Zo makkelijk is het nu om een klacht in te dienen bij de politie

Auteur: , 34 Reacties

Het systeem kan mogelijk wel voor administratieve problemen gaan zorgen.

350z

Het begon als een klacht van enkele BNers en is inmiddels uitgerold tot een maatschappelijk ding: etnisch profileren. De politie is er bloedserieus over, getuige een nieuwe mogelijkheid van de politie app.

Ben je er tijdens een politiecontrole uitgepikt dan kun je direct vanaf je smartphone een melding maken als je je etnisch geprofileerd voelt. Binnen de politie app is er een aparte feature gemaakt waardoor de klacht gelijk wordt doorgespeeld. De politie heeft dit gedaan om een beeld te krijgen hoe groot dit probleem eigenlijk is en hoeveel mensen zich etnisch geprofileerd voelen.

De nieuwe klachtenmodule is niet enkel gericht op etnische profilatie. Het is wel een standaardvraag wanneer je het digitale formulier invult. Ben je het bijvoorbeeld niet eens met een boete of ontevreden over een politieoptreden dan kun je dit ook melden. De klachtenmodule was voor een deel een idee van Tweede Kamerlid Marcouch (PvdA). Vanaf vandaag is het mogelijk om een klacht door te geven via de app. Voorheen moest je een digitaal formulier invullen op de site van de politie of een schriftelijke klacht indienen.

De introductie van de klachtenmodule komt op een behoorlijk ongelukkig moment. Minister Ard van der Steur is het namelijk zat (PDF) dat er zoveel mensen ‘zomaar’ een bezwaar tegen hun boete indienen. Volgens de minister gebeurt dit massaal. Het aanvechten van een boete wordt mogelijk een procedure waar de automobilist financieel voor mag opdraaien. Wordt de aanklacht afgeketst dan is de automobilist het proceduregeld kwijt. Het is niet bekend hoeveel deze heffing gaat kosten. Van de 210.608 bezwaren in 2015 werd bij slechts 12 procent van de gevallen de boete inderdaad kwijtgescholden.

Van der Steur kan zich straks achter zijn oren krabben over de klachtenmodule. Nu het een stuk makkelijker is geworden om een klacht te melden zullen vermoedelijk veel meer mensen dit daadwerkelijk gaan doen. Het resultaat zal een (behoorlijke) toename zijn in het aantal meldingen en de politie gaat er een hoop werk aan hebben om al deze klachten weg te werken. De minister wil dus minder klachten, maar door de boel te versimpelen krijg je eerder een averechts effect. Pas maar op, voor je het weet kost een klacht indienen negen euro administratiekosten.

Foto via @thomcarspotter op Autojunk34 reacties

Niet nodig dit.. volgens mij gaat dit nog voor meer spanningen zorgen tussen de burgers en ordediensten.
@misterdrogba: Nu kunnen ze waarschijnlijk wel zien of er nou echt zoveel mensen zijn die zich zodanig etnisch geprofileerd voelen dat ze zelfs moeite gaan doen om een klacht in te dienen. Ook al is het nog steeds een kleine moeite natuurlijk. Ik vind het wel een slimme actie!
Prima toch? Een overheid die naar zijn burgers luistert?
@pomoek: hoeveel procent van zijn burgers heb je het dan over?
@pomoek: overheid moet luisteren bij het opstellen van wet en regelgeving niet bij beleidsvoering. Net zoals iedere door zichzelf benoemde buitencategorie meteen gediscrimineerd wordt zal deze nu ook etnisch geprofileerd worden. Beide situaties zijn alleen door een buitenstaander te beoordelen en dit is simpelweg veel te omslachtig. Agenten mogen van mij naar eigen inzicht mensen controleren. Nee ik ben niet niet getint maar toen ik een jaar of 8 geleden met mijn schakelbrommer stil stond naast een voorangsweg heeft een agent mij ook staande (erg dubbel ?) gehouden om dit ding op de roller te zetten.
Had al verwacht dat die administratie kosten aan de klacht hingen, verbaasd me dat ze dat nog niet bedacht hebben daar!
Dan ga ik elke keer een klacht indienen. Ik ben namelijk blank en aangezien allochtonen met deze regeling boven de wet staan is mijn huidskleur mede de reden dat ik ben staande gehouden omdat dit ‘safe’ spelen van de politie is.
@dragspert: dit

en sommige zullen gaan lachen om je comment, maar het is weer is typisch NL’s om de beroepsjankerds weer is vrij baan te geven

wat we weer gaan krijgen nu is dat degene die het hardst roept zijn/haar zin krijgt, ten koste van degene die ‘braaf’ zijn/haar boete betaalt (wat jij zegt dus)

ditzelfde gebeurt eigenlijk op veel te veel vlakken in NL.. wederom bedankt PvdA.!

