Volkswagen Golf IV R32 – video, aankoopadvies & historie

Auteur: , 40 Reacties

Tegenwoordig is de Golf R niet meer weg te denken uit de Volkswagen modellijn, maar het begon ooit met deze auto: de Golf IV R32.

Volkswagen Golf 4 R32

Misschien is dat niet helemaal correct. Het was de eerste Golf die een typeaanduiding met een R kreeg, maar de Golf R32 was het Golf IV-alternatief voor de Golf III VR6. Volkswagen wilde met de R32 aantonen dat het ook grote motorblokken voorin een Golf kon hangen, zonder dat deze alleen maar onderstuurd rechtdoor zouden zeilen. Daarnaast was de Golf IV GTI niet waar de fans van het merk op gehoopt hadden, dus ze wilden een écht gave Golf. Met de R32 moest dat helemaal goed komen. Dat lukte, want hoewel Volkswagen oorspronkelijk niet meer dan 5.000 stuks wilde verkopen, werden dat er uiteindelijk ruim 12.000. Daarvan gingen er 5.000 naar de Verenigde Staten, 7.000 bleven in Europa.

De Golf R32 kreeg een 3.2 VR6 voorin, hence het “32” gedeelte in de typeaanduiding. De “R” staat voor “Racing” overigens, mocht je je dat nog afvragen. Enfin, terug naar dat motorblok: deze was standaard gekoppeld aan 4Motion vierwielaandrijving en naar keuze een DSG of een handbak, beide met zes versnellingen. De motor levert 241 pk en 320 Nm koppel. Sprinten naar 100 gaat in 6,6 seconden, of 6,4 met de DSG. De topsnelheid is 247 kilometer per uur. Het is één van die voorbeelden van de Volkswagen Group die spulletjes deelt: de motor, vierwielaandrijving en ophanging zijn vrijwel ongewijzigd overgenomen uit de Audi TT 3.2.

Prima recept voor flink doorknallen dus. Let wel: we hebben het hier over een vijftien jaar oude auto, destijds waren dit serieus snelle auto’s. En dus mochten ze ook best een beetje dik ogen. Dat werd gerealiseerd met 18 inch Aristo wielen (eerst door OZ, later door Ronal geleverd) met 225/40 rubbers, een 32 millimeter verlaagd onderstel en geüpgrade remmen met schijven van 334 mm met hoogglans blauwe remklauwen. Ook is er een andere voorbumper met drie flinke luchtinlaten en zijn er aangepaste sideskirts voor extra body. Aan de achterzijde is een spoiler en ook een flink vettere bumper gemonteerd, met een dubbele Klappenauspuff (ontwikkeld door Remus) die er geen twijfel over laat bestaan dat er een vlotte jongen bij je wegrijdt. Hoewel, die uitlaat is misschien wel het meest gekopieerde item op de Golf IV. Hoe vaak we daar geen dieselroffel uit horen komen… Hoe dan ook: deze uitlaat geeft meer (of minder) herrie afhankelijk van hoe je rechtervoet zich gedraagt, door een klep open te zetten die extra uitlaatgassen middels een onderdrukleiding direct naar de einddemper voert. En dan is er nog het interieur: sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en een dikker stuurwiel zijn daarbij de meest opvallende items. Daarnaast zijn er wat aluminium sierelementen te vinden, maar heel veel spannender wordt het verder niet.

Met de komst van de Golf V kwam er ook een nieuwe R32, die qua styling een stuk minder sexy was en door de critici wel als de betere, maar niet per definitie als de leukere auto om te rijden werd ontvangen.

Aanbod op Marktplaats
De Golf IV R32 is zeldzaam, op dit moment staan er vier stuks te koop op Marktplaats.nl. Helaas is de schaarste en de voorspelde verzamelwaarde ook aanleiding voor forse prijzen. Of je moet minstens 15.000 euro voor een Golf IV niet als fors ervaren, dat kan natuurlijk ook. Prijzen lopen op tot 25.000 euro op dit moment, maar volledig originele exemplaren met kilometerstanden onder de 100.000 zijn al voor hogere bedragen voorbij gekomen.

Pluspunten

 • Goede rij-eigenschappen.
 • Klassieker in wording.
 • Echte liefhebbersauto.

Aandachtspunten
De belangrijkste aandachtspunten voor de Golf IV R32 gaan we behandelen in dit item. In het algemeen geldt dat de R32 nu een liefhebbersauto is, maar dat niet uitgesloten kan worden dat de auto in handen is geweest van iemand die niet het geld of de behoefte had om de auto goed te onderhouden. Houd daar rekening mee bij het winkelen.

