We hebben weer een MotoGP-coureur uit Nederland!

Auteur: , 30 Reacties

De één z'n dood is de ander z'n brood.

We hebben weer een MotoGP-coureur uit Nederland!

Voor wie de MotoGP nog niet volgt hebben we een min of meer bindend advies: ga dat zien! De titelstrijd is ongemeen spannend en de races zijn een lust voor het oog. Drie verschillende motoren (Ducati, Honda en Yamaha) zijn in principe gelijkwaardig en dat betekent veel close racing, mooie inhaalacties en nu en dan een heftige valpartij.

In de meeste gevallen lopen die valpartijen goed af, maar onlangs had levende legende Valentino Rossi minder geluk. De Italiaan viel tijdens een testsessie van zijn crossmotor en brak een been. De negenvoudig kampioen is dus wel even uit de running.

Gelukkig is daar Michael van der Mark! Deze Nederlander komt voor Yamaha uit in de World Superbikes. In tegenstelling tot de MotoGP zijn dit afgeleiden van straatmotoren. Het gewicht ligt dan ook een stukje hoger en het vermogen wat lager, maar qua rondetijden komen superbikes behoorlijk dicht bij MotoGP-motoren in de buurt.

Van der Mark kan er binnenkort alles over vertellen, want hij is door Yamaha gevraagd om Rossi te vervangen in de MotoGP! De Nederlander heeft nog nooit op zo’n fiets gezeten en het zal ongetwijfeld effe wennen worden, maar we gokken dat Michael er zin in heeft om die lompsnelle M1 de sporen te geven.

Wat cijfertjes dan, voor wie niet zo goed bekend is met de MotoGP. De motoren zijn op het rechte stuk sneller dan F1-auto’s en halen met gemak 250 pk uit een blok met een cilinderinhoud van maximaal 1.000 cc. Het minimumgewicht voor de motoren is 157 kg.

De laatste Nederlander die in de koningsklasse van de wegracerij uitkwam is Jurgen van den Goorbergh. In 2005 verving hij (zeker niet onverdienstelijk!) de Japanner Makoto Tamada. Het beste resultaat voor de man uit Breda was dat jaar een zesde plaats in China.

UPDATE: uiteindelijk ging Rossi alsnog van start en bleef Michael dus aan de kant zitten. Het goede nieuws voor de Nederlander: hij maakt in Maleisië alsnog zijn MotoGP-debuut!30 reacties

Dat zijn grote motorlaarzen die gevuld moeten worden. Hoop dat hij het goed doet.
@bassx: Ik wou eigenlijk als grap neerzetten dat Rossi maar een klein mannetje is en niet zulke grote voeten zal hebben maar na het opgezocht te hebben viel het me nog mee. 1.82m

Wel een buitenkans om te laten zien wat hij kan. Al is de WSBK ook geen kinderspel natuurlijk.
@torsen: ik ben bang dat vd mark voor spek en bonen gaat meerijden. Het is een goede rijder, maar of hij in deze klasse kan meekomen? Ik denk het niet…
@peug206: daarbij zullen z’n eerste meters op een MotoGP fiets in de officiële trainingen zijn, niet veel tijd om te wennen dus.
@peug206: Tuurlijk rijdt hij voor spek en bonen mee, de man heeft 0 testkilometers op de M1 gereden. Als hij in de punten finisht zou het een hele prestatie zijn.
@racerx: eens, maar Van der Mark is een niet onverdienstelijk regenrijder, als de weergoden een handje helpen en de concurrentie niet al te zadelvast blijkt… dat zou nog eens een daverende verassing zijn (een mooie klassering, een podium zal het niet worden).

Het afbreukrisico is wel aardig groot, hij wordt natuurlijk vergeleken met Viñales en de andere kanonnen. Rea reed als gastrijder zeker niet slecht op de Repsol Honda, rijdt in de WSBK het hele veld het snot voor ogen, maar wordt toch niet echt tot de absolute top gerekend (‘het is ‘maar’ het WSBK’ aldus mensen die vanaf de bank recenseren).

Doel van Van der Mark is om ooit in de MotoGP te belanden heb ik ooit zijn management horen beweren, ik hoop oprecht dat dit een mooie opstap kan blijken.
@apriliarsv: Volledig mee eens, ik heb vd Mark als coureur vrij hoog zitten. Ik ben benieuwd hoeveel potentie er nog in deze vrij jonge kerel zit!
Wat leuk!. Fantastische kerel die Michel. Gas erop en mee met Vignales!.
Wat een leuk nieuws! Laat hem winnen en laat mijn Max met rust voortaan..
Mischien toevoegen aan het artikel dat Rossi er tijdelijk af ligt door een been breuk.

Ik moest het even googelen want het nieuws dat Rossi gestopt zou ik dan gemist hebben.

