Video: het geluid van vijf generaties M5

Auteur: , 56 Reacties

Vergelijk het geluid van alle BMW M5's tot nu toe en kies je favoriet!

Vijf generaties: pick your favourite!

Dertig jaar en vijf generaties M5, zover zijn we inmiddels gekomen. Om te beginnen is er de BMW E28 M5, deze auto kende in 1984 zijn debuut (onthulling op de AutoRAI in Amsterdam!) en is voorzien van het 3.5 liter zescilinder in lijn M88/3 blok met 286 pk. Daarna volgt de E34 M5 met een 3.6 liter zescilinder in lijn met 311 pk (in 1991 werd dit blok door een 3.8 versie met 335 pk vervangen). Deze E34 werd van 1988 tot 1995 gebouwd.

Mijn persoonlijke favoriet uit de M5 reeks is de E39 M5 die in 1998 op de markt komt. Dit is de eerste M5 met een V8, het 4.9 liter grote S62 blok levert 400 pk. In 2005 volgt de E60 M5 met een 5.0 liter grote V10 die goed is voor 507 pk. Daarna volgt het meest recente model, de F10 M5. Voorzien van een 4.4 liter V8 turbo die goed is voor 560 pk (of 575 met Competition Package). Qua geluid is dit de minste (de rev limiter helpt niet natuurlijk) vind ik, al zie je bij de zesde M5 dat er wel iets meer uit te halen is met een uitlaat van Akrapovic.56 reacties

Ze hebben allemaal wel wat. Mijn favoriet is de E39: hij tijdloze ontwerp van die model, maar dan een beetje stoerder gemaakt door de M5 looks. Een mooie versie in M-Blauw (ze zullen er zelf een andere naam voor hebben) kijk ik nog steeds voor om. De 507pk v10 was natuurlijk ook een leuke; jammer alleen om te zien dat dit de ultieme petjes auto is geworden in Zwitserland; alle-jezus wat kan je dat ding fout maken!
De nieuwe? Geen idee; iemand die mij kan vertellen of dit de overtreffende trap is? Of dit is wat een M-hart doet kloppen? Of dit beter is dan de Duitse concurrentie?
@gregorius:
die modelletje, jy weet tog zelluf
@gregorius: Die M blauw kleur is Le Mans Blue en is alleen leverbaar op M modellen of in combi met M pakket. Ook mijn favo kleur :-)
De e39 it is! Heerlijk atmosferische motor met weinig elektronische meuk. Al is de V10 van de e60 ook kicken hoor…
@VeniVidiVici: Kleur op die E39 is avus blue.
@jensdm: Als dat zo is dan is het een zeldzame. Zoveel Avus blue zijn er niet. Maar het ging over het M blauw wat gebruikt wordt en dat is Le Mans blue.
@VeniVidiVici: Klopt, lijken alle twee heel hard op elkaar. Maar er is wel degelijk een kleurverschil tussen LMB en avus blue.
Overigens is er geen officieel “M” kleur. De kleurcode van LMB verschilt tov het blauw gebruikt in het M logo, alsook is LMB niet meer fabrieks af beschikbaar in de nieuwere generatie BMW’s. Het is een gewoon kleur als een ander. Net zoals estoril blauw nu automatisch op je bimmer komt als je het M pakket aanvinkt.
Wel een heel mooi kleur van BMW dat LMB.
Persoonlijk vind ik de E39 juist niet zo geweldig klinken. Lijkt wel een viercilinder. Zal wel aan dit filmpje liggen.
@berlinetta: Dit filmpje zuigt joh, M5 E39 hier;
http://www.youtube.com/watch?v=clJL0WJXfcg
@lekkaah: lekkaah zeg!!
@lekkaah: die e39 is niet echt origineel meer;)
@autoblogger: True er zal ongetwijfeld demping verwijderd zijn, maar stilstaand ‘revven’ vind ik zo… :)
@berlinetta: Nee die klinkt met name in de normale stand vrij rustig. Heeft BMW destijds bewust gedaan omdat het toentertijd helemaal niet zo hip was om hard blèrend over straat te gaan met wat uiteindelijk toch een (hele snelle) zakensedan is/was. Als je de sportknop induwt komt er wat meer geluid uit.

