Nog geld tegoed van Kroymans? Dikke pech

Auteur: , 52 Reacties

Kon je op je klompen aanvoelen natuurlijk, maar het is toch altijd goed voor de formaliteiten als de curatoren van een failliete toko dit even bevestigen: als u nog geld tegoed hebt van Kroymans, dan kunt u hier naar alle waarschijnlijkheid naar fluiten, danwel het op uw buik schrijven. Na drie jaar is de zak met geld toch echt wel leeg.

Bij een faillisement is het altijd de vraag of je als schuldeiser je centen ziet. Vuistregel is dat je vooraan in de rij moet staan, anders kan je het doorgaans wel schudden. In totaal ligt er nog voor zo’n 600-700 miljoen euro aan claims op het failliete Kroymans, maar de BV is toch wel zo’n beetje leeg gezogen. En van een kale kip kan je geen veren plukken.

De curatoren melden in de Financiële Telegraaf dat er nog 87 miljoen euro uit gehaald is, onder andere door wat oude Italiaane meuk te verpanden. Althans, wat er van over was. Ook zakenbank van Lanschot was een van de weinige partijen die niét achter het net viste.

Maar als je nu nog wat te vorderen hebt, dan kan je zwaaien met je handje. Zo ook de belastingdienst, met hun claim van 54 miljoen euro. Vanaf zijn jacht in St Tropez geeft Frits K. ze waarschijnlijk royaal de vinger. Jammer dan. Maar laten we niet roomser zijn dan de Paus, zo zou menigeen handelen.

Overigens is het einde nog niet in zicht, de afwikkeling van het faillisement kan nog jaren duren. Maar dit zijn voornamelijk juridische aangelegenheden, met geld wordt er niet veel meer geschoven.

