Nissan trok handen terecht van Lance Armstrong af

Auteur: , 44 Reacties

Vannacht kwam het verlossende woord eruit. Uit Lance Armstrong zelf. Zijn zeven tourzeges 'waren een leugen'. Wegens doping. Want zonder doping geen Tourzeges. Zuur voor de wielersport, Armstrong zelf, en ook Nissan, de voormalige sponsor van wielerformatie RadioShack.

Hoewel er volgens de kenners veel vragen onbeantwoord blijven, werd er een perfect geregisseerde bekentenis afgeleverd bij Doprah Winfrey. Middels EPO, bloedtransfusies en testosteron was Lance de absolute baas in de etappes. En tot zover de wieleranalyse. Maar welke automerken stonden eigenlijk achter de gevallen renner?

Het eerste merk dat op de Armstrong-bandwagon sprong was Subaru, dat al in het begin van de jaren negentig met hem in zee ging, en in 2003 een spokesperson van Armstrong maakte. Hiervoor kreeg Lance een leuk zakcentje: $12,5 miljoen om precies te zijn. Ze maken er op hun site nog altijd reclame voor.

De Subaru-slogan ‘Driven by What’s Inside’ krijgt echter wel opeens een hele andere betekenis, maar dat geheel terzijde.

Nissan pakte het iets groter aan en kocht zich in bij Armstrong’s Team RadioShack. Dit was ten tijde van de niet zo succesvolle comeback van Lance, in 2010. Naast financiële middelen kreeg Lance een companycar in de vorm van een Leaf. Inclusief gele randen om de velgen, iets met Livestrong enzo. Hij moest in ruil wel even komen opdraven in een reclamefilmpje, over hoe fijn het is om achter een auto zónder uitlaat te rijden, wat dan wel weer goed gevonden is. Bekijk ‘m HIER.

Aan de deal met Nissan kwam vorige maand echter een abrupt einde, toen het Amerikaanse antidopingbureau USADA met een vernietigend rapport naar buiten kwam. Nissan voelde bui al hangen toen de dopingzoekers Armstrong betichtte van ‘het meest uitgedachte en professionele dopingprogramma van de recente sportgeschiedenis’ en trok zich per direct terug. Niet geheel onterecht, zo blijkt nu.44 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Wat een kneus, echt geen respect meer voor die jongen!!
@dordtstar: Ik wel, ik zou met alle doping van de wereld nog geen 1 na laatste worden..
@straatpiraat: ja maar jij bent ook een straatpiraat, waarschijnlijk beter op een boot?
@dordtstar:
Of de Straat van Gibraltar?
@dordtstar: Die ‘kneus’ heeft anders wel kanker overleeft en 6 tours gewonnen terwijl de nrs 1 t/m 200 OOK gewoon doping gebruikt hebben. Wat heb jij al bereikt in je leven ?
@dawwg: 7 toch? Maar verder helemaal met je eens! Mooi ook dat “onze” Michael Boogert (met zijn lelijke paardenb*k) nog zo hard ontkent terwijl heel de Rabo ploeg ook gebruikte en de een na de andere nu bekent.
Gedurende 1999 t/m2003 sponsorde VW het usps team. Daarna kwam Subaru pas in beeld. (Heb ik het alleen over zijn overwinningentijd)
@cocoloco:
En nu is zijn motto: LEAF me alone?
@StijnB: You sir.. deserve more likes! :D
gele randen op die wielen maken dfat het op een thuiskomertje lijkt…
Alle renners stonden strrrrrrak van de dope in die jaren…

OT: de inschakeling van een interview met Doprah heeft hem een schat aan inkomsten gebracht, zodat hij zijn prijzengeld netjes kan terugbetalen.
@Megakix:
Maar voorheen en erna niet?…
@StijnB: ervoor hetzelfde verhaal, erna… tja ik ben bang dat het pas de laatste anderhalf jaar iets is afgenomen.
@lambo4all: Och kom nou, denk je echt dat het is afgenomen? Bloed kruipt waar het niet gaan kan, of er nou EPO in zit of wat anders…
@potver7: waarom denk je dat onze jongens geen deuk in een pakje boter reden? omdat ze -denk ik- zijn gestopt met gebruiken.
@Megakix: Dat zou ik dus echt VIES vinden, als hij nog doekoe overhoudt aan een interview met Oprah.

