Video: Porsche wint Le Mans in 1971, records op een rijtje

Auteur: , 100 Reacties

De overwinning van Gijs van Lennep en Dr. Helmut Marko met een Porsche 917K tijdens de 24 uur van Le Mans in 1971 was legendarisch vanwege een heleboel redenen. Porsche heeft ze op een rijtje gezet.

Even voor de mensen die het niet (meer) weten. Gijs en Helmut kregen het voor elkaar om in 1971 met een Porsche 917K in een tijd van 24 uur een afstand af te leggen van 5.335,313 km met een gemiddelde snelheid van 222,304 km/u.

Dat record bleef in de boeken staan tot de 24 uur van Le Mans 2010 toen Audi met de R15 een tikkeltje sneller was. Uiteraard is het circuit na 1971 redelijk aangepast (chicanes) waardoor het lang moeiljk was om in de buurt van het record te komen, maar het is toch bijzonder dat het bijna 40 jaar stand heeft gehouden.

Volgend jaar keert Porsche terug op het hoogste niveau in Le Mans en dan zullen ze er ongetwijfeld op gebrand zijn om dit record terug te pakken. In de video op Autojunk kan je zien wat er nog meer bijzonder was aan de race van 1971.100 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Denk dat dat record ze geen fluit kan schelen. Winnen is veel belangrijker.
@Vincegail:
Toch blijf ik het record van van Lennep en Marco indrukwekkender vinden. Als je ziet hoe het cicuit toen was qua veiligheid en hoe onveilig de auto’s destijds waren.
Neem bv de Porschebochten, die waren er destijds nog niet, de baan liep toen nog over de provinciale weg van Arnage naar het paddock tunneltje. Jij weet vast welke weg ik bedoel.
Zelf heb ik in de jaren 90 3 jaar post 63 bemant (net na de Mulsanne kink) en ik kan me nauwelijks voorstellen dat ze daar destijds met 350 de hoek om kwamen. Ik heb daar in mijn tijd al misselijke klappers mee gemaakt en dat ging zo’n 100km langzamer.
Ik wil niet zeggen dat het nu watjes zijn maar ze hebben het nu wel een stuk makkelijker.
@jrk68: Dat makkelijker schijnt relatief te zijn. Vroeger ‘rusten’ de coureurs uit op het rechte stuk. Nu moeten ze 2 chicanes pakken.
@Vincegail:
Nu rijden ze met z’n drieën toen met zijn tweeën. Nu hebben ze stuurbekrachtiging en flippers om te schakelen. Maar ze zeiden dat idd. wel ja. Of dat grootspraak was of gekkenwerk heb ik eigenlijk nooit aan van Lennep gevraagd. Wel zei hij eens tegen mij over de post waar ik stond ” dat is toch dat rechtestuk waar je vol links-rechts links rijdt”.
@jrk68: mooi verhaal uit de oude doos, die kerels moesten toen nog echt aan de bak in een race, tegenwoordig lijkt mij het ook wat makkelijker maar doe het nog steeds niet na.
@cocksdriveaudi: Een groot verschil met de huidige ‘moderne tijd’ is dat de 24 uur nu van start tot finish zo snel mogelijk word gereden. In de tijd van de 917’s en 512’s reed men het grootste deel van de race nog op heelhouden en ging men enkel het gevecht aan als het nodig was. Qua rijcomfort hebben de heren(en sommige dames) het tegenwoordig inderdaad veel makkelijker…
@lemans96: ik heb laatst die film met Steve McQueen weer eens gekeken…… Dat had zeker z’n charmes toen. Alles was toen gevaarlijker. Hoewel mij ook iets bijstaat van een vliegende Schot (?) in een Mercedes :-)
@ropbp: Och man, die Mr. Dumbreck. Tsjongejonge wat een geluk heeft die vent toen gehad. Dat voorjaar hadden ze net alle grote bomen langs dat stuk van de baan gerooid. Als die er nog gestaan hadden…
Saillant detail: Het jaar er voor heb ik nog, hoogst illegaal en natuurlijk niet erg verstandig, precies aan dat stuk van de baan, midden in de nacht/zeer vroege ochtend, aan de vangrail gezeten met m’n videocamera… Dat was wel zéér indrukwekkend om daar op zo’n meter of 6 van die voorbij vliegende monsters te zitten, waar ze(toen nog) vlak 350km/u haalden !
@lemans96:
Mooi hè, ik heb daar 3 jaar legaal mogen kamperen, een privilege als je daar marshall bent.
Het meest vreemde is nog als de wedstrijd afgelopen is en je ziet een vrachtwachel met 80 die bult op kruipen, nadat je ze daar 4 dagen met bijna 350 overheen hebt zien stuiven.
Ik neem aan dat je die grap in de 90er jaren hebt gedaan. Ik was in 2004 met mijn zoon op bezoek bij mijn oude maten in Lemans en alles wat geen trackduty had werd toen door de security verweiderd van die plek.
@jrk68: Klopt, was in ’98. Al zie je ook nu nog wel beelden op Youtube van vogels die het gelukt is. Het is natuurlijk ook zo goed als onmogelijk om die 13,6 km aan circuit, aan beide zijden, de volle 24 uur vrij van vastberaden sluipers te houden…
@lemans96:
Tuurlijk, alles is mogelijk, alleen zijn ze vanaf 2002 veel feller hierop geworden.
In de tijd dat ik er rond liep heb ik ook staan filmen bij de knik voor Indianaoplis. Dat is waar ze nu hun hoogste snelheid halen. Nu lukt dat niet meer, dat is een punt waar de FFSA zijn kampement op slaat. Je zou daar voor de gein eens op de vrijdag moeten kijken wat die lui allemaal opbouwen. Wij kampeerden op de golfbaan, volgens mij staan de nederlanders daar nog steeds.
Het is vrij lastig om daar te komen omdat je langs een paar checkpoints moet en zonder de juiste kaart/sticker op je auto laten ze je er daar niet makkelijk door.
Als je echter zegt dat je erbij hoort en de papieren nog op moet halen dan heb je een kans dat je daar wel komt. Zo heb ik dat in 2004 ook gedaan.
@jrk68: Dat is ook het punt waar we in ’98 hebben gezeten. Daar ging een jaar later Peter Dumbreck over de vangrail. ;-)
@jrk68: Het verhaal gaat ook dat Porsche de ‘Porsche Curves’ heeft gesponsord om er voor te zorgen dat hun record onaantastbaar zou blijven. Waarheid of fabeltje?
@Vincegail:
Dat verhaal ken ik niet, maar intriges en mythes zijn onlosmakelijk verbonden met Le Mans.
@jrk68:
U is net als ik uit den ouden doosch.
En idd, de 917, waar ik een enorme die-hard fan van ben, de wagen wordt door mij geadoreerd, mocht ik ooit in de gelegenheid komen, is het de enige racert die me zou willen hebben, was een rijdende doodskist.
De voeten van de bestuurder steken voor de vooras uit en de 917 waar van Lennep en Marko mee deelnamen had een buizenframe, gemaakt van magnesium buizen.
Dit was beide heren niet medegedeeld voor de race, slechts het feit dat ze de manometer in de gaten dienden te houden, het buizenframe was nl op druk gezet en een drukverlies zou chassis schade cq scheuren betekenen.

