Volkswagen Golf R Akrapovič: rijtest en video

Auteur: , 76 Reacties

Nog steeds missen we het karakteristieke zescilinder geluid van de R32, maar de laatste incarnatie van de Golf R maakt al erg veel goed.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

De oorspronkelijke Golf Mk4 R32 is inmiddels een icoon en zeker als deze in nette originele staat is, lopen de prijzen inmiddels weer op. Het was in 2002 een schot in de roos om de Golf uit te rusten met de 240 pk sterke V6 en ook het uiterlijk onderscheidend te maken van zijn mindere broers. De Golf 4 R32 was ook één van de eerste auto’s die met een DSG bak met dubbele koppeling kon worden uitgerust. Destijds moesten we er nog aan wennen, maar heden ten dage is die bak niet meer weg te denken.

Volkswagen Golf R Akrapovic

Vanaf de vorige generatie moest VW afscheid nemen van de V6, ten faveure van een zuinigere en minder CO2 uitstotende viercilinder turbo. Het was even wennen, maar feitelijk is de Golf R een veel betere en snellere auto dan de Golf R32 ooit is geweest. Alleen dat geluid he, of meer het gemis daaraan, dat blijft kriebelen.

Akrapovič
Officieel heet de nieuwe uitlaat het R ‘Performance’ titanium uitlaatsysteem, maar de hele wereld (en zijn moeder) kent Akrapovič, dus het makkelijker om er op die manier aan te refereren. Voor diegenen die meer willen weten over Akrapovič en hoe de uitlaat ontwikkeld en geproduceerd worden, hebben we nog een uitgebreide video van een bezoek aan Slovenië.

Samen met Akrapovič ontwikkelde Volkswagen een schitterend uitlaatsysteem voor zowel de twee- als vierdeurs Golf R, de Golf R variant wordt helaas overgeslagen. Zoals altijd bij Akrapovič wordt er volop gebruik gemaakt van het oersterke en heel lichte titanium, waardoor de uitlaat 7 kilogram lichter is geworden.

Volkswagen Golf R AkrapovicVolkswagen Golf R Akrapovic

Nog belangrijker is het geluid, een gemiddeld Akrapovič systeem is geen muurbloempje en ook over dit systeem zullen liefhebbers niet teleurgesteld zijn. Als je het wilt, komt er een bak herrie uit waar je U tegen zegt. Mocht je meer rust willen dan kan via de standaard Drive Profiles de uitlaat met het kleppensysteem in een stillere stand worden gezet. Wat ons betreft is de implementatie precies goed: voor langere snelwegritten ging alles in comfort en tijdens het speelkwartier trekt de uitlaat alle registers open.

Volkswagen Golf R Akrapovic

De leukste viercilinder met launchcontrol
De viercilinder, die door de software net tegen de 4000 toeren per minuut wordt gehouden, maakt via de uitlaat een geluid wat doet denken aan een kruising tussen een kettingzaag en een Messerschmidt. Laat ik het zo zeggen: dat is een belevenis. Laat het rempedaal los en je weet wat er bedoeld wordt met het woord lanceren. De Golf R schiet ongelovelijk hard uit de startblokken. Zoals inmiddels bekend mag worden geacht, werkt launchcontrol alleen bij een Golf R met DSG bak. Met die bak zet de Golf R een 0-100 tijd van 4,6 seconden op de stopwatch. Met handbak duurt het een halve seconde langer (5,1 seconden), wat niet alleen komt door het gebrek aan launchcontrol. De tweeliter viercilinder mag bij de DSG bak maximaal 400 Nm leveren, terwijl dat bij de handbak beperkt is tot 380 Nm.

