Waar zijn al die Honda Civic Hybrids gebleven?

Auteur: , 46 Reacties

In 2009 was de Honda Civic Hybrid de populairste leaseauto van het land. Wie echter om zich heen kijkt ziet nog maar weinig van die Civic's. We duiken in de cijfers en ontrafelen het mysterie.

Honda Civic Hybrid

Opeens waren ze daar in grote getale: de Honda Civic Hybrid. Aangespoord door bijtellingsvoordeel stappen leaserijders massaal over van de diesel op de hybride. In totaal verkoopt Honda in 2009 5830 Civic’s, iets meer nog dan in het toch al niet slechte jaar ervoor. Maar liefst 67 procent van die kleine zesduizend Civic’s worden geleased.

Jaar
Nieuwverkopen
Aantal lease
Aandeel lease
20084.9492.95560%
20095.8303.89167%
20102.1941.11551%
20111.20853644%

Niet alleen verkoopt Honda in 2009 de meeste Civic Hybrid’s, ook het percentage van de nieuwe auto’s die op naam worden gezet van een leasemaatschapij topt dat jaar met 67%. In 2010 zakken de verkopen flink in, een trend die doorzet naar 2011, het laatste jaar waarin de Civic Hybrid te bestellen is. Ook het aandeel leaseauto’s daalt: was in 2010 nog krap de helft van de nieuwverkopen leaseauto’s, in 2011 kreeg de particulier weer de overhand.

Waar zijn al die Civic Hybrid’s gebleven?
Wie veel op de weg zit en het blik van zijn medeweggebruikers goed in de gaten houdt, zal het ongetwijfeld zijn opgevallen dat je nog maar weinig Civic Hybrid’s ziet rijden. Dat heeft waarschijnlijk meerdere redenen. Allereerst zijn de leaseauto’s die na afloop van het leasecontract in Nederland zijn gebleven, waarschijnlijk bij particulieren terechtgekomen die hun auto op een andere manier en vooral op andere momenten gebruiken. Daarnaast is het aantal Civic Hybrid’s in Nederland ook gewoon flink afgenomen, zo blijkt:

Jaar
Nieuwverkopen
Huidige registraties
Verhouding nieuw/huidig
Aantal nog in lease
20084.9492.73255%28
20095.8302.46442%134
20102.1941.51469%284
20111.2081.10591%345

Slechts 42 procent van alle nieuwverkochte Civic Hybrid’s uit 2009 rijdt dus nog maar rond in Nederland. Nee, die Civic’s zijn niet op de sloop beland, maar werden massaal geëxporteerd naar met name Oost-Europa. Ruim anderhalf jaar geleden schreven we op Groen7 al over de massale export van hybrides. Werden in het eerste halfjaar van 2011 maar 57 Civic Hybrid’s geëxporteerd, in het eerste halfjaar van 2012 waren dat er liefst 830, een stijging van 1356%! Dat roept wel de vraag op hoe effectief het beleid van onze overheid is als gesubsidieerde auto’s al na enkele jaren weer massaal verdwijnen naar het buitenland. Veel Civic Hybrid’s hebben maar drie à vier jaar bijgedragen aan vergroening van het wagenpark.

Verdeling van Civic Hybrid’s in Nederland
Naar welk landen de geëxporteerde Civic Hybrid’s precies zijn verdwenen is niet meer na te gaan, wel kunnen we zien waar in Nederland de resterende hybride Honda’s rondrijden. We zijn daarvoor uitgegaan van 2009, het jaar waarin de Honda de meest geleasde auto was. Zuid-Holland blijkt met afstand de favoriete thuisbasis van de Civic, op enige afstand gevolgd door Noord-Holland en Brabant. In Utrecht en Gelderland wonen nog kleine concentratie bestuurders van Civic Hybrid’s, maar in de overige provincies moeten ze niks van de hybride Japanner weten.

Provincie
Aantal
Zuid-Holland29.2%
Noord-Holland20.1%
Noord-Brabant12.4%
Gelderland9.5%
Utrecht8.2%
Limburg4.8%
Flevoland4.3%
Overijsel3.3%
Drenthe2.7%
Groningen2.6%
Friesland1.8%
Zeeland1.1%

