Doodrijdster verzwijgt epilepsie, krijgt zware straf

Auteur: , 38 Reacties

Autoblog duikt nog verder in de juridische misère.

206-cc

Na de ontuchtpleger van zojuist was er nog meer autogerelateerd rechtszaak-nieuws vandaag. Het gaat om de geruchtmakende zaak uit 2014, waarbij een vrouw in een groene Peugeot 206 cc (aankoopadvies) een 23-jarige Poolse vrouw en 29-jarige Poolse man doodreed alvorens zelf in de plomp tot stilstand te komen.

Dit tragische voorval dat zich voltrok in Hellevoetsluis kreeg een staartje toen bleek dat de vrouw kampte met epilepsie. Dat feit op zichzelf was niet het grote issue; talloze mensen begeven zich op een verantwoorde manier in het verkeer met zoiets. De brokkenpilote bleek echter al twee keer eerder een ongeluk gehad te hebben waarbij de aandoening een rol had gespeeld en dit had zij vervolgens verzwegen. Dat laatste rekent de rechter haar zwaar aan:

De verdachte kende haar beperkingen, maar negeerde die met minachting voor de veiligheid van anderen.

Het hielp de zaak van de inwoonster van Rockanje verder ook niet dat ze enkele dagen na het dodelijke ongeval wederom aangetroffen werd achter het stuur van een auto, ondanks dat haar rijbewijs uiteraard was ingetrokken.

Dat de verdachte een dag na het dodelijk ongeval weer in de auto is gestapt, getuigt van een volstrekte veronachtzaming van de verkeersveiligheid en de veiligheid van medeweggebruikers.

De vrouw is nu veroordeeld tot twee jaar onvoorwaardelijke celstraf. Daarnaast is haar rijbewijs voor vijf jaar ingetrokken. Opvallend is dat deze straf veel zwaarder uitvalt dan de strafeis van het Openbaar Ministerie, dat zes maanden geëist had. Wellicht zien we hier de eerste tekenen van het beleid om verkeersaso’s keihard aan te pakken.

Image-Credit: 206 CC uit het archief ter illustratie38 reacties

via Android app
Dit vind ik een rechtvaardige uitspraak.
@nvn1993: ik niet. Met het beeld wat ik nu van deze vrouw heb, was TBS wellicht meer op z’n plaats geweest.
@nvn1993: dit is een geintje zeker….je rijd willens en wetens met een gevaar voor de medeweggebruikers en dan wil je het ook nog afschuiven op de aandoening zelf. Wat is nu een jaar voor een mensenleven, ongeacht ras afkomst etc, dit is een lachtertje van een straf. GA JE DIEP SCHAMEN NEDERLANDS RECHTSYSTEEM
Ik wil niet weten wat alle tokkies zouden schreeuwen op het internet als het twee polen met epilepsie waren die een Nederlandse vrouw hadden aangereden. Verder een rechtvaardige uitspraak imo.
@thenotorious: Ben je nou nog steeds boos om die boete? Zo is natoerrrrr
Een dag na het fatale ongeluk doodleuk doorrijden.. geestelijk beperkt.
@lekkaah: Inderdaad, dan ben je of niet goed in kanis of je bent echt een ijskoude.
@lekkaah: Mwah. Ik heb weinig op met religie en mijn drang naar spirituele ontwikkeling is ook maar zijdelings aanwezig. Toch heb ik niet de indruk dat dit mij stoort in het nemen van verantwoordelijkheid. Moet ik me nu zorgen maken?
Onlangs nog een uitspraak geweest met betrekking op een Nederlands slachtoffer. Straf? Vier jaar plus vijf jaar rijontzegging. Dat betekent dus dat het leven van twee Polen minder waard dan het leven van een Nederlander is.

https://www.ad.nl/binnenland/vier-jaar-cel-voor-doodrijden-van-fleur-19-in-loosdrecht~a73bbf11/
http://www.omroepbrabant.nl/?news/2675271073/Doodrijder+Anouk+uit+Geffen+accepteert+straf+niet+en+gaat+in+hoger+beroep.aspx
Maar een voorbeeldje. Google zelf maar even verder.

Vele Polen vinden dat wij Nederlanders hypocriete racisten zijn. Met zulke voorbeelden blijkt wel weer dat dit misschien toch een bron van waarheid heeft. Ik snap in ieder geval waarom ze dit denken over ons.
@sjoerdjuh: Wij zijn ook zwaar racistisch, de boze blanke rechter heeft ook een handboek bij zich, bij elk ras en migratieachtergrond wordt er een x dagen opgegooid.
Bovendien, ironisch dat Polen dat volgens jou over NL’ers denken terwijl er daar een rechts-extremistisch regime heerst op dit moment.

Wat een comment zeg…
@sjoerdjuh: de ene zaak is de andere niet. Er zijn minimum en maximum straffen per delict. Het is aan de rechter om tot een wel overwogen besluit te komen.
De beschikking waarop de uitspraak gebaseerd is zal ongetwijfeld langer zijn dan dit kleine stukje van AB en het stukje in het AD.


