Zo praat Franz Tost over zijn rijdersbezetting in 2018

Auteur: , 5 Reacties

French geeft Helmut wat publiek advies.

Kvyat

De positie van Tost als teambaas van Scuderia Toro Rosso is uniek. Ondanks zijn officiële titel is hij onder de streep enigszins een speelbal van de hogere machten binnen Red Bull. Tost gaat bijvoorbeeld niet eens over de rijdersbezetting bij zijn team, want die wordt hem opgedrongen door Red Bull in de vorm van Helmut Marko.

De voormalig Formule 3 coureur kwam de F1 binnen in het kielzog van Ralf Schumacher, de ‘broer van’ die Franz in dienst van Willi Weber jarenlang bijstond in Japan. Via BMW-Williams kwam hij vervolgens terecht bij Toro Rosso. Waarschijnlijk kwam dit dankzij voormalig F1-coureur en mede-Oostenrijker Gerhard Berger, die aanvankelijk ook betrokken was bij BMW-Williams en daarna voor vijftig procent eigenaar werd van STR. Berger is inmiddels al lang vertrokken, maar French is al die tijd zijn rol blijven vervullen bij het tweede team van Red Bull.

Als zodanig heeft hij al de nodige jonge talenten zien komen en gaan bij Red Bull. In het verleden was een ongeschreven regel bij het team dat coureurs maximaal drie jaar de tijd kregen om zich te bewijzen. Daarna gold steevast het adagium ‘je hoeft niet naar huis te gaan, maar hier kan je niet blijven’.

In gesprek met Autosport geeft Tost echter aan dat hij er niet rouwig om zou zijn als er verandering komt in deze policy. Hij spreekt overduidelijk zijn voorkeur uit voor het aanblijven van de huidige coureurs. Dat zou hij zelfs ‘fantastisch’ vinden:

“This is a decision for Red Bull. We have to wait. But if they continue with us it would be fantastic. They are still young and we are still developing them. They are 22 and 23 years old. This is not an age where you can say you belong to the old drivers. We will see what Red Bull decides, but if they will stay with us I think the complete team would be more than happy.”

Met andere woorden, Tost zou super blij zijn als Kvyat en Sainz blijven. Op zich niet raar want Toro Rosso staat momenteel vijfde in het kampioenschap. Kvyat heeft weliswaar een stuk minder punten achter zijn naam staan dan Sainz, maar hij is snel genoeg om de Spanjaard op zijn minst op de hielen te zitten.

Helmut Marko maakt echter niet de indruk een man te zijn die zijn oren laat hangen naar emotionele chantage. Als de historie zich herhaalt, zie ik het daarom alsnog wel gebeuren dat Kvyat vervangen wordt door de niet echt geliefde Pierre Gasly, ondanks dat dat in mijn ogen de foute beslissing zou zijn.5 reacties

Ik kan het me voorstellen maar het zou ontzettend jammer zijn voor alle jonge talenten in het algemeen, en Verschoor in het bijzonder. Maar blijkbaar is Tost door Marko bijgepraat over de, in zijn ogen beperkte kwaliteiten van het aanstormend talent. Geen stoelendans bij RBR en STR dus.
Dat kan Tost wel willen, maar iedereen snapt dat Sainz na dit seizoen meer dan rijp is voor een topstoeltje. Ik zou hem dat ook ten zeerste gunnen.

Dus of Sainz naar RBR of naar Ferrari. Want het lijkt mij duidelijk dat ze Kimi niet met nòg een jaar gaan verlengen.
@poes: Waarom niet? Kimi is snel genoeg om netjes achter Vettel te finishen en daarmee de punten voor het constructeurskampioenschap veilig te stellen en klaagt niet of nauwelijks. Toegegeven, ik zou iemand als Sainz of Perez de stap naar Ferrari ook gunnen, maar ik zou het ook wel begrijpen als Kimi er nog een jaar aan vast plakt
@poes: Sainz gaat niet naar Ferrari. Hij is veel te jong. Ferrari gaat alleen voor de wat meer ervaren coureur. Ik zie hem eerder naar Renault gaan.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).