Volvo V40 D4 Carbon Edition: rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

Dik, dikker, Carbon Edition. Je kan fan zijn van de V40 of niet, maar een carbonvezel dak is ronduit bijzonder in deze klasse.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Met een naam zoals “Carbon Edition” houden we altijd ons hart vast, want de werkelijkheid is meestal een slap aftreksel van de zo veelbelovende naam. Te vaak is het gebruik van carbon beperkt tot een paar sierlijsten in het interieur, iets wat de V40 vreemd genoeg weer niet heeft. Gelukkig heeft de compacte Zweed carbon op plekken die veel interessanter zijn. Niet alleen de instaplijsten en spiegelkappen (ziet er leuk uit, maar niet perse nuttig) zijn van carbon, maar ook het dak is uit het lichtere materiaal opgetrokken.

Volvo V40 D4 Carbon Edition

Volvo rept met geen woord over hoeveel lichter het dak (en de auto) zijn, maar iedere kilogram die bespaard hoog in de auto doen wonderen voor de wegligging. Het zwaartepunt gaat lekker omlaag en het oogt ook gewoon goed.

Volvo V40 D4 Carbon Edition

Verder heeft de V40 Carbon Edition het sportonderstel aangemeten gekregen, een dakspoiler en rolt op nieuwe 19-inch wielen met een zwarte afwerking. Iets dat ook terugkomt bij de uitlaatpijpen, die in hoogglans zwart zijn gespoten. Van binnen herken je de koolstofeditie aan rode gordels en een mix van nubuck en leer.

Volvo V40 D4 Carbon Edition

Alleen dikkere motoren
De V40 Carbon Edition is te bestellen met T5-motor, tegenwoordig is dat een viercilinder maar 245 pk maken veel goed. Wellicht nog relevanter is de D4 dieselstoker met 190 pk en 20% bijtelling. Beide versies hebben standaard een achttraps automaat, die zijn werk prima doet.

 
D4
T5
BrandstofDieselBenzine
Vermogen190 pk245 pk
Koppel400 Nm350 Nm
0-1007,2 s6,3 s
Topsnelheid230 km/u240 km/u
Verbruik4,2l/ 100km5,9l/ 100 km
CO2-uitstoot99g/ km137g/ km
Prijs€ 42.495,-€ 42.495,-

Volvo V40 D4 Carbon Edition

D4 is minder ECO
Er zijn ook subtiele verschillen met de D4 van 2014. Daar moest Volvo behoorlijk wat kunstgrepen uitvoeren om de uitstoot naar 85 gram CO2 per kilometer te krijgen. Af fabriek rolde de 14% D4 op te kleine velgen met te harde ECO banden die de wegligging geen goed deden. Een paar motorische aanpassingen en een lange eindoverbrenging zorgden niet alleen voor de fiscaalvriendelijke lage uitstoot, maar beroofde het D4 blok ook een beetje van de pit die je verwacht van een 190 pk diesel. De 2015 D4 is duidelijk minder muesli en verloor ook zijn begrenzer. In plaats van maximaal 190 km/u loopt de D4 nu maximaal 230 km/u.

Volvo V40 D4 Carbon Edition

Polestar tuning
Met het blauwe plaatje achterop, dat verraadt dat deze V40 D4 ook nog een pepkuurtje van huistuner Polestar heeft gekregen, lijkt het bovenstaande verhaal wellicht te ontkrachten. Toch is het niet zo, maar deze Carbon Edition was inderdaad nog iets pittiger dan een reguliere versie. De vermogensstijging is slechts tien paardenkrachten tot 200 stuks, maar het koppel stijgt ook met 40 Nm tot 440 Nm.

Volvo V40 D4 Carbon Edition

Een aanbieder vinden die meer pk’s uit het tweeliter blok claimt te halen is niet zo moeilijk, maar met Polestar tuning blijft garantie, de uitstoot en het verbruik hetzelfde. Vooral garantie blijft een dingetje voor diegenen die aan de chiptuning gaan, dus geheel onbelangrijk is het niet. Gedurende de afgelopen jaren heb ik met drie verschillende motoren (D5, T6 en deze D4) kunnen rijden en in de praktijk voelen ze sterker en zijn ook echt sneller. Op papier lijkt de winst niet indrukwekkend, maar rijdend is dat het wel.

