Wij krijgen elke zomer bijna 100.000 Franse boetes

Auteur: , 52 Reacties

Elke zomer trekken traditiegetrouw grote hordes Hollanders over de Franse wegen. Hiervan profiteren niet alleen de eigenaren van de tolwegen, maar ook de Gendarmes. Wij scoren namelijk flink wat flippen daar.

Lekker schrijven

In totaal gaat het om 372.000 boetes op jaarbasis, zo becijferde het AD op basis van opgevraagde Franse gegevens. Deze zijn voor alle bestuurders (ook truckers) en voor allerhande vergrijpen, maar toch vooral voor snelheidsoverschrijdingen. Doorgewinterde Frankrijkgangers herkennen dit, zij hebben standaard een paar bundeltjes van 90 euro paraat om weer snel verder te kunnen.

In de zomermaanden juli en augustus pieken de boetes, met 90.000 stuks. Dat zijn bijna net zo veel als we in een heel jaar in België incasseren. En over Belgen gesproken: zij troeven als (als enige) in Frankrijk af, als het gaat om boetes vergaren. Maar als buurland is dat ook niet zo heel vreemd.

Foto: Franse gendarmes in Megane RS lappen Belgsche Range Rover erbij. Foto: autojunk.nl52 reacties

Ze moeten die RS’jes toch ergens van kunnen betalen.
Maar zolang de boetes in Duitsland, België en Frankrijk zoveel lager zijn dan bij ons nemen de meeste een boete tijdens de vakantie wel voor lief denk ik.

Ik zie alleen regelmatig wel eens een Belg of Duitser met ruim 120 door een 100 km/h zone vliegen, dan vraag ik me wel af of ze enig idee hebben van het bedrag dat ze aan hun broek krijgen als ze hier in NL gesnapt worden.
En de Franse (r)overheid beweert dat ze een campagne zijn gestart hoe de buitenlandse chauffeurs zich beter te gedragen op de snelweg…Yeahright, “laitvache qui rit”
@reobnednab: die grap is te moeilijk maar daarom wel goed ;)
@stephane8200: heel goed. Ik dacht spelvout!
@reobnednab: lol, alleen wordt de melkkoe uitgelachen en lacht ‘ie zelf ws een stuk minder
Maar zij krijgen dan weer elk jaar 100.000 caravans als zoete wraak.
Heb inderdaad vaak genoeg €90 achtergelaten bij de gendarmerie nadat ze me tegengehouden voor te hardrijden.