Motorisch

 • Slecht stationair lopen, missend vermogen en trage reacties op het gaspedaal zijn meestal het gevolg van de luchtmassameter die zijn beste tijd gehad heeft. Vervanging kost ongeveer 150 euro.
 • Als de auto hapert tussen 2.000 en 3.000 toeren dan heeft de auto wellicht een ECU-update gemist van Volkswagen. Hier is een recall voor geweest.
 • De fans van de radiatoren gaan kapot. Als de Climatronic op “Auto” staat moeten ze altijd rustig meedraaien, bijna geluidloos. Als ze onregelmatig of niet draaien moeten ze vervangen worden en dat is best prijzig.
 • Één van de meest populaire mods is een Milltek uitlaat. Iets meer geluid, iets meer vermogen, maar er is een versie zonder middendemper en een versie mét middendemper. Ga voor de laatste versie als je de auto voor langere ritten of als dagelijks vervoer wil gebruiken. Als je gewoon een flinke bak herrie zoekt, ga je voor de versie zonder middendemper.

Onderstel

 • Bonkende en tikkende geluiden van het onderstel aan de voorzijde bij volledige stuuruitslag, met name over hobbels bij lage snelheden. De bevestiging van de voorste top mounts is een zwak punt van de R32 en reparaties zijn prijzig.
 • De achterste veren knappen soms, makkelijk te zien omdat de auto dan scheef gaat hangen.
 • Verlaging staat de R32 goed, maar het kan wel het differentieel slopen door de veranderde stand van de aandrijfassen.
 • Elke 30.000 kilometer moet de olie van het Haldex systeem vervangen worden.

Exterieur

 • Controleer goed of alle panelen dezelfde kleur hebben. De R32 heeft standaard 4Motion, maar ook dat systeem kent z’n grenzen qua grip. Zeker in handen van mensen die hun grenzen qua rijvaardigheid niet kennen.
 • De achterklep heeft soms last van roestvorming door slechte afdichting rond de handgreep. Je kan de plastic afdichting rond de achterruitenwisser makkelijk loshalen om in de achterklep te kunnen kijken of er roestvorming is.

Interieur

 • De stoelen zijn in halfleer en volledig leer geleverd. De laatste variant is een stuk gevoeliger voor beschadigingen en de zitting gaat na verloop van tijd lubberen.

Elektrisch

 • Controleer de werking van het lampje in de deur en of alle deursloten en het alarm goed werken.

Zoek de R32 of een andere auto op Marktplaats.nl.40 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Nog altijd een zwakte voor de 4e generatie Golf.
Vind het nog steeds een prachtige auto.

Kenteken staat origineler veel mooier aan de voorkant, dan helemaal onderaan.
@rachid: En ik zou toch voor deze gaan, ook een DSG, zelfde kleur en ietwat meer standaard.
https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/volkswagen/m1159717590-volkswagen-golf-r32-dsg-aut-3-2-v6-241pk-4motion-topstaat-1.html?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=98688
@rachid: ziet er leuk uit maar voor dat geld koop ik liever iets anders
@ritchie: Ik ook, zou zelf persoonlijk voor een M3 E46 coupé gaan..
Wat blijft het toch een prachtige wagen, ben er nog steeds op verliefd!

En voor wat betreft het geluid, onderstaand filmpje kan ik dromen.
https://www.youtube.com/watch?v=CQ855-koqIo
Lekkere bak hoor, doe mij deze maar ipv de nieuwe golf R!
De achterbank lijkt me echt fijn, met zo’n steiger op schoot :-)
Uit de tijd dat volkswagen nog echt goede auto’s maakte. Jeetje wat een kort en niks zeggend lijstje is dit zeg.

