“VW en Ford kondigen volgende week samenwerking aan”

Auteur: , 41 Reacties

De wind der verandering waait harder dan ooit.

Nadat we eerder al geluiden hoorden over een mogelijke nauwere samenwerking tussen Volkswagen en Ford, lijken de twee autoconcerns zich nu voor te bereiden om het partnerschap wereldkundig te maken. Dit blijkt uit een nieuwsbericht van persbureau Reuters, waarin het schrijft dat twee bronnen dichtbij het project informatie hebben gedeeld.

Naar verluidt zullen de beide autoconcerns volgende week, op 15 janurari, officieel hun internationale alliantie aankondigen. Uitgerekend op het turf van Ford moet de alliantie (géén samensmelting!) in het leven geroepen worden. Tijdens de Detroit Auto Show moet de officiële aankondiging volgen, aldus een van de bronnen. Hoewel dit volgende week dinsdag dus al moet gebeuren, zijn de partijen momenteel nog druk bezig met het uitvogelen van de details van de samenwerking. Autonome en elektrische auto’s zijn het voornaamste struikelblok, zo vernemen we.

Dat gezegd hebbende, dankzij de bronnen is er al het een en ander op straat terechtgekomen. Naar verluidt gaat de samenwerking verder dan alleen commerciële voertuigen. Volkswagen en Ford schijnen op veel meer manieren de kosten willen verdelen, zodat het produceren van auto’s goedkoper kan worden. Naar verluidt zal Volkswagen flink investeren in Ford en zullen ze de informatie op het gebied van autonome technologie uit gaan wisselen. Daarnaast zal Ford gebruik gaan maken van het elektrische MEB-platform van Volkswagen. In ruil daarvoor krijgt Volkswagen toegang tot de Ford Transit evenals de kleinere Ford Ranger en zal het zijn auto’s mogen bouwen in fabrieken van de Amerikaanse automaker.

Helemaal onverwachts is het nieuws niet. Ford verkeert de laatste tijd namelijk in zwaar weer en heeft hierom recentelijk al ingrijpende aanpassingen aangekondigd voor zijn praktijken in de Verenigde Staten, met als ultieme doel winstgevender te worden. Vandaag heeft het merk ook voor Europa een reeks hervormingen bekendgemaakt die aansluiten bij zijn doelstellingen. Hoewel het positief klinkt, zijn de gevolgen op korte termijn treurig. Duizenden banen staan op de tocht. Daarnaast zal tenminste één Europese fabriek zijn deuren sluiten en zet Ford het mes in het huidige modellengamma. Welke modellen precies zullen verdwijnen is vooralsnog niet bekend.

Beeld: Ford Focus RS en Volkswagen T-Roc, door @redbee541 reacties

Tja niet heel gek toch? Nu de Crafter niet meer met Mercedes gedeeld mag worden, en de Amarok toch niet het succes is waarop men had gehoopt, gaan ze kosten proberen om laag te krijgen door techniek te delen. Als de mannen van de Volkswagen R afdeling nu eens een cursus krijgen van de heren van Ford RS dan kon het nog wel eens een boel vruchten gaan afwerpen!
@dutchdriftking: ik neem aan dat je een grapje maakt :-).

Je weet dat Jost Capito van Fords RS divisie is weggekocht door VW? En dat hij nu bij VW aan de slag is bij de R afdeling? De man achter de Focus RS Mk1 & Mk2 is dezelfde als de man achter de huidige Golf R, namelijk ;-).