Valt niet goed te praten, maar moet wel zeggen dat het mij de €90 waard is om in inspector Clouseau engels uitgelegd te krijgen dat ik te hardreed…
Ach, in vergelijking tot NL zijn de boetes goed te doen daar.
Iedereen die in Frankrijk NIET van het gas afgaat na het zien dit bord kan een rekeningetje uit Frankrijk verwachten
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Panneau_radar_SR3b.jpg
@desjonnies:
Sinds sarkozy de wet heeft veranderd zijn ze niet meer verplicht om dat soort borden voor fliskasten te plaatsen. De meeste flitskasten hebben ze nog maar er zijn ook een paar zonder bijgekomen.
@super: er is in sociopaatland Frankrijk ook nog altijd een wet die flits-waarschuwers verbiedt. Stingers ok, maar al die flitsapps zijn niet meer te controleren. Gendarme gaat echt niet alle apps op ieders telefoon doorzoeken. Niet door laten afschrikken dus, dat is voor bange ANWB leden. Er zijn een hoop goede flitsapps te vinden in de appstores waarmee je Clouseau het nakijken geeft..
@desjonnies: ze zette ze ook vaak bij afdalingen.. hebben ze goed van NL afgekeken
@lekkaah: die hebben we ook veel in NL, afdalingen…
@pjeey: wij hebben hier idd erg veel afritten
@lekkaah: Met meestal een stoplicht, dus die flitskast valt dan toch heus wel een beetje op lijkt mij.
@desjonnies: meeste die ik heb gezien staan idd na zo’n bord.
@desjonnies: heb je in je 2cv geen last van toch? Te hard rijden is bluf en overbodige luxe.
@robgooi:
Zeg, @robgooi, ben jij hier op AB alleen maar om te zeiken? Ik denk dat jij ergens een heel groot probleem hebt. Ik zou zeggen: Ga eens naar de GGD voor een intensief onderzoek, want dat heb je erg hard nodig!
130 is ook gewoon te langzaam voor die super tolwegen daar, 150 is passender. Met ca 145 op de cruisecontrol wordt je misschien wel eens geflitst, maar ze gaan je daarvoor niet staande houden dus geen tijdverlies. Zie het gewoon als wat extra tol betalen om harder te mogen rijden en de bon die je thuis krijgt is een mooi souvenir..
@parker:
Ja, en die Fransen zijn natuurlijk volkomen idioten in jouw wereldje, hè? Volgens mij kom je er nog geen twee keer per jaar. Ik heb vaak genoeg gezien hoe de echte limietverachters er bij een tolbetaalplaats uitgehaald werden, niet wetende hoe dat nou mogelijk was. Natuurlijk allemaal mensen zonder navigatieapparaat, stinger, app enz. volgens jou.
De Franse gendarmerie is beter uitgerust dan jij kunt vermoeden en ze hebben (en nemen) alle tijd om je eens goed door te lichten. Protest daartegen? Je praat tegen dovemansoren! Een grote mond opzetten? Geen echte aanrader! Het zou je vakantie deerlijk kunnen bederven.
Nee, parkertje, je adviezen hier zijn aanzienlijk minder waard dan jij zelf gelooft. Good luck!
@9000cse: bullshit, met 145km/u -8km/u correctie val je in de categorie 0-10km/u te hard en wachten ze graag een minuut langer tot er iemand voorbij komt die in de categorie 30-50km/u te hard valt en 90 euro aftikt.
Fransen zijn wel lekker fanatiek in het waarschuwen voor snelheidscontroles. Op de motor in Frankrijk al vaker royaal op tijd ingeseind over het elektronisch onheil verderop.
@thijse:
Fraternite he, een fransoos zal nooit nalaten om plannen van de overheid te fokken.
Ik ben een week in Normandië geweest, dit jaar. Wat me vooral opviel:
– Hollanders die veel te hard reden met de caravan. En dan met name heuvelafwaarts, waarvoor de snelheidsbeperking geldt omwille hun én mijn de veiligheid.
– Fransen en hun hufterigheid bij het voordringen bij de tolpoortjes. Gelukkig had ik een tolbadge om het merendeel van die rijen te omzeilen.
– Duitsers die, eenmaal aan de Franse westkust beland, nóg niet snappen dat je bij een télepéage niet met je creditcard kunt betalen. Zucht.
– Britten die de potentiële ellende bij Calais massaal proberen te ontwijken door de oversteek te maken bij Le Havre. Teringdruk daar.
– Belgen die net zo beroerd rijden als de Fransen en Italianen dat twintig jaar geleden al deden.

Kortom, alle clichés zijn w.m.b. weer bevestigd.
@RRRobert: zo pfft.. Deze reactie kan iedereen wat mij betreft inlijsten en/of uitprinten voor onderweg. Het is namelijk echt zo ja.. 😅
@RRRobert:
In fr mag je met aanhanger/caravan net zo hard als zonder zolang het geheel beneden de 3.5t blijft.
@super: maar niet heuvel- of bergafwaarts. Afhankelijk van het hellingspercentage is die snelheid dan beperkt tot 90, 70 en in een heel enkel geval zelfs 50 km/u. Dit om te voorkomen dat de trekker wordt ingehaald door z’n aanhanger. Want bij 130 km/u en 4-6% omlaag werkt zo’n oplooprem echt niet meer bij zo’n overbeladen sleurhut.

Maar goed, dat snappen de bestuurders uit het platte Nederland pas als ze voor het eerst zo’n combinatie geschaard en gekanteld onderaan de heuvel in de berm zien liggen. Of zelf ondergaan.
@RRRobert:
Ja dat klopt, maar staat volgens mij wel aardig goed aangegeven. Het gevaar lijkt mij trouwens meer oververhitting van remmen dan het scharen van je caravan, want zo vreselijk veel extra doet zon helling denk ik niet. Maar goed, heb nooit een caravan of aanhanger gehad dus weet er niet zoveel van.
@RRRobert: italianen rijden nog altijd beroerd. Fransen ook, je ziet ze geregeld nog terugdraaien op opritten. Pinkers gebruiken doen Fransen en Italianen nog altijd niet graag (in Frankrijk is dit op de snelweg niet verplicht wanneer je ingehaald hebt, maar toch).

En ja Belgen rijden nog vaak stevig door, maar goed we zijn dan ook het land van de vette frieten en de stoere cafépraat.
Er staat nogal veel ‘als’ in de laatste twee zinnen :/
Als je t maar weet!
Koopje! ;)

