Volvo C30 (2006–2013) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 63 Reacties

De C30 is inmiddels uit de showrooms van Volvo verdwenen. Tenminste, uit de hoek met de nieuwe auto's, want er is natuurlijk nog wel een tweedehands aanbod.

De C30 werd gebouwd op een ingekort onderstel van de Volvo V50, wat ook de basis was voor de S40 (of bij Ford voor de Focus). Ook in het motorenaanbod zit een grote overlap. De auto was bedoeld als een spirituele opvolger van de 480 en, als we verder graven in het verleden van het Zweedse merk, de P1800. Enkele verwijzingen naar deze auto’s zijn de laag doorlopende achterruit en het ontbreken van een in deze klasse gebruikelijke achterbank. In plaats daarvan heeft de C30 twee stoelen achterin. De C30 werd als een aardig premium auto in de markt gezet en moest daarom concurreren met auto’s als de Audi A3 en BMW 1 Serie.

De Volvo C30 kreeg in 2010 een facelift. Motorisch gezien was er keuze uit benzinemotoren variërend van 100 tot 230 pk en dieselmotoren variërend van 109 tot 180 pk.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan op moment van schrijven 392 C30’s te koop.
 • 50% aanbod is diesel, 50% is benzine.
 • Slechts 3% is automaat, de rest is handgeschakeld.
 • 35% is uitgerust met lederen bekleding.
 • 69% is voorzien van cruise control.
 • Kleuren zijn helaas zeldzaam, slechts 22% is niet zwart, grijs of wit.
 • Prijzen beginnen rond de 6000 euro. De prijzen lopen op tot ongeveer €17.000 euro voor een jong, fris exemplaar.

Pluspunten

 • Origineel uiterlijk
 • Comfortabel
 • Goed sturend

Aandachtspunten

 • De auto’s van modeljaar 2007 hadden soms problemen met het ESP. Dit had te maken met een storing in de ABS-unit (die afkomstig is van Bosch). Volvo verving deze onderdelen meestal gratis, maar als het ESP-lampje brandt in het dashboard weet je waarvan het waarschijnlijk komt. Laat de verkopende partij dit oplossen voor de verkoop.
 • Carterontluchting van de vijfcilinder benzinemotoren is soms problematisch. Er is een nieuwere versie van het oliefilterhuis voor. De oude is herkenbaar aan een geribbelde slang, deze gaat stuk. Doorrijden met een fluittoon betekent dat de motorontluchting via de krukaslagers plaatsvindt, wat uiteindelijk zal zorgen voor een kapotte motor.
 • De hulpcilinder van de koppeling wil nog wel eens gaan lekken, die vormt 1 geheel met het druklager, dus de bak moet eraf om deze te vervangen. Het kan verstandig zijn de koppeling dan ook meteen te vervangen.
 • Gestotter wordt vaak veroorzaakt door de brandstofdruksensor die tegen het eind van zijn levenscyclus aanzit. Deze kost €70 tot €80 euro en het is een kwartier werk om te vervangen. Kan allerlei stotterklachten oplossen, ook voordat ze erg genoeg zijn voor een foutmelding.
 • Als je een versleten homokineet hebt (tikken bij max insturen en uiteindelijk onbalans tijdens het rijden), kun je hier geen losse onderdelen voor krijgen. Enige oplossing is een complete as bij Volvo. de linker kost ongeveer €460 euro, de rechter zo’n €510 euro.
 • Bij de viercilinder diesels (1.6D en 2.0D): Versies met roetfilter gooien bij het regenereren troep in de olie, waardoor het peil tot boven het maximum kan stijgen. Als de serviceinterval voor het roetfilter (120.000 kilometer) wordt genegeerd en met een oud filter wordt doorgereden gaat de motor steeds vaker regenereren en wordt dit dus sneller een probleem. In sommige situaties zal de motor olie aanzuigen via de carterontluchting, met een op hol geslagen diesel tot gevolg. Tenzij je de motor kunt smoren (inlaat afdichten of af laten slaan in z’n 5) heeft het meestal een kapitale motorschade tot gevolg. De makkelijkste oplossing: regelmatig olie peilen/verversen en niet tot maximaal bijvullen maar tot halverwege de min/max indicator. En zorgen dat je roetfilter elke 120.000 kilometer vervangen wordt dus!
 • Bij een aantal bouwjaren is de interval van de distributie van de viercilinder diesels door Volvo verlaagd van 240.000 naar 140.000. De dealer kan je vertellen of jouw motor tot die groep behoort.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!63 reacties