Maar goed, met een beetje mazzel kunnen de dergelijke bedrijven 10-tallen miljoenen terug vorderen van Lance.

Trouwens, als het niet zo’n vreselijk arrogante en irritante man was tijdens zijn fietscariere, had iedereen m nu netjes met rust gelaten. Bjorne Riis en Jan Ulrich hebben allebei genoeg centen overgehouden, hebben bekend en hebben de tour gewonnen. Volgens mij hebben zij niks terug hoeven betalen (Ja, Bjarne Riis heeft een * achter zijn naam met de lijst van winnaars).
Dus ja, eigen schuld dikke bult Lance.
@gregorius: hahaha wat dacht jij dan, dat-ie daar voor noppes gaat zitten, terwijl Oprah miljoenen binnenharkt (middels reclame-inkomsten) aan zijn narigheid?
Goh, wat een verrassing! Topsporters gebruiken doping. Duhhh! In bijna elke sports gebruikt de top doping. Typisch struisvogelgedrag als je geloofd dat dit niet zo is. DUS ALLE SPONSERING STAKEN!!!!!! ;-P
Het rare is dat deze man nu gaat binnenlopen op: Boeken, lezingen, seminars, interviews en ga zo maar door. Bovendien wordt ie nu vast spokesperson van XTC inc.
@E34M5Touring: Denk dat Lance ook nog wel het een en ander aan juridische kosten moet en zal gaan betalen, evenals terugbetalen van prijzengeld, sponsoring etc.
@fernie: Hoeft ie niet terug te betalen denk ik. Man heeft ook jaren genoeg opgeleverd voor iedereen.
@E34M5Touring: Weet wel zeker dat die een giga hoeveelheid claims aan zijn wielerbroekje krijgt! Alle individuen en organisaties die hij heeft gesue’d en destijds van heeft gewonnen gaan nu uiteraard geld terug eisen!
@fernie: Zie @Megakix: reactie. Ik geloof nooit dat ie alles terug moet dokken. Er zal vast her en der wat geschonken worden aan goede doelen etc. Maar de volle mep teruglappen, gaat er bij niet in.
@fernie: dat terugbetalen zullen meer ‘symbolische bedragen’ zijn…beetje zoals de Pier van Scheveningen door Van der Valk is gekocht :)
Subaru sponsor van wielerploeg en Armstrong?! Had ik dat eerder geweten dan had ik nooit met een WXR/STI rondgereden.
@toroloco:
Hang jij de keuze van je automerk dan op aan 1 figuur?

Ik zal je troosten:

In IEDER merk rijden kneuzen, losers of criminelen rond.
Als je je daar iets van aan moet trekken kun je beter de bus nemen.
Maar ja, daar heb je weer zwartrijders en zakkenrollers………………
Dus sluit jezelf op.
Nee, kan ook niet, want er zitten er al zat opgesloten.
@desjonnies: Ik denk dat hij een grapje maakt, althans dat hoop ik voor hem ;)
Lance was nog steeds de snelste, en in mijn idee dus winnaar.
“iedereen” gebruikte dus gelijke kansen.
Jammer van de sport
@tomleeuw: Ben ik niet helemaal met je eens, timing en hoeveelheid van de doping had natuurlijk ook nog invloed op de uitslag.

De kans is inderdaad vrij groot dat, in het utopische scenario dat niemand doping zou gebruiken, Armstrong ook wel een aantal Tours zou hebben gewonnen. We zullen het nooit weten…
@potver7: Iedereen gebruikte dope (level-playfield) en hij was gewoon de snelste. Of zouden alle wielrenners TOEVALLIG allemaal met zo’n paardenbek geborden zijn ?

Sterker nog; zonder die doping waren er misschien wel doden gevallen. 3 weken lang 200km per dag met 40+ km/u tegen een berg op fietsen is echt niet zo gezond. De doping hielp o.a. het lichaam herstellen.