Verder ben ik nog steeds van de stellige dwarse overtuiging dat de 917 DAS auto is geweest die Porsche op de kaart heeft gezet en een wereldspeler van Porsche aG heeft gemaakt.

Het verhaal van de 917 is ook interessant, het was een van de eerste grote overwinningen van Ferdinand Piëch op zijn neven en nichten, de Porsches.
Het is wel goed mogelij dat Piëch, destijds gesterkt door zijn gelijk zo is geworden van wat de man nu is.
Een dwarse solisitische visionair, daar zulenl vriend en vijand het mee eens moeten zijn.

De 917 is eigenlijk een succes geworden door de ingehuurde Engelse rijders.
Het ding reed nl voor geen meter, had een levensgevaarlijke handling en de Porsche rijders reden allemaal stuk voor stuk liever in de langzamere 908.

Een paar rijders, onder wie David Piper (die man heeft nog steeds een 917 Kurzheck in zijn bezit – zie een ouder AB artikel) zagen dat de neus van de 917 onder de dode insecten zat, maar de achterkant totaal niet.
Piëch was destijds niet aanwezig op Zeltweg, waar geoefend werd en die Britten hebben stukken aluminium op de achterkant van de body gepopnageld uit de losse pols en de volgende morgen ging Hans Hermann met die wagen de baan op en bleef buiten, zijn ronde tijden steeds verbeterend.

