time verkocht had kunnen zijn. Voor het geld hoefde het dus niet. Daarbij was hij op het moment van de brand niet in california om wat te kunnen redden.
@fejjie: heerlijk dat sarcasme .. of, wacht. Nee je bent tocht niet .. serieus?
Eeiwig zonde, een hoop amerikaanse hotrod historie in een klap verloren.
Bijzonder jammer. Vooral aangezien het een collectie was van “de fijnere Amerikaanse automobiel”. Genoeg Amerikaanse brol beschikbaar, het “fijnere” spul is zeldzaam.

Tja, niet dat mensen met een bescheiden huisje, dat ook verdwenen is in de vlammen, daar van wakker gaan liggen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).