Zijn smartphone-apps de bespaarders van de toekomst?

Auteur: , 17 Reacties

Efficiency, voor sommige mensen is het de Heilige Graal van het autorijden, anderen hebben er wat minder mee. Feit is dat de grootste brandstofbespaarders inmiddels wel uitgevonden zijn door de autofabrikanten. Verzorgen apps de finetuning?

Om een paar tientjes van je brandstofbudget af te snoepen kan je je rijstijl aanpassen, of, als je geen zin hebt om dat zelf te verzinnen, een schakelindicator laten inbouwen. Zijn deze vakjes afgevinkt, ga dan eens na wat je met je smartphone kunt doen. Immers, auto’s worden steeds meer rijdende computers, en de connectiviteit neemt alsmaar toe. Maak daar gebruik van door je iPhone of Android-dinges met handige apps uit te rusten.

Een (tot nu toe puur Amerikaans) voorbeeld hiervan is Automatic, dat je iPhone via Bluetooth 4.0 met je auto verbindt. Je stopt een kleine dongel in de diagnostische poort (bijvoorbeeld OBD) van je wagen, en vervolgens wordt je rijgedrag gelogd.

Uit de zee aan data die dit oplevert kan je allerhande tips destilleren over hoe je je rijstijl ten gunste van je portemonnee aan kan passen. Tot de komst van de autonome auto lijkt dit een ideaal stuk gereedschap voor schrapers, hypermilers, en mensen die in een auto alleen een nuttig vervoersmiddel van A naar B zien.

Los van het efficiency-argument heeft deze specifieke app extra voordelen: je kunt het diagnostische systeem van je auto er mee scannen om foutjes op te sporen, wanneer je je auto parkeert kan je locatie automatisch via GPS opgeslagen worden, en de dongel is geschikt voor meerdere gebruikers, waardoor je ieder je eigen ‘account’ aan kunt maken. En als je crasht, belt ‘ie de hulpdiensten ook nog eens.

Bovenstaande is slechts een voorbeeld, er zijn inmiddels steeds meer alternatieve apps die vanuit hetzelfde principe werken, zoals Carvoyant, CarMD of AutoMD. Maak jij hier gebruik van, en zo ja, van welke app? En zou je iets dergelijks in de toekomst overwegen, of vertrouw je op je eigen fluwelen voet en anticiperend vermogen? Laat het weten via de comments!

Met dank aan Tomas voor de tip!17 reacties

Nog mensen die een stagiaire zoeken voor Applicatie-Ontwikkeling?
Ik bied mij aan, helemaal vrijwillig!
@marokkaanseheld: ik zou me gebruikersnaam veranderen als ik jou was en een stage plaats zocht
@madoow: Lijkt me verstandig dan.. Bedankt man!
@madoow: en ik zou je karakter aanpassen als ik jou was. Je kent hem niet en oordeelt al veelste snel.
@MAB: zeg dat maar tegen werkgevers….
@awesome: dat kan ik moeilijk doen vanuit me kamer maar ik vond het gewoon nergens op slaan en dat 14 mensen nog een tumb up geven is al helemaal belachelijk.
@MAB: je neemt het iets te serieus denk k… Het is maar een grapje…
@sulobb: slechte humor is het dan.
De apps die het meeste geld besparen zijn de apps die het goedkoopste tankstation tonen.
“Feit is dat de grootste brandstofbespaarders inmiddels wel uitgevonden zijn door de autofabrikanten”
Ze hebben het misschien wel uitgevonden, maar ze passen het nou niet echt toe.
Ik rij in een Mercedes Bleu nog wat, maar zuinig is de auto niet, vooral door het start/stop systeem verbruikt de auto meer, dan ik gewend ben.
De autofabrikanten passen hun product aan, aan de regels die een land stelt, dat wil niet zeggen dat een auto minder verbruikt, iedereen weet dat in de praktijk de gunstige cijfers niet haalbaar zijn.
Het is iets met politiek……
Een app is voor diegene die er geen reet van snapt, dus het wordt vast een succes!
Torque, werkt goed en je kan er veel mee uitlezen
Efficiënt in de portemonnee kan deze app nog wel eens zijn:
http://www.jip.nl/benzine/

In een oogopslag prijsverschillen op de kaart voor vooraf ingestelde brandstof (95,98, diesel enz.) en voor het aantal liters dat je normaal tankt.

Heb er al heel simpel euro’s mee bespaard.
Ik gebruik zelf de app van DirectLease. Geeft gewoon de goedkoopste A-pomp weer, maakt een mooi lijstje voor je. Kan je direct zien of het op je route ligt!
Er is eigenlijk maar 1 briljante app, waar je maandelijks heel heel veel geld mee bespaard: Flitsmeister

Als ik die app niet zou hebben, pff…
Ik heb onlangs contact gehad met de founders van Automatic om te kijken of mijn bedrijf ze in Europa kon introduceren maarrr:
“We’re so glad that you’re interested in Automatic. Unfortunately, Automatic is only available in the United States right now. That’s because Automatic uses many US-only data services like gas station locations and price, 911 call center locations, and road data. We’d like to support other countries in the future.”

Ziet er voorlopig dus naar uit dat we ze nog niet gaan zien in Europa, helaas.
Fiat heeft zoiets al jaren, EcoDrive. USB stickje erin en er wordt vanalles bijgehouden. Het leuke ervan is dat er één of andere IT’er een progrje heeft geschreven waardoor je ook je schakelmomenten, rempunten, laptimes etc. kunt teruglezen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).