Video: Chris Froome en Jaguar rijden door de kanaaltunnel

Auteur: , 15 Reacties

Het was even behoorlijk lastig om de kanaaltunnel door te komen. Tenminste, voor iedereen die geen Chris Froome heet.

De Britse tourwinnaar van 2013 fietste er onlangs namelijk met liefst 65 kilometer per uur doorheen. Dat deed hij ter ere van het twintigjarige jubileum van de Eurotunnel, die zorgt voor de treinverbinding tussen Frankrijk en Engeland. Tel daarbij op dat de Tour de France dit jaar startte in Engeland en het idee voor deze unieke stunt was geboren.

Uniek inderdaad, want het is niet vanzelfsprekend dat je de 50 kilometer tussen Folkstone en Calais per fiets af kunt leggen. Froome was zelfs de eerste tunnelfietser ooit en zag na slechts 55 minuten op zijn Pinarello Dogma F8-fiets weer daglicht in Calais. Die Dogma F8 werd trouwens ontwikkeld in samenwerking met Jaguar, een partner van Team Sky, de wielerploeg van Froome.

De indrukwekkende rit van Froome bekijk je terug op Autojunk.15 reacties

Hopen dat die amateurtjes dit fenomeen niet gaan imiteren, heb je ze dadelijk ook nog in de tunnels midden op de rijbaan voor je hangen.

Alsof het al niet genoeg is dat ze geen gebruik maken van het fietspad. En een tip voor de mensen die naar het heuvelland gaan in de vakantie, groepen van deze mensen, compleet met volgauto, kun je beter mijden. Met 10+ man durven ze wel op je af te komen, en schrikken ze er niet voor terug fysiek geweld te gebruiken. Wellicht allemaal ter compensatie dat ze nooit in hun leven tussen de topsporters zullen rijden.
@frietjemet: slecht dag gehad?
@Carreza: nou er zit mijn inzien wel een kern van waarheid in. Hier in t Zeeuwse landschap rijden ze ook vaak in groepjes naast het fietspad.
Waarom? Vraag ik me dan af.
@Carreza: Hij heeft gelijk. Altijd met 10 stuks sterk naast elkaar fietsen, zodat auto’s er maar net langskunnen… Heb vorig jaar eens geclaxoneerd toen ik er al 5 minuten achteraan hing. Boos dat ze waren! Ze begonnen me nog net niet te slaan. Waarop ik dacht: jullie houden zich toch niet aan de regels?
@chimaera: hij heeft zeker een punt, daar ben ik het mee eens. Ik vind alleen niet dat dit artikel iets met die mislukte wielertoeristen te maken heeft.
@frietjemet: een tweetal verzetjes terug en wat uitlaatgassen in hun gezicht blazen, hetzelfde geldt voor die brommertjes die midden op de rijbaan rijden… al ben ik in dat geval meestal diegene die uitlaatgassen slikt, man wat stinken die dingen…
@frietjemet: Één geluk, de meeste amateurwielrenners zijn mannen die de middelbare leeftijd al geruime tijd hebben bereikt. Daar heb je over een paar jaar geen last meer van, mits je het winkelcentrum mijdt. Want dan rijden ze je met de scootmobiel alsnog van de sokken.

Toch merk ik een positieve verandering. Een paar jaar geleden kwam op een mooie zomerdag het ene na de andere groepje wielrenners enorm luidruchtig langsfietsen. Hele gesprekken kon je van dik 100 meter afstand volgen. Als je lekker buiten wilt zitten gaat dat irriteren. Het lijkt erop dat dat minder aan het worden is.
50 kilometer, 55 minuten, 65 kilometer/uur? It doesn’t add up
@humpyourdog: 65 km/u was z’n topsnelheid, dat zal ie niet 50 kilometer lang gefietst hebben ;)
@humpyourdog: de tunnel is niet recht, je gaat eerst naar beneden, en dan moet je weer omhoog, ik gok dat hij de 65km/h op het stuk naar beneden haalde.
@humpyourdog: 54.54 km/h gemiddeld dus; mits de gtealen niet zijn afgerond.
Anyway, dat is een beste tijd; dan heeft ie zichezlf aardig naar gort gereden; ik denk dat ze ergens hebben gesnoept: paar plaatjes dat ie netjes alleen rijdt; de rest van de tijd achter de motor (of wat dan ook) die mee reed om plaatjes te maken.
65 km/u… sneller dan de gemiddelde trein.

Hopelijk ondervindt Froome niet te veel last van die val vandaag. Ik hoop op een mooie tweestrijd tussen hem en Contador.
Het is wel degelijk een Pinarello Bolide, het tijdritmodel. De Dogma is het frame voor de gewone wegwedstrijden :)
@Gilles Van der Auwera:
Dan heeft hij die tijdrit fiets nog kunnen gebruiken, hij ligt inmiddels al uit de tour.
Een xfr-s sportbrake op foto 3 en 6?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).