Stiekem eigenlijk een heel mooie en nu al vergeten auto. Helemaal met die heerlijke 5 pitter. Ik wil er wel een!
Toeval… ik heb me afgelopen week georienteerd op deze auto! Zeker een aparte auto, valt een beetje onder de exclusieve hatchbacks. Weer wat anders dan een BMW 1, Audi A3 etc
@henk123456: exclusief?? tis een volvo…
@henk123456: c30 is wel verre van praktisch, en stukken krapper ten opzichte van een golf, 1 serie of a3
Ik vind hem redelijk wat puntjes hebben die best wat geld kunnen kosten. Maar dat is bij veel merken tegenwoordig. (Totaal overbodige informatie natuurlijk, maar ik denk dat ik, hoeveel ik ook van de 3.2 vr6 geniet, mijn auto ga verkopen en een auto ga kopen die nog gemaakt is in de tijd van kwaliteit ipv kwantiteit).

En ik zal de grap alvast maken. Hier gaat het oliepijl omhoog, bij de TFSI motoren is dat wel anders. (Ondanks dat TFSI hier niks mee te maken heeft, zal de grap toch wel gemaakt worden)

Verder heb ik het altijd al een speciale auto gevonden zo’n C30.
Fijn hé?
@vr6audi: a3 3.2??
@dutchdriftking: Jazeker, Full option. Incl quattro (haldex) DSG bak etc etc. Kopen? (geintje, adverteren mag denk ik niet)
@vr6audi: Klinkt goed, maar ik houdt het toch nog even bij m`n 12V VR6, een hoop in geïnvesteerd om deze nu 100% te krijgen, dus die wou ik nog maar even bewaren.
@dutchdriftking: geluid vn zo’n VR6 blijft machtig. Je bedoeld bij investeringen, kettingrivisie etc etc? Bij mij is er 3000 km terug voor 3000 euro aan onderdelen ingegaan excl loonkosten. Uit voorzorg, niet omdat het persee moest.

En nee, die 3000 euro is ook niet opgegaan aan olie, voor de grapjassen die hier rondneuzen.
@vr6audi: Ah kijk eens aan. Ik heb afgelopen 2 jaar meer als 10k in de auto geïnvesteerd. De meeste reagluurders zullen me voor gek verklaren, maar daar ben je liefhebber voor. Groot onderhoud, kettingrevisie bij een specialist (inclusief koppeling, klepstoters en nokkenassen) Ook heb ik heel veel roest laten wegwerken, en dus ook veel spuitwerk gehad (golfjes 3 roesten eigenlijk niet, ze lossen op in water) en daarnaast nog wat leuke goodies geïnstalleerd. Zoals originele cruise controle, originele VR6 recaro`s, compleet RVS uitlaat inclusief spagetti en racekat, chip op maat van JD, 17 inch BBS RX velgen, en nog wat meer zaken. Originele opties beginnen al knap duur te worden voor deze hokken.
@dutchdriftking: vr6 altijd leuk had vroeger een corrado die zie je helemaal niet meer maar soms nog wel een onverprutste golf vr6 altijd leuk
@st33fie: Die ga je inderdaad niet meer vinden. Laatst toevallig eentje in Duitsland, moest gewoon 12k kosten….
Sjonge! En volvo rijders altijd maar roepen hoe betrouwbaar die dingen wel niet zijn. Ik snap wel waarom, gewoon betalen en niks zeggen! Nee voor mij na mn s40 geen volvo meer….
@hondar: Wij hebben een V50 gehad, in de brochure mogen ze er ook wel bij vermelden hoeveel PK dat ding in zijn noodloop heeft. Daar rijdt je namelijk vaker in.
@hondar: Mijn ’83 240 rijdt lekker door zonder problemen.Nadat ze over genomen werden door Ford is de betrouwbaarheid terug gezakt tot “normaal”.
Nederlands gebouwde Volvo’s waren nooit zo betrouwbaar..
(OVVS)
@norge: wat jij zegt klopt precies. De oude, vierkante Volvo’s (tot 2000 zo ongeveer) zijn de beste die je kunt kopen. Daarna werd het iets minder, al zijn de eerste generatie S60 en S80 en de tweede generatie V70 nog steeds bovengemiddeld goed. De generaties daarna zijn inderdaad heel “normaal” qua betrouwbaarheid. Niet beter maar ook niet slechter.

Daaraan voeg ik nog even toe dat mijn ’94 850 ook nog geen problemen gegeven heeft.
@norge: de dafjes volvo’s waren helemaal geen slechte auto’s. Ze rijden best lang door.

