Zo wordt het zicht in het donker op de A2 verbeterd

Auteur: , 32 Reacties

En het wordt een stukje milieuvriendelijker.

A2

De A2 tussen Holendrecht en Maarssen wordt een stukje groener. De huidige snelwegverlichting op de 12 rijstrook-tellende-weg is niet geheel duurzaam. De reguliere lampen in de middenberm zullen daarom worden vervangen voor LED-exemplaren. Daarmee pakt de A2 in Nederland een primeur. Afgelopen maandag is Rijkswaterstaat begonnen aan het project.

In juni had Rijkswaterstaat een proef lopen met LED op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen. Met een afstand van 500 meter ging het om een klein stukje snelweg. Er werd gekeken of de LED-lampen de weg van voldoende licht voorzagen. De proef kon op goedkeuring rekenen en nu is dus het traject tussen Holendrecht en Maarssen aan de beurt.

Rijkswaterstaat verwacht een besparing van 241.600 kilowattuur per jaar. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van 73 huishoudens. In 2020 moet de openbare verlichting en verkeersregelinstallaties 20% zuiniger opereren in vergelijking met 2013. Dit staat in het Energieakkoord. Naast het feit dat de lampen milieuvriendelijker zijn, moet het zicht ook verbeterd worden. Volgens Rijkswaterstaat zorgt LED-verlichting voor een beter kleurcontrast en minder lichthinder. De dienst verwacht de investering binnen zeven jaar terug te verdienen.

Foto: screenshot uit deze video via Autojunk32 reacties

En dan hebben we hier in het noorden gewoon geen verlichting op de snelwegen….
@peug206: Wees er blij mee, gruwelijk irritant die wegverlichting. Woon zelf in het Oosten, ben altijd blij als ik op een ritje van het Westen terug naar huis het ‘donker’ in rij, heerlijk.
@fabfabhouse: helemaal mee eens, die verlichting ervaar ik als vermoeiend. Van mijn part mogen ze ’s nachts uit worden gezet.
@fabfabhouse: mee eens, is heerlijk rustig en heeft (imo) beter zicht.
@fabfabhouse: Hmm. Ik heb het altijd onprettig ervaren om op de donkere Duitse A31 te rijden. Daarbij vergleken vond ik verlichte A1/A35 bij Zenderen juist heel prettig. Alleen jammer dat daar om 21.00u het licht al uit gaat.
@mashell: ik vind de Duitse snelwegen dan ook van een andere kwaliteit dan de Nederlandse. Qua streep- en asfaltkwaliteit en bebording van de vangrail/berm is het vaak beetje gokken hoe het wegverloop gaat zijn
@fabfabhouse: Deze LED verlichting zal ook minder irritant of vermoeiend zijn, vanwege de betere verdeling van licht en kleuren. Stuk prettiger en zuiniger tegelijk.
@fabfabhouse: ja maar, ja maar, dat is toch gevaarlijk? Aldus die lui die nog nooit buiten een stad zijn geweest…

Ik ben het helemaal met je eens. Weg met die hinderlijk vermoeiende verlichting op de snelwegen.
@fabfabhouse: Ik vind snelwegverlichting heerlijk, zeker als je diep in de nacht terug naar huis rijdt. Goede muziek erbij (Kavinsky – Nightcall, anyone?) en een fijnere snelwegrit krijg je niet.
@edge: Het wordt dus nog fijner met deze nieuwe verlichting.

Ik heb het al een aantal keer gezien in Amsterdam waar ze lokale straatverlichting vervangen hebben door een paar van deze (groenige?) LED units. Eerst denk je, hee wat hangt daar? Om vervolgens te concluderen dat het erg prettig is.