Met dank aan VWE voor de cijfers46 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Kwam er vandaag nog eentje in de Schilderswijk tegen, een witte met heel veel ducttape..
@tupperware: Ik las schilderstape.
@RickB: haha
Leuk hè. Dankzij onze belastingcenten rijden ze in het buitenland nu goedkoop in schonere (en fijne, dat wel) auto’s. Hulde voor de overheid z’n kortzichtige beleid.
@lalancia: Van onze beladting centen? 14% is het gemiddelde dat een Europeaan aan bijtelling betaald. De overige lease rijders, die meer betalen worden dus, net als de privé rijders, genaaid.
@healey: ja..en die betalen geen bijtelling over onze bpm-belasting…
@LaLancia:
beterrrrrr……. weg met die saaie hokken.
Had het toevallig nog op mijn werk erover dat hybrides sowieso niet echt interessant zijn voor de particulier.. Dus is de restwaarde voor de lease maatschappij lager als bij een benzine auto. Tweede hands dus niet zo gewild. Net zoals alle andere hybrides die er nu op de markt zijn
@rednasnamsob: dus omdat jij het erover had op je werk, is het waarheid! Particulier is hybride heel gunstig. Voor extra gewicht wordt je gecompenseerd in MRB, vaak rijden deze korte afstanden en de lange vakantieritten zijn goed te doen qua verbruik zonder heel jaar hoge diesel MRB te betalen. Hooguit voor caravan-volk maar die gaan maar hip naar de glamping!
@stgp: Eén ding snap ik oprecht niet, als ze ook particulier gunstig zijn (wat ik ook wel geloof), waarom worden ze dan en masse naar het Oostblok geëxporteerd, m.a.w., waarom zijn ze daar zo veel populairder dan hier?
@weem: eens artikel had net zo goed over de prius kunnen gaan denk ik. @stgp: ik geef slechts mijn mening, daarmee zeg ik niet dat het waar is…
@weem: Omdat ze voor de partikulier niet interessant zijn. Wat nou hoge diesel mrb vs lagere mrb voor een hybride? Als je véél kilometers maakt als partikulier is een diesel qua verbruik nog altijd topper (hybride is voor de belasting dan wel ‘licht van gewicht’, maar in de praktijk is een hybride gewoon zwáár, en als je weinig kilometers maakt, dan is ie wellicht leuk, zolang is plug-in hybride is: kan je goedkoop stroom-tanken en die kleine stukjes die je rijdt volledig elektrisch doen.

Maar, wat een hybride vooral niet interessant maakt voor de partikulier die jaarlijks niet zoveel kilometers maakt en die wel op de centen let: Nieuwe techniek die gevoelig kán zijn voor storing en waarbij reparaties vele malen het budget kunnen overschrijden. “wat er niet op zit, kan niet kapot”.

In de Lease zijn ze nieuw, hebben ze volledige garantie en wordt er goed op verdient. Tweedehands komen de storingen. En reduceer je jouw restwaarde in een mum van tijd naar 0 mocht er iets ‘duurs’ stuk gaan. In het oosten doen ze in zo’n geval niet zo moeilijk: Reparatie is vrijwel altijd mogelijk, ook bij de niet-merk-dealer.

In het oostblok zijn er interessante regelingen die het rijden in een hybride of anderszins eco-auto óók leuk maken. Export naar het buitenland vanuit Nederland is voor normale auto’s na 2006 leuk vanwege BPM teruggave, voor een Hybride, zonder BPM is het leuk vanwege de vraag uit t buitenland.. En in Nederland? Aanschaf: Leuke kortingen en subsidies.. Rijden? Als je eenmaal als NuKuBu een Polo Bluemotion had gekocht, was je de sjaak per 1-1-2014: Van géén MRB naar de volle mep in een fractie van een seconde.
@rednasnamsob: Dat klopt niet helemaal hoor Sander.
@drugsrunner: vertel. Ik sta overal open voor. Dit was toevallig mijn (logische?) gedachtegang
De meeste gaan volgens mij via Litouwen naar andere landen, Rusland bijv.

Het Nederlandse beleid klopt helemaal want we doen graag donaties aan andere landen, in dit geval met leuke gesubsidieerde occasions
@tstile: Rusland? Tot en met 2010 kon je nog redelijk goedkoop auto’s importeren naar Rusland. Tegenwoordig betaal je hoge belastingen, vaak 50% bovenop de verkoopprijs. Rusland dus zeker niet. Baltische landen en Wit-Rusland meer.
Zag er gisteren nog eentje rijden! Wel raar dat ze bijna allemaal in het oostblok toeten.
Voor een auto met cvt transmissie een fijne auto, stuurt nog leuk ook.
En dan stopt Honda de verkoop van deze veel eerder dan die waardeloze Insight…
Iemand uit de wijk is verstandig geweest: van een dood en doodsaaie onbetrouwbare A6 naar een Civic Hybrid.. Leve Japanse betrouwbaarheid!
@toyotafortuner: Ja, want zo’n Civic Hybrid is natuurlijk een extreem spannende auto! De Audi is niet spannend genoeg en de overstap naar de Civic is goed omdat die Civic zo ”betrouwbaar” (quote, geen scarequotes). Want betrouwbaarheid, dát is spannend! Oké het sarcasme spat er weer af hier, desondanks fijne dag verder! groetjes
@jipino: betrouwbaar is* (mag ik een editknop pls)
@jipino: betrouwbaarheid is niet spannend. Het wordt juist spannend als je met je audi op vakantie moet
@toyotafortuner: Jij zou eens een kamertje met een japanner moeten huren, met wat geluk vind je op groupon een 4* suite voor een appel en ei
@marikoelolo: Dat jij voor een japanner zou gaan weten we nu ook wel…wij gaan wel voor een japanse ;)
@toyotafortuner: Japanse penetreerbaarheid? Woow, ik moet even naar de koffie grijpen. Het begint laat te worden.
Welke halve zool gaat nou vrijwillig in die lelijke wagens rijden
HET bewijs dat het beleid van de (r)overheid faalt.