Nu deze auto’s toch vooral naar de VS, UAE en China gaan is de (valse) bescheidenheid er wel af en is het een nadeel als ze niet een beetje flink brullen. Is ook wel zo leuk. Uitzondering is de E AMG in Duitsland, die kan je daar nog bestellen als sleeper zonder alle opsmuk (en volgens mij dus ook zonder blèrgeluid al weet ik dat niet zeker).
Ik weet dat de e39 eigenlijk de beste is maar ik ga toch voor de e60 ik vind het toch iets mooier en omg die v10 <3 niks beter dan een v10
E60 geen twijfel over mogelijk:)
De eerste
Heb ik ooit gehad omdat ik hem werkelijk waar spot goedkoop kon kopen.
En mijn 528 Automaat kon inruilen bij die man, omdat hij de M5 te nerveus vond en automaat wilde rijden.
En eigenlijk had die man ergens wel gelijk, zo’n 528 Automaat was een Chevrolet met wegligging en goede remmen, maar reed het prettigst met een relaxte rijstijl.
Oh wat was die M5 daarentegen een heerlijke dondersteen, een compleet ander concept in dezelfde carrosserie.
En een heleboel mensen zagen niet dat je met een M reed.
Na een paar weken kwam er een man in de kroeg naar me toe die een ongelooflijke prijs bood en daar ging de M5 de deur uit.
En BMW’s waren toen eigenlijk best wel een beetje fout, ondeugend niet helemaal politiek correct.
Vergeet niet, je kon toen nog een Rover 3500 kopen, een grote Peugeot 604 of een hele dikke Ford Granada of een Volvo 264 om er maar een paar op te noemen.
De opvolger van mijn M5 vond ik wel aardig maar de latere versies heb ik altijd te über gevonden.
Ze staan te ver af van de gewone doordeweeekse versies van de 5-series.
En bij die eerste voelde ik toch een link met de 528.
Het ” je ne sais quoi ” gevoel.
@desjonnies: Het lijkt me ook een beetje de tijd. Bestaan er nog ‘ondeugende’ familie-size sedans/stations? Tegenwoordig moet alles zeer bruikbaar gemaakt worden; altijd veilig, liefst zuinig etc etc.
Dus zeker als je bij een ‘premium’ merk gaan kijken, dan zal de ‘neigend naar ondeugend’ versie altijd een uber-model worden; voor een uber-prijs.
BTW: mooi verhaal; nu wil ik eigenlijk wel eens in zo’n oude M5 rijden!
Te laat voor dibs op de e28?
@baasbas: Nein, dan neem ik de E34 graag.
Eigenlijk zijn ze allemaal wel mooi, maar mijn favoriet is de e39 M5.
Even off topic, Dag oude modellen, hier is de nieuwe BMW met de i8:
Vette reclame, nagenoeg zonder het ouderwetse voorhistorische gebrul van een obsolete verbrandingsmotor: http://www.youtube.com/watch?v=YM7YKdlkfq8
@lithiumion: Ook even off topic. Ga even je mond wassen met zeep. Obsolete verbrandingsmotor, onder welke (waarschijnlijk groene) steen met *wind* eh subsidie molen er op leef jij? Zo ver zijn we nog lang niet. Daarnaast je naam. Als iets wel de doorbraak van de elektrische auto in de weg staat dan zijn het de beperkende accu’s . Te zwaar en te beperkte actieradius. Probeer de naam brandstofcel maar dan heb je misschien nog een punt.

Ontopic: Graag de v10 voor mij ondanks de ellende met de versnellingsbak.
@jlm83: Gewoon een handbak uit de states halen :)
@E34M5Touring: Klinkt zo contrasterend ;) Handbak, States…
@jlm83: hahaha +1000
@jlm83: Ooit over nagedacht waar die energie vandaan komt? Ik zal je verklappen dat het geen windmolens zijn.
@dennisjuh95: Nee ik denk nooit na. Heb jij wel goed gelezen?
@jlm83: Oepsie mijn fout, reageerde perongeluk op jou maar bedoelde het naar @lithiumion
@jlm83: “Als iets wel de doorbraak van de elektrische auto in de weg staat dan zijn het de beperkende accu’s”

De eerste auto’s reden ook nog geen 300km/u en duizenden km’s aan een stuk zonder pech. Dat soort zaken heeft tijd nodig om te ontwikkelen. Vroeg of laat rijd iedereen in elektrische boodschappenwagentjes. En dat is alleen maar mooi, want dan houden wij autoliefhebbers meer olie over voor onze sportwagens en klassiekers.
@motoragent: Neemt niet weg dat de accu’s tegenwoordig beperken. Als daar zoveel in was geïnvesteerd als in de verbrandingsmotor (die ook minimaal veranderd is eigenlijk) reden we nu allemaal al elektrisch. Tegenwoordig hoeft daar niet zo’n lang traject aan vast te zitten.
@jlm83: Joh…de verbrandingsmotor die maakte een vliegende start… Dat heeft ook 100 jaar geduurd tot aan nu dat we “WEL” 11%, met een hele goede motor “WEL” 15% energie op de wielen krijgen… Phoe dat is en hoog rendement zeg… Accu’s: gelijk volle 100% koppel direct op je wielen. En dan begin ik niet eens over groene stenen of wind/gesubsidieerde molens
Zeker weten hebben ze allemaal wel iets, alhoewel een F10 M5 mij niet echt iets doet. Ik ga gewoon net als iedereen voor de E39 M5. Zo tof!
Ik vind ze eigenlijk allemaal wel wat hebben.

De E28 is een echte klassieker, ik had er weinig mee tot mijn broer er een kocht. De E34 is persoonlijk mijn favoriete, door de motor het uiterlijk het compleet plaatje.
De E39 is een de tijdloze 5 met zijn looks en de V8
De E60 is een klasse op zich. Als ik de verhalen mag geloven, stond comfort niet op hun lijst en is de hoogtoerige V10 een bruut.

