Volkswagen California XXL gaat in productie

Auteur: , 59 Reacties

Zin in!

Volkswagen campers hebben door de jaren heen een flinke reputatie op weten te bouwen. Sterker: misschien is het inmiddels wel een soort cult. De Duitsers zijn in ieder geval nog lang niet klaar om te stoppen met het produceren van vakantievoertuigen. In plaats daarvan gaan ze nu juist uitbreiden.

De bestaande campers, die gebaseerd zijn op de huidige Volkswagen T6 California, worden binnenkort bijgestaan door de grotere, op de Volkswagen Crafter gebaseerde California XXL. Vorig jaar zag je een studiemodel van deze camper, en ook nu krijg je hem weer te zien. De reden? Wel, Volkswagen is nog niet gereed de auto in zijn volledigheid te tonen, maar doet wel uit de doeken dat de California XXL later dit jaar, in augustus, op de Caravan Salon in Düsseldorf onthuld zal worden.

Dat Volkswagen wederom het studiemodel laat zien, doet verder niets af aan de California XXL. De productiecamper moet er namelijk grotendeels hetzelfde uit komen te zien als het studiemodel. Echter moeten we niet verwachten dat de California XXL er exact hetzelfde uit gaat zien als het concept. Wél wil Volkswagen de camper, net als het studiemodel, ruim en licht houden. Of opties als het panoramadak, de projector en de fijne interieurverlichting in de productieversie belanden, is vooralsnog niet bekend. De California XXL wordt gebaseerd op de medium wielbasis versie van de Crafter.59 reacties

Californiacation
@lompey: for the california love
@lompey: beter dan hotel Under the Bridge
Lijkt me heerlijk om hiermee een roadtrip door Europa te doen.
@berlinetta: delen we de rekening? Ik in het eerste jaar Australië, jij mag Europa doen.
@dromedaris: Dan krijg ik hem zeker helemaal onder het rode stof en de kangaroekeutels terug zeker?
@berlinetta: dan zou ik wel een bullbar monteren, anders kon je wel eens meer krijgen dan alleen keutels
@dromedaris: zelf als je de rekening deelt is t verschrikkelijk duur. Een kale california de kleine versie kost al 77.000 euro. En dan heb je echt niks aan boord.
Nog steeds dezelfde kleur geel als in de Marco Polo (obv Vito) uut de jaren 90, leuk!
Jammer van het waterhoofd dak.
@smoked: liever een waterhoofd dan een gat in m’n hoofd. Best lekker hoor als je een soort van rechtop kunt staan
@smoked: hij doet me denken aan de Airbus Beluga https://nl.wikipedia.org/wiki/Airbus_A300-600ST_Beluga
@smoked: Was je die bochel aan de achterkant nog niet opgevallen? Die vind ik nog veel storender.
@metalmike: als ik de KTM 1290 Adventure er achter hang, dan heb je past een dikke puist achterop
YESSSSSS
Een heel leuk ding, maar als je kijkt wat een transporter kost is het denk ik goedkoper om de rest van je leven elke zomer business class naar een bestemming naar keuze te vliegen incl. huurauto.

Dan dat je deze camper koopt.
@johnhert:

Ligt eraan wat je interesse is, en waarom zou het geld de doorslaggevende factor moeten zijn? Vakantie kost je sowieso geld, dus in dat opzicht kun je beter thuis blijven.
@jack_abarth: thuis blijven kost ook geld.
@jack_abarth: Dus jij koopt rustig een kale nieuwe Audi A6 voor 77.000 euro omdat auto rijden geld kost ?
Of doe je alles op de fiets ?

@johnhert:

Nee maar ik rijd bijvoorbeeld wel een dure diesel met ca. 15.000km/jaar terwijl dezelfde auto in benzine goedkoper is. Ondanks dat doe ik dat omdat ik het gewoon prettiger en rustiger vind rijden.
@johnhert:

Laat ik het anders stellen.
Je gaat met vakantie om emotionele redenen. Bijvoorbeeld plezier, rust, ontdekking noem maar op. Jij maakt het echter rationeel op basis van kosten dat je beter wat anders kunt doen vanwege de kosten. Als je het dan toch rationeel bekijkt kun je beter niet gaan.

