Zo praat Helmut Marko over de opvolging van Max Verstappen

Auteur: , 26 Reacties

De Oostenrijker die niet bekend staat als de meeste tactvolle man in de F1-paddock doet weer eens een boude uitspraak. En dat betekent onder andere slecht nieuws voor Richard Verschoor.

max

In een interview met Motorsport Total is Helmut Marko gevraagd naar de toekomst van de rijdersbezetting bij Red Bull. Marko spreekt nog maar eens uit dat Max en Daniel ook volgend jaar voor het team uit zullen komen. Wel geeft hij toe dat Ricciardo nu hij wat ouder wordt wat vaker zijn teleurstelling laat blijken over het feit dat Red Bull wederom geen auto gebouwd heeft waarmee de Ozzie kan strijden voor de titel. Ook de Australiër heeft volgens Marko echter, net als Max, een waterdicht contract.

Maar hoe zit het dan met de jaren na 2018? Zowel de honeybadger als Max worden dankzij hun puike prestaties ernstig in verband gebracht met andere teams. Bij die teams kunnen ze sowieso meer geld vangen en hebben ze wellicht een betere kans op de titel. Dat laatste blijft in de F1 altijd een beetje koffiedik kijken. Maar goed, de kans is hoe dan ook aanwezig dat Max en/of Daniel na 2018 het Oostenrijkse team gedag zegt. Op dat moment moeten er dus alternatieven klaarstaan.

Red Bull kan, net als alle andere teams plegen te doen, zomaar een coureur ergens vandaan plukken. Eerder deden ze dat bijvoorbeeld met Coulthard, Webber en Bourdais. Maar, dit is niet (meer) de stijl van de renstal. Ze hebben namelijk niet voor niks een opleidingsprogramma.

In tegenstelling tot teams als Ferrari en McLaren, die zelden of nooit daadwerkelijk jonge talenten uit hun eigen selectie jonge talenten promoveren tot een racezitje, is het Red Bull’s eer te na om elders te shoppen. Het helpt natuurlijk ook dat Red Bull met Toro Rosso nog een tweede team heeft. Zo kregen veel coureurs via Red Bull in de afgelopen jaren al een kans in de F1.

Het probleem is alleen: Marko is niet zo gecharmeerd van de talenten die hij momenteel heeft rondlopen. Oké, bij Toro Rosso klopt Sainz qua resultaten en uitspraken stevig op de deur. De Spanjaard zou waarschijnlijk zonder al teveel problemen door kunnen schuiven naar ‘het grote team’. Mits Marko zijn aversie tegen Sainz senior kan overwinnen tenminste. Voor Kvyat is de situatie al een stuk onzekerder. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat de Rus ooit weer terugkeert bij RBR, wat betekent dat Red Bull hem een beetje laat zwemmen bij STR.

Het feit dat Kvyat, ondanks zijn demotie naar STR, de voorkeur kreeg boven GP2-kampioen Pierre Gasly dit jaar zegt veel over de lage pet die Marko opheeft van de Fransman. Maar ook voor de mannen die daarachter zitten heeft Marko niet al teveel mooie woorden over:

“Er zit geen nieuwe Max Verstappen bij. We hebben wel een goede Fin in de GP3, Niko Kari. Hij is snel in de long runs, maar niet zo snel in de kwalificaties. Daarnaast hebben we nog drie coureurs in de Formule Renault, Neil Verhagen [een Amerikaan], Richard Verschoor en Dan Ticktum. Verhagen moet je nog een beetje tijd geven omdat hij uit Amerika komt. Het niveau in de Formule-racerij is daar zo laag dat het vergelijk met de Europeanen nog niet eerlijk is. Verschoor won vorig jaar kampioenschappen in de Formule 4, maar stelt nu teleur. Dan Ticktum tenslotte is nogal inconsistent.”

