Volvo V40 Cross Country (2013 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 27 Reacties

De V40 die niet bang is om vies te worden.

Volvo V40 Cross Country (2013 – heden) – occasion video & aankoopadvies

De Volvo V40 Cross Country werd in 2013 op de markt gebracht. Mindere motoren moesten het met voorwielaandrijving stellen, maar op de T4 en T5 motoren was zelfs vierwielaandrijving leverbaar. De Cross Country is makkelijk te herkennen aan de extra lappen plastic op de voor- en achterbumper alsmede de dikkere zijskirts, dakrails, zwarte accenten en natuurlijk een grotere rijhoogte: de V40 Cross Country staat maar liefst 40 millimeter hoger op zijn pootjes.Wouter was er destijds, op de met sneeuw en ijs bedekte wegen (en meren) van Zweden, zeer van gecharmeerd. De vierwiel aangedreven versie liet zich namelijk zonder al teveel moeite verleiden tot vierwieldrifts met enorme sneeuwgordijnen tot gevolg. Volvo koos er overigens voor om een aantal uitvoeringen in Nederland niet te leveren, waaronder de T4 met vierwielaandrijving en de T2. De V40 Cross Country is echter behoorlijk populairm dus het kan best zijn dat er ook geïmporteerde auto’s met deze type motoren rondzwerven in ons land. Derhalve zijn ook deze uitvoeringen meegenomen in dit artikel.

Aanbod op Autotrack

Er staan op dit moment ongeveer 190 Volvo V40 Cross Country’s te koop op Autotrack.nl, waarbij de prijzen variëren van €11.000 tot ongeveer €43.000. De verdeling tussen benzine en diesel is ongeveer 50/50.

Pluspunten

 • Veilig
 • Comfortabel
 • Degelijk
 • Capabel offroad met 4WD

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • De D4 met nieuwe tweeliter viercilinder (VEA) heeft veel vervuilingsproblemen gehad met de EGR-klep. Er verschijnt een melding “beperkt motorvermogen” en een schildpadje op het dashboard. Soms lost opnieuw starten het probleem op, maar uiteindelijk moet de EGR-klep (en koeling) vervangen worden door een nieuwere versie. Controleer of dat al gebeurd is. Hetzelfde kan ook optreden bij de andere recente 2.0 diesels (D2 en D3).
 • Diesels die veel korte ritjes hebben gemaakt, hebben soms verdunde of vervuilde olie.
 • De turbo van de 1.6 D2 motoren geven regelmatig vroegtijdig de geest.
 • De powershift automaat heeft elke drie jaar onderhoud nodig (onder andere nieuwe olie)

Exterieur

 • De deursloten blijven soms hangen, waardoor de deuren niet meer open willen. Lijkt met name voor te komen bij vroegere modellen.
 • Check voor de zekerheid even of er geen gekke schades zijn door gebruik offroad. Al achten we de kans klein dat er mensen zijn geweest die er daadwerkelijk mee het terrein in gingen.

Interieur

 • Het zicht rondom is beperkt voor een auto in deze klasse.

Elektrisch

 • Keyless Entry weigert soms, de ontvangst van de sensoren is niet fantastisch. Sensoren kunnen ook defect zijn, deze kosten zo’n 500 euro per deur.
 • De achteruitrijcamera geeft soms een verstoord beeld.
 • Controleer werking veiligheidssystemen zoals BLIS en actieve cruise control.
 • Er wordt nog wel eens geklaagd op het web over de ontvangst van de radio.

Bekijk hier het aanbod van de Volvo V40 Cross Country op AutoTrack.27 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ik zou ook even de voorkant en voorruit checken op steenslag ed. Aangezien je deze modellen meestal op 10cm van je achterbumper hebt…
@e34m5touring: Om vervolgens het gaspedaal vol ingetrapt jou in te halen met 10 km/u verschil. Veel harder gaan ze niet.
@viezefreddyw: 115pk inderdaad voor de D2-tjes…
@viezefreddyw: Die dingen zijn een hel… En ik moet er nog minstens 10 weken mee (geen eigen keuze). Tis verschrikkelijk. Gaat er iemand voor je aan de kant druk je op het gas… niks…. heel lang niks… Boven 130 doet het ding compleet niks.
2.0 diesel… waar gaat gaat dat vermogen heen?
@airc: weggetuned. Bezoekje langs de chipboer en je krijgt 80pk en 100Nm
@airc: stop met zaniken, verscheur je lease contract, koop de dikke pruis die je zo graag zou willen hebben en wees de held die je graag zou willen zijn..
@viezefreddyw: Heeft misschien te maken met het “beperkt motorvermogen” van het eerste aandachtspuntje ;)
@viezefreddyw: inderdaad! Van de week nog zo’n Volvo vernederd bij het verkeerslicht. In een Fiat Doblo…
@e34m5touring: noooouuuhooouuuu ik wilde ook een soortgelijke opmerking maken. Maar je was me voor :(
@e34m5touring: haha nice :)
Die power shift is heel gevoelig voor onderhoud iedere 3 jaar of 60000km nieuwe olie.
@jarnobakker: Wat is er gevoelig aan dan? Hij heeft gewoon onderhoud nodig, er zijn veel meer automaten die dat nodig hebben. CVT van Honda moet bijv elke 2 jaar nieuwe olie.
@techniekmeneer: zoek maar eens op google naar power shift problemen. Er gaat een wereld voor je open. Ik heb er zelf ook 1 in mijn ford s-max. Heeft al flink wat kosten gehad door geen onderhoud door vorige eigenaar. ( Bij 80000km komplete revisie)
@jarnobakker: Tja, er zijn héél veel dingen die kapot gaan als het geen onderhoud krijgt..
@jarnobakker: dus eigenlijk zeg je dat het wel 80.000 km goed is gegaan
@jarnobakker: dsg ook hoor… Zelfde interval
Kortom, en zoals bij vrijwel elke moderne auto: wegblijven bij de diesels, dan is het een prima apparaat.
Inderdaad, ga voor een benzine en je rijdt vrijwel probleemloos. Persoonlijk vind ik de XC niet om aan te gluren, liever de gewone V40 met (verlaagd) sportonderstel, past het model beter.
@henk_he: Echt een wat hogere auto is het nog steeds niet. Doe mij de Xc70 maar, dat was voor mij een van de laatste cross country’s van Volvo qua station. Vind de V40 sowieso niet heel erg bijzonder, kan ook aan mij liggen.
Capabele offroader is natuurlijk onzin.
Met een caravan over een vochtig grasveldje rijden zal wel lukken ja.

Mijn verlaagde 5 serie uit de 80’s heeft nog meer bodemvrijheid als deze cross country…
Jeej wat een drama bak met zoveel punten. Ik kan het wel bevestigen. Collega heeft een V40 met D2 handbak en daar wordt volgende week een nieuwe motor ingelepeld met hooguit 115.000km op de klok. Drama
@drommedaris: Maar is het inderdaad een klote auto of kan jouw collega gewoon niet met een turbo motor overweg?
@drommedaris: over de diesels kan ik niet oordelen maar onze T4 benzine is compleet probleemloos en dat al 6 jaar en 170000 km.
Lekker laten staan of het moet een benzine versie zijn.
Hoewel ik het een leuke auto vind en de problemen vallen mee zou ik mij er toch niet aan wagen, geen originele Nederlandse met diesel in ieder geval. De kans dat je een mishandelde uit de lease te pakken hebt is gewoon te groot.
@robert110: Dat kun je wel zien of ie van Piet Particulier of Cees Snel geweest is ;-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).