Verder is de overwinning van Pedro Rodriguez ( 1940 – 1971) op Silverstone met een Gulf 917 vermeldens waard, Rodriguez had tijdens de training in de regen -onterecht- een zwarte vlag gekregen en moest achteraan het veld starten met de 917.
Rodriguez, 1 van de aller aller beste racers ooit, was woedend, stak het bit tussen zijn tanden en vloog het veld voorbij in de stromende regen en lag in no-time aan kop.
Vergeet niet dat dit werd gedaan in een kwispelende, staartlastige, over te veel vermogen beschikkende 917, in de stromende regen met slecht zicht.

Voor de die-hards en Rodriguez fans het verslag van deze race, Silverstone 1970, 1 jaar voor zijn dood.

http://www.youtube.com/watch?v=6-sCrRSrlgE
@desjonnies:

Excuses voor het geluid of beter, het ontbreken ervan bijhet eerste fillempie, hier is echter een feest voor de connesseurs, een vier sterren documentaire over het John Wyer team (beter bekend als de Gulf 917’s) over het seizoen 1970.
Met de beste rijders ter wereld van toen : Pedro Rodriguez en Jo Siffert

http://www.youtube.com/watch?v=j9XCEM4S2yY
@desjonnies:
Hier ook een 917 en Pedro fanaat. In mijn ogen was zijn prestatie tijdens de 1000km van Spa ’71 het meest ongelooflijke, 1000km afleggen in 4u en 1min (quasi 250 km/u gemiddeld). Op onze huidige circuits duren 1000km races vandaag de dag 6 uur…
@StijnB: Moet ik toch even vertellen dat de huidige 1000km, sinds 2010, verplicht 6 uur duurt i.v.m. televisie uitzendrechten e.d..
In 2008 raffelde Peugeot ’t boeltje nog af in 5 uur en een kwartiertje. Ik had net een nieuw biertje gehaald en had me op de hoofdtribune genesteld voor de laatste fase van de race, valt daar al de finishvlag! Ik stond wel even raar te kijken…


i
@lemans96:
I know, maar in meeste jaren (toen het nog 1000km heette) deed men er ongeveer 6 uur over, een verschil met 4u 1 min…
@StijnB: Absoluut. Een totaal verschillende baan ook…
@lemans96:
Zeker, daarom spreek ik ook van huidige circuits. Maar zo’n hoge gemiddeldes over dergelijke afstanden blijven indrukwekkend. De 1000km van Monza werd ook met 239 km/u gemiddeld afgemaald…
@StijnB: Dat is sneller dan het gemiddelde van de F1’s van vorig jaar !
@lemans96:
Klopt, en dat dan over 1000 kilometer. Helden!
@desjonnies:
Yep, het was een deathtrap, het heeft lang geduurd voordat men bij Porsche de veiligheid van de rijder serieus ging nemen. Juist het linke van die auto’s heeft bijgedragen aan de helden status van degene die hem durfde te rijden
Zelfs de 956 was nog een deathtrap. Jan Lammers wilde er op een gegeven moment niet meer mee rijden omdat hij het te link vond.
Na de dood van Steffan Bellof en Winkelhock zag Porsche dat ook in met de honeycomb monococque van de 962 als gevolg.
Maar bedankt voor het mooie verhaal, weer een goed voorbeeld waarom we je hier Sjonniepedia noemen.
Dus een gemiddelde snelheid van 222…

