Ochtendspits des doods: wegen liggen er goed bij

Auteur: , 55 Reacties

Aan waarschuwingen wegens sneeuw en kou geen gebrek, maar aan de staat van het wegdek zal het vandaag niet liggen. Rijkswaterstaat dumpte vannacht 12.000 ton strooizout op de snelweg, waardoor deze over het algemeen goed begaanbaar lijkt.

We zeuren in Nederland graag en veel over van alles, maar hier moet je de overheid toch credits geven: dankzij niet minder dan 1200 medewerkers, 500 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers ligt het Nederlandse asfalt er zo zwart bij als mogelijk, en naar verwachting gaan vrijwel alle spitsstroken open. Nu is het aan de Nederlandse automobilist om er niet al te veel een potje van te maken.

Om 07:30 uur stond er 190 kilometer file, wat uiteraard het komende uur nog aangroeit, maar een recorddag als vorige week dinsdag lijkt er vooralsnog gelukkig niet in te zitten. De meeste ellende zit in het noorden van het land waar het nu sneeuwt, en ook blijft sneeuwen. Desondanks gebiedt Rijkswaterstaat wel om voorzichtig te zijn:

RWS tweet

Het trein- en vliegverkeer doet het minder: op Schiphol zijn tal van vluchten geannuleerd, de Schipholtunnel is weer eens dicht, en over de Faal-Fyra zullen we maar helemaal niet beginnen. Dan is de auto toch onmisbaar.

Goede rit!

Update 08:10 – In Zuid-Holland en Noord-Brabant is het extra oppassen geblazen door ijzel.

Update 08:30 – Wie niet hoeft te forenzen maakt er wat leuks van, zoals deze Audi A4. En ook met je Dodge-pickup kan je mooi een weiland omploegen! Helaas verliep de ochtendspits voor deze auto op de A27 niet zo goed.

Update 09:00 – Nog steeds verraderlijke gladheid in met name Noord-Brabant. Op de A58 tussen de knooppunten Galder en Zonzeel is een snelheidsdeken ingesteld. Vmax: 50 km/u. In Groningen is helaas een verkeersdode gevallen.

Foto: autojunk.nl55 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Al die file heeft gewoon te maken met de slecht rijeigenschappen van het grootste deel van de automobilisten
@rsvbf1:

nope .. heeft te maken met overmoedige sukkels ..

(voor zover je “moedig” kan zijn in een auto) ..
@lincoln: nope met slechte voorbereiding en weinig kennis/ervaring.
@Alwood:

yep .. sneeuw of geen sneeuw .. autorijden is en blijft rocket-science ..
@lincoln: @topicfoto sneeuw of geen sneeuw .. BMW is en blijft op de linkerbaan plakken ..
@lincoln: Hoe zorgt een overmoedige sukkel voor zoveel files / langzaam rijdend verkeer.
Het heeft puur te maken met veel automobilisten die langzaam rijden. Ongelijk kan ik ze niet geven, al zitten er soms een paar tussen die veel te overdreven langzaam rijden en daardoor op de binnenwegen alles en iedereen extra ophouden.
@rsvbf1: Voor een deel zijn het inderdaad lui in gebakjes op zomerbanden die langzaam rijden. Voor een deel zijn het ook lui zoals jij die denken dat zij heer en meester zijn op de weg en dat alle andere sukkels degene zijn die niet kunnen rijden. Natuurlijk is het irritant, maar ik heb liever mensen die wat voorzichtiger aan doen dan andersom.