PS.: Ieder zijn eigen mening natuurlijk.
@sjoerdjuh: En nou?
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/poolse-doodrijder-vervroegd-vrijgelaten/
3 mensenlevens. Stond met een paar maand weer buiten. Mooi verhaal….
@sjoerdjuh: als je als leek al iets over strafmaten wilt zeggen is er maar een bron je oordeel op de vormen en dat zijn de openbare uitspraken van de rechtbank. Lees het vonnis dan weet je waarom een echter tot een bepaalde strafmaat komt. Ik durf te wedden dat er niet in staat “Polen zijn minder waard”. Maar misschien is de strafmaat anders omdat er verzachtende of verzwarende omstandigheden waren.
@sjoerdjuh: slaat nergens op! Dronken straatracen staat niet gelijk aan een epileptische aanval krijgen. Doet ze ook niet bewust. Diep tragisch maar hieruit blijkt dat de regelgeving niet klopt. Iedereen elke 2 jaar naar de keurinhsarts?
@cloverleaf: ze doet het wel bewust, ze had al 2x eerder een ongeluk en stapte de dag erna weer in de auto…
@cloverleaf: Ik ben het met je eens, dronken straatracen is anders. Erger? Tja.. lastig te bepalen.

Maar, deze mevrouw deed het wel degelijk bewust en dat ligt niet aan het systeem en de keuringen.
Als mensen een potje gaan lopen te liegen helpen keuringen ook niet veel meer, al zijn ze bij wijze van spreken om de dag.
Ik heb zelf diabetes en wordt dus ook gekeurd. Helemaal terecht want dat kan ook gevaarlijk zijn. Ook bij mijn keuring hangt de uitslag er voor een groot deel vanaf wat ik de arts vertel. Ik zou eventuele relevante problemen, die ik dus gelukkig niet heb, ook gewoon kunnen verzwijgen. Dat kan je niet met een bloedonderzoek of zoiets controleren.
Het is overigens wel raar dat ik apart naar een keuring moet bij een huisarts en bij een oogarts, die ik zelf moet betalen, terwijl ik al regelmatig bij beiden onder controle sta. Ik ga daarbij gewoon naar dezelfde artsen!
Waarom kan dit niet simpeler via het dossier dat alle gegevens die nodig zijn al bevat?
@dracae: Ps.

Het systeem in NL is overigens niet bepaald perfect. Niet omdat het niet streng genoeg is, maar omdat het liegen ook uitlokt.

Er zijn teveel gevallen waarbij het CBR en hun keuringsartsen raar bezig zijn.

Voorbeeld: Iemand krijgt op iets latere leeftijd de diagnose ‘autist’ en geeft dit netjes door. Gevolg: hij moet naar een psychiater, als hij/pech heeft elke keer dat het rijbewijs verlengt moet worden. Dit moet zelf betaald worden. Dat is nogal raar want deze man heeft al vele jaren geleden zijn rijbewijs gehaald en had toen dus ook al autisme, dat is namelijk aangeboren. Dus heeft hij toen all laten zien ondanks de ‘beperking’ veilig te kunnen rijden.
Voorbeeld 2: Een vrouw met een psychiatrische achtergrond na misbruik door mannen slikt pillen die ook bij epilepsie worden voorgeschreven. In haar geval dus niet en het heeft dus geen invloed op het rijden.Dit geeft haar huisarts en psycholoog ook netjes door. Het CBR staat toch op een onderzoek bij een van hun artsen.
Deze arts blijkt een nogal botte assistent in opleiding en de vrouw reageert erg zenuwachtig ( vanwege haar achtergrond met mannen). Gevolg: de AIO besluit dat ze te zenuwachtig is om te rijden.. rijbewijs voor 3 jaar kwijt. Haar probleem is dus niet het verkeer, ze rijd erg goed, haar probleem is vreemde mannen.. dus een taxi of openbaar vervoer werkt ook niet..

Het uiteindelijke gevolg van dit is dat sommige patiëntenorganisaties, supportgroepen, internetsites en zelfs artsen mensen aanraden bepaalde zaken dus niet aan het CBR door te geven.. ‘Voorkom dat je in de molen terechtkomt.’