Ik vind het saaie drollen om te zien èn om te rijden. Maar ze blijven maar gaan, en dat kan ik toch wel waarderen.
Misschien ben ik de enige die dit vind, maar ik vind dit dus de definitie van een pauperbak.
@thearchitect: Helemaal mee eens. Techniek is top, maar vind dit niks (kwestie van smaak). Maargoed, zou zelf dan ook liever eentje in het zilvergrijs hebben en helemaal origineel, het tegenovergestelde dus.
@thearchitect: Paupers kunnen zo’n R32 niet betalen, die rijden in een 1.4 16v of 1.9 TDI.
@oemplus: Nou, zo duur is hij ook alweer niet. En een beetje pauper steekt eerder zijn geld in z’n auto dan in zijn huis..
Ook gewoon absurd die prijzen.
Is van een kennis geweest. Erg mooi ding! Zijn vraagprijs lag ver onder de prijs die er nu voor gevraagd wordt!!
Haha: “heeft nog een klimrekje achterin”…
Golf 4 is in mijn ogen na de Golf 1 de mooiste versie. Dat kontje blijft lekker. Dan is de R32 wel de versie die je moet hebben, maar 25K is me veel teveel. Daar koop je 2 zeer nette 350Z’s van, om maar een voorbeeld te noemen
Blijven erg leuk deze wagens! Wilde destijds een nieuwe kopen, maar het werd een jong gebruikte 330Ci. Hier in de regio rijden er ook een aantal rond, roesten doen ze goed bij de dorpels. Geluid blijft super!
@maxidyne: Als een MK4 roest bij de dorpels is er wel wat meer aan de hand.. Ze hebben een verzinkte carrosserie, dus ze roesten niet. Als ze ergens doorroesten betekend het dat hij schade heeft gehad..
Dit was m wel hoor…
Het blijft een mooie generatie, de 4.
Ik heb niks gehoord over de dbketting, dezen gaan niet levenslang mee ;) en tevens een dure reparatie!
@vervelend: onderhoud, geen reparatie. Dat is een heel belangrijk verschil.
In mijn jeugd nog wel eens een bijna nieuwe willen kopen. Maar na een testrit bij de VW dealer vond ik hem eigenlijk helemaal niet zo snel 😟 Vond de konig stoelen ook niet fijn.
@thomasthomas: in een Civic Type R van rond die tijd, ben je inderdaad even snel naar de 100, met 41pk minder
Ik ken iemand die deze auto misschien wilt gaan kopen.
@jonasautoliker: goed verhaal
Hadden de R32’s niet last van koelproblemen op hoge snelheid? Staat me nog iets van bij, dus ik zou sowieso het kenteken weer terug op de originele en mooiere plaats monteren.
Voor het geld heb ik liever een Z4 Coupe. Kost evenveel, is ook apart, stuur beter en is sneller.
Dat zelfs het testexemplaar slachtoffer is geworden van knakentuning zegt wel iets over hoe deze auto’s er over het algemeen bijstaan
@lucas23: google net ff om te kijken hoe het origineel er uitziet, oeps. Sorry eigenaars en bewonderaars van dit model.
@lucas23: deze auto is lang niet origineel….
Wat een idioten geld.
Maar goed. Als je het ervoor krijgt is het goed.
R32 of niet, Golf IV is voor mij persoonlijk een van de mooiste hatchbacks ooit. Heb enkele mooie herinneringen met de TDI versies :)
Heb de ARL gehad, VVT chip naar een gezonde 190 pk 400nm laten kietelen. Oem r32 kit erom heen. Geen r32 aanduiding. Wat een genot.
Dat geluid.. dat geluid…

Lijkt me erg leuk als sleeper maar de prijs is wel erg ruig..
Dan mag het nog zo “zeldzaam” zijn , ’t is en blijft een golf..
Ok, het is een Golf dus het is ook te gebruiken als gewone auto. En ja het geluid is geweldig en om het ding te sturen zal vast een leuke ervaring zijn. Immers, hatchback, VR6, vierwielaandrijving, leuk recept. Maar… man man man wat rij je voor lul in zo’n apparaat. Elke medeweggebruiker zal je met een opgetrokken wenkbrauw aankijken als je in een smurfblauwe (ook al is het originele) tupperwareauto in de spiegel komt opdoemen. Je kunt je vriendin/vrouw familie gaan uitleggen waarom je 15-25k uit hebt gegeven voor een Golf uit het jaar blok en het met de gedachte “tsja het is zijn hobby, ik zou het zelf nooit doen” het tolereren, waar ze met t schaamrood op de kaken naast moeten gaan zitten als ze samen met je ergens heen gaan. De bestuurder zal trots als een aap met een roze bril dit niet zien en zo ziet een dag in het leven van een R32 eigenaar eruit voor de buitenwereld. Zo leuk als hij technisch is voor een petrolhead, zo weinig klasse heeft deze bak en zoveel leukere alternatieven zijn er voor dat bedrag. Reken dus vooral op positieve reacties en verlangende blikken van awkward gasten bij het parkeren of tanken en koop m vooral voor jezelf.
@pjjmv: absoluut mooi verwoord, maar ik doe hier maar één zin over.. ;)
@pjjmv: lijkt me rot man om zo te denken als jij. Succes ermee.
Mooie bak. (Zegt een niet VW fan)

Een kopen met een kapot blok en de 3.6 er in hangen!!
@kennone: en dan een hgp kuurtje

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).