Hetzelfde voorbeeld geef ik je met mijn eigen auto. Op basis van ratio kan ik beter een benzine rijden. Op basis van emotie pak ik echter de duurdere diesel. Op basis van ratio had ik ook bijvoorbeeld beter een Kia kunnen rijden i.p.v. Volvo.

Snap je nu mijn punt? (no offense overigens, ik probeer je mijn besluitvorm uit te leggen)
@jack_abarth: denk dat zijn punt eerder is dat de T6 al gigantisch duur is (90.000€ in België dus in nl 200miljoen ofzo met bom), wat gaat deze dan niet kosten? Zijn er mensen met zo’n kapitaal echt aan het wachten op dit? Die kunnen met gemak 1ste klasse vliegen of met de Bentley naar de cote d’azur rijden en daar riante villa huren…
@boomhauwer:

Maar het gaat er niet om wat ze kunnen (rationeel), het gaat om wat ze willen. (emotioneel)
@jack_abarth: ik bedoel met mijn reactie: hoe groot is de afzetmarkt voor nog een grotere California? Zijn er zoveel rijken die zitten te wachten hierop zodat Volkswagen zelf een busje kan maken voor hen?
@jack_abarth: er zijn een hele groep “nieuwe”senioren en dat worden er steeds meer die met hun Pensioen lekker gaan rondtouren door Europa.. Niet een weekje maar maanden achter elkaar. Vaak via Frankrijk naar Spanje en Portugal en dan zelfs met de ferry naar Canarische eilanden. Van Nov – Apr. Dat doen ze jaren achter elkaar. En in de zomermaanden gaan ze naar Scandinavië alhoewel de Balkan en de Baltische staten nu ook helemaal hot zijn. Geen Hotels en vluchten nodig voor 200 dagen per jaar… Of wel..das snel terug verdiend. Zeker nu dit soort voertuigen 1:14 – 17 verbruiken. Dus of er markt voor is ja.
Zelf wil ik ook een keer met een 4wd-camper de Transamerican Highway en naar China & Afrika. Dus als hier een goeie 4×4 versie van uit komt die net zo betrouwbaar is als bijv de Toyota 4×4 campers dan ben ik zeker geïnteresseerd…
@tvr1974:

Exact.
@boomhauwer: je koopt geen camper omdat je x weken op dezelfde plek (jouw “villa”) wilt zitten, maar om lekker rond te trekken door een streek/land/landen. De mogelijkheid om op die plaatsen te gaan staan waar je wilt. En ja, dat mag dus geld kosten.
@boomhauwer: je moet eens kijken op een camping tegenwoordig, er staan toch wel veel van die 90000€ dingen hoor…
@phdg: klopt maar die zijn wel een stuk groter dan die Volkswagen. En beter uitgerust.
@boomhauwer: je vergeet de wltp bpm-verhoging vanaf september. Dus 240 miljoen ongeveer in NL.
@johnhert: Da’s toch een heel ander type vakantie…

ik ben ook niet zo van het c(r)amperen maar in zo’n ding is het volgens mij prima uit te houden.
Ga ik mijn t6 California Ocean op inruilen.
Wat een mooi ding zeg, prachtig!
De allerbeste optie is dat je gepensioneerde schoonouders hem kopen en dat je hem gratis met je vrienden kan gebruiken om in de zomerperiode op vakantie te gaan…..
Mijn moeder heeft net zo’n Fiat hok gekocht. Ook 66k, echt belachelijk. Heb zelf ook direct gezegd dat ze van dat bedrag de hele wereld kan zien. Na een minuut begreep ik dat het niets met geld, maar prioriteit te maken had. Ik sta zelf het liefst op een strand te feesten in Goa ofzo, maar krijg al dagen foto’s van een dolgelukkige moeder vanaf campings in Italie. Als mijn wilde haren weg zijn is zo’n camper echt geen gek idee. Deze Cali wel btw
@fmgarcia: maar na een jaar heeft je moeder een camper ter waarde van 60k en jij hebt alleen nog herinneringen. Afschrijving is niet zo moeilijk als het lijkt.