Ontzettend veel lol in een 340 diesel gehad als afgeleefde boerenwagen. De balans is echt geweldig. Niet voor niks is de 360 populair om mee te racen.
@lekbak: Daar heb je gelijk in, maar zoals je al aangeeft ; Daf. Ik reken die niet tot NL Volvo’s…De auto’s die onder Volvo leiding in NL ontwopren zijn waren minder..
@norge: geen (OVVS) en het gaat gelijk fout, lol.
@lekbak: Grrrr..(OVVS)
@norge: ik erger me ook helemaal groen en geel aan dat tuig wat denkt je te moeten verbeteren terwijl iedereen snapt wat er bedoeld wordt. Wat mij betreft mag autoblog daar wel wat harder tegen optreden.

Maar dit was gewoon ff grappig ;)
@norge: Nederlands gebouwde Volvo’s niet zo betrouwbaar? Valt wel mee toch? Zoveel kon er niet aan stuk. In GB gebouwde exemplaren (P1800) daarentegen… Daarom werd de productie daarvan maar weer teruggehaald naar Sweden…
@e1000bmw523i: De Nederlandse volvo’s hebben hier niet zo’n goede naam wat betrouwbaarheid betreft..Maar ze werden vergeleken met de taaie 700 en 200 serie toen..(OVVS)
@norge: Ja, maar dat is ook Appels en Peren. Het waren immers Dafjes met een andere badge…
@e1000bmw523i: De 3 serie (DAF) was goed, de 4 serie niet zo..
@norge: Haha, ik moet steeds lachen om (OVVS).
Verder zijn de Volvo 340’s best geinige auto’s. En voor een heel mager bedragje al te koop. Ik heb er over nagedacht om zo’n ding te kopen voor de zondag en om te leren sleutelen.
@hondar: de 1.6 diesel is een PSA motor, sowieso een drama. Waar gaat het mis, op alle milieu gerelateerde producten zoals roetfilter/egr.
@almera-ga16det: klopt niet helemaal wat je zegt.

De dieselmotor die in de Drive-versie ligt, is een motor die we kennen uit behoorlijk wat andere auto’s. Samen met verschillende andere diesels is de motor ontwikkeld in een samenwerking tussen Ford en PSA. Dus ook Citroën, Peugeot, Ford, Mazda en zelfs Mini (Via de BMW/PSA samenwerking) met de Cooper D gebruikt het zelfde blok.
@almera-ga16det: Dat merk ik zowieso aan al die blokken, al die milieumeuk doet afbraak aan de stabiele loop van de motor vooral stationair goed te merken.
@hondar: Same here. Volvo XC60 2.0T uit 2010. In 6 maanden 1x noodloop gehad en komen te staan met vastgelopen dynamo waardoor de riem brak. Auto heeft 2 weken bij de garage gestaan omdat ze hem daarna niet meer goed lopend kregen. Eerste en laatste Volvo voor mij!
@frederik: dat vast lopen van de vrij loop poulie komt vaker voor. Laatst nog een xc60 D5. Door het vast slaan is de multiriem door de distributie kast geslagen. Gevolg zuigers met aardige koppijn.
@arjontje: Ja dat vertelde een monteur mij ook. Bizar dat Volvo daar niets preventief aan doet. Gelukkig had ik geen verdere schade maar kon alsnog ongeveer 800 euro aftikken. Ik vind het ook een best gevaarlijk probleem. Je staat echt heel raar te kijken als de stuurbekrachtiging er ineens mee ophoudt in zo’n zware auto.
Ik vind het maar een krap ding vanbinnen. Vind de styling wel fraai. Jammer van dat zeiltje als hoedenplank. Ziet er echt mega cheap uit.
@E34M5Touring: Precies, dat is wat mij ook direct opviel toen ik voor deze auto serieus aan het oriënteren was, het maakt hem daardoor net niet af. Daarnaast is de ruimte wat beperkt, maar ook in een 1-serie heb je achterin geen zee van ruimte. Toch voor de 1 serie gekozen destijds maar daar kreeg ik een welbekend probleem van de diesel voor mijn kiezen.
@E34M5Touring: Ik heb de harde afdekkap in mijn c30, was destijds een optie. Daarmee is het wel netjes!
@993gt2: Dat wist ik niet. Vrienden van me hadden zo’n ding in de lease en die hadden allebei dat insectennetje. Wie dat heeft bedacht….
@E34M5Touring: het moest er vast in van de verzekering. Opmerkelijk is dat het in de folder op de foto’s er niet in zit. Toen ik niet altijd met met de laptop moest slepen lag het zijltje gewoon in de schuur. Dan heb je een open kofferbak zoals in een jaren 70 sportwagen.
Altijd gemengde gevoelens gehad bij de C30, beetje een hipster/vrouwen bak, net als een Mini.
Met 5 pitter natuurlijk wel lekker, eigenlijk ook de enige motor waar je voor zou moeten gaan als autoliefhebber natuurlijk. En is met wat aanpassingen volgens mij zelfs wel een soort Focus RS in Volvo verpakking van te maken.
@trustmeiamanengineer: precies, een dikke 5pitter turbo, helemaal goed!
Vier jaar met liefde in mijn c30 gereden zonder enige storing (140.000 km). Heerlijke auto!
Wat zijn shoerooms?
Leuke auto, zeker de T5 met die lekkere vijfcilinder. Wat ik wel schokkend vind is het gewicht. Een C30 is echt maar een kleine auto maar hij weegt ongeveer evenveel als een V50….

