Video: Een wijze les over motorrijden in de file

Auteur: , 44 Reacties

Omdat Blik op de Weg er nu definitief mee stopt, voelen wij ons toch wel een beetje verantwoordelijk om jullie te waarschuwen voor gevaarlijke situaties op de weg. De KLPD wil geen cameramensen meer op sleeptouw, maar gelukkig komt er genoeg beeldmateriaal vanuit Rusland onze kant op.

Kijk uit voor die Audi!

Motorrijders zijn slecht zichtbaar in het verkeer. Vooral als een auto van rijbaan wisselt worden ze nog wel eens over het hoofd gezien. Als iemand zich niet aan de regels houdt, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Ter illustratie een filmpje vanuit Rusland. Een motorrijder rijdt met een aardig snelheidsverschil tussen de file door. In Nederland is het sinds 1991 voor een motorrijder toegestaan om dit met gepaste snelheid te doen, en dan ook het liefst met waarschuwingslichten aan. Het snelheidsverschil tussen de motor en de auto die ingehaald wordt, mag niet meer dan 10 km/u zijn.

Onze Rus rijdt wel ietsje harder op zijn Suzuki. Dit vraagt gewoon om problemen, en het is dus niet zo verwonderlijk dat hij achterop een auto knalt. Hij rijdt over de gladde witte strepen, waardoor het onmogelijk is om rechtop te blijven bij hard remmen.

Nu is de Audi-rijder ook niet helemaal onschuldig. In de file moet je altijd rekening houden met motorfietsen die er langs willen. Geef ze dus ook de ruimte. Het heeft ook totaal geen nut om van rijstrook wisselen als je daar net zo snel zal rijden als waar je eerst was.

Nu de hamvraag: wiens verzekering moet gaan dokken? Waarschijnlijk de bestuurder van de Audi. Hij was bezig met een zogenaamde “bijzondere verrichting”. Ook al weegt de overtreding van de motorrijder wat mij betreft zwaarder, ben je als rijstrookwisselaar altijd de Sjaak. Laat weten of je het hiermee eens bent na het zien van het FILMPJE.44 reacties

Audi heeft altijd voorrang, hud die sukkel op die brommert moeten weten…
@flippert: Audi rijders NEMEN voorrang met hun leasebak.
Motorrijder schuldig, rijdt absoluut te hard.
@maurits123: Hij rijdt eerder vrij rustig, maar let gewoon niet goed op en reageert langzaam.
Ik rij vaak op de motor tussen de file door richting werk of naar huis, scheelt tijd, benzine en minder file voor anderen (immers weer 1 auto minder).
Tussen auto’s door neem je best wel een risico, ik ben ook al zeker 2 of 3 keer af gesneden door een auto die plots van baan wisselde. Maar met een normale snelheid kan je vrij makkelijk je motor fiets ergens tussen duwen of uit wijken mocht gewoon remmen geen optie zijn. De snelheid die deze knaap heeft zijn beide geen mogelijkheid meer en daarom vind ik de motorrijder de schuldige, die neemt hier de bewuste beslissing (per ongeluk te hard rijden vind ik een beetje suf..) en de auto kan zich gewoon vergissen.
De motorrijder is hier gewoon dom bezig. Of iig, het domste van iedereen daar.


Wie er voor moet opdraaien weet denk ik niemand van ons. Of we moeten ergens een poster hebben met goed verstand van de Russische verkeerswetten.
Dit is dan ook alleen weggelegd voor de eckte bazen die weten waar ze mee bezig zijn, kijk en leer: http://www.dumpert.nl/mediabase/6508642/665ef21c/oprotten_stelletje_kutautomobilisten.html
De nederlandse regels aangehouden denk ik dat de audi hier de schuldige is. Maar die motorrijder zit ook keihard fout
@timberleek: Dat vraag ik me af… Tussen de file doorrijden is officieel inhalen over dezelfde rijstrook en volgens mij net zo’n speciale verrichting als wisselen van rijstrook. Daarbij rijdt de motorrijder achterop de auto en niet met ‘gepaste’ snelheid. Ik zet in op allebei de eigen schade betalen of de motorrijder als schuldige.
@griffendahl: da’s misschien waar. Maar kan iemand hier oprecht zeggen dat de motorrijder niet gewoon de complete schuld zou moeten hebben?
@gregorius:

Dat denk ik niet. Ik vergelijk dit soort dingen vooral met gewoon van baan wisselen. Als iemand ineens naar rechts gaat waarbij hij een andere auto over het hoofd ziet (op de rechterbaan) waardoor deze erop klapt is de wisselende auto de schuldige volgens mij.

De situatie als in dit filmpje zou ik als net zoiets zien. Hoewel de motorrijder veel te hard reed was het aan de audi rijder om te kijken of hij wel in kon voegen. Wat in dit geval niet kon.
@timberleek: als auto-rijder zou je moeten weten dat je altijd tussen de file door moet kijken of je een motormuis ziet aankomen. Als motorrijder weet je dat je daar niet op mag rekenen.
Dikke kans dat deze meneer misschien meer dan 5 seconden terug naar achter keek en nog even en paar seconde wachtte met zijn actie, totdat het gat recht groot genoeg was. Hij steekt netjes zijn knipperlicht uit en gaat voor het gat.
5 seconde daarvoor was de motorrijden, door zijn te hoge snelheid in de file, nog zo 4 auto’s terug. In dat geval is het goed mogelijk dat de Audi-rijder m over het hoofd ziet.

In halen in de file is gevaarlijk als motorrijder. Als je dit ook nog iets te snel doet, is het alleen maar gevaarlijker. Ook weet je dat als er een gat is aan de andere kant, dat elke auto bestuurder daar zo maar in kan springen. In dit geval had ie ook vaart moeten minderen toen hij dat bedrijfswagentje ging inhalen, hij kan daar niet overheen kijken.
Kortom, slecht geanticipeerd terwijl hij is aan het doen is wat stom is.
Wie met vuur speelt kan zichzelf branden.
Als ik een rechter was, had ik de motorrijder 100% de schuld gegeven.
(PS, ik heb zelf ook een motorbewijs, maar al een tijdje geen motor meer: mijn vriendin kan niet relaxt thuis zitten als ik op z’n ding weg ben. Ik geef haar geen gelijk, maar begrijpen doe ik het wel.)
@gregorius:

je mag alleen niet zomaar schuld geven, daar zijn (soms nogal kromme) regels voor.

Als je een kruispunt hebt met stoplichten en jij komt van de ene kant om naar links af te slaan en van de overkant komt iemand aan racen voor rechtdoor en die gaat door rood waardoor er een ongeluk gebeurt, dan ben jij fout. Hoe krom het ook klinkt. Die gast kan een bekeuring krijgen voor het rode licht, maar de schuld van het ongeluk ligt bij jouw terwijl je gewoon door groen reed. Puur omdat die andere rechtdoor ging en jij niet. rechtdoor op dezelfde weg gaat voor (ondanks het stoplicht).

Bij inhalen bij een afslag in weze ook. Een normale autoweg waar iemand links af wilt slaan. Als iemand dan net bij de afslag deze auto inhaalt waardoor ze in botsing komen, dan is de afslaande auto fout. Ook al mocht je daar niet inhalen
@timberleek: O ja, dat is zeker waar. Het is lastig om dit soort regels op te stellen en is ook niet altijd het meest logisch. Maar ik ben nog altijd een Idealist! :)