Vorige week zondag nog op de A30 vlak voor Bad Oeyenhausen (De), prima tweebaans snelweg zonder limiet. Het sneeuwde wel aardig dus iedereen reedt rustig aan, ik zelf had de cc op 100. Opeens de auto voor me, zonder kenbare aanleiding vol aan het slingeren, vangrail in en midden op de weg tot stilstand gekomen. Ik had gelukkig ruim afstand en kon op tijd remmen, meteen uitgestapt om te hulp te schieten en waar ik echt van schrok is hoe glad de weg was. Je kon er haast niet lopen zonder op je bek te gaan. En dat merk je dus echt niet terwijl je met 100 over die weg rijdt. Nou reed ik in een gloednieuwe 528i met goede winterbanden. Maar als je kijkt met wat voor een oude zomerbanden de meeste mensen in Nederland de weg nog op gaan… Dan doe je niets in zo een situatie.
En dan krijg je snel daarna natuurlijk weer van die mensen die zich er langs wurmen en dan volgas weer optrekken met hun Golf R’tjes, slippend als een gek. Jammer dat die dan niet ook in de vangrail landen.
@FelixF: Als het daar echt zo glad was als omschreven was was je met de gloednieuwe winterbanden ook nergens geweest op het moment dat hij zou gaan. Op ijs helpen ook alle hulpsystemen en winterbanden niet meer.
@RoT___: Inderdaad, daarom vind ik het ook gevaarlijk als mensen met opmerkingen komen van. Ach ik heb goede banden, ik kan goed rijden, 50? nee joh, 100 gaat toch ook prima. Dat gaat allemaal goed, totdat ze een keer moeten remmen of uitwijken, dan staan ze met hun grote mond in de berm.
@rsvbf1: vandaag nog op de fiets een auto ingehaald die niet harder dan 15 km/h durfde in de sneeuw, wat een vertrouwen ga dan gewoon niet de weg op zeg ik
Verheugde ik me helemaal op een besneeuwde weg, rijd ik de straat uit, ligt er niets! Weg speeltuin :'(
@Jochempie:

hoe kwam het uberhaupt in je op te denken dat de openbare weg een speeltuin is ??
@lincoln: Omdat er sneeuw ligt? Belerend toontje = dom antwoord.
@Jochempie:

o.k. .. dus nu ligt er wel sneeuw ..

snel gegaan dan in een kwartiertje ..
@Jochempie: ik herken je probleem hier ook(alleen diets ik nog maar met een mountainbike is het toch leuk om mensen uit te lachen ;))
Vanochtend 150 km gereden via A27 en A28. Over het algemeen goed begaanbaar, met name de rechterbaan. Schouderklopje voor de mannen (en vrouwen) die de hele nacht hebben doorgewerkt!
@Henk_he: Vanochtend van Leuven (BE) naar Amsterdam. Er is inderdaad goed werk geleverd de hele nacht en ochtend want ik heb er maar 2,5 uur overgedaan (230 km).
12M kg in 1 nacht?! Zo heb je voorraad voor een hele winter, zo kan je amper 2wk met de voorraad vooruit.
Volgens mij moe je oppassen dat je niet op het zout de weg af rolt. Geen idee of zomer- of winterbanden daar beter bij helpen.
@Alwood: Je hebt toch mensen waarvoor het nooit goed is…
@koenmb: precies! Pekel = bah maar gelukkig hoef ik op dit moment de weg niet zo veel op. Niet te geloven hoe snel alles dan onder je vandaan roest
@Alwood: Ach, een Volvo draait daar zijn hand niet voor om. Die blijft echt wel rollen. Als alle zooi weer van de weg is even door de wasstraat zodat de onderkant ook goed meegepakt wordt en klaar.
@RoT___: blijft een echte winter-auto, dat is absoluut waar. Toch gaat die roest tegen de 30 jaar wel tellen en roest alles exponentieel harder bij grotere hoeveelheden zout.
Geen groot fan van laswerk verder en op dagen als vandaag hou ik ‘m graag schoon ;)
Weg was prima te doen. Overal netjes schoon. Zeg het niet snel maar de kortstondige files werden nu duidelijk veroorzaakt door enkele angstige automobilisten.
Die BMW is het lot serieus aan het tarten ;)
@osmo:

als niemand daar gaat rijden, gaat die sneeuw er niet vanzelf weg hoor.