Van dat dieselprobleem word ik overigens niet zo blij. En @casperh mag voortaan mijn koppelingsplaten bestellen, dan geef ik hem wel een paar tientjes.
Collega van me heeft zo’n D2 in de lease. Enige waar ik hem over hoor klagen is de ruimte. En dan voornamelijk de toegankelijkheid van de kofferbak. Door de hard-shell en het kleine raampje is de ruimte waar je spullen doorheen kan frotten erg smal.
Enige tijd geleden had hij een desktop printer gekocht, ding paste met doos niet eens in de auto. Moest de doos er vanaf om het nog een beetje door het kofferbak gat gepropt te krijgen.
Dat is wat mij betreft het grootste nadeel aan die hele auto.
Mocht je opzoek gaan naar een C30, probeer dan zeker ook het onderstel goed uit. Die collega van me heeft een sportline onderstel, dat ding is zo hard als steen. Leuk voor door de polderweggetjes, maar op lange afstanden (en forensen) echt niet grappig.
Wordt net zo,n klassieker als de 480 .. Voor een net zo hondstrouwe fanbase .. Komt pas als ze onder de 2500 euro grens schieten .. Is nu eenmaal het lot ..
@lincoln: zo’n klassieker (480 GT Turbo) rijd ik op dit moment. Die hondstrouwe fanbase is niet een hele grote volgens mij. Bijna iedereen die zo’n ding wil hebben die rijd er al eentje, of heeft er iig eentje extra voor de onderdelenhandel (kun je rijk mee worden :))
Heb ook met veel plezier paar jaar in een C30 gereden. Stuurt goed, schakelt goed en in de uitvoering die ik had ook prima voorzien van gemak- en comfortopties. Heb hem vanwege ruimtegebrek wegens familie-uitbreiding weg gedaan. Overigens ook 90kkm zonder problemen gereden. Een Cosmic White metallic met Freya velgen, zwart lederen R-line bekleding en schuifdak. Fijn ding!
echt heul veul punten voor een klein autotje
had dat niet verwacht
Ik zie een aantal mensen hierboven zeggen dat er best veel aandachtspunten zijn. Op zich vind ik dat nog wel meevallen, immers:
– het ESP-probleem is een fix voor gekomen (en dus netjes opgelost)
– carterontluchting is makkelijk en relatief goedkoop op te lossen met een nieuw onderdeel
– de hulpcilinder van het druklager gaat niet zo gek vaak lekken. Daarnaast is het iets wat je, als je verstandig bent, sowieso elke keer met de koppeling mee vervangt.
– een versleten homokineet kan uiteraard voor komen en is in het geval van de T5 helaas erg duur om te vervangen door de gebruikte constructie. Ze zijn echter wel redelijk robuust en bovendien gewoon een slijtage onderdeel.
– problemen met het roetfilter: tsjah, die problemen heeft elk merk mee te maken, vooral als mensen er eigenwijs te lang mee door blijven rijden.
– wat betreft de kortere interval van de distributie: dat lijkt mij gewoon een voorzorgmaatregel vanuit Volvo. Alleen iets om inderdaad even navraag over te doen.