You win.
Dus Audi kan volgend jaar bye bye zwaaien met haar handjes…
@ej20g: Porsche mag volgend jaar waarschijnlijk wel winnen van Audi ;)
@ej20g:
Volgend jaar? Ze mogen blij zijn als ze dit jaar van Toyota kunnen winnen.
@jrk68: let’s hope so. Toyota is ook geen kleintje in de racerij en Porsche wint/domineert alles waaraan het meedoet. Ik ben benieuwd.
@ej20g: volgens mij was de laatste deelname van Porsche aan de F1 niet zo’n heel erg groot succes…..
@ropbp: Hangt er vanaf hoe je ’t bekijkt. De enige echte overwinning in de F1/Grand prix was destijds Dan Gurney op Reims.
Verder hebben ze McLaren aan zeer goede motoren geholpen in de TAG turbotijd…
@jrk68: en vergeet team Delta niet. Of zou Porsche die weer van de baan rijden…
@Carreza: De Deltawing, hoe tof dat concept ook was, reed maar eenmalig mee. Dit jaar komt er een waterstof-auto meedoen in Garage 56, volgend jaar een Nissan op batterijen.
@Vincegail: I see, ik had gehoord dat ze nog verder gingen met de Deltawing zonder Nissan, maar dus inderdaad niet meer in Lemans. Jammer!
@Carreza: Zonder Nissan is het geen vette tot nu toe. 9 rondjes slechts op Sebring dit jaar. Die gesloten versie ziet er wel zeer cool uit. Hoop dat Don Panoz het spel wat deftig op de rails krijgt.
@Vincegail:
Die Mazda motor is het nog niet nee. Ook in de GT hebben ze het nog niet lang uitgehouden. Op circuit of the america’s waren ze wel sneller dan de Caymans in hun klasse, maar wat koop je daarvoor.
@Carreza: die doen niet mee dit jaar. (DeltaWing). En het was Toyota die de DeltaWing van de baan reed.
@robbie: inderdaad…
1. Delta = Deltawing
2. Toyota reed ze van de baan
3. Ze doen dit jaar niet eens mee

Tja… moet één van mijn meest onzinnige reacties ooit geweest zijn. :p
@Carreza: Geen punt. Ik had die Deltawing ook graag in de herkansing gezien maar dan inderdaad wel met een serieuze motor, niet die dieselaanfluiting van Mazda die ze er nu in hebben gepropt.
@jrk68: 12 April WEC op Silverstone. Kunnen we zien hoe de kaarten geschud zijn dit jaar. Wel in het achterhoofd houden dat Peugeot ook dikwijls buiten Le Mans de beste was, maar Audi toch met de hoofdprijs ging lopen.
@Vincegail:
Silverstone wonnen ze vorig jaar ook met hun enig overgebleven test auto.
Maar je hebt een punt wat Le Mans betreft, daar weet je het maar nooit. Toch zou ik het wel mooi vinden als het ze een keer lukt. Ik was er ook bij toen ze nog met Lammers en de TS010 reden. Man wat jankten die dingen toen, net als de Peugeots in die tijd.
Die dingen hoorden je echt van kilometers aan komen. Bij aanvang quali hoorde je ze op mijn post uit de pits vertrekken, zonder dollen. Ik heb dat jaar in mijn trommelvliezen gegroefd staan.
@jrk68: Toyota heeft vorig jaar 3x gewonnen: Sao Paulo, Fuji en Shanghai. Silverstone helaas niet.
@Vincegail:
Was dat dan die wedstrijd waar ze aan de leiding tegen een achterblijver aan reden en uit vielen?
Kan best dat ik me daarin vergist heb, ik zie en doe veel te veel wedstrijden in een jaar, dan ga je dingen door elkaar halen.
@jrk68: Ik kan het ook niet meer herinneren. Ik zie die WEC wedstrijden via een stream op mijn TV, Kilo Utrecht Tango kwaliteit en kan het me niet meer voor de geest halen.
@Vincegail:
Ik kijk ze op MotorsTV, met de laptop op radio Lemans. Hoef je die quasi komische Kalff niet te horen ook….
@jrk68: LOL, ik doe precies hetzelfde.
@jrk68: Ohooh! Ik benijd je dat je de TS010’s nog hebt gezien en inderdaad, vooral gehoord.
Wat gaaf. Ter herinnering: http://www.youtube.com/watch?v=ZrRcH-M5oP4
@lemans96:
Ik heb er laatst nog bij staan mijmeren in het Louwman museum, dat was een mooie tijd idd.
@ej20g: Dit jaar al. Toyota vreet ze op, let op mijn woorden. ;-)
@lemans96: @jrk68

Gaan jullie mannen dit jaar ook naar Le Mans 24 uur?
Ik ga voor de derde keer, ( 1x LM Classic ) nu weer de ”normale 24 uur”.

Kan niet wachten. Heb er enorm veel zin in.
@JamesBond007: Yep, word mijn 20ste keer(2x Classic meegerekend). Welke camping sta je? Of word het een hotelletje?
@lemans96:
We gaan met een groepje kamperen rond de omgeving van Nogent le Rotrou, om vervolgens de volgende dag vroeg een supermarkt te vinden om eten en drinken in te slaan. Daarna rijden we naar het Circuit, en dan genieten.