Volkswagen Golf R Akrapovic

Ten opzichte van de Golf 7 R van voor de facelift kreeg de nieuweling maar een beperkte vermogensupgrade. Tien paardjes zijn er bijgekomen voor een totaalscore van 310 pk. Uiteraard loopt de Golf R daarmee moeiteloos naar de bij Duitse dikke auto’s standaardtopsnelheid van 250 km/u. Nieuw is wel dat optioneel de begrenzer eraf kan, waarbij de hatchbacks dan 267 km/u en de meer aerodynamisch gunstige Golf R Variant dan zelfs 270 km/u loopt. Op de sprint legt de altijd van DSG voorziene Golf R Variant het overigens wel af, naar de 100 doet de station er 4,8 seconden over (0,2 tel langer).

Volkswagen Golf R Akrapovic

Dwars met die handel
Maar niet in Nederland… Ooit reed ik met de Golf R op een bevroren ijsmeer in Zweden en onder dat soort omstandigheden bleek de Golf R een speelse rakker die graag met zijn staart schudt. Onder typisch Nederlandse omstandigheden is het rijgedrag veel neutraler, met dank aan de slimme vierwielaandrijving met centrale Haldex-koppeling worden de aandrijfkrachten zo nodig naar de voor- of achteras gestuurd. Het weggedrag is dan ook neutraal en als je nog meer gas geeft dan blijft het neutraal. Ergens is het best briljant, want het maakt de Golf R de perfecte auto voor mensen die soms serieus haast hebben, maar geen sportauto willen rijden.

Het blijft namelijk ook een Golf. Met ruimte, nette afwerking en alle technologie die je maar kan wensen. Een Golf R kan zelfs relatief zuinig worden gereden. Je zou je bijna afvragen wat er nog meer te wensen valt, maar gelukkig heeft VW dat al voor je gedaan.

Naast de Performance uitlaat (aankooptip) heeft Volkswagen ook een setje aangepaste remmen in het portfolio. Het Performance remsysteem is twee kilogram lichter dan de standaardremmen en beperkt daarmee het onafgeveerde gewicht op de wielen. Goed voor de handling dus, maar ze remmen ook fenomenaal goed. In de meeste auto’s komen we na een kleine periode van misbruik tot de conclusie dat de remmen het best zwaar hebben. In de Golf R niet, ze blijven bijten. Vooral de schijfremmen vóór zijn mooi, want het zijn zogenaamde ‘built pin’ units. Daarbij wordt de remzuiger vervaardigd van aluminium, terwijl de schijf van staal is en via stalen pinnen aan de remklauw wordt bevestigd. Voordelen van het remsysteem zijn onder andere de precieze reacties en een betere afvoer van hitte. De speciale remblokken maken het af. Optisch is het ‘Performance’ remsysteem te herkennen aan het zilverkleurige logo met R-embleem op de remklauwen en voor €522 is het eigenlijk een verplichte optie.

Volkswagen Golf R Akrapovic

Er is ook een Performance Package waarbij de begrenzer wordt verwijderd, de Performance remmen worden gemonteerd, samen met een extra spoilerlip op het dak. Tevens zijn semi-slicks op 19” velgen onderdeel van het pakket.

De duurste Golf van Nederland
Zevenenzeventigduizend en tweehonderd en twee euro (77.202) is enerzijds een belachelijk bedrag voor een Golf. We gaan maar even voorbij aan de Nederlandse belastingen, want de basisprijs in België is 43 en in Nederland 55 mille. Daarnaast is er van alles aangevinkt op de optielijst, zo veel zelfs dat er niets meer te wensen valt. En dat laatste is bijna letterlijk zo, want van panoramadak, via adaptieve cruise control, verstelbare demping en de Performance goodies. Alles zit er op.

Concurrentie kun je zoeken in de hoek van de Focus RS (minder fijn voor alledag, onzuinig, maar wel een driftmode), Audi S3 (duurder) tot aan de xDrive versies van de M140i. De Golf is van dat rijtje de meest verstandige onverstandige, die duidelijk zijn eigen schare liefhebbers heeft. De Golf R vormt een pakket wat alles kan, maar dan in een compact formaat. Filmpje!76 reacties

Iets aan deze zin klopt niet helemaal, lijkt me:

“Daarbij wordt de remzuiger vervaardigd van aluminium, terwijl de schijf van staal is en via stalen pinnen aan de remklauw wordt bevestigd.”