Dit staat verder los van deze zaak, waar mevrouw gewoon totaal fout zat.
@dracae: Helemaal mee eens. Dat CBR is echt een vreselijke organisatie om iets mee te regelen. Ik heb zelf ook epilepsie. Slik pillen daarvoor dus heb er slechts sporadisch last van (lees: ééns per 5 jaar ongeveer). Maar toch, hierdoor krijg steeds rijbewijzen voor 1, 2, 3 of 5 jaar. In plaats van de gebruikelijke 10. En elke keer sta ik weer te twijfelen of ik moet liegen op mijn eigen verklaring. Uiteindelijk ga ik toch maar de CBR-molen in. Ik wil niet onverzekerd zijn als ik iemand invalide rijd door een epileptische aanval achter het stuur (als blijkt dat ik heb gelogen op mijn eigen verklaring). Maar het blijft een dure grap. Eigen verklaring CBR €30, onafhankelijke neuroloog vinden die paar standaardtestjes met je wil doen (je kan ook het CBR een arts aan laten wijzen, maar dan duurt het proces nog 6 weken langer en het is even duur) (€100-€150) om vervolgens nog nieuw pasje aan te vragen bij de gemeente (€30). Kortom ik ben altijd ongeveer €200 kwijt aan het verlengen van mijn rijbewijs die 1, 3 en nu 2 jaar geldig zijn.
@wijsneus: De vorm van epilepsie verschilt heel erg van persoon tot persoon. Deze vrouw had ondanks haar medicatie regelmatig last van insulten. Dan is auto rijden natuurlijk levensgevaarlijk. Ik heb echter altijd het gevoel dat ik die testjes voor piet zijn snot doe. De kans dat ik een insult achter het stuur krijg wordt echt niet minder door die molen van het CBR.
@wijsneus: Ik ben, ondanks dat ik zelf vanwege diabetes ook in die molen zit, niet tegen controles. Zelfs kortere geldigheid van het rijbewijs is ok, als dit medisch nodig is vanwege mogelijke verandering in de situatie.
Dit moet alleen wel fatsoenlijk gebeuren en patiënten niet onnodig geld kosten.

Als ze nu eens starten met vertrouwen op de normale behandelende artsen, hun dossiers en het oordeel dat ze daarop baseren.
@sjoerdjuh: met wat polen drinken leven ze veel minder lang dus ergens klopt het wel….”dit is een geintje he
@sjoerdjuh: natuurlijk want in het AD en bij omroep brabant is de waarheid te vinden. Je vindt hier totaal geen context op basis waarvan de rechter zijn afweging heeft gemaakt, ga lekker op facebook zitten schreeuwen in het vervolg.
@sjoerdjuh: De zaken zijn niet echt met elkaar te vergelijken. Je vergelijkt nu een straatrace, dronken achter het stuur (incusief doorrijden) en epilepsie met elkaar. Beetje een appel, peer- en banaanverhaal.
Kijk! Goede zaak.
Vind 2 jaar cel wel zwaar. Als ze al 2 ongelukken had waardoor is haar rijbewijs niet afgenomen?
@cloverleaf: omdat ze had verzwegen dat ze epilepsie had
@mvdd: Of, mogelijk wel heeft verteld dat ze het heeft, maar verwegen heeft dat dit invloed had op haar rijvaardigheid.
Mensen met epilepsie kunnen best wel autorijden, MITS ze de aandoening goed onder controle hebben.
@dracae: Maar dan nog gelden er beperkingen.
Krankzinnig wijf, mag hopen dat ze nooit meer achter een stuur zit. Voor zulk soort mensen zijn er bussen, of nog beter speciale busjes….
@trustmeiamanengineer: Volgens mij hebben ze iets uitgevonden in Nederland waardoor mensen met ernstige psychische tekortkomingen langdurig uit de maatschappij verwijderd worden. Dit wijf is net zo koudbloedig en respectloos als een moordenaar. Wellicht is een jaartje of 30 tbs een betere oplossing.
Misschien wel zo netjes om het kenteken van de 206 op de foto even te blurren, aangezien die auto compleet los staat van het verhaal.
@posthumus: de zwarte 206 is een andere foto
@bennyyy: Doet er niet toe. Ik zou het zwaar kloten vinden als dat mijn auto is die onder dit artikel zou staan.
Rip lekker een persfoto van internet in plaats van iemand zijn trots…
Dan mag de foto wel op de openbare weg zijn gemaakt, dit doe je gewoon niet als je een beetje fatsoen in je flikker hebt.
@rickb: Ben het helemaal met je eens. Maakt niet uit dat het een voorbeeldfoto is. Straks herkennen je vrienden en familie je auto bij dit artikel.. Dan heb je wat uit te leggen..
@bennyyy: Dat is precies mijn punt.

Zie het alweer gebeuren: “Das toch de 206 van Deborah hier uit het dorp?? Da minde nie… Hebbie twee Polen doodgerejûh dan?!” (Kon even niet meer accenten en stereotypes kwijt in één zin.)
Tja, dit is natuurlijk geen uitspraak om vrolijk van te worden. Het is hartstikke mooi dat de rechter de eis van het OM naast zich neerlegt en een zwaardere straf oplegt, maar ook twee jaar onvoorwaardelijke celstraf en vijf maanden rijontzegging is bij lange na niet genoeg. We hebben het hier over een recidivist die niet alleen haar eigen beperkingen niet kent, maar ook nog lak heeft aan de autoriteit en blijkbaar niet schrikt van twee doodgereden Polen. Dan ben je wat mij betreft niet alleen rijp voor een flinke celstraf en onvoorwaardelijke rijontzegging, maar vooral ook voor een aantal gedragscursussen en toezicht van een psychiater.
Ik vind 2 jaar voor doodslag veel te weinig – zelfs belastingontduikers krijgen nog meer.
Uh? Na 5 jaar mag ze weer rijden? Is dan op magische wijze genezen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).