Tsja…Die kunnen de Red Bull-pupillen dus in hun zak steken…26 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ach, die lui schreeuwen ook om de zoveel dagen dat ze uit de F1 stappen. Dus hoe serieus moet je zulke uitspraken nemen denk ik dan. Als 1 van de 3 vanaf volgende week alles wint is het ineens oppassen geblazen voor die supertalenten…
Neil Verhagen (born 18 February 2001) slik…ik ben oud…
@pomoek: want jij bent een millennium kind? :D
@jpoers: ik kom uit 1999, en soms als ik zo hoor hoe jong sommige voetballers, coureurs of topsporters zijn vraag ik me toch af wat ik fout doe
@pomoek: hij is 16, wij zijn niet oud, hij gewoon jong. *slikt toch ook even*
Marko is verwent geraakt, met het binnenhalen en het talent wat Max ten tonele brengt, dat is zo’n gigantische uitzondering, daar kan de rest niet aan tippen.
Marko moet zich niet te rijk rekenen en maar al zijn talenten koesteren, een type Max Verstappen komt eens in zijn leven voorbij, daarnaast moet hij de rest gewoon blijven stimuleren, om het aller beste uit hunzelf te halen en niet te demotiveren, met zijn rare teksten.
Natuurlijk probeert hij, op deze eigenwijze manier, de rijders te stimuleren, maar dat werkt niet altijd zo.
Maar nu weten wij wel, wie de absolute voorkeur heeft binnen Red Bull Racing en dat is niet Daniel Ricciardo, een extra rede voor hem, om volgend jaar toch ergens anders een stoeltje proberen te bemachtigen.
@Orichy: Ik zie Vettel toch ook wel als een zeer groot talent, die ook uit de RB eigen stal komt. Dus dat is toch al 2x in zijn leven.
@quincy: kwam toch bij BMW sauber weg als test coureur? Maar snap je punt. Talenten als Max heb je er twee tot drie van op grid. Het is niet “eens in je leven”.
@bassx: Dat klopt, maar Vettel werd in 1998 al door Red Bull opgenomen in het Junior Team en is tot zijn promotie naar Toro Rosso halverwege 2007 onderdeel blijven uitmaken van dat programma. In zijn periode als testcoureur en later ook nog kortstondig racecoureur van BMW Sauber reed hij ook rond in een helm vol Red Bull logo’s.
@edge: Dat is niet vreemd als één van je sponsors Red Bull is. Kijk maar eens naar Saubers uit die periode.
Red Bull Sauber Petronas van bv de Sauber C21
@milan0: Nee, daarom zege ik het ook! ;-) De comment van Bas suggereerde dat Red Bull Vettel bij BMW heeft weggeplukt, maar hij was daarvoor en ook in die tijd al Red Bull juniorcoureur.
@quincy: Vettel en Hamilton zijn inderdaad een zeer goede coureurs, van de buitencategorie, maar Max Verstappen is van de meest bijzondere categorie en daarvan kom je er normaal gesproken, maar één van tegen in leven en meestal in één tak van sport. In andere takken van sport kan dat ook, denk aan Valentino Rossi en Sebastian Loeb.
Senna was de vorige van de uitzonderlijke categorie in de Formule 1.

En Vettel is bij BMW-Sauber begonnen, als 19 jarige in 2006.
@Orichy: Dan ga je denk ik wel heel erg makkelijk aan Schumacher voorbij…
@Orichy: Whahaha meest bijzondere categorie. Uhuh daar zit hij altijd op plaats 4/5 te harken. Senna was bijzondere categorie. Die kon namelijk met een langzame auto ook hard gaan. Max is gewoon goed. Niks bijzonders. 2,5 jaar F1, 1 overwinning…
@airc: Reken maar dat Senna geen podium zou halen als hij nu in een Red Bu zou rijden. Toen Williams een bloedsnelle auto had gebouwd, kon Senna niks beginnen in zijn McLaren. Terwijl ook dit het 2e team van grid was.
@Orichy: Verstappen boven Hamilton en Vettel plaatsen, en op gelijke hoogte met Senna?. Dan vergeet je nog Alonso en Schumacher. Max heeft talent, maar ook niet buitensporig. Voorlopig is zelfs Ricciardo moeilijk te kloppen voor Max…
@orichy: Ik zie het niet als demotiveren wat Helmut Marko doet.
Door dit te roepen weet je gelijk wat voor vis je in de kuip hebt.
Of die gasten denken niet goed genoeg ?, ik zal even laten zien hoe goed ik ben.
Of die gasten denken niet goed genoeg ?, en gooien het bijltje er bij neer.