*haalt NPO 1/2/3 van TV om maar geen Sylvana Simons te hoeven zien elke dag*
Gewoon 1 euro per klacht, dan wordt misbruik voor een groot deel vermeden
@rijnounsdoor: dat kan natuurlijk niet. Als de administratiekosten bij een boete al €7 zijn dan moeten de administratie kosten bij een bezwaar minstens €50 zijn om geloofwaardig te zijn.
Dat wordt een klacht als ik wordt aangehouden als blanke. Want dat gebeurt alleen omdat ze aan willen tonen dat ze niet alleen gekleurde medelanders aanhouden.
Kan ik als blanke Nederlandse jongen dan ook etnisch geprofileerd worden?

Of is dat het exclusieve recht voor bepaalde groepen mensen?
@broekhoest: Tuurlijk kan dat.
@broekhoest: Als je door twee donkere politie agenten wordt aangehouden?
@broekhoest: nee hoor moet je gewoon in een bestel bus gaan rijden sta je garant stil bij iedere controle van politie belasting en RDW is dat geen profileren is en het mooiste iedereen kan mee doen ongeacht van etnische af komst…
Tuurlijk, een PvdA initiatief… Opzich is feedback kunnen leveren goed, maar de gemiddelde eencellige zal er wel weer in doorslaan. Straks gaat een agent niet meer doortastend optreden vanwege het feit dat dit weleens ‘backfired’.

Opzich prima met een normale populatie aan inwoners, helaas lopen er in NL teveel debielen rond om dit serieus te gaan nemen.
@racerx: je bedoelde blackfired?
Wss gaat nu opeens iedereen zich gediscrimineerd voelen gwn om de politie te naaien
Het is toch algemeen bekend dat onder de getinte Nederlanders procentueel meer criminelen zitten als onder de blanke Nederlanders? Niks racistisch aan. Statistieken liegen niet.
@flutterby: net zoals het bekend is dat ja-knikkers zo snel mogelijk verder mogen en dat lastige figuren even goed onderzocht worden. Politieagenten zijn net mensen en hebben ook gevoelens.
Als die app meteen voor snelheidsovertredingen komt….
Ik heb de tijd van het tunen wel een beetje gehad, maar de 350Z bovenaan in dit artikel ziet er wel heerlijk uit!
@roberto: Ik dacht precies hetzelfde. Ben die leeftijd ook wel ontgroeid, maar het ziet er toch cool uit.
@berlinetta: je leeftijd ontgroeien gebeurt natuurlijk elk jaar een keer. Maar omdat ik wel begrijp wat je bedoelt, alsnog van harte gefeliciteerd met je 14e verjaardag!
@mashell: Verrek ja. Zat te slapen. En bedankt! Over 3 jaar eindelijk rijlessen :D :D
Worden die administratiekosten tenminste nog ergens voor gebruikt.
Belachelijk!! de politie moet ten alle tijde zijn werk kunnen uitvoeren, in de realiteit zijn bepaalde bevolkingsgroepen nu eenmaal oververtegenwoordigd in de criminaliteit, jammer dat de politiek vanachter zijn bureau zich hier zo moet mee bemoeien!! Ik ben voor verruiming voor controle mogelijkheden van de politie!!
@bofkont: te beginnen met alle kapperswagens…die lui zijn nooit te vertrouwen! ;)
Onnodig dit, dit werkt de discriminatie schreeuwers alleen maar in de hand..
En het management bij de politie is zo gek om zich erin mee te laten slepen.
Wat een geldverspillende bullshit is dit weer. Als je zondag met Lubach hebt gezien weet je hoe dit onderzoek gemanipuleerd is om de resultaten er zo gunstig mogelijk uit te laten komen voor de stelling rondom etnisch profileren.

Overigens is het niet zo vreemd dat het gebeurt, van de 10 C-Klasse 4 deurs AMG’s (die zo populair zijn onder bepaalde groepen) die hier in de buurt rondrijden zijn er geen 8 van op een legale manier bij elkaar verdiend. Maakt me verder ook niks uit hoe ze het doen maar dan moet je ook niet zeiken dat je aan de kant wordt gezet in je schreeuwerig patserbak.
Ik vind de klacht van de minister over de ingediende bezwaren pas echt iets om je druk over te maken. Het is toch idioot dat hij nog een extra drempel wil opwerpen in de rechtsgang?

Laten ze dan ook eens stoppen om alle eerste bezwaren ongezien ongegrond te verklaren.
Ik denk dat je je al snel etnisch profileren
Ik vind 12% succesvolle bezwaren behoorlijk wat. Dat is meer dan 1 op 10. Dan kun je in mijn ogen niet zeggen dat mensen “zomaar” een bezwaar indienen. Bovendien zijn er in 2015 8 miljoen verkeersboetes uitgeschreven, verreweg het grootste deel van Nederland dient dus helemaal geen bezwaar in. 99,7% van de boetes wordt zonder morren betaald. Ik snap dat Van der Steur niet van het werk houdt, ik cash ook liever in zonder dat er vragen over worden gesteld, maar ik vind het debiel als hij geld gaat vragen voor het indienen van een bezwaar.
Ik wil de kosten die ik moet maken om in beroep te gaan terugkrijgen indien ik gelijk krijg
Inclusief eventuele advocaat kosten

Werkt twee kanten op

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).