(tenminste, niet voordat het gaat dooien…)
@escort77: Precies, gewoon met voorzichtigheid er overheen. In een rechte lijn kan je gewoon doorrijden, al blijft het goed aanvoelen of de boel niet wil gaan glijden.
@osmo: In de verse sneeuw heb je vaak meer grip met winterbanden dan in het platgereden ijzige stuk waar iedereen rijdt.
@osmo: valt wel mee in mijn ogen, zolang je maar geen al te gekke bewegingen maakt en goede banden hebt kan je er prima met 100 overheen. Rijd wel relaxt zo’n lege baan hoor ;)
@osmo: Ik heb het meer over het feit dat het een BMW op sneeuw is ;) De laatste 2 dagen zeker 3 BMW’s het decor zien opzoeken en geen andere merken.
Doenze goed
Belgische wegen zijn weer goed gestrooid, snelweg brandschoon en daarbuiten enkel de drab. Valt prima op door te rijden.
Hier in Friesland was het op de snelweg aardig besneeuwd anders, je kon niet harder dan 60.
Die 12.000.000 kg hebben ze overigens over 5.100.000 m weg uitgestrooid :) zitten een paar stukkies ‘A2’ bij natuurlijk maar nog steeds is 2,5 kg zout per m weg best veel.
Heb je ook een aardig legertje vrachtwagens voor nodig…
@Alwood: je moet ook kijken naar de breedte van een weg. Stel dat de gemiddelde snelweg in NL 10m breed is (3 rijstroken, excl. Vluchtstrook), dan komt dat neer op +/- 250 gram per vierkante meter.
Gisteren een eind gereden op de snelweg in de sneeuw. Waar mensen met verstand 80km/u reden en voldoende afstand hielden, waren er toch mongolen die gewoon (!) 120 bleven rijden en pas op het laatste moment afremden. Opvallend veel oudere Volvo’s en overmoedige jongeren in van die oude Japanse gebakjes
Geen mensen uit het noorden van het land zo te zien, vanmorgen om 8.15 was de n366 (stadskanaal – emmen) nog een ramp. Met mijn zomerbandjes wilden de bandjes leuk spinnen…
Een uur over een rit die ik met normaal weer in 25 minuten doe.
@m19nl: Een ramp voor mensen met zomerbanden misschien. Als jij geen winterbanden aan wil schaffen prima. Maar ga dan niet met die sneeuw de mensen die dat wel hebben gedaan in de weg rijden.

Heb me vanmorgen weer verbaasd over een boel idioten die wild spinnend bij een verkeerslicht weg proberen te komen op zomerbandjes. Groen licht en toch maar twee auto’s erdoor… Haal je ze in: flitsen met de lichten… ben ik blijkbaar weer de boeman
@baasbas: Terwijl met een beetje beleid ook op zomerbanden nog weg te komen is, al is het minder vlot dan normaal. Blijkbaar snappen velen mensen niet dat het voetenwerk even met een ander beleid moet, of zelfs wegtrekken in de 2e versnelling.
@baasbas:
Wat een reactie van niets…

Deze auto had geen winterbanden, voor die paar honderd kilometer dat deze auto ’s winters buiten komt ga ik geen winterbanden onder zetten.

Daarnaast had ik geen verkeer voor en achter mij..
Soms is spelen met de auto gewoon veels te leuk, als je denkt dat ik bij elke keer optrekken met spinnende banden weg vlieg omdat ik in paniek vlieg dan zit je er toch echt naast.
@m19nl:

Deze auto had geen winterbanden, voor die paar honderd kilometer dat deze auto ‘s winters buiten komt ga ik geen winterbanden onder zetten.