Foto credit: mitta86, autojunk.nl52 reacties

ow dit zag ik niet aan komen! dacht dat het wel een goed draaiende bedrijf was met dikke auto’s!
@MAB: Ben jij van het genre sarcasme of heb je echt de laatste tijd onder een steen geleefd ?
@Twan: hoezo ik ben hun boekhouder toch niet dat ik alles moet weten.
@MAB: Nee, dat jij hebt het over Kroymans, de Hilversumse dealer van Ferrari, Aston Martin, Jaguar en niet te vergeten Fisker. Dat heeft een succesvolle doorstart gemaakt na het faillissement van de overkoepelende Kroymans Corporation, o.a. importeur van Cadillac, Chevrolet, Hummer, KIA, Saab en Alfa Romeo. Die club groeide te hard en financierde vooral te veel, wat leidde tot een schuld van een half miljard. Ook een peperduur nieuw onderkomen hielp niet. De levensvatbare onderdelen, waaronder dus Kroymans in Hilversum, konden doorstarten.
@mattraket: Bedankt voor de uitleg, ik was ook even in de war :)
@mattraket: oke dus als ik het goed begrijp zijn het twee verschillende bedrijven of tenminste ze hebben wel iets met elkaar te maken maar zijn los van elkaar?
@mattraket: Je gaat mij niet vertellen dat een bedrijf, hoe het nu nog in Hilversum draaiende is, overeind kan blijven door die 2 Ferrari ’s die er verkocht worden en de 10 Astons in het onderhoud…
@ThomasBol: Hoe Kroymans Hilversum er nu financieel voorstaat weet ik niet, evenmin hoeveel dure auto’s ze verkopen (al zal 110+ Fisker Karma’s natuurlijk geen kwaad doen).
Feit is dat ze drie jaar geleden voldoende gezond waren om op eigen benen verder te gaan. Onder de holding Kroymans Corporation vielen tientallen dochterbedrijven, van wie een aantal sterk genoeg was om door te starten. Altijd beter dan meegesleurd te worden, want er kwamen al genoeg mensen op straat te staan bij de overkoepelende holding.
Het is alleen niet zo fijn, als je bij Kroymans in Hilversum werkt, dat de naam nog regelmatig geassocieerd wordt met het faillissement, terwijl de topmerken die ze daar verkopen daar geen schuld aan hadden. Het ging mis doordat de holding te hard en met geleend importeurschappen van doorsnee-merken verzamelde. Merken die over het algemeen geen hardlopers waren; je hebt toch geen gelukkige hand als je Cadillac, Chevrolets, Hummer, Alfa en Saab in portefeuille hebt.
@mattraket: die Frits heeft destijds nog even een paar 100 miljoen overgeboekt naar zijn privé-BV, exact 2 maanden vóórdat de Groep omviel. Waar is ‘het recht’ waarin ‘onbehoorlijk bestuur’ wordt uitgesproken ??? Die boeven van Deloitte hebben het hem zelfs geadviseerd! En met zóveel geld achter de hand, ben je niet meer ‘te vinden’. Vervelende voor Frits is wel, dat er een ‘groepje’ aasgieren zijn lijk willen pikken…en dat dat op den duur ook zal gebeuren.
@Megakix: Wat gaan ze doen dan, z’n zak rollen? :D
@kaasboerin: Nee, afrekenen.
@kaasboerin: hahaha ! Nja, het ‘circuit’ waarin zulke ondernemers zich bevonden, is een circuit van ‘hard’ (als het op centen aankomt). Wordt nog een lelijk krantenbericht over enige tijden.
@Megakix: wat is je bron???? Een curator controleert zoiets als eerste. Het schijnt dat Krooijmans enkele tientallen miljoenen nog in de zaak gestoken had voor het faillissement.
@porsche928: Financieel Dagblad (begin 2008).
@Megakix: Ik vind dit soort dingen altijd heel erg gevaarlijk om te beweren. Los van het feit dat je het nooit precies weet, maar vaak wel vermoedt, is het natuurlijk absurd om te zeggen dat een autodealer een PAAR HONDERD miljoen heeft overgeboekt naar een andere bv. Dat zijn dusdanig grote bedragen die je niet verwacht bij een dealer liquide aanwezig te zijn op het moment dat een dealer failliet gaat.
@marww: op advies van z’n accountant…heb je het artikel al gevonden ?
Dit is na 3 jaar al bijna afgewikkeld? Andere grote faillissementen (haigton
Ik betwijfel of Frits K. ze royaal de vinger geeft vanaf zijn jacht om en nabij St. Tropez. Als de belastingdienst een vordering heeft van 54 miljoen en er verdenkingen zijn van Paulianeuze handelingen, zal Fritsje K. hoogstwaarschijnlijk de komende jaren nog met bevend hart wakker worden elke dag, aangezien de belastingdienst niet snel los laat. Zeker niet voor 54 miljoen. Als er ook nog een claim tegen hem ingesteld gaat worden, dat we natuurlijk ook met z’n allen aan zien komen, dan is hij al helemaal de zak. Simpel bv’tjes er tussen plempen is heden ten dage niet genoeg meer; als Fritsje K. ook maar op een minimale manier zijn vinger in de dijk heeft gehouden, terwijl hij wist dat het allemaal onder water ging lopen, mag hij zijn jacht, zijn kleren en zijn schoenen in gaan leveren.
Paulianeus, die moest ik even opzoeken… Leuke uitbreiding van het vocabulaire.
Ik vraag het me trouwens af, zo hebben de pachters van kroegmagnaat Kooistra het ook jaren kunnen doen.
@sir_smokalot: dat is in twee opzichten de vraag. Een Paulianeuze handeling is in principe een deftig woord voor een handeling (met het oogmerk) om schuldeisers te benadelen. In faillissement zijn er een grote zooi extra aansprakelijkheidsmogelijkheden t.o.v. van het normale regime en een specifieke regeling voor Paulianeuze handelingen, op grond waarvan de curator en (dus) de benadeelden nog wel eens door willen slaan naar bestuurders, die stiekem dingen hebben onttrokken aan de boedel, de boel moedwillig naar de ratten hebben laten gaan en nog een aantal andere gevallen. Wat betreft de pachters en het verhaal van Kooistra; de vraag is of de pachters of Kooistra Paulianeuze handelingen hebben verricht. Om heel eerlijk te zijn durf ik dat niet te zeggen, maar wat wel duidelijk was, was dat de constructie – voor zover ik me daar bewust van ben; correct me if I’m wrong – van Kooistra, die de boel op een dusdanige manier ingericht had dat er nog wel eens een pachter (of meer) de lasten niet meer kon opbrengen, niet als heel netjes werd ervaren. Zo veel bleek uiteindelijk ook toen er door de rechterlijke instantie de laatste muur naar aansprakelijkheid van Koostra weg was geslagen. De pachters kan volgens mij niet heel veel verweten worden.
@marww:
Het kan zijn dat het recht in België anders is, maar ik denk dat de term: Pauliaanse handeling is
@thombecks: Actio Pauliana is de algemene term…
@sir_smokalot: Als blijkt dat hij, net voor het bedrijf ten onder ging grote bedragen heeft doorgesluisd naar zichzelf, of zichzelf materiële goederen heeft geschonken of tegen een spotprijsje via de vennootschap, aan zichzelf, verkocht, dan zal hij waarschijnlijk niet van uit St-tropez ze royaal de vinger geven.
Een gift is sowieso niet tegenstelbaar aan derden (waar mee bedoeld wordt: goed geprobeerd, maar die vlieger gaat niet op)
Blijkt dat hij een heleboel verkocht heeft aan een spotprijsje, is bewijzen dat hij medeplichtig is, het enige wat de belastingsdienst moet doen. En gezien de situatie van Kroymans indertijd, zal hij met een heel sterk excuus moeten komen om te bewijzen dat hij niets afwist van de slechte financiële situatie van het bedrijf.
Zo zit het althans in België, zal wel gelijklopend zijn in NL
@Alessio: zie mijn verhaal boven jou…hij heeft heel veel geld ineens doorgesluisd naar zijn privé-BV. Maar de rechtspersoonlijkheid in Nederland is een hele kromme…mits je zèlf aangeeft de boel belazerd te hebben, heb je de boel belazerd. Niet toegeven = schuld bij rechtspersoon leggen = financieel altijd winnen.
@Megakix: Dan zit het in NL toch wel heel gemakkelijk in elkaar!
@Alessio: nope, het is slechts een kwestie van ‘de lange adem’. Zaken worden veelvuldig geschikt (net als bloemen overigens, maar dat terzijde).
Ze gaan in eerste instantie héél hard van de toren blazen, zodat je ‘schrikt’. Vervolgens huur je een legertje advocaatjes in (de beterbetaalden) en voila, na een jaar of 3 kom je er ‘saampjes’ uit. Tevaak gezien in Nederland en letterlijk meegemaakt met een gezinslid.
@Megakix: In het Fw. is het zeker niet altijd winnen. De curator heeft een groot aantal mogelijkheden om de bestuurder leeg te zuigen. Wat betreft dat de belastingdienst niet snel los laat: een schikking van 10 miljoen is natuurlijk ondenkbaar als zij menen genoeg grond te hebben om Kroymans leeg te zuigen. Daarnaast is 10 miljoen van Kroymans krijgen, terwijl de gemiddelde uitkering van concurrente schulden tussen de 1 en 2 procent niet weinig, nog los van het feit dat Kroymans 10 miljoen in zijn privé vermogen gaat voelen. Hard.
@marww: eeehm… de Belastingdienst geeft héél snel op, als er straks een schikking wordt getroffen (zeg 10 miljoen). Klaar he.
Wat een bakstenen!

