Volwaardige auto knijpen, de nieuwe trend onder jongeren?

Auteur: , 65 Reacties

Kijk niet verbaasd als je binnenkort een volwaardige auto met een puber achter het stuur ziet, dit is volstrekt legaal. Althans, als aan één voorwaarde is voldaan.

Paar jaartjes wachten nog, kiddo

Voor de rijke adolescent van tegenweurdig is een brommer of een scooter geen realistische optie. Van zo’n helm op je ei raakt je haar in de war en als het regent word je nat. Kan je net zo goed met de fiets gaan. In een reactie hierop zagen we de opkomst van de brommobielen. Dan heb je wel een dak boven je hoofd, maar echt serieus nemen kan je dit natuurlijk nog steeds niet, het blijven malle kleine wagentjes.

En dus wordt er verder gekeken door de scholieren die nog geen echte auto mogen rijden: zij schaffen een volwaardige auto aan (liefst een betaalbaar tweedehandsje natuurlijk) en laten deze terugtunen tot brommerspecificaties. Het bakkie rijdt dan weliswaar maximaal 45 per uur, je hoeft er ook geen wegenbelasting over te betalen. En dat scheelt voor de jongere die bij de plaatselijke Ap misschien eens 5 euro per uur verdient.

Val je binnen de doelgroep en wil je ook wel van deze constructie gebruikmaken? Tot 1 januari 2015 kan dit nog zonder rijbewijs. Vanaf deze datum zal je echter een T-rijbewijs (voor trekkers en andere landbouwvoertuigen) nodig hebben, wat te behalen is vanaf je 16e. Of je blijft gewoon de fiets pakken, spaart nog even door, en gaat dan 2 jaar later voor een echte auto. Heb je geen knaken, dan regel je maar een lift.

Met een 45-km-auto mag je uiteraard niet de snelweg of de autoweg op, dat spreekt voor zich. En natuurlijk zullen de 16-jarige bezitters ook nooooooit proberen hun auto op te voeren. (via)

Foto: autojunk.nl65 reacties

Zeg autoblog, het was beter geweest dit onder de pet te houden. T’is al erg genoeg om af en toe achter een microcar te moeten rijden. Laat staan dat het druk gaat worden met die verkeersophouders
@asmulders: het probleem is juist dat hij niet letterlijk 45 km per uur loopt. Maar alleen de eerste 3 versnellingen nog gebruikt mogen worden. De andere worden eruit gehaald. Als je in een wat ouder type rijd kun je makkelijk 90 in zijn 3….
@leandro: mijn golf automaat uit 86 had sowieso maar 3 versnellingen volgens mij (lang geleden) en die haalde de 140. Er zullen toch wel meer eisen aan de aanpassing zijn?
@sketcher: @asmulders: @e1000bmw523i: Dit filmpje herinnerde ik me. Voor de rest ben ik niet echt op de hoogte van de wetgeving. https://www.youtube.com/watch?v=TJQnTipjqFM&feature=kp
@leandro: lijkt mij sterk want er zijn genoeg auto’s die met gemak 130 halen in z’n 3
@asmulders: M’n charade loopt 130 in de 2. Maar ik gok dat ie dat niet bijster lang gaat volhouden…
@dondeboer: De eerste puber die let op levensduur moet nog geboren worden. Die gaan er vol voor
@leandro: ik denk dat – ook bij de oudere modellen – naast de versnellingsbak nog wel wat meer aangepast gaat worden. Toerenbegrenser o.i.d.
@leandro: lijkt me sterk dat het zo werkt. Een begrenzing lijkt me iets handiger..
Slaat nergens op.
Gelijk verbieden dit soort gedoe. Wil jij auto rijden? Wachten tot je 18 (17) bent.
Dit soort praktijken is alleen maar verwarrend voor de automobilist.
@viezefreddyw: Slechts een storm in een glas water, het zijn er maar een handje vol die het doen.
Politiek den haag houdt van overdrijven en Autoblog geilt op rampen scenario’s
@bigcar: En toch zijn dit dingen waarvan ik vind die echt niet kunnen en dat justitie hier al veel eerder naar had moeten kijken.
@viezefreddyw: Ik snap je argument wel maar ik ben 15 en ik wacht al 15 jaar lang elke dag om te mogen rijden… Ik kan niet wachten, ik mag van mijn vader af en toe wat rijden in zijn auto maar kan niet wachten om mijn eigen auto te hebben.
Misschien zeur ik, maar het is toch niet verstandig om onveranwoordelijke 16-jarigen zonder ervaring met een auto te laten rijden? En hierover te informeren?
@guusboum:
U is op de hoogte van het feit dat op een groot deel van de wereld 16-jarigen gewoon in auto mogen rijden? (Oa Canada VS enz) ze moeten daar wel een rijbewijs hebben, maar dat stelt ook erg weinig voor…
@phevtreb: In die landen kom je ook nergens zonder auto.
@norge: Ook daar kennen ze de bus… Liften kunnen ze daar ook, evenals een quad rijden…
@e1000bmw523i: Ik woon in een groot land, ook hier hebben we bus, ook hier kom je eigenlijk nergens zonder auto.
@norge:
Bij jullie hebben ze toch ook een dergelijke regeling waar veel oude Volvo’s voor sneuvelen of was dat nou in Zweden?