Overigens zou ik wel dezelfde keuze maken, maar met drie kinderen de wereld rond red je niet voor 66k. Dan maar met ons caravantje naar de camping.
Machtig mooi ding om lekker mee te rondtrekken. Ben wel benieuwd naar de prijs, ik denk dat je er ook een mooi huis voor kan kopen.
@evdw: zal wel een heel goedkoop huis zijn. Schat rond de 80K.
@madvillain: Dat kost een btje normale T6 VW California al dus dat lijkt me sterk. Ik denk dat deze zo ronde de 150k – 200k zal zitten.
Verigs je niet, campers zijn duur!
@evdw: Eh, ik heb vorig jaar de benoemde Frankia nieuw gekocht, dus ik weet heel goed wat ie kost. En nee, zo’n VW kost echt niet zoveel. Geloof mij maar.
@madvillain: Zucht, de basisprijs is al 70k dus configureer maar eens een leuke T6 California Ocean met wat opties, dan zit je zo op 80k en om daar 90k van te maken is ook geen probleem. Deze XXL zal dus zeker duurder zijn. Een Frankia kan je natuurlijk net vergelijken met de California van VW dus dat die niet zo duur is dat geloof ik wel ja.
@evdw: Gast, jij weet er echt geen kloot van he. Die Frankia kostte mij vorig jaar net geen 180.000 euro. Dat gaat zo’n VW never nooit halen.
@madvillain: Daar gaat het ook helemaal niet om, je vergelijkt appels met peren. Mijn punt is dat je niets afweet van VW campers als je beweert dat deze XXL 80K gaat kosten terwijl dat al de prijs is van de kleine T6 camper. Zo’n lelijke Frankia weet ik niets van, heb ik niets mee en daar gaat het artikel ook niet over.
@evdw: haha lelijke Frankia. Daar lig ik echt niet wakker van hoor. Lekker met je benen opgetrokken in een VW (die vanaf 57K begint volgens Volkswagencampers.nl), da’s ook een keuze.
Studiemodel. Ja hoor. Dit ziet er niet echt gefotoshopped uit. Ik vermoed dat deze bus gewoon gebouwd is voor een honcho die binnenkort met pensioen gaat. Dik ding hoor. En niet voor vakantie hoor. Lekker mee pensionado zijn. Heel ’t jaar rond. Snap een ding niet zo goed: medium chassis als basis en dan die pukkel achterop. Doe dan één fractie langer en zonder pukkel. Zal wel iets met draaicirkel of gewicht te maken hebben gehad: ziet er uit als een compromis.
Mensen die reageren van “van dit geld kun je heel je leven ook business class reizen”, hebben het totaal niet begrepen. En weten niet wat business/first class vliegen kost. Dit ging zal rond de 80/90K kosten, daar kom je niet ver mee.
Mensen die een camper kopen gaan er mee reizen, en dat kan het hele jaar door. Je dure vliegreisje doe je niet elk weekend. Met de camper wel (ik althans voor zoveel het kan). 3 dagen en 3 nachten weg, gewoon Benelux en Duitsland: prachtig.