Kan iemand dit ondertitelen ?
@amghans: Als je de remschijf en remklauw met stalen pinnen aan elkaar vastmaakt kun je veel betere burnouts maken.
@martijngizmo:
Geen speld tussen te krijgen :-D
@amghans: Hoop niet dat ze net zo kloterig functioneren als die knalpot iig ..
@amghans: slechte vertaling waarschijnlijk van autoblog. Remschijven gaan zwevende zijn met aluminium hart/stalen schijf.
@amghans: een kale M2 is zelfs zoveel meer dan dit opgefokt Amsterdam -West types karretje
Is dit een rijtest of een advertorial?

Andere vraag: bij een Golf R zijn de twee buitenste pijpen toch nep? Is dat bij de Akrapovic ook zo?
@zegheteens: is niet nep, zit een klep in. De binnenste pijpjes zijn constant open, en die buitenste soms. Ligt eraan wat je doet met knopjes/gaspedaal
@zegheteens: die zijn niet nep, die worden minder “belast” en daardoor zijn die vaak minder zwart..
@timd: ahaa vandaar!! Valt mij namelijk best vaak op als ik er een zien
@pindakoning: het is vreselijk!
Ik vind het nou niet echt een heel mooi geluid voor zo’n speciale, dure optie
@janmetdelangeachternaam:

280 euro Twingo van Jetcars maakt hetzelfde geluid ..
@janmetdelangeachternaam: Inderdaad, een veredelde Remus dus. Wil je lol ga je naar Armitrix
Fijn karretje, maar voor die 77k zitten er geen recaro schaalstoelen in? Dat is dan wel weer jammer….
@dutchdriftking: schijnt een Pon dingetje te zijn..
@EdGaR: Hoe bedoel je? Ze leveren die niet?
@dutchdriftking: In DE worden de schaalstoelen wel geleverd, hier altijd een optie (helaas).
@EdGaR: ah ze zijn er dus wel, ik zie alleen maar met gewone stoelen te koop. Golf 5 en 6 komt nog wel ns voorbij met schaalstoelen.
@EdGaR: hier geen optie meer sinds de 6
@EdGaR: hetzelfde als dat Pon de Michelin’s omwisseld voor Continentals.
Ik vind de nieuwe R echt een geniale auto. Lekker praktisch en mega tuningspotentieel en altijd grip. Heerlijke bak en vermakelijke video!
@allesmetturbo: eigenlijk geld dat wel voor alle snelle jongens van de afgelopen 10 jaar van de vag groep.
@dutchdriftking: ja maar toch maakt het haldex systeem van je standaard snelle golfje toch echt wel en kanon. Ik rij nu een mk5 gti stage 2 met 285pk en 400nm maar toch zijn de stoplichtsprintjes niet super. Altijd te weinig grip:p de cupra’s enz zijn ook redelijk rap maar toch is dat awd echt een wereld van verschil. Neemt niet weg dat het idd allemaal wel lekkere karren zijn om te rijden