Volvo V40 D4 Carbon Edition

Conclusie
Een kleine 43 mille is een hoop geld, maar het is absoluut niet duur voor een 190 pk sterke diesel met automaat en een uitrusting om U tegen te zeggen. Volvo bouwt maar 343 exemplaren, waarvan er maximaal 100 naar Nederland komen.

Mocht je tegen de combinatie van prijs en 20% bijtelling aan hikken, dan heeft de lokale Volvo dealer een oplossing. De V40 D2 met 120 pk sterke tweeliter diesel heeft dit jaar nog 14% bijtelling en begint al bij 25.995 euro. Het bindende Autoblog Advies is echter: niet uitrekenen wat het verschil in maandlasten is en je krabbel zetten onder het contract voor de V40 Carbon Edition. Filmpje!55 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
De CO2 editie voor NL.
#ROTTERDAM
@gop1: Ik zag het ook al ja! Mooie shots.
Tipje voor AB: Misschien een keer een video’s in 1080p60 opnemen? Zou er heel gaaf uit zien.
@123bat: 1080p is prima, maar op 60fps vind ik de beelden er heel kunstmatig en onnatuurlijk uitzien. Vooral bij snelle beelden verlies je een deel beleving van snelheid doordat het beeld zo scherp blijft.
@timowouters: Vind je? Ik vind het juist veel realistischer en soepeler overkomen. Enige wat je dan mist is de soort ‘motion blur’, hetzelfde effect als je je hoofd snel draait en alles wazig ziet.
Misschien is ook dat wat je juist bedoelt!
@timowouters: 60fps kunstmatig, wtf man, jij hebt echt teveel slechte console-games gespeeld :(

Maar on-topic: 43K voor een Diesel V40; dacht het niet … een Golf GTD of GTE is 5K goedkoper ?!? Of tik een paar K meer af en neem een leuke Passat, 3-serie of C220 diesel !
Doe mij maar een F40.
@robgooi: Dan heb je geen carbon look spiegels. Dus ik zou er nog maar eens over nadenken.
@clarkson: Bij de F40 is de lak zo dun dat je het reliëf van het kevlar/carbon er doorheen kan zien. Dat is pas een goede look!
Misschien wel een domme vraag, maar goe rijdt het eigenlijk? Van alles gehoord over bijtelling, muesli, bijtelling, chiptuning en een complete uitrusting, maar hoe rijdt het eigenlijk? Zeker in vergelijking met een 120d of Golf GTD bijvoorbeeld. Sturen, wegligging, karakter. Dat soort dingen. O
@gtwillem: de 39 andere artikelen over de V40 bevatten nog eens drie video’s, ik denk dat zolangzamerhand alles wel over de V40 verteld is.
@knipperlichtje: Bedankt! Ga ik even opzoeken ;-).