Ik heb liever deze nieuwe verlichting, of helemaal geen verlichting, dan een ouderwets verlichte snelweg.
@Edge: Ken dat nummer van de film Drive. Vette film
@peug206: In een groot deel van de rest van Nederland staan dan weliswaar wél lantaarnpalen langs de snelwegen, maar die zijn het grootste deel van de avond en nacht uitgeschakeld om energie (en dus geld) te besparen. Met uitzondering van hele drukke trajekten en knooppunten brandt de snelwegverlichting alleen maar tijdens de ochtend- en avondspits.
Verbeterde veiligheid oke. Maar blijf het raar vinden dat het vervangen van oude dingen met nieuwe dingen milieuvriendelijk zou moeten zijn.
@flatsix010: ik begrijp niets van jouw reactie, help me even die te snappen svp.
@lebeaunl: iets met productie en de daarbij benodigde energie, grondstoffen en transport om te kunnen produceren.
@patrick_koning: je vervangt iets ouds met iets nieuws, waarom zou je iets ouds met iets ouds vervangen ??
@lebeaunl: waar staat dat iets ouds met oud vervangen wordt?
@flatsix010: op zich een goede opmerking, maar die lampen hebben niet het eeuwige leven en worden sowieso periodiek vervangen.
Bij ons in de straat hebben ze ook de lantaarnpalen vervangen voor led versies, wat een drama. Ze hebben veel minder spreiding van het licht, dus er zijn nu donkere stukken tussen de palen en omdat ze maar aan een kant van de straat staan is aan een zijde elk huis tot aan de dakgoot verlicht, terwijl het achter de palen pikdonker is….
Ik neem aan dat Rijkswaterstaat het voor op de snelweg wat beter doordacht heeft.
Maar het ergste van de snelweg verlichting tegenwoordig vindt ik dat er stukken zijn waar het aanstaat, en dan verderop weer uit. Je bent constant aan het wennen aan een nieuwe situatie. Kortom, zet alles aan óf alles uit snachts.
@trustmeiamanengineer: Dan hebben ze dus duidelijk de lantaarnpalen bij jou niet goed toegepast. Hier in de buurt zijn ook diverse stukken weg voorzien van LED-palen, en mij valt dan op dat de weg veel egaler verlicht is terwijl er tegelijk veel minder strooilicht naar de omgeving gaat. Van een wat grotere afstand zie je dus wel de verlichte straat, maar niet de lichtbronnen.

Tegenover mijn huis staat ook een lantaarnpaal, zo’n ouderwetse. Ik hoef ’s avonds geen licht aan te doen in de badkamer, die lantaarnpaal geeft licht zat!
@potver7: Ze hebben inderdaad alleen maar de ‘kop’ vervangen, en hier en daar nog scheef erop gezet ook….
Maar goed toegepast zal het inderdaad best een goede verbetering kunnen opleveren.
Geen verlichting is beter. Misschien zetten die idioten met dagrijverlichting dan wel de koplampen aan.
@dutchdriftking: DRL is nog zo stoer, zeker in combi met *kijk ik heb de optie* mistlampen aan!
Voor hun info: op hedendaagse wagens kan je geen mistlampen vooraan meer krijgen… just saying
@unknown32: idd stelletje idioten.
Ik vind rijden op een niet verlichte snelweg prettiger.
Verlichting op autosnelwegen is echt bullshit. Iedereen heeft toch verlichting op z’n voertuig zitten? Veel rustiger aan de ogen als het gewoon donker is.
@borrelnoot: We betalen ons toch scheel aan belastingen? Nou verlicht dan gewoon die snelwegen. Zodat het lijkt op daglicht, want dat is juist veel rustiger voor de ogen. Goed verlicht = minder turen = rustiger voor de ogen.
Ik rij ook liever in het donker, dan slaap je makkelijker…
Hoezo primeur, in Almere zijn er al heel veel wegen met LED en volgens mij ook op de A6
Ken die energie initiatieven vd overheid wel..
Gaan zeker wekelijks stuk nu (ergo, de leverancier heeft het weer leuk verkocht)
Volgende keer dat ik er rijd dan zorg ik dat ik er op LED.
Kost onnodig veel geld

73 huishoudens tegen stervensdure armaturen en lampen

Rekenen kunnen ze niet

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).