niks vergroening en de leaser gaat met elke wind mee en de particulier laat deze autos links liggen, dus het is enkel vergroening van het leasepark en dat gaat zo lang er flinke subsidies worden gegeven. het is trekken aan een dood paard.

de autos worden sowieso zuiniger dus ja…die paar grammen co2 maakt niet uit, zeker omdat de zogenoemde zuinige autos allemaal op de linkerbaan plakken met 130kmh waar ze niet voor gemaakt zijn.

en zo zie je maar, in NL heeft de hoogste verkopen niets te maken met de beste auto, nee de meest voordelige (co2) auto. honda verkoopt nu maar 1500 autos per jaar, en toen de hybride kwam, gingen de verkopen 400% omhoog, belachelijk
@johanw: sorry maar het beleid van de overheid faalt absoluut niet. Het beleid van de overheid is echter nooit gemaakt om te vergroenen. Enige doel van het beleid is geld binnenharken. Het groen sausje is enkel om het te rechtvaardigen.
Ik zal ze niet missen…
Zo groen waren deze honda’s toch niet, mijn collega had zo’n ding en reed 1 op 10 en stond door de vele km’s letterlijk elke dag te tanken. Ook die automaat was traagggg. Daarnaast zijn die dingen toch lelijk, maar destijds beter te pruimen dan de prius of de tupperware insight die later kwam die nig lelijker en slechter.
@kevin82: Da’s nog niet zo slecht hey…de overbuurman z’n zwager heeft een schoonzoon die een broertje heeft en een golf tdi heeft…gek ding rijdt niet zuiniger dan 1 op 6.
@kevin82: Dus jouw collega is coureur van beroep.
@kevin82 Dan is jouw collega een eerste klas mongool.
@gop1: omdat de auto onzuinig is scheld jij hem uit..
Loopt hij bij jou op de afdeling dan? Wellicht voor zijn slechte smaak wat betreft de auto misschien..
Ik vind het geloof ik niet zo erg dat we deze hokken niet meer zoveel zin
Geldt dit niet voor alle hybrides/CO2 helden? Door overheidsmaatregelen worden er teveel specifieke types verkocht van een bepaald type, die na wijzigingen ineens minder populair zijn. Dus gaan die naar een natie waar er ze wel aantrekkelijk zijn.
Kan niet zeggen dat ik het een gemis vind. ..wat een dodelijk saaie auto..van mij mogen ze allemaal wel uit het straatbeeld verdwijnen evenals de eveneens foeilijke en saaie toyota pruissen…
Voor de duidelijkheid: porsche’s is bezittelijk, “Porsche’ s fabriek”
Porsches is >1 porsche.

Hybrids meervoud, hybrid’s niet.
@pogostick: gelul. Apostrof wordt ook gebruikt bij de meervouds -s van a, e, i, o, y en u. I.c heb je geen ongelijk maar als regel wel
@basbasbas: Dus gelul, maar géén gelul? :P

Ik zeg niet dat het een regel is (weet namelijk vaak de specifics niet maar typ het in de regel wel goed) maar zeg enkel dat dit niet klopt.
Dank voor de aanvulling, heeft de rest weer houvast aan.
@pogostick: en tot zover onze Grammar-nazi. Nu terug naar de studio…
@fijnkonijn: iemand moet t doen…
Hoi politici, lezen wij even mee? Misschien iets om mee te nemen bij de volgende milieu c.q. belasting maatregelen of moet ik zeggen autokoetje melken?
In het Oostblok heb je nu eenmaal wat betrouwbaardere en (echte) degelijke techniek nodig gezien de barre omstandigheden daar. Logisch dat er dan voor een Top merk gekozen wordt en niet voor een maffia-drugs gerelateerde gebakken valuta auto van een “Arisch” huis of iets soortgelijks. das war einmal :)
me buurman heeft er een
Ik heb in ieder geval eentje. Vorig jaar een exemplaar van 2010 met 40.000 km op de teller voor € 11.500,-. Iedere dag weer genieten met deze auto; automaat, stoelverwarming, supergeluidsinstallatie enz. Zonder veel moeite te doen zit ik nu op een verbruik van ruim 1:20 na 25.000 km. Betrouwbaarheid? Er gaat nooit iets kapot. Olie bijvullen? Nee natuurlijk niet,olie blijft altijd op hetzelfde peil. Conclusie: er zijn misschien auto’s die comfortabeler zijn, maar wel tegen een prijskaartje dat 2 x zo hoog is. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat mensen deze auto voorbij lopen. Uiterlijk? dat is zoals iedereen weet een strikt persoonlijke zaak, daar is niets objectiefs aan. Als je je beperkt tot de feiten is dit gewoon een prima auto.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).