Met de F10 heb ik dan weer niet zoveel, terwijl hij in theorie misschien beter is dan zijn voorganger.
nou die mochten wel wat meer revven.. wat een geluid die v10 heerlijk
1. E34 (340pk)
2. E39 (liefst wel met Eissenmann)
3. E60 (Liefst wel met Eissenmann)
4. E28 (klinkt me net te soft)
177. F11 (worst sounding BMW engine ever)
Mijn favoriet qua geluid?
De E 63 AMG!
@bennyweisz: Het gaat hier over de BMW M5, kom jij met je AMG aanzetten :)
@agera: Er zullen altijd fanboys zijn!
De E39 ziet er het beste uit, de E34 klinkt het beste en heeft ook wel wat looks.
Zonde dat zo’n e34 onderhuids een prehistorisch ding is.
De E39 M5 moet ik darentegen weer minder van hebben zo’n V8 is overkill gewoon een E39 met een dikke 6 cilinder erin, meer moet je niet hebben.
@Hupke: Wat is er dan zo prehistorisch aan, gewoon de leeftijd opzich? Toen de E34 gelanceerd werd was het namelijk een flinke stap vooruit ten opzichte van de E28 die nog baseerde op de E12. Het was eigenlijk de eerste 5 serie die zo’n goede auto was voor die tijd dat het een echte bedrijging werd voor de E Klasse. De E39 nam toen wel de stap naar absolute maatstaf in deze klasse maar ook omdat de W210 bagger was.
@jaapiyo:

De techniek is prehistorisch. Alfa werkte met transaxle-versnellingsbakken met schijven op om het onafgeveerd gewicht te verlagen. Mercedes had multilink ophanging. En ga zo maar door.

Zo’n BMW was gewoon een auto met de techniek erop zoals die allemaal al lang bestond. Goed uitgevoerd, maar niets bijzonder.
@Hupke: Met 1700kg is de e39 met 400pk v8 niet echt overkill…
Gefilmd met een broodrooster. Beetje jammer.
E39 voor de looks, maar de E60 heeft natuurlijk die 10-cilinder, E34 is lekker oldschool.
Lastig :s
Zaterdag 21 Juni even in jullie agenda pennen. Dan is de showroom bij Breeman BMW in Rotterdam Zuid volledig gevuld met enkel M-modellen, inclusief de M1. En als je Breeman op Zuid kent, dan weet je dat het een hele grote showroom is. Smullen dus.
@erce: Hier meer informatie over het evenement:
https://www.facebook.com/events/1449269595312666/
@erce: Thanks voor het doorgeven :). Inderdaad Breeman heeft een grote showroom, groter dan Kalfsbeek in Schiedam.
Ik heb de E34 altijd de mooiste gevonden met die ronde koplampen zonder ‘cover’. Vond die auto als klein kind al mooi, de overburen hadden een 535i die ze ook voor hun doen bijzonder lang hielden dus die auto beviel wel kennelijk. Later nog eens een interview gelezen met de designer Spada, duidelijk een man met passie voor auto’s.

Daarna wordt het wat moeilijker om te kiezen…doe mij maar een E39…en een E60…en ook maar een F10…en toch ook maar een E28.
@Hupke, ik heb een E39 530i.. goed genoeg?

OT.. maakt me niet uit, als er maar M5 op staat.
@rd1991: Moet je nog een M5-badge hebben…? E39 530 is ook geen straf. ;)
Voor mij de E28 of E34, want zes-in-lijn. De E39 zou ik nog overwegen vanwege z’n looks en het feit dat ik de E39 ken als m’n broekzak…
De andere 2: hell no!
e1000bmw523i, ehmm nee dank je! Geen M badges als het geen M is! Anders had ik gisteren op Bimmerfest nog een boel van die dingen kunnen kopen hahaha!
@rd1991: was het nog wat? Heb gisteren aan mijn neus voorbij moeten laten gaan wegens een volle agenda deze periode.
E60 !!
Ik vind toch dat die V10 van de E60 er niet echt een wedstrijd van maakt. Welk genie er bij BMW M op het idee gekomen is om in die generatie 5’s en 6’en een V10 te leggen verdient echt wel een lintje.
Die gast staat aan de verkeerde kant te filmen, doe mij maar een lekker inlaatgeluid!
Doe maar de F10. Ik heb op dit moment tijdelijk een M6 GranCoupé voor de deur staan en die aandrijflijn is echt heel fijn. Tevens een hele complete auto.

De E60 is me te extreem qua diversiteit aan settings, zuipt onevenredig hard en heeft een waardeloze versnellingsbak. De E39 en E28 staan op een gedeelde tweede plaats. E39 vanwege m’n goede herinneringen aan het model en het tijdloze ontwerp, de E28 vanwege de motor.
Tjah, ik rij dan wel een F10 maar moet eerlijk toegeven dat het geluid een van de minder sterke punten is…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).