En dat die regels krom zijn, dat weet ik. Heb ooit een fietser op mijn motorkap gehad, die zonder te kijken, parallel aan mij fietsend op een fietspad, zonder kruispunt in de buurt, opeens de weg opreed (misschien was er iets mis in zn hoofd, kan zijn). Dat was een duur grapje (5000 euro aan reparaties) omdat ik de schuld kreeg…. Fietser. Stiekem vond ik t ook gelijk niet meer erg dat ie een nachtje ziekenhuis moest doen en een paar hechtingen in z’n kop had. Hoop dat ie er van heeft geleerd!
Natuurlijk is de Audi rijder fout.
Duidelijk is dat de motorrijder zeer onverantwoord bezig is met zijn hoge snelheid, maar de Audi rijder zou ook eerder zijn richtingaanwijzer aan mogen zetten en hij zou de spiegels wel eens mogen bekijken…
@autobart:
Hebben ze richtingaanwijzers dan? Of is dat een optie?
@jrk68: Soms vraag ik me dat ook wel eens af, van die mensen die een rotonde afrijden zonder ook maar een knipperlicht aan te zetten… Je hoeft geen zonde te maken van die lampjes die erin zitten hoor.
@autobart: Inderdaad, ook hier in NL doen veel automobilisten dat zo van… Zet mijn richting aan (veel doen dat niet eens) en ga gewoon meteen opzij en de ander remt maar!
die audi heeft eigenlijk geen schade, misschien enkel wat krasjes
De reden dat ik in ons drukke en gefrustreerde verkeer dus geen motor zou rijden. Ik ben hierdoor al een goede vrind kwijtgeraakt. Zo’n onoplettende Jojo die ergens een uit een zijweggetje de provinciale weg opdraaide zonder te (goed)kijken.
Andere goede vriend van me rijd zijn motor eigenlijk alleen nog maar in de mooie gebieden van Europa. De Eiffel, de Ardennen, Route Napoleon, de mooie alpenpassen. Hij laad z’n fiets(een Buell) dan achterin z’n Vito, rijd naar plek van bestemming en gaat aldaar aan het toeren.
-edit: genoeg met dat gezeur over spelling-
@bart123456: hoe is het daar in 1942?
@ej20g:
Ik ben dus niet de enige die een beetje moe wordt van die intrigant.
@bart123456: hogere wiskunde is anders een stuk simpeler dan die gekke regels van de Nederlandse taal. Ik snap ook niet waarom je zo moeilijk doet, je kunt hem toch begrijpen?
@ej20g: Uiteraard begreep ik prima wat je met 1942 bedoelde. Maar ik vond het ongepast om daar serieus op in te gaan, aangezien de historische gebeurtenissen in die tijd weinig relatie hebben met het beheersen van de Nederlandse taal. Daarom zie ik persoonlijk ook geen verband tussen het overlijden van zijn vriend en een fatsoenlijke beheersing van de d’tjes en de t’tjes.

Ik respecteer in ieder geval je genuanceerde reactie!
@bart123456: laat eens wat berichten zien, ben nu wel nieuwsgierig geworden…
@bart123456: Wat een prachtige discussie. Als spellingsnazi ben ik op het werk reeds ook berucht, Maar wat vraag je van de kinders? Enkel een naleving van stam+ t en als het kan, wellicht en eventueel, een klein toefje fatsoen in hetgeen online wordt geboden. ‘mbfanatic’ speelt het dan weer op de man en ventileert zijn frustratie, het pas op zeer late leeftijd in staat zijn tot het verkrijgen van toegang tot een (vrouwelijk?) geslachtsdeel, op de brenger van het juiste en taalkundig kloppend bericht.
Zij die de Neerlandsche taal niet tot in d’adren voelen, moeten ook geen toevlucht zoeken tot enige vorm van mogelijk nationalisme, danwel populisme.
On topic: Die motorrrijder is gewoon een sukkel.
Belgische wet is hier goed in: je moet ten allen tijde kunnen stoppen. Voila.
@fortuna: das wel erg makkelijk gezegd. Je rijdt met je motor (met gepaste snelheid) tussen de file door, en een halve gare haalt precies zo’n actie als in het filmpje uit. Dan kun je ook niet stoppen, maar het is dan echt niet jouw fout…
Die motorrijder moet gewoon wat minder gas geven aan de ‘moter'(@bart123456 approved nederlands) in zijn motorfiets, dan had ie niet zo’n schuivert gemaakd. ;-)
Wat een geleuter hierboven zeg, jullie lijken wel een stel oude wijven. Sla elkaar op de bek, drink daarna samen aan de bar een biertje en lul over auto’s, pk’s en tieten. Ik heb ook de schurft aan mensen die consequent taalfouten maken, maar kom op zeg…
OT: Beiden fout, maar de motorrijder had een ongeval kunnen voorkomen door minder snel te rijden.
Wtf, mensen doe eens normaal, gaan jullie nou echt serieus zo zitten huilen om elkaars spelfouten?
Je begrijpt toch wat er staat?
Doe eens normaal man…..
@gop1: ja. Nee.
motorrijder is schuldig.