OT:
Vrijdag sprak ik iemand die in dit soort auto’s handelt en als ik hem mag geloven is het booming. Hij koopt voor een paar honderd een auto bouwt hem om voor een paar knaken en sluist hem door voor 2 rooitjes.
Met andere woorden voor de prijs van een leuke scooter rijdt die jongere een auto. Wel een stuk veiliger dan die brommobielen, die stellen structureel helemaal geen drol voor.

De vraag is of Den Haag dit überhaupt kan verbieden daar deze misstand het gevolg is van Europese regelgeving..
Nee dat is Zweden met zijn tractor regeling, daar worden dus veel Volvo’s omgebouwd tot tractor/pickup.
Hier in de buurt heeft iemand dat met een Golf 3 gedaan.
Zo’n 45 km plaat erop. Ik moest eerst wel ff 2 keer kijken eerlijk gezegt.
@rikus: Hoogeveen he ?

Ook een combo die 60 loopt.. met kar erachter

corsa B

Passat variant

komen er met de week een paar bij en de 1 loopt harder dan de ander ;)
Hoe zit het met de verzekering? Lijkt me niet dat die al te goedkoop is; als je iemand met 45 km/h aanrijdt kan het nog steeds hele erge gevolgen hebben…
@volvov70: goed punt. Ik kan me voorstellen dat een verzekeringsmaatschappij een enorme premie wil hebben voor een groot zwaar gemangeld voertuig dat door een puberale jeugdige zonder rijbewijs wordt bestuurd. Maar het voertuig zal wel weer op naam van vader/moeder of opa/oma gezet worden om ook dat te ontlopen.
@mashell: @volvov70: zodra je de kentekenplaten, kentekenbewijs en een uitschrijfformulier naar de RDW opstuurt is je auto uitgeschreven, dan kun je hem laten terugtunen, keuren en de 45 km/h platen erop doen. De auto staat dus niet meer op naam!
@matje140: maar de verzekering toch wel?
Slechte zaak.Gaat het overige verkeer alleen maar ophouden.Dit moeten ze verbieden.
Het ‘knijpen’ doen ze meestal dmv een paar versnellingen middels de pook te blokkeren. Super eenvoudig weer een normale auto van te maken. Maar dat zal natuurlijk ook niemand doen na aanschaf natuurlijk…
Zit je in je neer getjoende auto en wordt je zoek gereden door een bejaarde in een Up.
Ik kan het bijna niet geloven….

Ik zag vandaag het vorige type S klasse met een 45 km plaat.
@carsper: Straks een Lamborghini of Bugatti met een 45km plaat :p
@carsper: bedoel je geen A klasse?

Die zie ik ook wel eens rijden, A45 AMG staat er op, gaat volgens mij wel harder dan 45 km/u
@escort77:

Nee, echt een S, een zwarte met grote wielen. Volgens mij was die wel echt begrensd…
Ik heb dat soort dingen altijd met de trekker gedaan. Je wordt toch niet van de weg gehaald als je 50 rijd dus ik reed rustig met het verkeer mee. Altijd lachend voorbij de brommers met mijn radio en verwarming. Goede zaak trouwens dat er vanaf 2015 een verplicht rijbewijs voor die dingen komt want 75% van de bestuurders zonder rijbewijs kunnen er geen zak van, of het nou een trekker of een autootje is.
Vind je het gek dat niemand meer brommer rijd? Dat heeft niks met haar te maken

Theorie halen nou dat is al moeilijk genoeg voor sommige, dan nog praktijk wat dus betekend lessen. Dan ben je zomaar 500 euro kwijt, waarschijnlijk nog meer. En dan mag je na 1 jaar je autorijbewijs halen waarbij je het gratis krijgt. Maar dan wil 95% al geen scooter meer rijden maar autorijden.
@reistje: Theorie moeilijk? Haha, goede grap!
@volvov70: Ik heb het zelf ook steeds om 1x gehaalt, brommer, auto en motor. Maar ik ken er genoeg doe 3x over hun theorie doen en ook die boven de 5 zitten dus blijkbaar niet voor iedereen.
@reistje: nou nog even wat aan je grammatica doen..
Dan koop je toch gewoon een kia pride met een drietraps automaat, moet er zelfs niets meer aan gebeuren.
Wat doen ze dan met een cvt-bak? :)
@humpyourdog:
Ze mogen echt Max. 45 km/h dat wordt met de keuring nagemeten, vaak kun je dus alleen de 1 en R gebruiken. (De begrenzing is ook binnen 5 min weer weg te halen trouwens)
@phevtreb: de regels stellen dat de begrenzing niet weg te halen moet zijn. Dus niet uitbouwbaar zonder gelijk de motor/versnellingsbak te slopen. Als het wel zou kunnen moet het voertuig worden afgekeurd.
@mashell: oud klasgenoot van mij heeft zijn 4de en 5de versnelling er uit laten en halen en laten keuren, toen de versnellingen weer ingebouwd en hoeft dan niet meer gekeurd te worden
@mashell:
Vorige week hadden ze op 1 Vandaag een reportage over dit onderwerp, gewoon een plaatje achter de pook lassen zodat hij alleen 1 en achteruit overhield was voor de RDW voldoende.
Modernere auto’s kan je door middel van software begrenzen, ook dat is simpel te omzeilen door er na de aankoop de originele software te laden.

