Volvo XC70 (P3, 2007-2016) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 27 Reacties

Volvo’s gaan lang mee, maar ze zijn ook lang op de markt. De XC70 werd net als zijn evenknie (V70) langer verkocht dan gebruikelijk is.

Volvo XC70 P3 (2007 - 2016) - occasion video & aankoopadvies

Pas na 9 jaar hard buffelen mocht de XC70 met pensioen en werd afgelost door de V90 Cross Country. Dat Volvo zo lang met het model kon doen, kwam door twee grotere facelifts in 2011 en 2013, plusdiverse kleinere updates tussendoor. Het lijstje met motoren is ook indrukwekkend lang, zodat het altijd weer goed zoeken is welke versie je als occasion-koper exact voor je hebt.

De V70 blinkt uit in comfort, veiligheid en ruimte, maar is niet de meest scherp sturende in zijn klasse. Wel was er een offroad broertje in de vorm van de XC70, die 6 cm hoger op de wielen staat en voorzien is van een wat ruiger uiterlijk. Als je verwacht dat de XC70 alleen met vierwielaandrijving geleverd is, dan heb je het mis. De XC70 was er namelijk ook als voorwielaandrijver.

Aanbod
Op AutoTrack is er volop keuze uit meer dan 300 exemplaren van de Volvo XC70. Voor rond de 10 mille heb je een exemplaar wat volgens Volvo fanboys net is ingereden, de teller laat dan zo’n drie ton zien. Voor exemplaren van zo’n twee jaar oud wil de dealer soms bijna 50 mille hebben.

Alternatieven
Audi A6 Allroad
Volvo XC60
Volvo XC90

Aandachtspunten
Aandrijflijn

 • De variabele kleptiming bij diesels kan vervuilen, gelukkig is het schoon te maken. De motor produceert dan een hoog kloppend geluid en mist trekkracht.
 • De vijfcilinder D5 heeft nog wel eens last van kapotte injectoren, de motor loopt dan op vier cilinders.
 • Een ander probleem bij de D5 is de bedrading van de nokkenassensor die een te krappe bocht maakt en kan doorslijten.
 • Bij alle diesels (maar vooral bij de oudere viercilinders en de vijfcilinder D5) kan bij het regenereren van het roetfilter brandstof in de olie komen, waardoor het peil tot boven het maximum kan stijgen. Zowel service-interval voor het roetfilter als olie moet strak aangehouden worden.
 • De D4 en D3 met nieuwe tweeliter viercilinder (VEA) heeft veel vervuilingsproblemen gehad met de EGR-klep. Er verschijnt een melding “beperkt motorvermogen” en een schildpadje op het dashboard. Soms lost opnieuw starten het probleem op, maar uiteindelijk moet de EGR-klep (en koeling) vervangen worden door een nieuwere versie. Controleer of dat al gebeurd is.
 • Automaten willen wel eens hakerig gaan schakelen – spoelen kan soelaas bieden.

Carrosserie en interieur

Onderstel

 • Draagarmrubbers: geen onbekende bij auto’s met wat meer ervaring, maar bij de XC70 lijken ze iets sneller te slijten. Let op bijgeluiden bij slecht wegdek.
 • Stuurinrichting is kwetsbaar bij vroege exemplaren. Knakkende geluiden bij grote stuuruitslagen zijn verdacht en dit is het beste te horen bij stilstand.

Elektronica

 • De elektrische ramen hebben er niet altijd zin in, dus controleer ze alle vier.
 • De elektronica is verder redelijk op orde, maar controleer wel alles op een goede werking.
 • Hoe recenter de XC70, hoe recenter het navigatiesysteem, bijvoorbeeld in 2012 is een belangrijke update geweest.

Bekijk hier het aanbod van de Volvo XC70 op AutoTrack.27 reacties

Mooie wagen! Nog even sparen en dan hoop ik er een met de T6 te hebben👌🏼👌🏼
@kennone:

Van alle motoren is dat helaas de motor die je links moet laten, volgens diverse fora.
@jack_abarth: LET OP, voorruiten liggen vaak los bovenzijde vanaf fabriek, net als de v50.
@jack_abarth: ja valt wel mee hoor. Bij ons thuis hebben we er 2 gehad. De 286pk en de 306pk. Beide 0 problemen mee gehad. Jammer dat ze er nooit de V8 in hebben gelepeld.
@kennone: p.s. het enige wat vooral het eerste type had met de 286pk was een extreem benzine verbruik. Dat ding was nog schadelijker dan de XC90 V8 die wij ook thuis hadden staan. Maar deze motoren in combinatie met die verouderde automaat liep wel echt boterzacht. Was een fijne reis auto. Die T6 lag trouwens in een S80.
@jack_abarth: T6 op zich is geen probleem motor, wel minder bullet proof dan de 5-cilinders. Vooral de 3.2 is een motor die flink olie kan verbruiken, tot wel 1 liter per 750 km. De 3.2 is dan ook voornamelijk vaak het onderwerp van discussies, en daar wordt de (vrijwel compleet andere) T6 vaak onterecht bij gehaald.
@kennone: Je bedoelt de oude T6 met 4-bak automaat? Daar is eerder de bak het probleem dan de motor. Zou eerder T6 kiezen dan 3.2
Vreselijke wagens, geldt ook voor de A6 allroad. Men neemt een normale V70, schroeft er een paar plastic kappen tegenaan en moet als ‘stoer’ overkomen, het rijdt daarin tegen niet verkeerd.
@nopetrolnofun: ik zie het altijd een beetje als extra betalen voor niet mee gespoten bumpers. Rijdt vast prima, maar ‘t lijkt nergens op (mening)
@c220amg: ik vind het stoer (mening)
@fietsenmaker:

Ik ook, en het is gemak wanneer je geregeld met de hond naar de bossen gaat. Dan je minder gauw je voorbumper/carter naar de gort, en je trekhaak butst niet op de grond bij een kuil.
@fietsenmaker: ik hou van bier (feit)
@c220amg: kan er weinig aan doen maar ik heb een zwak voor matzwarte spatbordranden. In mijn beleving staat dat gewoon een stuk degelijker.
@nopetrolnofun: Deze dingen zijn ook gewoon niet voor Nederland gebouwd. In bijv. Scandinavische landen gaan ze als warme broodjes…
Hadden ze voor de video niet even het rechterachterlicht kunnen fixen? :(
Heb er eentje in mijn bezit, vind het een heerlijke wagen. Met de D5 gekieteld door Rica… Op de snelweg heerlijk comfortabel en snel, op de wintersport ook ideaal. De voornaamste reden waarom ik een XC70 heb genomen is omdat hij in de poule van de lease aanwezig was. Vind de hogere zit opzich wel lekker, maar was geen pré geweest voor mij. De hoge instap en til drempel maakt wel dat het vrouwtje hem fijner vindt om boodschappen mee te doen….
Vandaag weer een klein beetje exclusiever geworden….

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2737941223/Storm+in+Brabant+dit+is+wat+er+gebeurde+%5BFOTOS+++VIDEO%5D.aspx
@jag120xk: vind hem toch mooier zonder boom op zijn dak
@kennone: Rijdt ook veel beter ;)
Zo te zien is het ook een goed idee het de werking van de richtingaanwijzers en achterlichten te controleren.
saai – bijv.naamw [saj]: de Volvo XC70
Maat van me heeft een s60 uit 2013 met de D4 motor en bij 184000 km begon deze koelvoeistof te verbruiken. Hup naar de dealer en er werd geconstateerd dat de cilinderwanden gescheurd waren. Nieuw blok erin was de enige optie á €8200,- de kwaliteit en daarmee de betrouwbaarheid van de modellen na 2000 is mijns inszien een stuk minder dan daarvoor.
@tmenges: want dat incidentele geval is meteen de rode draad voor het hele Volvo gamma?
@peke: amen!
@peke: nee dat zeg ik niet, toch schijnt het vaker voor te komen bij de viercilinder diesels. Wat kwaliteit betreft doel ik op de oude 850 of de v70 classic, zo goed als die auto’s waren zijn ze tegenwoordig niet meer . Heb zelf een s60 van het eerste type en je merkt gewoon dat die veel gevoeliger is qua evt storingen en onderhoud.
Volvo en automaat. Een drama. Heb een S80 2.9 gehad en een V70 D3 2016 als tijdelijke lease. Allebei verschrikkelijk. Bij de S80 ruim 3000 euro gekost. Daarna nog steeds ellendig. Zelfds de V70 D3 is een verschrikkelijk slechte automaat. En dat voor 2016. De D4 heeft een nieuwere automaat en schijnt beter te zijn.
@730ld: In de V90 en S90 D3 zit ook nog een zestrapsautomaat. Mee gereden, verbazingwekkend keurig en soepel! Geen drama zoals vroeger. Het kan dus wel. Anno 2018 :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).