Positieve motivatie noemen we dat.
Ik vind zijn oordeel over Verschoor wel een beetje straf. Hij is 3e geworden in Nieuw Zeeland, heeft daar een paar races gewonnen, 7 keer een podium, van de 15 wedstrijden en is nu de hoogst geklasseerde van zijn team in de Formula Renault. Vlak achter Ticktum. Maar goed, die vindt ie ook niks. Nu ja, hij zal er wel kijk op hebben. Ook al staat ie Fin die hij nog ietwat ziet zitten bijna onderaan in de GP3 met 0 punten.

Grappig: In de Formula Renault 2.0 staat Will Palmer bovenaan in het klassement. Inderdaad. De broer van.
@pomoek: Dat is het ook. Verschoor doet het gewoon prima in de Formule Renault 2.0 Eurocup. MP Motorsport is al sinds jaar en dag een team dat in de Formule Renault 2.0 niet echt potten weet te breken en in het beste geval het vierde team is. Ook dit jaar is dat niet anders en lijkt Verschoor toch gewoon het maximale uit de auto te halen. En kijk ook eens naar de jongens die voor Verschoor staan in het klassement. Die zitten stuk voor stuk bij teams die het altijd een stuk beter doen dan MP. Alleen Dick Tantum niet omdat zijn team Arden dit jaar voor het eerst meedoet aan de FR2.0. Maar goed, het is Arden, die horen in de andere juniorcategorieën ook structureel bij de top.

Natuurlijk zal er vast een kern van waarheid in zitten dat Verschoor misschien niet zo goed rijdt als men bij Red Bull had verwacht, maar Marko mag het zichzelf ook wel aanrekenen dat hij te hoge verwachtingen heeft van iemand die bij een middelmatig team wordt gestald. Wellicht dat Verschoor met een zitje bij R-Ace, Kaufman of Fortec gewoon om de titel had mee kunnen doen.

Die Will Palmer lijkt trouwens best veel op zijn broer. Jolyon had ook meerdere jaren in de juniorcategorieën nodig om succesvol te zijn en Will zit nu op zijn twintigste nog steeds in de Formule Renault 2.0. Nou is een coureur echt niet mislukt als hij niet à la Verstappen en Sainz voor z’n twintigste F1 rijdt, maar op je twintigste mag je wel iets hoger actief zijn dan FR2.0.
Ticktum eraf jonge!
Dure hobby. 68 coureurs opgeleid sinds 2001 (ik tel de huidige 5 niet mee). 6 zijn er naar Red Bull gegaan, 5 tot aan Toro Rosso gekomen. 4, Verstappen, Ricciardo, Vettel en Sainz zou ik succesvol willen noemen. 1 op de 17. Dat maakt het ook eigenlijk wel logisch dat in de huidige lichting er niet meteen een winnaar tussen zit.
@pomoek: Verschoor is absoluut een winnaar, maar mag dat jong van 16, ook een mindere periode hebben, ik vind van wel.
Dr. Marko doet goed werk, maar hij moet niet zeuren over de rijders, maar over het materiaal en keuzes die men verder maakt.
@pomoek: Sorry, je eerdere berichtje over Verschoor later pas gelezen, mijn excuses.
@pomoek: Yup vast heel duur, maar het kan best wel eens een stuk goedkoper zijn dan inkopen en je kunt eventueel ook verkopen.
@dracae: beetje het Ajax-model wat Red Bull volgt inderdaad.
Ach, aangezien Jos Verstappen nu is aangesteld als talentenspeurhond gaat het vast goed komen voor Red Bull.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).