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/11692498_1185085481517558_4890494966957845221_n.jpg?oh=ee69b9be828a9e2a53eff8b18fe38cce&oe=563754C3
@Vincegail: Het is maar wat je een koopje noemt. Ik noem het weggegooid geld. Hou me tegenwoordig al jaren gewoon aan de snelheid, scheelt een hoop gestress en sinds 2000 geen bonnen voor te hard rijden meer gehad. Van mij wordt die staat niet rijk.
@barchettadriver:
Helemaal mee eens. Te hard rijden schiet ook zelden echt op, je gemiddelde snelheid gaat toch nauwlijks omhoog vanwege het andere verkeer en daarnaast moet je echt een heel stuk rijden wil het echt zoden aan de dijk zetten. Deed vroeger wel af en toe nice-turijn met vmax van ca 200, scheelt in praktijk 1/2 uurtje ofzo en je krijgt er idd veel stress voor terug.
Op de A8 voorbij Marseille kwam mijn kenteken groot in beeld boven de weg: “xx-xx-xx trop vite!.” Geen idee wat dat betekende. 😆
@martinusss:
Dat je een oude auto hebt;-)
@martinusss: klopt, dat moet afschrikken, maar het gros trapt daar juist expres op het gas om op dat mega scherm te komen. Het levert namelijk geen bon op, hardstikke leuk
@parker:
Voilà, onze expert aan ’t woord! Hij komt er bijna dagelijks langs en geeft daarom ’n extra dot gas om op dat scherm te komen. Man, man, man, wat ’n dom geleuter! Dat scherm levert geen bon op, nee. Maar er wordt wel degelijk gecontroleerd en vaker dan dat jij dat hardstikke leuk vindt.
@9000cse: oei oei oei, ik plas al bijna in mijn broek van de angst die je ons probeert in te boezemen!
Hard rijden loont imo vooral ’s nachts en op zaterdagen vanaf de namiddag tot maandagochtend. Rijd al jaren zo mijn vakanties, twee jaar geleden voor het eerst geflitst (3x) en geen enkele boete aangekregen.

Vorige week nog met drie chauffers op 17u 2100km gedaan. Vorige maand op 10u naar Barcelona gereden, maar dan rij je wel geen 130 op de teller.
@davidw: *10u vanuit Antwerpen
@davidw:
Het zijn van Antwerpen naar Barcelona ca. 1.400 km. Met een gemiddelde dus van 140km/u ? En jullie hoeven dan niet door Parijs (met gemiddeld 140km/u?) En jullie hoeven ook geen gas te verminderen voor de diverse tolplaatsen? En jullie hoeven ook niet te tanken? En ook geen plaspauze in te lassen? Weet je wat? Probeer een paar bezopen onnozelaars in een Antwerpse kroeg eens iets wijs te maken.
@9000cse: Ach ik wist wel dat er iemand zo ging reageren.

Als je beetje leuke wagen rijdt en op zaterdagavond om 20u in Antwerpen vertrekt dan kan je om 6u ’s ochtends in Barcelona zijn. Plaspauze? 3x3minuten gaan je reis niet maken hoor. Eten en drinken? Doen we in de wagen. Eén grote tankbeurt hebben we gehad. Afremmen voor de tolhuisjes kost ook wat tijd inderdaad, maar ’s nachts is dat beperkt tot het uiterste minimum en zeker als je zo’n telepass voor de péàge hebt.

Heb echt wel wat beters te doen dan hier een broodje-aap verhaal te gaan verkondigen hoor.

Volgende keer dat we naar barcelona rijden mag je mee.
@9000cse:
Och twee en een half uur = Airbus

De grap is dat dit soort kroegpraat nog steeds grof geslikt wordt door velen, onder Valence zitten een paar hele gemene stijgingen en dalingen waar om de zoveel meter een flitskast staat, verder heb je buiten Parijs met Lyon te maken en vanuit Antwerpen met Gent, de agglomeratie van Lille en het afremmen voor de péages.

Deze mensen nooit last van wegwerkzaamheden, inhalende vrachtwagens of Nederlandse Caravan bestuurders die gewoon op de derde baan inhalen.
Daarbuiten bestaan er voor hun ook geen touringcars die een lijn dienst onderhouden en ook inhalen op de derde baan.

@9000cse dat jij dat niet begrijpt !

Ik kende ooit iemand die met droge ogen beweerde binnen 6 uur door heel Frankrijk te razen ’s nachts met een 911 Turbo.
Nooit meer over gehoord toen ik het hem ging voorrekenen !
@desjonnies: je vergeet te vermelden dat er dagen zijn waarop vrachtverkeer niet toegelaten is in Frankrijk. Zaterdagavond 22u tot zondagavond 22u is zo’n moment.