Maar dan toch: hoe verhoudt ie zich tot de GTD en 120d? Of is het gewoon een ‘speciaaltje’ en hebben ze niets gedaan aan de V40 op uiterlijke kenmerken na?
@gtwillem: Yups, ook gezien die dikke velgen met erg weinig comfortabel rubber is dit geen zakelijke maar een rijdersauto, en dat vraagt om een rijtest.
@gtwillem: het is inderdaad een speciaal modelletje, onder de carbonplaat op het dak zit gewoon een reguliere D4. Daarom vind ik deze rijtest niets toevoegen t.o.v. de eerdere rijtesten, dat er ook geen minpunten worden genoemd stinkt naar advertorial (zoals ik insinueerde). De V40 rijdt trouwens wel agiel, maar levert daardoor wel flink op comfort in. Een 1-serie is sportiever én comfortabeler. Wel is de V40 voor een Volvo ongekend sportief. Hoe hij zich met de GTD laat vergelijken weet ik niet, dat was een leuke rijtest geweest.
@knipperlichtje: nu je het zegt… Dit is gewoon een advertorial. Ik snap dat het geld ergens vandaan moet komen, maar dit staat eigenlijk haaks op waar AB voor staat.
@gtwillem: volgensmij is het gewoon een speciaaltje. Maar de GTD schijnt qua rijbeleving ook een stuk minder te zijn als de GTI, dus die is ook niet extreem bijzonder. Hoe de 120d rijdt weet ik niet.
@gtwillem: Koop gewoon een DS5, dan zit je altijd goed. Stiekem een mooiere wagen dan deze Volvo vindt ik persoonlijk. Niet dat deze Volvo er niet mag zijn maar toch.
@henkhupelschoten: Ow fuck, dit is een v40 en geen v60, valt me nu pas op.. Zal misschien kwa prijs niet veel verschillen…
@henkhupelschoten: voor iets meer dan 42 mille heb je een DS 5 HDI 180 Chic. Dus een luxe uitvoering met een dikke diesel. En voor 46 heb je ipv de Chic een ‘1955’, die helemaal bomvol in de spulletjes zit.

43 mille voor een C-segmenter met potente Diesel vind ik vrij kostbaar. Voor 5 mille minder heb je een Golf GTD.
@henkhupelschoten: ja een DS5 met die prachtige gerobotiseerde versnellingsbak….
@gtwillem: Helemaal mee eens.. Ik ben ook benieuwd hoe de auto zich motorisch verhoudt tegenover de overige 2.0l dieselblokjes van andere merken. Net zo soepel als BMW onderin? Geluidsniveau? Verder erg mooie auto, laatste tijd met Volvo’s vooral!
@gtwillem: dit is inderdaad gewoon een advertorial van een niet echt nieuw model meer. Het is wel duidelijk dat de vriendin/vrouw van Wouter PR doet bij Volvo…
Ik miste ‘porno rood’ in de rijtest video
Auto was al in April geïntroduceerd 😏😑
Doe mij maar grootmacht 1 serie! Bom op achterwielen! Echte kwaliteit bak met rijeigenschappen, status, imago, looks, veiligheid
@kimholland: Ik vind de 1-serie vooral héél lelijk.
@kimholland: Want Volvo staat niet bekend om kwaliteit, veiligheid, imago en status? Looks is altijd lastig te peilen omdat het natuurlijk een mening is.
@kimholland: Die worstenwagen die met slecht weer in de sloot ligt? Nee doe mij mij maar fwd in een hatchback
Ziet er misschien leuk uit, maar verder volstrekt nutteloos op zo’n muesli mobiel.
@trustmeiamanengineer: 200 pk diesel zou ik toch geen muesli mobiel willen noemen ;)
@trustmeiamanengineer: Heb je de video gezien of het artikel gelezen? Met 190pk voor de dieselversie en 245pk voor de benzineversie (beide 20% bijtelling) zou ik het niet bepaald een muesliwagen noemen.
@Edge: @jeroen13: Stukkie tekst gaat alleen maar over bijtelling, CO2 uitstoot en snelheidsbegrenzing, met daarbij een armetierig chipkuurtje. Maar inderdaad, er zit zeker aardig wat power in (op papier). Weet alleen nog steeds niet of het ook een beetje leuk rijdt.
@trustmeiamanengineer: dat word in deze ‘rijtest’ niet vermeld.
@trustmeiamanengineer: Accoord, je komt niet sneller bij de baas. Bezt wel nutteloos.
Maar om nu te zeggen dat dat bij deze auto erger is dan bij een andere… De gimmicks van een Mini, carbon spiegelkappen op een A-klasse, metallic lak, lichtmetalen wielen, meegespoten bumpers (grrrr…. grote ergernis van me), grote velgen, richtingaanwijzers op een Audi, kleurkeuze in je interieur, zachte kunststoffen, touch-screens, contrast-stiksels, merk-logo’s: hoe langer je erover nadenkt, hoe meer nutteloos je kunt vinden.