Dat is toch precies wat ik zeg. Prima dat je dat niet wilt doen. Maar neem dan de trein of ga thuis werken, weet ik veel. Waarom het risico nemen?
@baasbas:
En daarnaast was er geen wegdek te zien, zelfs meneer de lease rijder die met wintersloffen onder zijn Avensis de rotonde op vloog gleed met de achterkant weg.
Er ligt een klein beetje sneeuw en Nederland is gelijk helemaal in paniek.In Canada ligt de een pak waar je eng van word en daar zijn minder problemen.
Het probleem hier zijn de mensen die schijten als het sneeuwt en dat zijn vaak de mensen die ongelukken maken.
Heb gister vaak genoeg auto’s ingehaald waar je 50 mocht rijden en met gemak ook kon maar sommige niet harder dan 20 gingen.

Daarbij hield ik mijn hart vast gister waar een rood kruis stond op de snelweg en hele rijbaan onbereden was en ikzelf rond 80 a 100 reed dat er een BMW 3 serie aankwam en op de baan ging rijden van rode kruis en alleen maar aan het zoeken was.Maar toen ik keek wat er inzat verbaaste me die rijstijl niets (Rotterdam zuid types )
@sir_smokalot: weet je heel zeker dat de bimmer op het plaatje bovenaan het artikel een 5 serie is? ;)
Ik erger me soms ook aan mensen die suuuuuper langzaam gaan rijden op sneeuw.

Maaaar, laatst reed ik op zomerbanden in de sneeuw. Heb nu iets meer begrip voor die kruipers.
Hier in Groningen is het klote, normaal fiets ik in een kwartier naar het Zernike, nu een dik half uur… Maar opzich is er niet echt verkeerschaos, spits was ook al over maar toch, overal werd rustig gereden ;)
Onderweg een gestrande 207 en een overleden rover 45 gespot. Die rover was moeilijk te verklaren trouwens. Was op de Markerdijk. Bijna alleen maar rechtuit en toch hard in de vangrail
@baasbas: Was die 207 toevallig in de zijkant van een zwarte Lexus CT geschoven? Dat overkwam m’n collega vanochtend namelijk..
@Jochempie: oké, ik ben de eerste om toe te geven dat de ct naar mijn mening erg lelijk is, maar tenzij die van hem er als lantaarnpaal uitziet, dan was het hem niet :-)
@baasbas: misschien dat Rovers op een gegeven moment 1-wiel aandrijving hebben ofzo. Zag er met de vorige ‘sneeuwstorm’ ook een tegen een boom staan op een verder rechte weg.
@osmo De bestuurder van de BMW is juist slim. Hij rijdt op een leeg stuk weg en heeft dus voldoende remafstand. Op de rechterbaan zitten 5 auto’s vlak bij elkaar. Zelfs op een droge weg hebben die niet voldoende remafstand, want ze zullen toch zeker 80km/h rijden. Als de voorste moet remmen omdat de twee invoegende auto’s (ook al te dicht bij elkaar) gaan glijden, dan schuiven ze mooi met elkaar eraf.

Het zal wel het kuddegedrag zijn waarom mensen door blijven rijden totdat ze vlak achter iemand zitten….Follow the leader!
Gelukkig is er goed sneeuw geruimd. Al het ov kwam bij mij gewoon optijd :D
Maar toch wel heavy zooi zeg, als ik het zo lees. Vooral die dode in Groningen.
inderdaad. vanmorgen ook gezien, tientallen auto’s als een treintje dicht op elkaar op een redelijk schone, maar toch nog wel natte en gladde rechterbaan. Ik voeg in, ga er links over de vers besneeuwde baan voorbij, en krijg van vrijwel al die auto’s claxon en lichtsignalen.

verschil. ik had niemand voor me en kon rustig remmen / uitrollen. als daar maar een trage invoeger was geweest zat de hele handel op elkaar..
En toch viel het niet mee in Groningen. Nog steeds niet. Geen winterbanden, want gehuurde verhuisbus (Sprinter XL).

Helaas 2 doden in Groningen….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).