A rijdt hij op de achterkant van de auto en dan is discussie sowieso al gesloten…hij rijdt er te dicht op dan want je moet ten alle tijden kunnen remmen….dat de audi hem afsnijdt is een beetje lastig he om te beweren als je tussen de banen doorrijdt

B is het niet toegestaan maar wordt het gedoogd en daar zit wel een nuance verschil in….kortom als je zoals deze motor op de auto rijdt ben je dus als motorrijder altijd het haasje.

in principe is dit gedoogd maar dan moet het autoverkeer min of meer stilstaan of stapvoets rijden en het snelheidsverschil moet echt minimaal zijn….
@johanw: Sorry Johan. Filerijden is volledig toegestaan en niet enkel gedoogd.
@johanw: sinds 1990 is het geen kwestie meer van gedogen. Er zijn wel “ongeschreven gedragsregels” voor motorfietsen die files willen inhalen en in Nederland wordt daar ook op gerechtelijk niveau op teruggegrepen:
– tussen rijstrook 1 en 2
– max. snelheidsverschil motor en overig verkeer 10 km/h (discutabel en vrij arbitrair)
– alleen bij fileverkeer, indien het overig verkeer sneller rijdt dan “stapvoets” is het geen file meer

In dit geval is het snelheidsverschil zo te zien flink wat groter dan die 10km/h (of 20, of 30…). Motorrijder is schuldig…
m.youtube.com/#/watch?v=rdY_AwQHPl8
In België mag je tot 45km/u sneller rijden dan de wagens die je inhaalt als je tussen wagens door rijdt, maar je mag het enkel doen bij file-verkeer.

Dit is niet echt fileverkeer dus het zal een rechtzaak worden. Als je de pech hebt bij dezelfde verzekering te zitten verliest diegene die het meeste moet betalen.


Auto’s letten niet op motorrijders, dus je bent als motorrijder altijd verantwoordelijk als je zulke dingen doet, ook al zouden ze wel beter op je moeten letten.
Allereerst behoor je bij het filerijden de alarmlichten van je motor niet te gebruiken. De alarmlichten zijn om aan te tonen dat je in de problemen zit, hiermee verwar je mensen. Dit staat in de officiële richtlijnen voor filerijden.

Verder, over het filmpje: Als de motorrijder zich aan de regels had gehouden en er niet met meer dan 10km/h snelheidsverschil langs was gegaan, dan was de Audi rijder fout geweest. Er zijn al meerdere identieke rechtszaken geweest en iedere keer heeft de motorrijder gewonnen. Tenminste, in Nederland dan, niet in Rusland.
@smulders: Toch grappig dat ik hier een theorieboek motor heb liggen dat het niet met je eens is. Hier staat dat het geadviseerd word met alarmlichten te rijden en als dat niet mogelijk is (bij veel, vooral oudere, motoren is het niet mogelijk beide knipperlichten tegelijk aan te hebben) om in ieder geval met gewoon licht te rijden.
@darkpluisje: Voor dit soort informatie kun je het beste naar motorplatform.nl gaan.
@darkpluisje: Mijn excuus, daarna word vermeld dat dit officieel inderdaad niet is toegestaan. Toch werd het mij door mijn instructeur ook geadviseerd. Liever dat je meer opvalt dan dat je een paar automobilisten wat verward achter laat

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).