Ik wist trouwens niet de Amarok het zo slecht deed.
@willeme: Wacht, zit Capito nu wéér bij VW? Ik wist dat hij er in de jaren 90 heeft gezeten, daarna naar Ford vertrok, toen in 2012 weer terugkeerde bij VW en in 2016 3 maanden CEO bij McLaren is geweest, maar daarna is hij bij mij van de radar verdwenen
@edge: Is ‘ie alweer weg? Die kerel wisselt sneller van baan dan Max van banden en Jos van vrouwen!
@willeme: held
@willeme: Ik heb het alwetende Google maar even geraadpleegd. Hij heeft na zijn vertrek bij McLaren een ongeveer een halfjaar thuis gezeten en is sinds medio 2017 weer terug bij VW als hoofd van Volkswagen R GmbH en Volkswagen Zubehör GmbH.
@edge: Ah, thanks! Ik heb dat stukje McLaren compleet gemist. Laatst nog een persbericht van Volkswagen R binnengekregen met Capito erin, dus wist dat sowieso bij VW zat, maar niet dat ‘ie weg was gegaan in de tussentijd :-D
@Edge: wanneer ga jij eens in vaste dienst bij AB? 😊 Zo’n gastbijdrage is leuk voor een keertje maar je hebt voldoende kennis om het team te versterken lijkt me! Misschien afwisselend met @Desjonnies
@gulli: Autoblogger heeft mij vorig jaar benaderd om wat stukjes te schrijven. Ik heb toen enthousiast ja gezegd, maar kwam er eigenlijk vrij snel achter dat stukjes schrijven toch wel wat moeilijker is dan het lijkt. Zoiets als die analyses van de nieuwe F1-bolides gaat mij eigenlijk prima af, maar wanneer ik met een leeg vel papier voor me een stukje moet schrijven loop ik tegen een soort writers block aan. Ik heb niet de natuurlijk aanleg van de vaste schrijvers die het ene na het andere goedlopende en lekker weglezende artikel uit hun mouw schudden. Zo’n artikel zoals dit kost mij ongeveer twee avonden werk. Niet omdat ik niet weet wat ik wil vertellen, maar omdat ik mijn zinnen en alinea’s maar blijf herschrijven en herschrijven om van mijn gebrabbel een enigszins leesbaar verhaal te maken. Dat is wel iets waar ik aan werk door regelmatig voor mezelf stukjes te schrijven, maar ik vind niet dat mijn werk het niveau is wat nodig is om meer te doen dan af en toe eens een gastbijdrage.
@willeme: dat wist ik dan weer niet. De huidige Golf R stuurt op zich prima, maar zo’n leuk speeltje als de Focus MK1 is het echter nog niet.
@dutchdriftking: Een Brabants trekpaard op steroïden is nog altijd geen Arabische volbloed…
@dutchdriftking: Focus RS Mk1 (DBW) is echt een rare auto. Sommige exemplaren rijden briljant, anderen zijn verschrikkelijk. Het ding is knetterhard en dat diff is veel te aggressief. Motor heeft overigens veel meer dan die opgegeven 220 pk en 300 Nm. Het is wel de gaafste hatchback qua uiterlijk. Dat ding klopt helemaal precies, ik zou niet weten wat je daar nog aan moet tunen.
@dutchdriftking: ik denk echt wel niet dat de Amarok het zo slecht doet hoor…het is niet voor niets dat plots elk europees merk een pickup (al is het dan wel de Nissan Navara) onder eigen merk uitbrengt. Fiat, Renault, Mercedes, ze hebben het allemaal, om toch maar een graantje van de Isuzu, VW en Ford markt in te pikken.
Zolang de nieuwe Bronco komt en niet een VAG Haldex krijgt prima.

Tenminste, als post alliantie de Ford mensen minimaal de techniek & het onderstel mogen doen van de Fords en de VAG auto’s. Die sturen namelijk beter…
@dunhozzie: Haldex aandrijving is niet ‘van’ VAG maar een ingekochte technologie van je raad het niet: Haldex
@gebruikersnaam3: en je kan bij een aantal haldex er een apparaatje aandrukken dat de eigenschappen fors verbeterd
Dan zal de Ford fabriek in Craiova, Roemenie zeker niet z’n deuren sluiten. Daar is veel geld in gepompt en lonen liggen er relatief laag tov west europa.
Het ligt voor de hand dat Ford in ieder geval de Mondeo en C-Max schrapt. Dat zijn modellen die al een tijdje meegaan, die tevens opereren in segmenten die minder en minder populair worden dankzij de toenemende vraag naar SUV’s en crossovers.