Is het mogelijk voor ons/mij om de camping op te komen met een standaard ticket of niet? Wil graag mooie shots maken met mijn camera en weet niet precies waar je allemaal naar toe mag hiermee..
@JamesBond007: Doorgaans wandel je elke camping wel op als je maar even meld/vraagt bij de ingang of het goed is dat je wat foto’s wilt maken. Het gaat ze er in hoofdzaak om dat er niet stiekum mensen gaan camperen of andermans tent komen leeghalen. Ik denk niet dat je je dus zorgen over hoeft te maken. Zodra ze je zien, met rugzakje, camera en race petje, dan is het hun best.
@lemans96: Top dankjewel voor je info. Zal kijken hoever ik kan komen. (y)
Geinig die link naar het artikel: Porsche gaat Audi kapot maken!!!

Porsche bespaar je de moeite; die krengen gaan vanzelf stuk, ik weet er alles van!
@cocksdriveaudi: OT mooi filmpje waar voor dank!
@cocksdriveaudi: Audi blijft baas in le mans of Porsche of Toyota mee doet maakt niks uit over 24h finisht Audi toch als eerst. Audi gaat het record van Porsche afpakken van de meeste overwinningen ooit wen er maar vast aan.
@madridsta: le mans is al vele jaren een strijd tussen 2 merken Aldi en Peugeot lekker boeiend dus, NOT!!!
Nee de races van weleer toen werd er nog echt geracet en was het spannend.
@madridsta: psst, ik wil je niet té hard uit je droom schoppen maar Porsche wint alles waar ze aan mee doen. Als je me niet gelooft zijn er op internet genoeg bewijzen te vinden.
@ej20g: Geef mij dan ook gelijk de cijfers van de staatsloterij van 10 april meneer de helderziende.Als Porsche als wint waar zij aan mee doen waarom stappen zij niet in de formule1.Of zijn ze bang om vernederd te worden door een energie blik fabrikant.
@madridsta: Porsche stapt voor zover ik weet ook de Formula 1 in, als motorenleverancier dan wel. Maar er bestaat ook zoiets als interesse hebben in de raceklasse. Je ziet Porsche toch ook niet in de DTM of wel soms?
@ej20g: Porsche stapt helemaal niet in de formule1 als motor leverancier Vag heeft het zo vaak ontkent. Enige die op korte termijn komt is Honda mogelijk in 2015 als partner van McLaren.
@madridsta: dat zou kunnen, heb dat over de motoren de laatste tijd niet meer zo gevolgt, vandaar de uitspraak: “voor zover ik weet”. Maar dan nog, Porsche is veel te eigenwijs om naar de hoge majoren van VAG te luisteren. Daar heb ik alle vertrouwen in en meerdere met mij. Maar dat neemt niet weg dat er een héle grote kans is dat Audi het tegen Porsche gaat afleggen.
@ej20g: Nou doet Audi het ook niet slecht in de autosport… Die R8 GT3 schijnt ook wel het één en ander te winnen… Bovendien vind ik dat de invloed van een team ernstig onderschat wordt…
@gerard1710:
Die winnen weleens wat, maar om ze nu succesvol te noemen is schromelijk overdreven.
@gerard1710: je hoort mij ook niet zeggen dat Audi het slecht doet. Maar Porsche heeft veel meer overwinningen op haar naam staan, niet alleen op Lemans of in de GT2. Bovendien is het een feit dat Porsche zo’n beetje alles wint waar het aan meedoet.
@ej20g: blablablablabla……. Ik heb echt helemaal niets met Audi, maar vind het wel knap wat ze op Le Mans doen. De enige mogelijkheid die Porsche heeft om Le Mans te winnen is als de directie van VAAG besluit dat Porsche gaat winnen. Anders geen kans!
@madridsta: Riiight. Je realiseert je dat ze dan nog eventjes vijf keer moeten winnen?
Nou weet ik niet wat jij gerookt hebt hoor, maar dat gaat Audi ZEKER niet lukken als Porsche en Toyota hun topteams inzetten. Daar komt nog bij dat ook Lotus, Honda, Nissan en Renault in de aankomende paar jaar in de LMP1 klasse mee gaan strijden.