Ik kan niet alles bijhouden:)
@damrakker: of leer lezen… mijn excuses Haha
Gaaf, toch maar eens gaan volgen dan. (Als het ergens decodervrij te zien is dan..) Ondanks dat ik zelf van rondscheuren op mijn tweewieler hou, hebben de races me nooit echt kunnen boeien.
@trustmeiamanengineer: Eurosport ;)
@trustmeiamanengineer: Eurosport! ;)
@trustmeiamanengineer: Door een falende app meerdere reacties geplaatst, graag het overschot verwijderen. Dank!
@trustmeiamanengineer: als de MotoGP van de laatste jaren je niet weet te boeien dan zal geen enkele motorrace je ooit weten te boeien kan ik verklappen 😃 echt fantastische races met veel kandidaten voor de overwinning; dit in tegenstelling tot de superbikes waar het stuivertje wisselen is tussen Kawasaki en Ducati, waarbij Rea (Kawasaki) 90% van de races 1e of 2e wordt
@apriliarsv: Ja schijnt inderdaad behoorlijk spannend te zijn. Ik moet het gewoon gaan volgen, en voor iemand zijn helpt ook altijd in het kijkplezier. Gewoon random een halve wedstrijd kijken werkt niet echt.
Pfoeh. Mooi nieuws natuurlijk. Wel een verdomd zware klus. Hij is goed, zeer zeker. Maar Moto GP goed? Het is niet alsof hij de sterren van de hemel rijdt in het WSBK. Ben Spies rolde het hele veld zo’n beetje op destijds, om daarna geen potten te kunnen breken in de Moto GP. En zo zijn er meer voorbeelden.
@poes: We zullen zien. De WSBK bike van Spies destijds was kampioensmateriaal, de huidige R1 is dat gewoon (nog) niet. Daarnaast is Michael nog een jonge vent, dus er zit nog wel restpotentieel in.
Goed nieuws natuurlijk, tevens een terechte keus van Yamaha. Testrijder Nakasuga heeft Lorenzo al een keer vervangen en vorig jaar mocht Lowes de fiets van Smith berijden. Gaaf dat ze Michael een kans geven, ik ben erg benieuwd en er mag gerust van een topprestatie gesproken worden als hij in de punten weet te finishen gezien hij 0 kilometers op de M1 afgelegd heeft. Dat Michael een behoorlijk stabiele en constante rijder is die weinig crasht spreekt natuurlijk ook in zijn voordeel, regel no1 voor een invaller is immers om niet te crashen…
Hahaha het was tijdens z’n training ,en niet tijdens z’n test . Testen doe je met M1 op een circuit en niet met een motorcross op onverharde weg.
Ronduit geweldig nieuws! Niemand kan verwachten dat hij even top 3 rijd maar als je kijkt naar rookies als zarco en rins met in het bijzonder zarco.. die komt van de moto2 ( kampioenschap met voor iedereen gelijke 600cc krachtbronnen ) en rijd in 1 van zijn eerste wedstrijden gewoon aan de leiding. We zullen het zien maar met Bo ook in de moto2 volgend jaar hebben we ook in deze klassen een prima vertegewoordiging!
Die gast is gewoon verschrikkelijk goed bezig en zo jammer dat de Nederlandse media totaal geen aandacht heeft voor hem .. belachelijk gewoon.
@soulmaster: helemaal niet belachelijk. Er is ontzettend veel sport. De media heeft terecht alleen aandacht voor het hoogste niveau. Ook bij zwemmen, volleybal, curling, hockey, wielrennen, zie en hoor je nooit iets over de lagere klassen. Waarom zou dat bij gemotoriseerde sporten anders moeten zijn (ook Max Verstappen jammerde al eens bij een sportman van het jaar verkiezing iets in deze richting). Ik denk dat het juist een zegen is voor sporters om op lagere niveau’s nog niet al te veel met de pers van doen te hebben.
@mashell: korfbal krijgt anders meer aandacht bij de NOS dan motorsport, alleen tijdens de TT kan er op zijn best een uitzending vanaf.

Het AD en de Telegraaf besteden nog (medium) aandacht aan motorsport, de rest zwijgt het dood.

Gezien de amusementswaarde en het feit dat zowel het WSBK als de MotoGP op Assen rijden zou men er best wat meer aandacht aan kunnen besteden, zolang de F1 niet in Nederland rijdt moet je koesteren wat je wél hebt.
@mashell: Sorry hoor, maar WSBK is motorsport op het hoogste niveau. Die motoren zijn dermate heftig verbouwde straatmotoren dat het geen lullige opstapklasse is.
@soulmaster: Eens, het het alles te maken met verwachte kijkcijfers en tv-rechten afkopen.
Michael van der Mark ..

Familie van Ricky Bobby ??
@lincoln: nee, zoon van Henk van der Mark die de Le Mans Moto 24h heeft gewonnen. Ik was ook niet bekend met hem. Hij heeft laatst ook de Suzuka 8h gewonnen met Yamaha.

Maar dit weet ik pas sinds kort. Hij zat een paar weken geleden naast me in het vliegtuig. Hij ging voor een demo naar Silverstone. Tijdje met hem zitten praten en het lijkt me wel een aardige kerel. Weet niet of hij potten kan breken op dit niveau maar dat zal de tijd leren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).