Video: achterop een truck crashen is niet slim [crashtest]

Auteur: , 10 Reacties

Met je auto achterop een stilstaand object, beladen met 15-20 ton aan ballast, knallen is nooit een goed idee, tenzij je een Corvette Z06 rijdt. Kijk mee hoe auto's tot blikjes worden verfrommeld, en wat er tegen te doen is.

Chevrolet Malibu vs truck

Om te beginnen met de laatste vraag: opletten en kijken wat er voor je rijdt is wel een aardige. Een 18-wieler is niet bepaald een zakje pinda’s, dus zelfs met het gezichtsvermogen van een ondergemiddelde mol zou je hem moeten kunnen opmerken. Tenzij je aan het whatsappen bent natuurlijk.

Maar goed, freak accidents happen, en dus keek het Amerikaanse Insurance Institute of Highway Safety (IIHS) naar manieren op te voorkomen dat jij, als je per ongeluk volle bak achterin/onderin een grote oplegger schuift, letterlijk een kopje kleiner gemaakt wordt. KLIK! (via EGM Car Tech)

Video



10 reacties

Wat een zeikstem heeft die gast zeg!

O.T. Goede test er kan zeker in Amerika waar de trailers slechtere under-ride bescherming hebben nog een hoop verbeterd worden.
Dit filmpje schoot gelijk door mijn hoofd:

http://youtu.be/I-GDaCGvRFc
Ja, vrij legendarisch inderdaad. Teller is bij 210 blijven steken, maar we zullen nooit weten of er nog geremd is van te voren.
Met een goede under run protection op de trailer schuift de auto er niet meer onder maar is het alsof je tegen een massief object aanrijd. Nog steeds niet prettig natuurlijk bij hogere snelheden, maar zorgt er wel voor dat alle passieve veiligheidssystemen in de auto hun werk goed kunnen doen.
Er was pas een filmpje waar in uitgelegd werd .
Dat als een crash onvermijdelijk zou zijn je moest proberen om zo recht als mogelijk achterop te klappen .
want zowel het chassis van je auto als de oplegger zijn zo ontworpen dat de energie op die manier het best verdeeld zou worden .
Als je er half op zou rijden kan het akelig met je aflopen .
@st33fie: probleem is natuurlijk dat je in reflex altijd zult proberen te ontwijken, gaat dat nog net mis zit je heel gauw in zo’n niet helemaal crash.
@st33fie
Klopt, en het ergste ben je er aan toe met een overlap van 20-25%.
Google maar eens op “small overlap crash test”, een nieuwe test van het Insurance Institute of Highway Safety, waar de meeste auto’s (alles behalve Volvo eigenlijk ) het er slecht vanaf brengen.
Correctie: Subaru Forester was de auto die wel bestand bleek tegen deze test.
@Dino2400: Jouw avatar _O_
OT: Volvo is idd een van de weinige die echt hoog scoort met veiligheid.
Is Nederland/Europa hebben ze toch iets van een onderrijbeveiliging??

Blijft een slecht idee om de achterkant van een truck/trailer van zo dichtbij te bekijken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).