Obsessief de auto op slot doen [OCD]

Auteur: , 64 Reacties

Iedereen loopt wel eens terug om te controleren of de autodeur op slot zit. Maar als je dit na elke rit doet, terugloopt om de auto nog een keer te checken of zelfs midden in de nacht je bed ervoor uitkomt, is er toch iets niet goed met je.

De obsessieve drang om een bepaalde handeling uit te voeren, zoals het meervoudig op slot doen van je auto, is te danken aan een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), ofwel “dwangneurose”. De handelingen lijken voor anderen overbodig, maar de patiënt denkt er een ramp mee te kunnen voorkomen. Zeker als het volgens een bepaald patroon kan worden uitgevoerd.

In het filmpje zien we wel een extreem geval van OCD. Deze man heeft er 2 minuten (misschien wel meer) voor nodig om zijn auto op slot te doen en met een “gerust” gevoel de parkeerplaats te verlaten.

OCD op Autojunk

Herken jij jezelf in deze man? Als je net iets vaker dan normaal de auto- of voordeur controleert is er geen reden tot paniek, maar als de dwang een hinder wordt in je dagelijkse activiteiten is het misschien een idee om hulp te zoeken.64 reacties

Het is in Rusland, dus het zou prima kunnen dat hij gewoon zo lam als een tor is ;)
@robbie: zou inderdaad niet de eerste zijn! Zeker ook niet de laatste haha
allesisrelatief via Android app
Haha dit is zo erg dat ik begin te twijfelen of het niet een opgezet filmpje is… Hoe kun je nou zo vaak achter elkaar aan een deurgreep trekken zonder dat je door hebt dat de auto echt op slot zit:S
@allesisrelatief: daarom is het dus een psychische aandoening.

Iedereen kent het wel: ff checken, niet meer zeker weten of je je auto op slot hebt gedaan en naar je auto teruglopen. Alleen dit is dus wat er gebeurt als je echt OCD hebt.

Zelfde geldt ook voor enorm vaak handen wassen en smetvrees e.d. Het zou ook best kunnen dat deze man als hij thuis zit om de 5 minuten naar het raam loopt om te zien of z’n auto er nog staat; echt obsessief bang dat hij gejat wordt dus.

Op het moment dat je er last van hebt en dit soort dingen echt niet kunt laten (het is niet voor niets obsessief en compulsief), dan is het toch misschien even tijd om bij een psycholoog aan te kloppen :P
Ik zat te wachten op het moment dat er een piano uit de lucht valt ….
De auto is het niet eens waard om op slot te doen..

Bovendien denk ik dat je deze meneer wel kunt wijsmaken dat hij beter een steen door een raam kan gooien om te voelen of het knopje echt wel ver genoeg naar beneden gegaan is…
Ik heb wel vaak dat ik nog even gauw, als ik al binnen ben, nog even gauw de auto (nogmaals) op slot doe met de afstandsbediening. Gewoon puur omdat het op slot doen van de auto zo’n gewoonte is, dat ik me meestal niet meer bewust ben of ik het nou wel of niet heb gedaan.

Denk dat velen dat wel hebben, mijn ma doet het ook altijd.
@FrostbiteNL: Herkenbaar, redelijk vaak in de stad na 100 meter wandelen nog een keer terug naar de auto (ben een beetje verstrooid).
@FrostbiteNL: Bij mij klappen de spiegels dicht wanneer de auto op slot is. Oh dat heb jij zeker niet, hahaha! ;)
@Benz65: Nee, ik ben geen taxi rijder … :)
Audi rijders hebben altijd dwangneurose, die moeten altijd alles goed doen.
@bsxc2: Daarom zet ik mijn auto altijd naast een Audi, die mensen geven om hun auto en slaan meestal niet de deuren klakkeloos tegen mijn auto aan ;)
Hij is zeker bang dat men zijn flessen vodka gaat stelen!
Wel opvallend dat hij het schuif/kanteldak niet controleert, waarschijnlijk sowieso al kapot of vastgeroest …
Ach ja, als hij zichzelf daar lekker bij voelt vind ik het goed want hij valt er niemand lastig mee. Al blijft het wel een beetje raar.
En als hij weg loop roepen dat z’n deur nog open staat. Wordt ie helemaal gek en begint het hele verhaal weer van voor af aan :)
Ik heb er ook een beetje last van. Het laatste wat je dan wilt is key less entry, kun je niet eens meer geruststellend aan de deurklink voelen of de auto is afgesloten.
Leuk als het met bakken uit de hemel komt vallen:p
Doe die man een VW cadeau… die dingen sluiten van zichzelf na 30 seconden…
@xilver:

Dat is toch alleen als je ontgrendelt zonder in te stappen/deur te openen?
@redbeams: Idd, dus je kan gewoon uitstappen, op lock duwen en dan met een gerust hart wegwandelen want mocht je per toeval daarna terug op unlock duwen dan sluit heel de boel zichzelf wel.
Ik controleer wel 20 keer per fietsrit of m’n portemonnee, telefoon evt sleutels of papier nog in m’n zakken zitten. Ook zo iets.
@amv8bart: ik ook. Altijd check ik dat. En als ik dan iets niet voel stress ik hem…
sneu voor die man..
Ik wil deze man als preventieadviseur.
Tja ,als je naar het merk van de auto kijkt begrijp je dat de man een bepaalde stoornis heeft…..
Syndroom van Gilles de la Tourette heet dit..
@makzim: nee…
@SimonMc: Jawel, een afgeleide ervan. google it
@makzim: zeker niet een van de hoofdkenmerken van Gilles de la Tourette, en daarom is het veel waarschijnlijker dat dit een obsessieve-compulsieve stoornis is.

…maar neemt natuurlijk niet weg dat het een mogelijkheid is. Maar vind het wel vreemd dat je eerder aan Gilles de la Tourette denkt, dan aan een obsessieve-compulsieve stoornis.
Als je een beetje van de wereld ben door wat dan ook, komt dit nog al eens voor….

PARANOIA!!! :)
Mijn zus had een stel naast haar wonen, met zo’n zelfde neurose, alleen beide, om van krom te liggen.
Wat zij er ook nog extra bij hebben is, dat zo’n zelfde tafereel zich ook met de voordeur van het huis en met de schuurdeur afspeelde, ook middenin de nacht wakker worden, om het allemaal nogmaals te controleren, soms ook echt op het geschifte af.

Maar bovenal blijf ik het grappig vinden om naar te kijken en treurig vinden, voor als je zo bent.

Zelf wil ik inderdaad de afstandsbediening nog weleens extra gebruiken, ter controle, gewoon omdat het routine is en ik meer aan mijn hoofd heb, dan die sloten “gecontroleerd” af te sluiten.
@Orichy: Ok niet netjes, maar toch is het wel een beetje beschamend en getikt niet? ;)

Ok het lijkt me kut als je er zelf last van hebt, dat wel.
Duidelijk een enorme dwangneurose dit.. Wtf!!! :’)
De nieuwe woensdagavondrubriek. Volgende week: lachen om het syndroom van Down.
@jolig: Daar valt ook best om te lachen, met mensen met het syndroom van Down. Het zijn soms best geestige mensen, ik heb er meer schik mee, dan menig “normaal” mens. En zij, met Downsyndroom, kunnen vaak ook redelijk goed uit de voeten met de grappen en grollen.
Als je hen verder maar laat zijn, zoals zij zijn, is er niets aan de hand. Trouwens kunnen wij, “gewone” mensen, nog best wat van mensen met het Downsyndroom leren, zij zijn veel puurder en natuurlijker.

Maar dwangneuroses en andere tics, zijn van een ander kaliber, dan met een fysieke, of geestelijke afwijking geboren worden. Misschien niet minder erg, maar aangeleerde controle is best grappig en soms beschamend om naar te kijken.

Maar van de meeste afwijkingen heb je zelf geen last. Anders is er in die gevallen, dat je er wel last van hebt, vaak wat aan te doen, door in ieder geval het eerst te accepteren en daarna het om te keren en de verandering in gang te zetten.
Als ik die man was zou ik een tweedeurs auto nemen. Scheelt toch mooi de helft van de tijd.
@rooster: Het blijft omlopen, toch.

Een gevalletje van het volgende;
http://trialx.com/curetalk/wp-content/blogs.dir/7/files/2011/05/diseases/Ocd-3.jpg
Sneu volk als je het leuk vind als iemand deze stoornis heeft. Vaak ligt hun hele leven aan puin door deze dwangneuroses. Maar gelukkig mankeren de mensen die dit leuk vinden niets
@Soulmaster: Het stel wat ik ken, heeft verder een heel normaal leven, met werk en overige bezigheden. Bewust gekozen om geen kinderen te krijgen, dat dan weer wel, maar dat is ook niet echt een probleem voor hen.

Misschien is het niet altijd zo dramatisch en dus toch best wel vermakelijk voor anderen, om er naar te kijken. Want weet jij hoe je die mensen het beste kunt helpen?

Maar zoals ik al eerder aangaf, ik vind het best sneu, als mensen dit probleem hebben.
Ik vind het erg zielig.. Die mensen leven in een hel die ze zelf creëren, maar waar ze niet uit kunnen ontsnappen.
Voor mij herkenbaar….