Dan heb je nagenoeg geen last van sleurhutten die links inhalen.
@davidw: en al helemaal niet van vrachtwagens. Met vrachtwagens is het onmogelijk 140 gemiddeld aan te houden, dat geef ik toe.
@davidw:
Je mag het van mij gerust allemaal hier posten, hoor! Alleen ben je niet geloofwaardig! Zoals @desjonnies hierboven al hindernissen genoeg meldt, zijn er nog véél meer. Ook jij zult via Parijs moeten met tal van snelheidsbeperkingen en vele camera’s. Om dan 140km/u gemiddeld te halen over die hele afstand zul je veel verloren tijd moeten inhalen en vele malen over langere afstand rond de 180 moeten rijden. En daar geloof ik helemaal niets van!
Je hebt gelijk v.w.b. het vrachtverkeer. Het gevaar waar jij geen rekening mee houdt zijn de neutrale auto’s van de gendarmerie voor snelheidscontroles. Die houden je niet eens aan, maar geven hun gegevens door aan collega’s bij de tolpoorten en die zijn onverbiddelijk!
Overigens rijd ik niet mee. Ik heb helemaal geen zin in stress. Ik kom er ook wel, maar dan fit en met redelijke pauzes. Goed, zal ietsje langer duren, maar dat is voor mij van geen enkel belang.
@9000cse: Wij hebben over Luxemburg, Dijon en Lyon gereden. Afstandje was iets langer dan wanneer over Parijs te gaan, maar de route rijdt veeeeeel en veel vlotter. Niet iedereen volgt dezelfde route, das ook al een verschil. Jij kan wel over Parijs gaan, daarom volgt niet iedereen Parijs. Hetzelfde geldt voor mijn route.

Parijs hebben we dus zowel op de heen -als terugweg niet gezien.

En inderdaad, op veel stukken zonder problemen lange tijd 179 op de GPS gereden, vaak zelfs nog met een wegkapitein voor ons want die Fransen rijden ’s nachts ook stevig door.

Het risico van neutrale auto’s hou je altijd, maar van zaterdag op zondagnacht valt dat best goed mee. En dat risico hou je altijd, 90€ zolang je niet meer als 50 per uur na correctie haalt is het risico nog wel waard.
@davidw:
Luistert, m’n beste! Jij hebt het goede recht hier te verkondigen wat je maar wilt. Maar maak ’n oude rot, die nog altijd 120.000 km per jaar door heel West-Europa rijdt, nou eens niet van alles wijs!
Via Luxemburg is nog eens ietsje verder dan via Parijs, ja. Maar sneller? Echt niet! Zeker niet op dat tijdstip. Daarbij komt ook nog eens, dat je even voorbij de Luxemburgs-Franse grens al te doen krijgt met flinke snelheidsbeperkingen tot zelfs 70km/u en vele camera’s. Tot een heel stuk voorbij Nancy. Dat zijn ca. 120 kilometer in totaal. Verder kom jij Lyon ook niet zonder snelheidsbeperkingen en camera’s voorbij en ten zuiden van Valence idem dito. En jij wil die allemaal negeren? Dat zouden wel eens 10 x € 90,- kunnen worden.
Maar ondanks je ongeloofwaardigheid hoef je voor mij den keutel niet in te trekken. Zou waarschijnlijk nu ook wel genant zijn, niet? Succes verder met deze ongegeneerde rijstijl.
@9000cse: ik doe er 80 000 per jaar, jij zal ongetwijfeld meer ervaring hebben en dus ook de volledige waarheid in pacht hebben. Iets kan alleen maar als jij zegt dat het kan. Net zoals je daarstraks tot twee keer toe wist te verkondigen sowieso over Parijs te moeten. Net zoals je daarstraks ‘vergat’ dat er op zondag geen vrachtwagens rijden in Frankrijk.

En wat die camera’s betreft, weten we allemaal staan, daar hebben immers de nodige apparatuur voor. Iedereen weet waarover die het heeft als er gepiept wordt, worden we dan toch gelaserd en aan de kant gezet, wel ja dat is het risico. Gelukkig geen enkele keer voorgevallen.

Het was nooit de bedoeling om op 10u tijd in Barcelona te zijn, maar als dat nu eenmaal gelukt is, wel dan is het zo gelukt.

Het feit alleen al dat jij pretendeert te weten hoe het verkeer was op onze route die bewuste nacht, doet me stevig de wenkbrauwen fronsen. Er zijn andere plaatsen om uw ego ten gelde te maken.

Ik hou er over op nu.
@davidw:
Ja, vanuit Antwerpen zou ik zeker via Parijs rijden op jouw tijden en Nee! Ik was het niet die de vrachtwagens “vergeten” was. En nogmaals Nee! Ik hoef echt geen gelijk te hebben. Ik ben alleen van mening dat je verkeerd bezig bent. Je zei immers ergens in ’t begin: “Rijd al jaren zo mijn vakanties”. Vakantie noem je dat! Maar soit! Ik wil het er ook niet verder over hebben. Ajus!
Vergelijkbaar met het aantal wielklemmen en parkeerbonnen die we in Nederland aan de toeristen uitschrijven.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).