Wishfull thinking boy. Wishfull thinking. ;-)
@lemans96: Riiight. Je realiseert je dat ze dan nog eventjes vijf keer moeten winnen?
Nou weet ik niet wat jij gerookt hebt hoor, maar dat gaat Audi ZEKER niet lukken als Porsche en Toyota hun topteams inzetten. Daar komt nog bij dat ook Lotus, Honda, Nissan en Renault in de aankomende paar jaar in de LMP1 klasse mee gaan strijden.

Wishfull thinking boy. Wishfull thinking. ;-)


Het is Audi al 11 keer in 14 jaar gelukt om le mans te winnen en die overige 5 keer gaan ook nog komen.En laat Toyota maar eerst eens een betrouwbare auto afleveren die 24h uithaalt en niet 4 uurtjes om audi tegenstand te bieden.En zoals je kan zien zet audi weer de toon in de alm series dus de kans in groot dat het nummer 12 gaat worden dit jaar
@madridsta: Grappig dat jij je ‘kennis’ baseerd op één race waar Toyota niet aan deelnam.
Beetje te grote Audifan om nog helder de realiteit te kunnen zien geloof ik?
Maar, om je even te leren hoe het daadwerkelijk momenteel in elkaar zit, Toyota heeft alle races na Le Mans vorig jaar gewonnen met één auto tegen twee Audi’s.
Daarbij was het op Le Mans vorig jaar voor hen helemaal niet de bedoeling om met twee auto’s deel te nemen en om de overwinning te strijden. De bedoeling was om één auto in te zetten om, onder de strijd tussen Audi en Peugeot, ervaring op te doen. Toen Peugeot zich echter terugtrok heeft de ACO Toyota gesmeekt om twee auto’s in te zetten. Auto’s die nog helemaal niet ‘klaar’ waren maar die toch al, binnen 4 uur, de Audi’s op pure snelheid voorbij reden….
Overigens, heb jij enig idee welk merk Ferdinand Piëch zou preferen als recordhouder op Le Mans? Het Volkswagenachtige Audi of het übersportwagenmerk Porsche, waar hij zijn loopbaan begonnen is en zo veel successen mee heeft behaald op Le Mans, Daytona, Sebring en de rest van de lange afstandsraces op de wereld? ;-)
@cocksdriveaudi: Hahahaa, ik snap dat jij er zo over denkt, gezien je ervaringen en de verhalen van o.a. @ravi e.d..
Helaas zijn die krengen op Le Mans meestal ‘bombproof’.
@lemans96: Nu alleen nog Ferrari-proof..
@gerard1710: tja die doen nu net niet mee in dezelfde raceklasse
@cocksdriveaudi: No shit, ik had het over die incidentjes met de GT’s..
@lemans96: Ohhhhh je hebt @ravi: getagd. Dat wordt vechten achter het fietsenhok jonguhhh :)
@E34M5Touring: Mwah, zal wel loslopen denk ik. ;-)
1971 . . . 1976 . . . dat waren nog eens tijden! Toen was één van de winnende coureurs een Nederlander. In 2008 waren er in de LMP2 klasse zelfs drie Nederlandse wiinnaars (van Merksteijn, Verstappen en Bleekemolen).
In de onlangs gepubliceerde entry list voor de 2013 editie is helaas geen enkele landgenoot te vinden. Hopelijk wordt dit nog anders als de co-drivers bij de diverse teams bekend worden gemaakt. Verder is het jammer dat Jan Lammers het Racing for Holland project moest stoppen en dat het oer-Hollandse merk Spyker niet meer in Le Mans kan starten.
Hopelijk komen er nog eens weer betere tijden . . .
@claudius: Vind het inderdaad vreemd dat Jeroen Bleekemolen nog geen zitje heeft. We kunnen wel voor Koen Wauters van Clouseau supporteren?
@claudius: 1988 onze Jan won toen met Jaguar ook een mooi jaar
@cocksdriveaudi:
Yep, een berichtje van 3 regels in de krant, meer kon er niet af hier. In de UK op audientie bij de Queen. Zo ging dat in dit kneuterige landje.
@jrk68: tja de glorie dagen van le mans zijn ook al weer een hele tijd geleden al jaren slechts 2 merken die meedoen dus ja een ooit prachtige race verworden tot een liefhebbers evenement in de sub klasses die overall spannender zijn als de fabrieksteam strijd
@cocksdriveaudi: Dat ben ik niet met je eens. Ook in de laatste vijftien jaar zijn er wel degelijk zeer spannende duels aan de kop uitgevochten. De meest recentelijke, 2011, waar de enig overgebleven Audi als een leeuw heeft gevochten om voor Peugeot te blijven en deze met slechts een kleine 14 seconden verschil wist te winnen.
Mijn persoonlijke favoriete race was die van ’98 waar maarliefst een kwart van het veld kans maakte op de eindoverwinning.
Neee, zeker geen clubevenementje. Die trekken meestal ook geen 250.000 bezoekers. ;-)
@lemans96: ik bedoel meer dat de hoofdklasse slechts tussen 2 3 fabrieksteams wordt uitgevochten in de klasses daaronder met privé teams vind ik het spannender en qua evenement en bezoekersaantal nog altijd uniek
@cocksdriveaudi: Mee eens. Wel logisch, als je weet wat de topteams uitgeven en de veel te hoge frequentie waarmee de ACO de techregs veranderd…
Dit jaar word de strijd binnen de GTE-pro’s waanzinnig met maar liefst vijf fabrieksdeelnames die allen al dijken van rijders klaar hebben staan en maar weinig voor elkaar onder doen. Dat word VET ! Ik kan niet wachten.
@cocksdriveaudi: Hij komt hier ergens voorbij stuiven met 350 a 400km/u :