@allesmetturbo: Hier hetzelfde probleem met een 2.0 tfsi TT. Stage 2 op 300pk en ruim 400nm maar door zijn fwd zijn stoplichtsprintjes amper te doen
@allesmetturbo: hier het zelfde. Van stilstand uit leg je het nu inderdaad af. Probeer het anders eens op ene circuit en je zult zien dat je het voordeel pakt op een R.
@serialchiller: we gaan het zien, deze zomer voor het eerst ermee naar de ring :D
@allesmetturbo: Een C-segmenter verkopen voor 75K, dat mag je wel geniaal noemen, ja.
@mout: Bullshit, dat doet VW niet, dat doet onze Nederlandse regering. Punt.
@visje66: Nieuwe Golf R (DSG) in Duitsland: vanaf 43.2K, met alle opties echter ook 62K (inclusief de uitlaat); scheelt een aardige slok.
Het is nogsteeds niks. Zeker niet zolang er van die neppe scheten zijn als je schakelt…
Gave gezinsauto! !
Ik blijf er moeite mee hebben dat je voor dat geld in een Golf rijdt die eruit ziet als een Highline-uitvoering.
@berlinetta: Dat is juist de aantrekkingskracht waar Wouter het over had in de video.
@EdGaR: ik begrijp zeker dat dat z’n charme heeft, maar het heeft niet mijn voorkeur. Zeker als ik die GTI CS zie. Dat ziet er zo strak uit. Dan vind ik het jammer dat die R zo saai is.
@berlinetta: Juist voor de mensen die een R te saai vinden is er de GTI Clubsport lijkt me. Persoonlijk zou ik juist het anonieme willen. Het kleurtje op deze R is super, ik zou echter wel alle R-badges en ‘carbon’ opsmeuk verwijderen. Nog anoniemer en nóg leuker tijdens een stoplicht sprintje ;)
@berlinetta: voor die mensen bestaat er de Focus RS of Honda Civic!
Prachtige kleur dit! Staat em ook goed. Maar 77k, waar heb je het over zeg. Holy crap.
ok nou ben ik bevooroordeeld, maar is de Seat Leon Cupra geen concurrent dan? toegegeven, deze heeft (als 5-deurs in ieder geval) geen 4-wiel aandrijving, maar qua vermogen en prestaties ontloppt het elkaar niet veel. en laten we het dan maar niet over de prijs hebben. 77k tss… voor een Golf…
@rednasnamsob: Lijkt me ook. Als je die optielijst lekker gaat aanvinken kom je denk ik rond de 55-60k uit. Scheelt toch nog wel iets..
Dat gejibjab over die 0-100 tijden. Echt wat voegt het nog toe.. Beetje geeky hoor
@soundgarden: het verschil tussen lachen en uitgelachen na een sprintje
@allesmetturbo:

