Wintersportverkeer Europa lamgelegd wegens sneeuwval [updated]

Auteur: , 33 Reacties

Eerder waarschuwden we al voor files richting de meest voor de hand liggende wintersportgebieden, maar de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen gooide nog veel meer roet in het eten.

Sneeuw en files in het zuiden van Duitsland

Niet alleen een groot deel van Nederland werd getrakteerd op een winterse verrassing, maar ook in andere delen van (West-)Europa was het raak. Zo strandden maar liefst 15.000 auto’s die op weg waren naar Franse skigebieden in de Alpen op diverse geblokkeerde snelwegen. Doordat de belangrijkste toegangswegen aldaar compleet zijn dichtgeslibd, waren een hoop onfortuinlijke wintersporters zelfs genoodzaakt om de nacht in hun auto door te brengen.

Ook in Zuid-Duitsland ondervond het verkeer van en naar wintersportgebieden een hoop hinder van alle sneeuwval, al lijkt de situatie daar vooralsnog minder ernstig dan in Frankrijk. Overigens ontvingen hulpdiensten ook veel meldingen van Nederlanders die in België en Oostenrijk waren gestrand.

De situatie in Nederland

Nu de (nacht)vorst z’n intrede heeft gedaan, is het in grote delen van Nederland oppassen geblazen. Met namen in het midden en het zuiden van het land kunnen sneeuwresten aanvriezen, wat kan zorgen voor spiegelgladde trottoirs en binnenwegen. Op snelwegen en provinciale wegen is flink gestrooid wat het risico op gladheid inperkt, zodat die wegen goed begaanbaar zouden zijn.

De nachtvorst blijft vooralsnog een poosje aanhouden, maar ná oud en nieuw zou de temperatuur in elk geval overdag weer ruimschoots boven de 0 graden uit moeten komen. Voor morgen alvast een waarschuwing: in de ochtend kan het glad zijn op de wegen!

UPDATE: Ook een groep Nederlandse studenten had last van de barre weersomstandigheden over de grens. 42 leden van de Medische Faculteits Vereniging Rotterdam zaten anderhalve dag vast op de bergpas tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Saint-Jean-d’Arves, terwijl er vrijwel geen eten of drinken aan boord was. De vereniging laat weten dat inmiddels iedereen veilig op de plaats van bestemming aangekomen is.33 reacties

Ben gisteren terug gekomen uit Oostenrijk. Wat een bizarre situatie op de weg in Duitsland. Verlaten caravans en aanhangwagens op de vluchtstrook, vrachtwagens die vastlopen op een helling en “Jackknifed” blijven staan over 3 rijbanen.
@citroen4life: nergens last van gehad …
Onderweg naar de sneeuw zit je vast in de sneeuw, ironisch
@jeps90: Om daar aan te komen waar geen sneeuw ligt….
Dit vindt ik altijd heerlijk, het leed van de wintersporter.
@robert110: jaloers omdat je zelf te pauper bent om een weekje in de Alpen te betalen zeker?!
@oktaan: haha hap hap hap
@oktaan: yea right, de wintersport is met de komst van het snowboard al een jaar of 30 pauper, romantiek en avontuur is helaas verdwenen in de 80’s
@thierryvth: Pfff wat een zuurzuiger ben jij zeg; snowboarders hebben tenminste karakter en een doorzetters mentaliteit. Die nieuwe skieers die alleen rechtuit kunnen en hard kunnen zuipen zijn veel vervelender en gevaarlijker. Snowboarders komen over het algemeen voor de sport en niet voor de drank. En als je romantiek wil, ga je gewoon naar Italie ipv Spanje of Oostenrijk op wintersport, zo simpel is het.
@dawwg: helemaal mee eens, skiërs van tegenwoordig zijn ontzettend onbeschoft en houden weinig tot geen rekening met hun omgeving!
@wauzz: skiërs van vroeger ken je niet eens, dus doe niet als de rest van de snowboarders alsof je wintersport heb uitgevonden
@thierryvth: Wie zegt dat ik snowboard ?
@dawwg: ik begrijp dat je snowboard, nuf said
@dawwg: snowboarders en doorzetters ? Die gasten die sluitend op hun reet zitten ? En niet mee kunnen met behoorlijke skiërs ? (We hebben het niet over de Hollands touristen) nee goeie grap vriend maar ben bang dat je wat ski cultuur mist. En al die shit hebben we sinds de komst van snowboarders, ga is een praatje maken met de locals en je zal zien dat ze smachten naar het pre snowboard tijdperk. Mensen die niet kunnen skiën slopen zich zelf en snowboarders die niet kunnen snowboarden ( terwijl het zoveel simpeler is) slopen anderen (on en off piste) of de piste zelf, met de komst van het snowboard is de wintersport een Salou/Benidorm in de sneeuw geworden, jammer. Ook dat huilie huilie over rijzen, en dat in een moderne luxe auto pfff watjes, de 70’s hadden jullie niet overleefd in de sneeuw
@thierryvth: nou kommaar typo jankers
@thierryvth: kan het zelf niet beter verwoorden!
@oktaan: dus omdat hij het grappig vind is die gelijk pauper. Misschien houdt niet van wintersport. En wie weet is die wel slim genoeg en pakt die gewoon het vliegtuig naar ski gebied in canada waar wel sneeuw ligt. Dus wie is nu de pauper
@raym: hij is de pauper. En jij bent de aap die de Nederlandse grammatica niet beheerst
@oktaan:
Niet je gewenste cadeaus onder de boom gevonden..?
@oktaan: Niet gekregen waar je om gevraagd had voor kerst?
@2wheeler: of juist altijd gekregen waar hij om gevraagd heeft ;)
@oktaan: altijd nog beter als zo gefrustreerd ventje als jij bent
Wat een verschrikking was dat zeg. Gisteren vanuit Sölden teruggereden naar de Zaanstreek. Ritje van normaliter 9 a 10 uur. Hebben er ruim 16 uur over gedaan. Hevige sneeuwval op de snelweg waardoor we blij waren als we met een gangetje van 40 vooruit kwamen. Uiteindelijk vanaf Wurzburg eindelijk normaal door kunnen rijden.
@daandaan: had eenzelfde ritje, blij dat we halverwege konden doorrijden anders hadden we er nog in gestaan. A3 en A9 waren puinhoop.
Ben zelf op vrijdagmiddag ipv zaterdag 02:00 uit serfaus terug gereden. Achteraf een goede beslissing. Er lag alleen in Oostenrijk sneeuw op straat. Vanaf Ulm de V6 in mijn moeders Audi a6 allroad aan kunnen zwengelen :)
@oktaan: zonde, het was vrijdagavond zo gezellig met de apres ski. En echte mannen laten zich niet afschrikken door een paar vlokken sneeuw
@melkkoe: in de dagen daarvoor m’n portie apres ski voldoende tot mij genomen :)
Nu mis ik me oude auto echt vrrschrikkelijk(a3). Met me mini Subaru is het echt onverantwoord nu de weg op te gaan.
@1audi1: heeft je subaru geen 4wd?
@nickjdeg: fwd en 44 pk haha
@1audi1: ik zet in op een Vivio. Had je even moeten zoeken, die zijn ook verkocht met AWD.:)
@ej20g:
Bij mijn weten hier niet, ik heb ooit op de RAI geïnformeerd naar een Vivio turbo awd en daar wilden ze me niet aan helpen.
De Justi kon je wel awd krijgen.
@tupperware: Inderdaad een vivio. Was ook opzoek naar de awd versie, helaas echt niet te vinden in nl. Bliift overigs een fantastisch autootje met een gruwelijk mooi geluid.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).