http://www.youtube.com/watch?v=pcj9DVAM6eY

Gouden beelden. Vlak aan de vangrail, op zo’n kleine kilometer voor ‘the kink”. Ook die kreisende Mazda 767’s klinken magistraal op volle snelheid…
Wie gaat er 3-4 mei ook naar Spa-Francorchamps?
En belangrijker: wie gaat er ook naar Le Mans dit jaar?
@Vincegail: jij wilt een autoblog reaguurders meeting opzetten? An sich prima plan, tentje + krat pils mee en gaan?
@cocksdriveaudi: Ik doe al een meeting van een ander forum (ten-tenths) op Le Mans. Maar mijn agenda op Spa is nog redelijk leeg. Alhoewel daar ook wel wat ten-tenths volk zal rondlopen.
@Vincegail: nu heb ik toevallig kaarten gekocht om samen met mijn schoonvader naar Spa te gaan, die ouwe is een ouwe petrolhead die in de jaren 70,80 en 90 jaren in Europa die F1 wedstrijden afschuimde.
Nu neem ik hem weer eens mee, leuk toch om dan ook wat mede AB-ers te ontmoeten
@cocksdriveaudi: Hartstikke leuk man! Ik heb dat zelf ook al meerdere malen met ‘vaders van’ gedaan. Altijd te gek om die ouwe rotten te zien genieten van ’t moderne spul en hun verhalen over ‘vroegah’ te horen.
Een Spa meeting lijkt me inderdaad hartstikke leuk. Zoals @Vincegail al aan geeft, laten we een paar dagen van te voren even wat PM’tjes rondsturen. ;-)
@lemans96: goed plan gaan we doen maar nu eerst tukken morgen weer vroeg op
@cocksdriveaudi: Check. Truste. ;-)
@cocksdriveaudi: Eind april PM time inderdaad!
@Vincegail: Ik ben op raceday, 4 Mei, van de partij. Is misschien leuk om elkaar daar even te zien/spreken. ;-)
@lemans96: Tof. Zal tegen die tijd op 10/10 in het desbetreffende thread nog wel wat posten. Stuur anders eind april/begin mei even een PM via 10/10.
@Vincegail: Uitstekend. Zal ik doen. ;-)
Ja. spannend, wie mag er volgende keer winnen van VAG..?
@norge: Ik denk dat nu juist Porsche zich daar niets aan gelegen laat. Als er één merk is binnen de VAG groep die een broertje dood zal hebben aan ‘orders van boven af’ zal het Porsche zijn. Ik verzeker je dat het die jongens nog steeds dwars zit dat ze nu onder VAG vallen, in plaats van andersom, zoals ze het eigenlijk in de planning hadden(en dat vervolgens, wegens hoogmoedig beleggen, aan hun neuzen voorbij zagen gaan).
Mooi dat iedereen snapt dat alleen de GT1 klasse er toe doet.
@betonstaal:
Mooi dat je snapt dat die klasse al 3 jaar niet meer bestaat op Le Mans.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).