Zag ik ook niet bepaald aankomen nee..
Opzich best jammer..
Achja, shit happens, dat is ondernemen.
IK zag vandaag nog een 458 italia staan in spakenburg op groene platen , op de zijkant stond kroymans
Misschien kan uitbetalen in Cadillacs.. of is die volledige vloot uit de Rotterdamse haven verdwenen?
De banken krijgen ook nog E 33miljoen, volgens dit verhaal over zijn 53+ bv-tjes:
http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/gooivechtstreek/article13333043.ece/Miljoenenschuld-Kroymans-Hilversum
En mijn daalder uit het frits steunfonds?
Uit eigen bronnen weet ik dat De kroymans corporatie een groot mismanagement was. Ik ben blij dat wij er nog geld aan over hebben gehouden (toen het net begon te rommelen). Wat een nare organisatie.
Kroymans is al 20 jaar geen zuivere koffie en ik hoop dat ze nou echt ten gronden gaan!!!
En het gegraai gaat door! Bedrijf over de kop, heleboel schuldeisers maar bolle eigenaar komt “scot free” weg, hm?

Tuig.
ik woon op loopafstand van Kroymans Hilversum, wist niet dat ze failliet waren
Oh i’m sorry, Kroymans Hilversum leeft nog
@ kleinzoon, dat is ook niet failliet, die hebben zoals hierboven te lezen is een doorstart gemaakt.
@marww: Wat jij bedoelt met paulianeus is de actio pauliana uit het burgerlijk wetboek. Goed van je dat je dat opmerkt. Als dat het geval is, heeft Fritsje vlak voor het faillissement rechtshandelingen verricht die nadelig zijn voor de schuldeisers. Dit geldt dan wel als het overduidelijk is dat het faillissement eraan zat te komen. Als dat het geval is, zal de curator daar heus wel wat aan doen
@akrapovic: Ah, dat zou dat dubieuze overboeken van vermogen zijn?
@akrapovic: dat en de specifieke bepalingen uit de Fw.
Ik begrijp trouwens niet waarom de fiscus zijn geld niet krijgt. Deze staat hoog in de rangorde van schuldeisers bij een faillissement. Voor zover ik weet staan alleen de seperatisten er boven (dit zijn de pand- en hypotheekhouders)
Hahaha 54 miljoen open staan bij de fiscus wat een held! Ben blij dat dat er nog bij zit. Voor de andere schuld eisers vind ik het wel jammer.
700 mil schulden voor een autodealer…wat had die dan staan in zijn garage… gouden Lamborghini’s?
Volgens mij krijg ik nog een Ferrari van die gast :p waar kan ik me aansluiten in de rij?
@bozewolf: Als Frits wist dat er een faillissement aan zat te komen en daardoor gauw wat geld naar zijn privé-vermogen zou wegsluizen dan is er sprake van een actio pauliana ja. Er zitten wel nog andere voorwaarden aan. Degene met wie hij de rechtshandeling verricht moet op de hoogte zijn van de financiele situatie. Ik weet niet of dat het geval was
Gvd Kroymans gaat toch niet failliet he..
En vorige week ook even bij Kroymans geweest. Ook al failliet… Net zoals Hessing waar ik eerder die dag was!
@marww: zie boven

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).