Volkswagen Amarok (2010 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 42 Reacties

In ons dichtbetegelde, nogal vlakke land met nauwelijks echte winters behoort een pickup niet per se tot de eerste levensbehoeftes. Toch is er een markt voor en niet alleen voor degenen die al die tegels netjes opgelijnd moet houden.

Volkswagen Amarok (2010 - heden) – occasion video & aankoopadvies

Natuurlijk is de Amarok een auto voor mensen die weleens buiten de gebaande paden komen of een zware kar mee moeten trekken. Het is een werkpaard, maar net als de meeste andere pickups ook wel weer een lifestyle auto. Een pickup heeft iets stoers.

De Amarok stamt al weer uit 2010 en in Inuit betekent de naam wolf. Inderdaad stoer dus, en ook de hardware met een ladderchassis en vierwielaandrijving is prima. Voor de facelift kregen we in Europa een paar smaken van de 2.0 TDI, na de facelift in 2016 werd het nog leuker: de Amarok is in Nederland alleen maar verkrijgbaar met de romige V6 TDI.

Ook de Nederlandse krijgsmacht is gezwicht voor de charmes van de Amarok, want in 2013 plaatsten zij een order voor 1.667 Volkswagen Amarok DC 103kW voertuigen. Daarmee lost de VW de oude Mercedes-Benz en Land Rover-terreinvoertuigen af.

Aanbod occasions
Op AutoTrack.nl staan ruim zestig exemplaren van de Volkswagen Amarok te koop. Het zijn allemaal diesels met vierwielaandrijving, want dat zijn de enige versies die in Europa zijn geleverd. Driekwart van het aanbod heeft een automaat. De prijzen beginnen bij zo’n 15 mille en lopen op tot 60 mille voor een nieuw exemplaar.

Concurrentie

Aandachtspunten

Carrosserie en interieur

  • Er zijn sporadisch wat klachten te vinden over de lak, maar bij de aankoop van iedere auto doen jullie toch een controlerondje.
  • Net als bij iedere andere offroader is het ook verstandig om de onderkant van de auto te inspecteren op mogelijke beschadigingen.
  • Bij pickup trucks is het tevens van belang het laadbed te controleren op krassen, deuken en andere beschadigingen.
  • Een puntje om te controleren in het interieur is de zonnebrillenhouder in het dak: de scharnieren kunnen breken.

Onderstel

  • Aan de achterzijde kan een Amarok piepen en kraken bij het nemen van verkeersdrempels. Dit wordt veroorzaakt door de ophangingsrubbers van de bladveren.

Aandrijflijn

  • De 2.0 liter biturbo TDI met 180 pk geleverd tussen eind 2009 en 2012 (aanduiding CFCA) is een probleemmotor gebleken door excessief olieverbruik. Het verbruik wordt veroorzaakt door zuigerveren die defect raken, waarna de cilinderwanden beschadigen. Een kostbare revisie of ruilmotor is de enige oplossing. Er zijn gevallen bekend van motoren in Transporters die een olieverbruik van 1 op 70 hadden. Het probleem wordt (mede) veroorzaakt door een EGR koeler waarin verkeerd materiaal is gebruikt waardoor er corrosie optrad. Metaaldeeltjes van de EGR koeler beschadigen vervolgens de cilinderwanden en schraapveren.
  • Bij vroege handgeschakelde Amaroks is het van belang om de versnellingsbak te controleren. Een mogelijk probleem treedt als eerste op bij het kiezen van de achteruit.
  • De koppeling staat niet bekend als problematisch, maar Amaroks kunnen een zwaar leven hebben met offroad werk en het trekken van karren. Controleer de koppeling op slippen en trillen/schudden bij laten opkomen. Bijgeluiden als de versnellingsbak in neutraal staat en de koppeling niet is ingetrapt zijn ook een teken dat deze niet meer fris is. Vervangen is dan noodzakelijk.
  • Een ander koppelingsprobleem kan worden veroorzaakt door de hulpcilinder: het intrappen of laten opkomen van het pedaal lijkt dan niet parallel te lopen met de koppeling zelf.