Mede om die reden rijd ik een auto uit ’80.
Maar 120, 190 of 200 pk een muesli-auto noemen – dat is echt apekool.
Ik mis een 5 cilinder
@kennone: in je schuur gekeken?
Blijft ondanks de mooie prestaties en al het carbon toch niet een heel mooie auto. Vooral van voren vind ik m niet mooi hoewel ik in het begin dacht dat het wel zou wennen.
Ik vind de V40 best ok maar het nut van deze versie ontgaat me volledig…
Het is een mooi design, maar hoe ze het bij Volvo toch voor elkaar hebben gekregen er zulke slechte stoelen in te zetten is mij een raadsel….

En ja, ook in de R-design zitten waardeloze stoelen: Te smal, te kort, slecht verstelbaar…
@slowland: ow? Ik vind ze prima zitten hoor.
Jeetje, 43k voor deze Volvo. Wel 190 pk, maar ik vind een 118d eerlijk gezegd al fors potenter aanvoelen.
Kan er nou nog wel een dakkoffer op?
@norge: tuurlijk kan dat. Of het verstandig is, is vers twee…
Leuke uitvoering, maar wel heeeel veel geld. Ik zou het er denk ik niet voor over hebben.
Moet zeggen dat ik hier 0,0 emotie bij voel, deze auto mag wel uit het straatbeeld verdwijnen, met of zonder carbon.
Allemaal leuk en aardig dat carbon, maar als materiaal vind ik het gewoon lelijk. Doe er alsjeblieft een laagje verf over……

Helemaal in het interieur vind ik het tenenkrommend. Niet om aan te gluren. Deze Volvo is dus niks voor mij. Want ook de veel te grote zwarte wielen vind ik niks. En ook de witte lak staat ‘em niet. En ook vind ik die rode gordels maar suf.
@Rob: Het lelijkste vind ik nog wel dat het carbon plots stopt op het dak. Waarom is dat niet gewoon doorgetrokken tot en met de achterspoiler?
@reistje: Idd, een carbon wrap ziet er completer uit.
Enne geloof me mensen, dit stukje carbon gaat geen REET doen voor minder gewicht en een lager zwaartepunt of wat dan ook, in nog geen 42500 jaar.

Al die carbon accenten op dergelijke modellen slaan nergens op. Dan moet je qua prestaties gewoon echt iets bijzonders hebben en dat is dit niet. Niks meer dan een sportief ogende V40.
Nee, Volvo is al jaren de weg kwijt wat sportieve modellen betreft en gooide een aantal jaren geleden zelf de ‘R’ ten grabbel met zijn R-design ….
@Rob: ik kan het niet anders dan volkomen met eens zijn. Alles wat deze V40 zo ‘bijzonder’ en duur maakt, hoeft van mij niet zo erg.
Zeer gave video! Mooie stad Rotterdam, alleen voor dat bedrag zou ik geen Volvo Focus kopen met een dikke Dieselmotor…
D4 is een echte sleeper, gtd of 120d straalt ervan af dat ze snel zijn, rij zelf 118d met chip en m pakket kan geen d4 tegen op kwa rij ervaring
@dandi: Vooral dat M pakket zorgt ervoor dat je iedereen in je binnenspiegel verdwijnt.

PS: De “eco” D4 kan ook door Polestar behandeld worden met behoud van bijtelling en garantie. Daarnaast is het ook toegestaan om als accessoire er andere velgen onder te gooien. Dan blijft enkel de versnellingsbak over, maar daar zou ik wel mee kunnen leven…
Carbon of niet, het blijft een volvo en dus een ouwe lullen bak
Niemand zegt “Carrbun” als Wouturr, dus video geslaagd.
Mijn v 40 is 6 maanden oud en geeft vanaf dag 1 problemen met 100km op de teller was m’n vliegwiel afgebroken. En nu 5.5 maanden later ben ik al 15 keer bij de garage geweest voor grote reparaties. Volvo Nederland geschreven die totaal geen begrip toont voor deze problemen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).