Ik zou zelf niet voor een buscamper kiezen, want ik wil veel leefruimte, een aparte douchecabine en een garage. Zo’n buscamper is toch behelpen wat dat betreft. Wel ideaal om dagelijks te gebruiken (kwarttarief MRB), maar te beperkt naar mijn mening. Daarom voor mij een Frankia 8400 GD met aangepaste slaapkamer voor een XXL garage. Kan overal komen, bullshit verhalen van “met zo’n bakbeest kun je nergens komen” kan ik ontkrachten. Met de vorige zelfs over de Stelvio gegaan. Achteraf gekkenwerk, elke haarspeldbocht steken, maar gewoon naar boven en beneden lukt!
Wil je een kleine camper, dan is zo’n VW California ideaal. Je kan m nog in een parkeergarage zetten of op de meeste normale parkeerplekken. Leuk voor je stad-bezoek.
Wil je iets groters, ga dan voor een echte kamper. Krijg je volgens mij meer value-for-money dan als je zo’n ding met opties door VW koopt. Voorbeeld: zo’n Frankia van @madvillain
@gregorius: De beste kamper is de Jos V edition.
Wat ik niet begrijp is dat 90% van alle campers Ducato’s zijn en VW wordt neergezet als zijnde cult.
Dat was in de zestiger jaren misschien zo tijdens het hippie-tijdperk, maar al die bejaarde grijze baby-boom hippies hebben er kennerlijk voor gekozen om niet meer in een VW Busje op een emmer te moeten schijten, maar de bus te laten voor wat het is en van alle comfort en ruimte van een camper op basis van een FIAT Ducato chassis te genieten.
@desjonnies: dat heeft met een paar zaken te maken: de standaard gesloten bestelwagens van Fiat zijn het breedste qua binnenmaten. Dat betekend dat je een bed (die voldoet aan de eisen van de belastingdienst en RDW) in de breedte kunt plaatsen. Dat is niet mogelijk bij bijvoorbeeld een Crafter of Sprinter, zonder in de zijkanten te zagen. Daarnaast is het een van de voordeligste chassis leveranciers om mee te werken. Denk daarbij nog het voordeel dat de levertijden goed zijn en je hebt voor veel bouwers (Dethleffs, Hymer, Adria etc) de perfecte basis om mee te werken.
@desjonnies: Fiat bouwt niet alleen ‘busjes’ of chassis-cabines, maar ook alleen een aandrijfkop, daar wordt door de firma Alko in Duitsland een chassis aan vastgeschroefd, voordeel is laag eigen gewicht en een enorm laag chassis tov de standaard chassis.
Dat maakt het hét ideale onderstel voor een camper, naast de gunstige prijs.
Mercedes had zoiets ook al op de voorlaatste Sprinter maar dat werd geen succes, want achterwiel aandrijving. De nieuwe Sprinter gaat ook komen als voorwielaandrijver en als aandrijfkop, met dezelfde voordelen als Fiat. Hymer heeft een viercijferig aantal besteld van deze versie. Gaat ook een grote worden qua aantallen denk ik, temeer daar Mercedes een volautomaat bied in tegenstelling tot Fiat die alleen een robotbak hebben:
Is het een camper? Of een mobiele GGZ kliniek? Wat een steriel interieur zeg. De vloer en die warm gekleurde ledstrip zijn het enige wat het nog een beetje huiselijk doet lijken.

Voor de rest zou ik deze Crafter sowieso niet kiezen vanwege de belachelijk grote draaicirkel. Je koopt een buscamper om juist door nauwe straatjes te kunnen. Met de Crafter mag je dan een hoop steken als je daar een bocht wilt nemen.

De vloer lijkt ook erg hoog te zijn. In het woongedeelte net zo hoog als in de cabine. De Crafter zal wel een hoge vloer hebben om plaats te bieden aan (eventuele) achterwielaandrijving.

De Ducato/Boxer heeft dat niet en heeft daardoor meer binnenruimte bij gelijke hoogte.

Maargoed. Ideaal ding voor wie graag VW op de neus heeft staan.
Best een knap ding. En echte ramen i.p.v. die plastiek rommel. Zou alleen de ramen laten blinderen, of toch die aan het bed.
Nice! Ik zou alleen voor een iets meer onderscheiden naam gaan dan California XXL, dat verdiend het model. Leuke bijkomstigheid, de aannemer die een Transporter te klein vind, en zijn Crafter extra luxe wil uitrusten kan dan vanaf heden de delen van deze reus gaan gebruiken.
Jarenlang een T5 Cali gehad.
Mooi concept, uitstekend verneukt door VAG.
Veel te veel plastic dat afbreekt, scheurt etc.
Bovendien zijn de bedden te klein, daarom verkocht.
Dat ding lijkt wel een combinatie tussen een trein en een operatiekamer. Ik krijg hier geen warme gevoelens van.
Als je een camper wilt waarmee je voor langere tijd weg wilt dan koop je een echte camper op basis van een FIAT of zo.
Veel ruimte, je kunt normaal kakken en douchen in zo’n ding!
Mooi ding hoor maar deze zullen als warme broodjes worden gestolen!
@drommedaris: ik geïnterpreteerde jouw opmerking anders en zag deze camper opeens als de ideale ijsoverkoom wagen..
Ik heb helemaal niets met kamperen, maar op de een of andere manier zie ik het helemaal voor me om in zo’n bijna-motorhome-camper eropuit te trekken, net zoals die overland trucks. prachtig.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).