En b.v. tijdens de Olympische Spelen van 1984 gebruikte vrijwel alle Amerikaanse EN Russische atleten al EPO. Daar hoor je toch ook niemand over ? Alleen dat Ben Johnson in 1988 betrapt werd; terwijl iedereen vrolijk meedeed en boter op hun hoofd had.
@tomleeuw:
Probleem is alleen dat iedereen die hem van het gebruik doping beschuldigd heeft, consequent is afgemaakt door Armstrong en een heel leger advocaten.

En dat hij daardoor verantwoordelijk is voor het verwoesten van menig leven en menige carriere door hem om zeep is geholpen.

Wat dat betreft kan ik deze man dan ook alleen maar een eerste klas etterbak vinden, die een spoor van vernieling heeft nagelaten en nu GEREGISSEERD en gecoached door media specialisten ‘mea culpa’ zegt, alleen om nog iets van zijn eigen geloofwaardigheid en zijn fortuin te redden.

Wederom egoistisch en voor zichzelf.

En dat is het verschil tussen Armstrong en de rest, iedereen gebruikte doping, maar niemand heeft zijn critici cq tegenstanders zo radicaal geëliminieerd als Armstrong.

Voor mij mag’ie zo’n geel Livestrong bandje om zijn nek doen.
@tomleeuw: heb me destijds verdiept in de ‘gevolgen van kankerbehandeling’ in relatie tot sportprestaties. Blijkt dat de chemicaliën, althans sporen daarvan, tot een sterk verhoogde sportprestatie kan leiden (Armstrong). Natuurlijk mag je dit nuanceren; niemand wil ‘even’ kanker krijgen om daarna te kunnen excelleren. Maar toch een belangrijk gegeven om ‘het icoon Armstrong’ iets meer bij de grond te brengen bij zijn eigen fans.
Van Armstrong naar Livestrong maar uiteindelijk is het gewoon Dopestrong
@fetsertje: Lance Armshot :)
Vinden mensen het gek dat ze doping gebruiken. Als je ziet wat een prestatie die mensen moeten leveren. En een publiek wat maar meer en meer en meer verwacht. Verder geef ik niks om wielrennen.
@the-budel-guy: Dan moet je niet mee doen aan de sport. If you can’t handle the pressure, stay the f*ck away.

Het zou een principe kwestie moeten zijn dat je niet aan doping doet. Je staat ergens voor en wilt de sport toch geloofwaardig houden? Nu is het wielrennen van de afgelopen jaren niks meer waard. Lekkere sportman ben je dan! Nee hoor, het gaat ze niet om de sport. It’s all about the money.
@quincy: ik ben het met je eens. maar ik doelde er op dat mensen nu niet verbaast moeten doen dat het nou eenmaal door ALLE!!!! spelers gebruikt wordt.
@the-budel-guy: volgens mij zijn ‘wij mensen’ het beste af met de volgende stelling:

Iedereen gebruikt legaal de maximale dope, dus LEGAAL…en dan hebben we uiteindelijk toch het ‘kaf van het koren’ weten te scheiden.
@quincy: dan heb jij ook geen verstand van sport. dit soort mensen geven bijna hun complete leven op om op niveau te sporten. als je dan alleen om het geld doet zijn er veel makkelijkere manier om aan het geld te komen
Iedereen weet dat renners in de top doping gebruiken, iedereen zwijgt. Nu hij eerlijk is, worden de zwijgers de grootste moraalridders. Stelletje hypocrieten.
Die Leaf lijkt op vier thuiskomertjes te staan…
Lees eens het boek ‘prikken en slikken’ van Willy Voet, zelfs als je niet graag leest lees je dat in een trek uit… en ik geloof niet dat er nog iets veranderd is in het wielrennen. Lance is gewoon de beste want iedereen heeft gestreden met gelijke middelen…
alle doping kent ie
Herman Brood (neerlands uberjunk) zei het al ..

als je wint .. heb je vrienden ..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).