77 rooitjes .. altijd wel iemand die je uitlacht iig ..
@lincoln: als je dat zo ff op de toonbank kan leggen lach je het hardst denk ik;)
@allesmetturbo:

De dealer en Stichting aap lachen harder ..
@lincoln: dat is bij elke nieuwe auto zo, maar als je dat geen reet uitmaakt omdat je het toch wel kan betalen lach je alsnog het hardst
@lincoln: wat is stichting aap?
Conclusie: doe mij maar een Focus RS mk2/3..
Voor 77K een rappe Golf met extra herrie voor de deur in je doorzonwoning te Almere. Koning van de straat en held van alle tokkies en import. Wat moet je dan verknocht zijn aan het merk VW en de Golf. Voor hetzelfde rijdt je in een prachtige C klasse of 3 serie. Met een beter voorkomen, meer comfort plus meer ruimte. Ik zou het wel weten mocht ik in de markt zijn momenteel. Echt wel die C klasse.
@barry355gtb: wie comfort wil blijft uit de buurt van Akabaalvic. Deze Golf heeft maar één doel en dat is auto journo’s nog een keer met een Golf laten rijden zodat de Golf nog een keer in de pers komt. Daarom ook de (naar mijn mening afzichtelijke) opvallende kleur.
Heel lekker geluid hoor……… voor een 4-cil turbo stofzuiger.
Ik zal wel een ouwe lul zijn, maar vind het nog steeds niks; lekker geluid komt uit een 6-cil 5 serie (al jaren gelukkige eigenaar); ook zonder geluidsondersteuning over de boxen ;)
@vindik: die turbine-achtige huil. Gaat niks tegenop
Sjezus, een belachelijk dik uitgevoerde M140i kost niet eens €77k. Okay, dan komt er nog wel een Akrapovic van €3k bij en een M lsd van €3k maar dan nog haal je die €77k niet. En dat voor een Golf. Okay okay, Een supergolf maar toch. Waar gaat dat heen in de wereld…
4,6 seconden naar de honderd voor een golfje… Dat zijn tijden waar Porsche zich tot voor kort niet eens voor schaamde.
Man oh man wat een klap geld voor zo’n auto zeg. Ongelofelijk.
@viezefreddyw: ik heb een offerte voor deze wagen laten maken bij ons in België en de uitrusting was hetzelfde als deze versie maar dan zonder akrapovic en ik kwam uit op 45000 eur. Ik kreeg ongeveer 8000eur korting dus 53000 eur zonder korting. Het is een nederlands probleempje dat deze zo duur is.
@leeno: Zeker weten. Met dank aan…
Leuk karretje hoor maar wie betaald er nu 77k voor een Golf
De kleur staat hem erg goed! Maar, 77.000 euro voor een Golf betalen? Dan ben je niet fris in je bovenkamer.
Voor dat geld een Skoda Superb, Audi A4 of zelfs een A6 dan weet ik het wel.
@michaelcorleone: heb het even geprobeerd maar een Superb blijft steken op dik 66k ;)
Sorry, maar 77k is veel te veel voor deze golf. Dan heb ik liever een Ford Focus RS, of een Audi rs3.
Vanafprijs Nederland: 56.000 euro. Vanafprijs Duitsland: 41.000 euro. Welkom in Nederland, waar je gratis en voor niets 15.000 euro aan belasting op een auto meekrijgt.
Pruttel pruttel pruttel. Lease Rline met gat in z’n pijp doet hetzelfde.

Wil je herrie/uitlaattovenaar ga je naar armitrix
Alle reacties die klagen over de prijs:
Klaag in Den Haag niet bij Volkswagen
@donotfeed: Precies! Een golf R kost bijvoorbeeld in Duitsland vanaf 41.000 euro…
Idd
Heeft iemand een idee waar deze video is opgenomen? Met met namen dat stuk op het zand?
Dik geluid, maar wel duur systeem zeg: €3500!

Ik was er eigenlijk ook niet zo van, die knalpotten op een 4 cilinder maar op mijn cooper S met jcw tuning kit zit er ook een (met Bluetooth afstandsbediening): waanzinnig wat een herrie, haalt het kind in je naar boven, elke dag met een glimlach door de tunnel 😁😁

https://youtu.be/V_a5x9uUvHc
Directe concurrent.
Ford focus rs
Audi s3
Bmw 140
T lijkt wel of iedereen een hekel aan opel heeft.
De opel astra opc. Is namelijk ook een directe concurrent. En in mijn ogen de betere keuze.
Maar ik ben denk ik de enige die geen hekel aan opel heeft.
@mrmiyagi1982: Die is er nog niet van het huidige type.
@mrmiyagi1982: zo goed zelfs…. dat ik meer Bugatti’s in mijn leven gezien heb LOL….
77k maar goed dit ook geen Golf meer, deze prestaties had een paar jaar geleden een Porsche. En dan is het wel te rechtvaardigen. Maar veel geld blijft het.
Golf R met Akra testgereden 1 week na de i30N performance. Was bang dat ik ‘m beter zou vinden en meer geld moest gaan uitgeven, maar niet dus. Beter interieur wel. Voor de rest rijdt de i30N puurder, speelser, … Voor zowat de helft van het geld als je ze gelijk spect.

Was ook niet overtuigd van de DSG, manueel schakelen werkt super, maar de bak deed niet wat ik wil als automaat. 4WD was minder speels dan verwacht ook, alleen opzij te krijgen bij volgas (verhouding van voor- en achterwiel aandrijving werkt te duidelijk op gaspedaalstand, te veel kracht naar voor dus).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).