De dood en de belastingdienst. Van beide weet je dat ze een keer om de hoek komen kijken. De fiscus net iets vaker, in de meeste gevallen. Zoals bekend worden auto’s belast door de overheid. Er zijn diverse autobelastingen. Zo zijn accijns, motorrijtuigen belasting en BPM speciaal in het leven geroepen voor de automobiel. In het geval je een auto van de zaak rijdt, dan is er nog bijtelling.
Eerlijk is eerlijk, in Nederland is de infrastructuur ongekend goed. Na elke vakantie in het buitenland, waardeer je het weer een beetje meer. Die belastingdruk is de laatste jaren enorm opgevoerd. In Nederland betaal je via een staffel-systeem extra belasting op de theoretische uitstoot van je auto. Hoe vervuilender de auto, hoe meer BPM je betaalt. In principe is dat nog niet eens zo verkeerd. Het is echter de mate waarin er gestraft wordt. We gaan het niet eens hebben over een Mustang V8 of Nismo 370Z. Gewoon voor de context, geven wij even drie voorbeelden:
Kia Picanto 1.0 Comfortline
Nieuwprijs: 14.315 euro, waarvan 1.642 euro aan BPM
Volkswagen Polo 1.0 TSI Comfortline
Nieuwprijs: 19,640, waarvan 2.466 euro aan BPM
Ford Focus 1.0 EcoBoost Titanium
Nieuwprijs: 26.600 euro, waarvan 3.514 aan BPM
Overgang NEDC naar WLTP
Dit zijn drie populaire auto’s in Nederland. We hebben in dit geval niet gekeken naar die ene uitvoering met een atmosferische motor en ouderwetse automaat. Nee, dit zijn drie zeer populaire auto’s, voorzien van een bescheiden benzinemotor. Afgelopen jaar is de WLTP van kracht gegaan. Dat is een meetmethode om te bepalen wat het brandstofverbruik (en de CO2-uitstoot) is. De WLTP is realistischer dan de NEDC, dus exact dezelfde auto’s zijn (nogal altijd theoretisch) een stuk schadelijker voor het Milieu. Destijds werd aangegeven door de toenmalige staatssecretaris van Financiën (Eric Wiebes, VVD), dat dat niet zou gebeuren. Sterker nog, er werd beloofd dat de consument absoluut niet de dupe mocht worden.
Autoverkopen eerste helft 2019
Nu komt het puntje bij het spreekwoordelijke paaltje. Hoe gaat het met de autoverkopen? Nou, niet zo goed. Dat meldt branchevereniging BOVAG. De verkopen van het afgelopen half jaar zijn gedaald met maar liefst 10,5%. Auto’s worden dermate veel duurder, dat 10% is afgehaakt en heeft gekeken naar een occasion (al dan niet import) of toch maar een jaartje doorrijden. De consument is dus wel de dupe, zo blijkt. Zowel de BOVAG als RAI-vereniging zijn al maanden aan het aandringen om de gemaakte afspraken te respecteren. Inmiddels is Wiebes opgevolgd. De nieuwe staatssecretaris van financiën is Menno Snel (D66).
Afspraken
Volgens de BOVAG en RAI is de heer Snel zijn afspraak nog niet nagekomen. Ook is er nog geen duidelijkheid gekomen over de aanpassing van de BPM, aldus de BOVAG. Ondanks dat het met de economie vrij goed lijkt te gaan, zijn de autoverkopen dat niet. De kans dat Snel hiermee zit, lijkt overigens erg klein. Ondanks de lagere verkopen, zijn de inkomsten voor de staat namelijk gestegen. De gemiddelde BPM op een nieuw verkochte auto is namelijk fors gestegen met 15%. De belastingdienst stelt je nooit teleur.
Best verkochte merken van Nederland, januari tot en met juni 2019:
1. Volkswagen (25.547)
2. Opel (18.251)
3. Peugeot (16.734)
4. Ford (14.103)
5. Kia (13.501)
Best verkochte modellen, januari tot en met juni 2019:
1. Volkswagen Polo (6.607)
2. Ford Focus (6.443)
3. Tesla Model 3 (6.063)
4. Volkswagen Golf (5.609)
5. Kia Picanto (5.216)
76 reacties
2017 2018 2019
Gem. BPM Gem. BPM Gem. BPM
FOCUS 4.469 4.385 4.636
PICANTO 1.782 1.767 1.855
POLO 2.519 3.018 3.497
Hele markt:
2017 2018 2019
Soort voertuig Aantal Gem. BPM Aantal Gem. BPM Aantal Gem. BPM
Personenauto 414.306 4.619 443.531 4.807 226.482 5.393
Veel merken produceren de meeste modellen al niet met meer dan 6 cilinders omdat dat puur vanwege BPM onbetaalbaar begint te worden. Helaaaaas!