Verder, als we toch gekke dingen mogen roepen: Kom maar door met die Amarok R met verbrede spatborden en Raptor-blok. Of wat te denken van een moderne interpretatie van de Volkswagen Nardo concept maar dan met Ford GT techniek?
@edge: Holyshit, de Volkswagen Nardo met Ford GT techniek… Dát zou ik wel willen zien.
@Edge: de Cmax snap ik. De mondeo is ook voor de vs belangrijk omdat de Taurus daar niet doorgaat. De mondeo komt dit jaar zelfs als hybride station.
@jpoers: Dat zou je verwachten, maar de Mondeo/Fusion is toch minder belangrijk voor Ford dan je denkt. In april 2018 maakten ze bekend dat ze een aantal modellen in Amerika gaan schrappen. De Fiesta, Focus, Taurus én Fusion werden expliciet genoemd als modellen die verdwijnen. In plaats van die auto’s gaat Ford de focus (lol) leggen op meer crossovers en SUV’s, want daar valt nou eenmaal het meeste geld mee te verdienen. Nou verwacht ik voor de Europese markt weinig verandering wat de Fiesta en Focus betreft, maar de Mondeo loopt toch niet echt lekker. Daarom verwacht ik dat de Mondeo geen opvolger meer gaat krijgen.
@Edge: oké ik dacht dat juist de Taurus ging om de mondeo ruimte te geven. Zelf ook voor Nederland een beetje schuldig aan. Na jaren 2 verschillende mondeos te hebben gereden. Deze week een order geplaatst voor een nieuwe Focus.
is niet gek voor ford, volgens mij hebben ze niet eens 1 elektro autootje, plus passat met mustang v8 ftw
@gove: hadden cmax plugin. En nu alleen nog een mondeo sedan met een verbouwde ruitenwissermotor.
Focus R, Polo RS, het zal er niet makkelijker op worden.
Twee elektrische achterlopers zoeken elkaar op. Logisch. Weet je gelijk wat de grote concurrent uitspookt.
Kortom als ze ontkennen dat het een overname is van Ford door VAG dan is het… juist een overname van Ford door VAG.
@gebruikersnaam3:
Dat is het dus niet, gewoon een samenwerking zoals er zovele zijn. Als je een beetje oplet weet je dat bijna alle fabrikanten zo links en rechts samenwerken. Zelfs BMW en Mercedes werken samen.
Je denkt toch niet dat VAG op dit moment Ford over zal kúnnen nemen? De shit van het dieselschandaal is nog niet eens opgelost, claims komen nog van alle kanten, nee, de tijden zijn wel veranderd vergeleken met een paar jaar terug.
Worden het dan Fordswagens of Volksfords…?
@potver7: een Vord, of anders een Folkswagen.
Vorig jaar werd volgens mij bekend gemaakt dat Ford in de VS ging stoppen met het maken van sedans? Snap dat nieuws nu véél beter…
De geschiedenis leert dat dit soort samenwerkingen altijd bijzonder succesvol verlopen …. Ford & Volvo, Ford & Jaguar, Volkswagen & Bentley, GM & Saab, Mercedes & Chrysler, Renault & Nissan, Peugeot & Toyota, etc. etc.
@joosstra: De Aygo/C1/107 drieling was een bijzonder vruchtbare samenwerking. De Sprinter met de LT en later de Crafter ook. De Primastar/Vivaro/Traffic was/is erg succesvol. En wat de denken van de Master en Movano? De Fiat Ducato verkoopt men in de US als Chevy Van. Moet ik nog even doorgaan? Samen modellen ontwikkelen levert over het algemeen lagere kosten en dus hogere winsten op. Met name voor modellen welke je wel in het gamma wilt hebben, maar wat niet je populairste model zal zijn. Het is niet voor niet voor niets dat je dit steeds meer ziet, en echt niet alleen bij bedrijfswagens. Denk maar aan de Z4 en de Supra, en de Fiat 124 en de MX-5.
@dutchdriftking: Fiat Ducato werd volgens mij als Dodge RAM promaster verkocht in Murica.
@marinepower: “wordt”, niet “werd”. Is er nog steeds, wel pre-facelift model. En is gewoon RAM, niet Dodge RAM.

De Doblo wordt daar ook verkocht trouwens, als ProMaster City…
@esprit_de_flandre: Met 2.4 benzine met 177 pk.
Ford sloopt vooral veel merken ja….
Laat maar komen die Vw Focus RS Clubsport… graag 500pk met Ford onderstel en afwerking van VW (eigenlijk liever Audi).
Zou Ford het aandurven een fabriek in DE te sluiten? Of gaat het in dit geval om de transmissiefabriek in FR? Die gaat sowieso dicht. Spanje/Roemenië kan ik me gezien de lonen niet voorstellen, en in het VK is alles al gesloten geloof ik
Samen sjoemel software maken 😂😂😂
Nee, niet nog meer zaaddodende VAG-SUV’s!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).