Bekijk hier het aanbod van de Volkswagen Amarok op AutoTrack.42 reacties

‘Er zijn gevallen bekend van motoren in Transporters die een olieverbruik van 1 op 70 hadden.’ Wow, dat is gewoon mengsmering.

Maar goed, vind het een stoer ding. En met die dikke V6 TDI lijkt het me best een leuk apparaat. Grootste nadeel van een Pick up vind ik het rijden/remmen. Met zo weinig gewicht op de achteras voelt hard remmen bijna als een stoppie op de motor vind ik. Heb 3x een pick up gereden van 3 verschillende merken en ze hadden het allemaal (Navarra vond ik het ergst, daar leek het echt alsof je de achterwielen optilde). Vond ik niet echt prettig.
@E34M5Touring: Mengsmering? Dat is bijna puur olie verbruike . Maar ja, dit is VAG, dus Duits dus 1:70 valt best mee🙄
Concurrentie: Isuzu Dmax?
@oldebronx: hilux
@gove: nee, D-Max
@oldebronx:

Ford Ranger?
Eerste Amaroks hadden 163 pk. Ipv 180pk en automaat was niet leverbaar
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Familielid van mij heeft een loonbedrijf en hebben twee Amarok (met ’s of -ken?) en trekken elke dag een tandemasser met een dieseltank en mechanisatie onderdelen. Meende dat ze 150.000 km hebben gereden en nog nooit wat mee gehad. Volkswagen kan klaarblijkelijk nog wel iets degelijks bouwen.
@maxidyne: en 50.000 liter olie verbruikt?
@rufctr01: …en niemand lachte
Is de F150 niet een flinke slok groter? Is de Amarok niet meer formaat Ford Ranger en Chevrolet Avalanche?
@flutterby: amarok is idd midsize pick up

Concurrentie is dus

Ranger
Navara
X klasse
Hi lux natuurlijk


De full size zijn de

F150
Ram
Tundra
Titan
Silverado

Die Avalanche was weer een Tahoe met laadbak.
Dodge Ram etc is qua motorisering en gewichten heel anders dan dit segment pick-up
@de63amg: full size vs half size. Zelfde als een cup B met een cup E vergelijken.
Deze auto’s zie je vak op Curaçao rijden.
Als je het een betrouwbare pickup zoekt met een VW-logo, even zoeken naar een Volkswagen Taro. Toen was VW zo slim geweest om de Toyota HiLux te rebadgen.

Beetje een dubbel gevoel bij deze auto. Ten eerste omdat het een van de auto’s die destijds voornamelijk door een op zijn zachtst gezegd ‘creatieve’ aanbestedingsprocedure werd verkocht. Daarbij zijn die 2.0 TDI’s absoluut niet van het kaliber die je in een auto als deze mag verwachten. Het feit dat VW die motor totaal niet meer levert en deze auto’s (nu alleen 3.0 TDI) zegt eigenlijk al genoeg.

Ik vind het namelijk wel een gaaf ding. Van alle pickups heeft het fraaiste ‘auto-achtige’ interieur en in de juiste kleur met goede velgen toont ‘ie lekker stoer. Het is een gave pick-up, maar lijkt dus niet erg in staat om gebruikt te worden als een pickup. Dan liever een Hilux.
@willeme: Alle nieuwe pick ups hebben last van dat auto achtige. Toch valt het in de praktijk wel mee, over het algemeen kunnen ze wel tegen een stootje, zeker in de kalere uitvoering. In mijn ogen was de vorige generatie Hi-lux met de drie liter toch een beetje de piek, het was een mooie middenweg. Alles wat daarna kwam is eigenlijk net wat minder.
@willeme: dan liever een Ford F150!
@rufctr01: dat is een totaal andere klasse. De VW Amarok is een alternatief voor een Ford Ranger. Ook niet echt een heldhaftig ding ;-).
@willeme:

Ik zou nog eerder uitwijken naar een Iveco Massif, hoe cool is dat ding dan wel niet👌🏻
Een prima bedrijfswagen zeker met de drie liter. Ook een van de weinige die af fabriek 100% legaal op grijskenteken met achterbank geleverd kan worden.