Vroeger (bij de E46) was de 320i al een 6 cilinder.
Dat zal dus toch wel iets met verbruik (en dus uitstoot) te maken hebben. In andere landen speelt een ander soort belasting op auto’s gelieerd aan verbruik/uitstoot soms een rol.
Het aantal cilinders zegt niets over het vermogen. Een 2 liter 6 cilinder geeft niet per definitie meer vermogen dan een 2 liter 4 cilinder.
Het punt is dat het tegenwoordig allemaal turbomotoren zijn die net zoveel vermogen kunnen produceren als een grotere atmosferische motor maar dit wel zuiniger kunnen doen.
Vroeger was een 330i een 3 liter 6 cilinder zonder turbo, tegenwoordig een 2 liter 4 cilinder met turbo. Die filosofie daarachter was echt niet omdat men net zoveel vermogen uit die 2 liter kan halen en dus dat maar gingen gebruiken maar omdat de uitstoot minder is en men zich ook moet aanpassen aan de nieuwe normeringen.
Ook helpt het om het verbrandingsproces zo goed mogelijk te maken. Dat doet elk merk voor een standaardcilinder.
https://www.caremissionstestingfacts.eu/progress-in-reducing-emissions/
Ik denk dat het belangrijk is dat mensen leren hoe een democratie werkt. Zelf de partij met het grootste aantal stemmen vertegenwoordigt in Nederland slecht een minderheid van de kiezers. Deze zal dus compromissen moeten sluiten en het merendeel van het programma niet kunnen uitvoeren. Dat is normaal en dat is goed, heel goed zelfs. Dat zorgt er voor dat we een stabiel land zijn waarin alle belangen gehoord worden en elke verandering afgewogen wordt. Alleen zij die hopen dominant te kunnen zijn, die zullen alijd teleurgesteld worden.
Overigens is het goed dat er af en toe nieuwe partijen zijn. Nederland is de grof gebekte Wilders wel zo’n beetje zat en nu kunnen de kiezers bij Baudet voor precies hetzelfde stemmen maar nu met een elitair sausje. De PvdA is dood, GroenLinks neemt het heft over. Het CDA is een junior VVD geworden, de SGP leeft in het verleden, de ChristenUnie kan daarom de rol van laatste Christelijke partij gaan invullen. Maar allemaal zullen ze bereid moeten zijn compromissen te maken, zijn ze dat niet of stellen ze absurde eisen, dan sta je net als Wilders altijd aan de zijlijn te jammeren.
Ik wil zeker niet naar een alleenheerser. Maar de democratie zoals die nu uitgevoerd word in Nederland is heel erg verkeerd. Tijd dat er een hele slimme, maar eerlijke man opstaat die iets nieuws bedenkt. Geen democratie maar iets heel anders, iets beters. Helaas ben ik die slimme man niet, dus ik kan je niet vertellen wat dan. Maar het moet echt beter kunnen dan hoe het nu gaat.
VW Up vroeger €8.999,-
VW polo vroeger €13.995,-
Los van de BPM zullen het ook volwassener auto’s geworden zijn maar nu bijna 15k betalen voor een picanto? Never nooit dat ik dat zou doen!
Maar op een terrasje in de stad zitten is er niet bij tenzij je van dieselwalmen houd.
Ten tweede: De BPM regels waren al jaren bekend. Door neppe verbruikscijfers van de automobielfabrikanten ontdoken ze onze milieubelasting en waren ze veel slechter voor de volksgezondheid dan voorgespiegeld. Normaliter noemt men dit oplichting en klaagt men over de autofabrikant, niet over degene die de regels scherper stelt om het gesjoemel terug te dringen.
Als ze gewoon een zuinige auto hadden ontwikkeld dan was het pure willekeur geweest hoeveel belasting er betaald had moeten worden. Daarbij had zo’n fabrikant zichzelf dan uit de markt geprijsd, want dan waren ze domweg te duur (kijk maar naar subaru).
Dat hele gedoe was de schuld van een hele hoop, maar niet van de fabrikanten. De organisatie achter de nedc had gewoon de regeltjes dicht moeten timmeren. Zo moeilijk was dat niet geweest.