Een ander issue is dat deze “auto’s” niet meer gekeurd hoeven te worden en ik zie zo’n jongere zich niet snel druk maken over onderhoud, die vindt een dikke stereo belangrijker dan goede remmen..
Ik kan me de rijtest van wouter nog herinneren met die Murcielago SV.
Deze deed 100 in de eerste versnelling en al 140+ in de 2de. Als je ouders veel geld hebben en 2 zo stom zijn om zo’n auto terug te laten tunen, kun je wel lachen als 16 jarig menneke.
@Marijn90: Haha, subliem…
Niks van dit voor mij. Binnenkort gewoon een volwaardige auto onder m’n kont, zelfs groot (maar ook oud) vergeleken de gemiddelde student op mijn school. Ik snap überhaupt niet waarom iemand in een teruggeschroefde auto zou willen rijden. Dan vind ik persoonlijk een brommer toch beter.
@ej20g: Het grootste probleem daarbij: rijbewijs
@sulobb: true. Maar daarom zeg ik ook: ik snap dan nog steeds niet waarom je een volwaardige auto zou willen begrenzen. Dan lijkt een brommer of scooter mij veel handiger, zeker omdat de meest 16-jarigen wel een brommerrijbewijs hebben. Je wordt af en toe nat, maar dat werd ik ook op de fiets toen ik nog fietste. En dat deed ik ook tot vlak voor mijn 18de verjaardag. Ik snap de aantrekkingskracht en meerwaarde van een begrenste auto gewoon niet. Maar wat dat soort dingen betreft ben ik sowieso wat afwijkend, de aantrekkingskracht van opgevoerde brommers heb ik ook nooit begrepen.
@ej20g: precies! Gewoon een volwaardige auto kopen en met alle volwaardige functies. Een auto kopen en dan Je auto terugbrengen naar brommobiel.. T klinkt best wel nutteloos. K ben er gewoon sprakeloos van :( Net als pubers die stoer doen in hun Canta…
Het enige voordeel van zo’n ligier is dat je als je ze ziet, want veel moeite om gezien te worden doen ze niet, je ze tenminste onmiddellijk kan herkennen als een gevaar.

Terwijl als ik daar afkom en ik zie een golfje of een porsche, dan denk ik niet dat dat zo’n geval is dat tegen een belachelijke snelheid gaat zitten rijden.

Dit gaat levens kosten aan motorrijders, langs zo’n ligier kan je nog langsdoor schieten maar een golfje of een RR niet.
Van de week kwam ik een knalgele ka tegen die ook terug getuned was naar 45km/h. Op een 80 weg. Eerste gedachte was, WTF rij je 45 met je ka’tje!?! Tot ik naar het “kenteken” keek. Dacht echt wtf
Ik zie ook genoeg Polen rijden die hier misbruik van maken
@supersim200: Och gut..
@awesome: huilie hulie haha
”Zonder rijbewijs” is dit helemaal zonder of zonder autorijbewijs? Aangezien je voor 45 km/h een scooter tegenwoordig wel een rijbewijs nodig hebt.
Je hebt het t rijbewijs nodig dat rijbewijs kun je nu nog vanaf je 16e halen voor ong. 120 euro een theorie test van 25 vragen stukje rijden met een trekker met kipper met instructeur er naast ik heb het t rijbewijs in drie kwartier gehaald mag nu met 55 ton rijden met max snelheid van 25 zo ook deze autos die mogen als het goed is maar 25
Ik ben 16 en heb een vw t4 pick-up terug gekeurd veel beter dan z’n scootertje
komt goed uit dat ze niet op de snelweg mogen, zo kunnen ze meer stoplichtsprintjes doen met hun opgevoerde wagens
Binnenkort een maar een f650 kopen dan..
In Zweden kennen ze deze al: Epa tractors. http://youtu.be/myXWbKgFdOA
Laatst bij de plaatselijke automeeting nog een BMW 316 (E36) met 45km plaatje, inclusief ¨tuning¨.
Sta je toch mooi voor lul mee.
@carmasterr: Niet bij je 16-jarige leeftijdsgenoten, daarbij ben je een baas
@metalmike:


Totdat ze je inhalen op hun opgefokte brommers een scooters.
Dan ben je niet zo stoer meer
Dat die gasten hie mee stoppen zit er toch zeker niet op te wachten om op ene 70km weg achter zon 45km karretje te moeten rijden

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).