Bij een auto bij CV+afstandsbediening moet ik toch altijd even voelen of de auto wel op slot is. En daarna hopen dat hij op slot blijft en er niet een of ander keyless systeem of per ongeluk op de afstandsbediening drukken dat hij toch open schiet. Of gekke follow-me-home verlichting waardoor het lijkt alsof je lampen nog aan staan. En wat dacht je van interieur verlichting die aan gaat als je met je keyless op een meter van de auto staat. Vreselijk.

Op mijn eigen auto rock ik geen CV, pinnetje naar beneden = auto op slot. Lichtschakelaar aan = licht aan, lichtschakelaar uit = licht uit. Binnenverlichting blijft aan = deur niet goed dicht. Totaal mechanisch totale controle. Heerlijk!
@smulders: Hahaha, dat over de sleutel herken ik. Als ik hem in mijn zak steek ben ik ook altijd bang dat er op die knop gedrukt wordt, daardoor loop ik altijd zover mogelijk met de ring van de sleutel om m’n vinger voordat ik hem in m’n zak doe.
Hij zou nog eens terug moeten lopen om te checken of zijn deuren wel echt dicht zijn, het zou zo maar kunnen dat ze nu opeens niet meer op slot zitten!
Ik snap het topic niet helemaal. Ik heb het filmpje nu drie keer bekeken en ik zie niets vreemds.
@sjamp: o nee je bent aangestoken
Ach, we hebben allemaal in zekere zin een tic. De een is zich er meer bewust van dan de ander en weer een ander kan er beter mee omgaan.
Wel erg vervelend als je zelf geen controle meer over zulke dingen hebt.
Heb wel af en toe eens dat ik me afvraag of ik hem wel op slot heb gedaan en dat ik daardoor begin te stressen, want zet hem bij ’t station en ga dan met de trein naar kantoor dus zo 123 checken kan niet. Maar heb uiteindelijk nog nooit gehad dat ik ’t vergeten was.
Ik heb zon buurman die daar ook snel 2 minuten mee bezig is.
Hij steekt 3 of 4 keer opnieuw in om de auto precies recht in ge parkeren en loopt alle sloten 3 keer langs, vooral de kofferbak.
Dan staat hij er zo 15 seconden Aan te trekken.
Meestal staat hij dan nog vanuit de woonkamer te kijken of alles goed is
Aan die Rus te zien vertrouwt ‘ie ’t gewoon niet, moeilijk om daarmee te leven lijkt me. Kost je de helft van je leven aan stress.
@kaasboerin: Mensen met OCS zijn zich heel bewust dat wat ze doen overbodig is. Denk dat hij echt wel weet dat z’n auto dicht zit.
the-budel-guy via iPhone app
Ik heb het met kaartjes van hotel deuren. Zijn net terug van 3 dagen Engeland. En elke keer als ik de kamer uit ging keek ik 3X of ik het kaartje wel bij had.
@the-budel-guy: was de deur wel elke keer in het slot gevallen?
@WinkeB: sh*t moet ik weer terug naar manchester om het te controleren :D
‘As good as it gets’ anyone?
the-budel-guy via iPhone app
@Klassiekerrally: idd kwam vrij snel in me op :D
the-budel-guy via iPhone app
@Klassiekerrally: idd kwam vrij snel in me op :D
Het is gewoon een speciale code, na al deze handelingen gaat er een speciaal klepje open waar zijn wodka verborgen ligt :)
/me heeft een Renault Laguna met keyless entry. ideaal… Een feature die ik zeker ga missen als ik op een ander merk over zou stappen….
@BrutaalAapje: Op een ander merk? Welk merk kent er nou geen keyless entry?
Misschien zou ik zo’n neurose ook een beetje moeten hebben. Ik kom er ’s ochtends regelmatig achter dat ik ben vergeten de auto op slot te doen.
Heb dit ook wel eens iemand zien doen. Niet alleen de deuren tig keer checken, maar ook 100 keer met d’r vingers langs de bovenkant van de ramen of die niet open stonden. De kofferklep zo hard checken dat de auto omhoog kwam. Na een minuut of 3 rondom die auto eindelijk aarzelend weglopen de flat in. Om na 30 sec. doodleuk weer terug te komen en nog een keer een rondje te doen. Toen toch maar definitief klaar.

Je kan er maar zeker van zijn he :-)
Ik denk dat zijn keyless-entry niet goed werkt :P
Heb precies hetzelfde :( eindeloos controleren van de auto’s bij ons thuis, achter en voordeur en of het gas wel uit is.
Ben zo 10-15 min bezig voor het slapen gaan.
Voor de rest functioneer ik normaal, heb gewoon een baan etc etc maar het is absoluut een dwangneurose.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).