Zweden zijn hufters in het verkeer

Auteur: , 24 Reacties

Dacht je dat Italianen heethoofdig zijn? Guess again.

Ze bestaan dus toch, scheldende Zweden.

Zweden heeft volgens een onderzoek van Goodyear de hoogste concentratie klootzakken op de weg vergeleken met andere Europese landen. Daarnaast worden ongelukken volgens de reaguurders niet veroorzaakt door te hard rijden, maar door het gebrek aan rijvaardigheid.

Zweedse jongeren tussen 18 en 25 jaar vulden de enquête in. Maar liefst 86 procent gaf aan dat zij een boze weggebruiker zijn tegengekomen. Stel je dezelfde vraag aan andere Europeanen, dan komt het gemiddelde uit op 44 procent. Dat is nogal een verschil, zeker omdat Zweden bekend staan om hun rustige, conflictmijdende gedrag.

Des te interessanter wordt het dan dat 83 procent naar een andere bestuurder vloekt, en 32 procent er een grof handgebaar achteraan gooit. Meer dan de helft (53%) doet aan bumperkleven. Gelukkig heeft slechts 4 procent ook daadwerkelijk iemand expres aangereden, hoewel dit natuurlijk 4 procent te veel is.

Een potje vloeken in de auto is op zich niet erg, maar agressie is aanstekelijk. Druk gebaren en schreeuwen vraagt om een reactie van de andere automobilist, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

De grootste angst is om een dronken bestuurder tegen te komen (49%), of het uitvallen van de mobiele telefoon (21%). Er wordt dan ook druk gebeld (70%) en ge-SMS’t (54%) achter het stuur. Zelfs e-mails (23%) en webpagina’s (22%) worden bekeken tijdens het rijden.

Echter, de grootste veroorzakers van ongelukken zijn volgens de Zweden een gebrek aan rijvaardigheid (94%), drank of drugs (85%), oude / versleten banden (68%) en slechte wegen (47%). Slechts 29 procent denkt dat te hard rijden een ongeluk veroorzaakt.

Kun je (net als ik) niet geloven dat Zweden zich ook maar ergens druk over kunnen maken, zie HIER het bewijs.24 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ja, kan echt niet wat die trucker allemaal zegt. Ben het ook volledig met hem eens!
@dooddoorschuld: Wat een rare taal, erg lelijk klinkt het.
geweldig filmpje ..

eindelijk weer eens kwaliteit op autoblog.nl ..
Misschien kom ik dan andere weggebruikers tegen als ik in Zweden ben, maar ik zie dat er hier in Nederland vaker mensen gebaren zitten te maken en achterlijk zitten te doen dan in Zweden. Tevens zijn de Zweden een stuk coulanter in het verkeer.
@Rene95: dit onderzoek hebben mensen tussen 18 en 25 aan meegedaan. Resultaten kun je dus met een korrel zout nemen.
@norge ligt het aan mij of klinken zweden net als noren, maar dan heel erg gay?
@lambo4all: zweeds en noors zijn qua woorden en uitspraak erg gelijk, alleen praten de zweden iets meer ‘zangerig’ en noren met iets hardere klanken

maar als dit road-rage is dan wil ik nu een filmpje zien van een nordlending (noord noorwegen) in dezelfde situatie hahaha
@tbr: Dat mag hier niet getoond worden,want er kijken hier ook kindertjes mee….
@lambo4all: Haha, ik mag die goser wel “ze rijdt zo langzaam dat de klokt achteruit gaat lopen” zegt tie .
@lambo4all: De zweedse kok klinkt duidelijker.
Ik kan dit wel beamen, vorig jaar gelift door o.a. Zweden. Zonder reden, regelmatig, door jongeren de middelvinger getoond gekregen. Waar maak je je druk om? Twee jongens aan de kant van de weg, je hoeft ons niet mee te nemen.
Van Noren weet ik dat ze wel eens gekke kuren willen uithalen voor onoverzichelijke bochten, maar van Zweden kan ik echt weinig negatiefs zeggen. Meestal hebben die een gezapige rijstijl, zelfs met hun getunede bakken.
@fortuna: Alle Zweden en alle Noren? Is dat nu allemaal genetisch zeg maar? CSI dingen enzo?
@betonstaal: heb ik ergens ‘alle’ geschreven? Dacht het niet.
@fortuna: hoeveel bedoelde je er dan?
Later als ik groot ben wil ik ook allemaal betekenisloze plaatjes in mijn nek. Net als het leven en mijn problemen weet je.
Hebben ze in Zweden ook een Universiteit van Harderwijk?
Heb ik ergens ‘alle’ geschreven? Dacht het niet.
Ze denken wel goed een Norge hier op autoblog met hun filmpje.

Ik dacht juist dat Zweden erg netjes reden eigenlijk. Anyways onderzoek is ook tussen 18 en 25 jarige.
Italianen zullen nooit beledigende gebaren maken naar je zoals hier, en zeker niet proberen je door een noodstop van de weg te rijden, ze houden van doorrijden, wat is daar mis mee?
Heb zelf nooit in Scandinavie gereden, maar ja, ze kunnen niet zo goed met drank omgaan, zijn nogal suïcidaal, wat verwacht je dan??
Daarom werden/worden Volvo’s en SAAB gebouwd als tanks…
Aggressie in het verkeer heb ik in sverige nog niet meegemaakt (overigens let ik er ook niet op). Belabberde rijvaardigheid wel, al of niet in combinatie met hoge (of lage!) snelheid, groot licht, mobiele telefonie, etc.

De wegen zijn in sverige niet zo slecht meer als dat ze wel waren. Ik denk dat die indruk komt uit een gebrek aan vergelijkingsmateriaal. De gemiddelde zweed heeft nog nooit een voet buiten scandinavie gezet. Eigenlijk zijn de wegen best goed te noemen. Alleen ja, je moet wel even wennen aan zaken als korte in- en uitvoegstroken, al of niet in combinatie met zeer scherpe bochten. Ze hebben ruimte zat, maar als je het zo ziet denk je dat ze op elke vierkante meter asfalt moeten beknibbelen. Dus “even” met 120 uitvoegen is niet verstandig daaro :)
Nee hoor, Zweden tussen 18 en 25 én die hun rijbewijs hebben wonen hoofdzakelijk op het platteland. De “statistische” gebeurtenissen zullen dan ook gedomineerd worden door het rijden in het weekend…
Een jonge zweed in de stad heeft doorgaans geen auto en gaat feesten met het OV of taxi.
Verder wordt er hier relatief rustig gereden. Problemen: slechte aandacht, in het midden blijven rijden, geen richting aangeven, bumperkleven, niet in de file kunnen rijden, en idd veel bellen (geen wet op handsfree!). “Normaal” dus.

(ik heet geen dan geen Sverige maar woon hier (daar voor jullie) wel al 11 jaar…)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).