Als ik bovenstaande “problemen” zo lees (inclusief de brandstofdruksensor) dan zie ik voornamelijk onderdelen die gewoon slijten maar helaas prijzig zijn en daarnaast wat dingen waar inmiddels een nette oplossing voor is die niet al te veel kost.
@ej20g: juist, dat viel mij ook al op. Best een lang lijstje maar eigenlijk niks ernstigs. Maar mensen die technisch niet onderlegd zijn zien alleen maar een lange lijst.
Ik wist niet eens das een C30 niet meer nieuw te kopen was… Maar afijn, terug naar het artikel: ook ik heb (even) gekeken naar een C30 maar ben dat toch overstag gegaan voor een grotere auto
Ik had er ook eentje, een 1.6D die ik naar hartenlust heb kunnen samenstellen.
Ik rij nu met de huidige V40, en die doet op vele vlakken onder voor de C30, zeker als het op karakter aankomt.
De C30 schiet zeker tekort op bepaalde vlakken, maar toch was het een auto waar ik altijd graag instapte, en nog eens achterom keek wanneer ik er van weg liep.
Wat zo vreemd is is dat de C30 af-fabriek ongelooflijk individualiseerbaar was, en zijn opvolger een pak minder. Toen kon je nog baksteenrode lederen zetels bestellen; nu is donkerdonkerbruin de meest uit-de-band-springende keuze.
Jammer van het gigantische stuur en de voordeuren met raamkaders. Een echte coupé heeft die niet. Los daarvan, zeer comfortabel, schitterende zetels, super airco waar je nooit moet aan prutsen omdat hij teveel in je gezicht blaast (wat de nieuwe V40 wel heeft), en zelfs de middenmoter High Performance autoradio is echt fantastisch, op bepaalde vlakken zelfs beter dan de Premium Sound in de nieuwe V40.
Als je een D3 op de kop kan tikken of een dikke benzine, gewoon doen.
http://static.autojunk.nl/pictures/2015/0528/163928/volvo-c30-2_01.jpg
lekkere lijst aandachtspunten…bovendien onpraktisch en slecht zicht naar achter bij fileparkeren.
@maarten020: onpraktisch jazeker. Maar deze wagen heeft juist super zicht naar achteren. Die achterste zijruiten zijn slim gevormd en de achterruit is een enorm groot. Jij kunt (net als ik) gewoon niet file parkeren ;)
Wel erg gay zo’n c30
Doorrijden met een fluittoon betekent dat de ontluchting via de krukaslagers plaatsvind??
Kan iemand mij dit uitleggen? ??
Klinkt als n leuke eerste wagen… Nog even sparen dan!
Tijd lang een D5 rondgereden, wat een leuke motor was dat zeg.
Toch wel erg veel aandachtspuntjes.
Heb er zelf 1tje gehad. Geen 1 defect gehad. Was een 1.6d heb er ongeveer 60.000km mee gereden. Echt een hele goede auto maar moet wel zeggen hij was ook nieuw gekocht.

Moet wel zeggen Volvo is geen Audi of Mercedes het is allemaal goed maar op sommige dingen besparen ze en dat zie je of merk je maar kapot gaat het niet. Maar de prijs is ook een stukje lager dus dat maakt het weer goed.
Ik heb een nieuwe 1.6d gekocht in 03/2010. Momenteel 84k kilometer. 2 maand geleden begin hij ineens een piepend en trillend geluid te maken tijdens het rijden, na DRIE maal bij de garage geweest te zijn, want ze hoorden het niet …, bleken er 2 bouten van het roetfilter afgebroken te zijn. Ondertussen lekt hij olie, en daar is hij ook al 2 keer voor binnen geweest. Eerst de schroeven van het carter vastgedraaid, toen dat niet bleek te helpen hebben ze de motor afgestoomd, maar ze vonden het het nog niet. Nu gaat hij volgende week binnen om te zien of hij misschien aan de krukas lekt …
Verder had ik na 30k km al scheurtjes in volvo’s faux-lederen zijkanten van de zetels.

Mijn vader heeft in 1989 een 240D gekocht die we na 390.000 km weggedaan hebben en het enige wat daar ooit aan vervangen hebben zijn de normale aan slijtage onderhevige delen.

Volvo is niet meer wat het geweest is.
Best leuke auto’s, moet wel even wennen aan die vorm.
Heb nu mijn 3e. Heerlijke auto. Voorin zit je fantastisch. Prijs prestatie verhouding super. D2 is een prettige motor en snel zat (sneller dan de TDI met rode I waar in iedereen in 2000 zo gek op was). Afwerking en slimmigheid is erg goed. De wagen geeft het Apple gevoel, het ziet er mooi uit en doet het gewoon ook al is het soms ook wel wat vreemd.
Het grote nadeel is de beperkte ruimte achterin. Daar staan 2 stoelen die best lekker zitten maar beenruimte voor de achterpassagiers is er eigenlijk niet.
En de kofferbak…. Die moet je zo zien: wie mooi wil zijn moet pijn lijden. En de C30 is een heel heel mooie auto!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).