Verder is het gewoon een Volkswagen en zo voelt het van binnen ook.
Pas als de IS-strijders met een Amorak door de woestijn gaan rijden zal ik een Amorak overwegen, als ik het journaal kijk zweren ze nog bij een Hi-lux of Landcruiser.
@monsieurleloure: Terroristen rijden in alles wat ze kunnen krijgen. Of dat nou Toyota, Ford, VW of GMC is het maakt hun niet uit.
@robert110: Audi avant
@toniominestrone: linkerbaan terroristen
@robert110: nee hoor: https://youtu.be/A_099W6y8Eo
@ikleesookoverautos: Doe mij maar de Toyota Isis..
@robert110: die rijden 99,9% in een Toyota Hi-Lux
Is deze al vanaf 2010 geleverd? Heb er nog nooit 1 gezien.
@ikleesookoverautos: in de provincie zie je ze best wel veel rijden.
Als ik die omschreven problemen met het olieverbruik zo lees, en dan met name de (deel)oorzaak daarbij in acht neem, hoe gaan de dealers en importeur nu mee om? Wordt dit als fabricagefout erkent en onder garantie/coulance verholpen? De reputatie van de genoemden is hierin -op z’n zachtst gezegd- niet echt hoopgevend.
Wij hadden een VW amarok met chauffeur in Argentinië, zelf een stuk van de Dakar route ermee gereden (vond de auto prima rijden, hoewel het duidelijk geen offroader was) Chauffeur gaf echter aan dat de enige reden is dat de Amarok verkocht werd de prijs was. Hij gaf aan dat een een hilux in alle andere opzichte de betere keuze was. Persoonlijk vind ik de looks van de VW ook wel een plus, maar looks doen er minder toe in dit segment.
Weer een motor die op mengsmering rijd bij VAG👌🏼
Zakelijk aftrekken is niet alleen geen BTW en BPM, wat heel fijn is… het is tevens een investering. Trek je af van de omzet en dus hoef je daar geen inkomstenbelasting over te betalen. Blijft niets meer over onder de streep… ;-)
Die dingen rijden hier in matgroene kleur bij bosjes rond. Niet zo vreemd met een aantal kazernes en militaire vliegvelden in de buurt. Van mensen die het kunnen weten bij bv de Luchtmacht is het een prima auto voor de verharde weg. het wordt een ander verhaal in het terrein laat staan op missie. Daar zijn ze volstrekt ongeschikt voor en daarom worden daarvoor nog steeds de G klasses voornamelijk ingezet.
@milan0: klopt, in terrein is het helemaal niks. Sommigen hadden na 12km in terrein de bak al kapot. Het is gewoon een auto voor op de weg, maar dat is de zoveelste Corsa of Polo ook!
@milan0: ze kunnen nog net de drempels in het dorp aan haha
Sorry maar een Amarok vergelijken met een F150 of RAM 1500 gaat een beetje ver. En RAM 1500 of F150 zijn toch een serieus stuk groter en sterker (en duurder).
Een ram 1500 of F 150 is in Nederland wel degelijk een concurrent. Natuurlijk niet qua segment, maar door de prijzen die met het gebruik van de auto’s helemaal niet ver uit elkaar liggen. Een amarok in 5 persoonstrim is gewoon duur in aanschaf en bij privégebruik in nieuwwaarde. Een Ram rijdt niet duurder, en is qua fiscale nieuwwaarde fors goedkoper.
Het enige volk dat dit soort werkpaarden kan bouwen zijn Japanners.
Ik heb een 3.0 V6 Navara gehad en nu een 2.0TDI 180pk Amarok en ik vond de Navara veel leuker. Het verbruik van de Amarok is wel veel en veel beter. Volgens mij is de Amarok zelfs de zuinigste PU die er is.

Misschien ook interessant om te vermelden: de automaat in een Amarok is een ZF 8HP die onder andere ook bij BMW wordt gebruikt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).