Zoveel harde pegels verdient Monaco aan de Grand Prix

Auteur: , 11 Reacties

Nederlandse overheid, kijk je even mee?

Monaco

Het is een publiek geheim dat een Grand Prix organiseren niet altijd een winstgevende onderneming is. Je moet als circuit Bernie Liberty Media een bom duiten betalen om het circus naar je toe te lokken en of je dat er weer uithaalt middels kaartverkoop en merchandising is zeer twijfelachtig. Zodoende kloppen de meeste circuits aan bij (lokale) overheden om een deel van de rekening te lappen, onder het mom dat de komst van een Grand Prix ook positieve effecten heeft voor een land/regio naast de baan.

En inderdaad, je kan logisch beredeneren dat hotels, campings, restaurants en lokale ijscomannen allemaal meeprofiteren als er opeens een influx van Verstappen-fans plaatsvindt. Doch dan nog is dat vaak niet voldoende om het houden van een GP puur op financiële basis te legitimeren. Zodoende zijn de Turkse, Zuid-Koreaanse, Indiase en Maleisische races inmiddels alweer van de kalender verdwenen. En ook in het traditionele hart van de F1 is het geen vetpot. De Franse race was dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer terug, de Duitse race kwakkelt al jaren en het contract van Silverstone loopt na 2019 ook af. Na wat geharrewar werd onlangs gelukkig wél het contract van de Belgische Grand Prix met drie jaar verlengd, maar ook dat had de nodige voeten in aarde.

Een Grand Prix die zich echter totaal geen zorgen hoeft te maken over dit soort banale overwegingen is de GP van Monaco. Het Prinsdom betaalt een fooi voor het mogen organiseren van de race en haalt wel een berg geld binnen. De Monegaskische overheid laat via Twitter vandaag weten dat de stadstaat in 2017 90 miljoen aan ‘economische voordelen’ heeft overgehouden aan de race en dat met slechts twee vierkante kilometer. Woei!

Monaco

Misschien hadden ze dit beter niet zo hoog van de toren kunnen blazen. De vergoedingen die circuits moeten betalen aan Liberty Media zijn inmiddels namelijk zo’n heet hangijzer geworden dat veel circuitbazen er ongetwijfeld voor openstaan om een deel van Monaco’s voordeeltjes te appropriëren als ze daar kans toe zien.11 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Edit: fixed

Maarja 90 miljoen, en dan komt onze belastingdienst langs. In Nederland dus nooit haalbare kaart.
@db86:
Ja want de belastingdienst is niet van de overheid 😂
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik had pas na een tijdje door het de streep door de tekst een vergissing was. Dacht dat het weer een of andere grap van Jaapiyo was.
@berlinetta:

Insgelijks.
Weet niet wat bepaalde mensen voor die wanvertoning van afgelopen weekend moesten betalen; maar ik kan niet geloven dat die grap in Zuid Frankrijk wat heeft opgeleverd. Er waren volgens mij niet zo heel veel mensen op de tribunes (las 60000 over het hele weekend).
En op de locatie; er is weinig lol te beleven daar binnen een straal van 5km: dus alle toeristen moesten iets boeken iets verder op: en daar zijn genoeg goedkope opties rondom Toulon en Marseille half juni. Dus dat de regio daar nou aan binnenloopt…?
Voor een event rondom de Nurburgring of Hockenheim (Heidelberg), spreek je toch over een gebied waar normaal gesproken een stuk minder toerisme is en waarbij zo’n event wel een verschil zou moeten kunnen maken.
Monaco is een legende en vooral een grote parade voor de rijken. Monaco zal nooit verdwijnen.
@rolov: En saai om naar te kijken
@gasmonkey: kleinigheidje hou je toch

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).