Officieel: Opel Astra-productie weg uit Duitsland

Auteur: , 12 Reacties

De kogel is door de kerk: Duitsland raakt de productie van de Astra kwijt. In plaats daarvan wordt de productielijn in het Britse Ellesmere Port flink uitgebreid, en dat is mooi voor de Welshmen, want zij krijgen er 700 nieuwe directe banen bij.

Het gerucht over het terugbrengen van de productielocaties van 3 naar 2 ging al even, maar nu is het definitief: Ellesmere Port wordt uitgebreid, Gliwice (Polen) blijft, en in Rüsselsheim wordt de lijn voor wat de Astra betreft ontmanteld. Wat er voor in de plaats komt is niet officieel, maar de volgende Citroën C5 schijnt een goede kans te maken.

Met de uitbreiding in Ellesmere Port is een investering van 125 mln GBP (156 mln EUR) gemoeid. Waar de banen elders in Europa dan gesnoeid gaan worden is onduidelijk, of zou het zo zijn dat GM Opel nog even verlies laat maken en op termijn mikt op een spectaculaire stijging van de verkoopcijfers? In dat geval wensen wij ze veel sterkte, want binnen Europa is er de komende jaren weinig eer te behalen.

Opel roert zich wel de laatste tijd: er komen nieuwe motorgeneraties aan, en zowel de Mokka als de Adam moeten nieuwe segmenten openen. Daarnaast schijnt er ook nog een cabrio in de pijplijn te zitten, die overigens volgens onze contactpersoon (naar aanleiding van een vraag over deze teaser) weinig te maken heeft met de Astra.

De condities van de deal zijn niet bekend geworden, maar het persbericht spreekt van ‘a ground-breaking new labour agreement which was approved by the Vauxhall workforce yesterday.’ Vrij vertaald lees ik daar in: de GM-directie heeft de arbeiders flink de duimschroeven aangedraaid in een ‘slikken-of-stikken-move’ a la Sergio Marchionne. Zonder hieraan een waardeoordeel te willen hangen overigens, want het is hun goed recht.

Per 2013 zal de overeenkomst in gaan, en hij loopt tot begin jaren ’20, wanneer de volgende generatie Astra wordt afgewisseld door weer een nieuwe generatie.

Zo, en nu houden we het even voor gezien voor wat betreft het Opel-industry news. Totdat er weer iets essentieels te melden is natuurlijk.12 reacties

Dat is ook vreemd, toen ik er was werd in Rüsselsheim alleen de Insignia gebouwd. Nu hebben ze er dus een complete lijn voor de nieuwe Astra bij en die verplaatsen ze dan na een paar jaar…
Nounou, ik ben benieuwd of het nog wat word met opel!
Volgens cijfers van Focus (zeg maar het Duitse Elsevier) hebben Opels zeven fabrieken gemiddeld 37 procent overcapaciteit. Ellesmere Port zou slechts 55 procent (!!) van zijn capaciteit omzetten in daadwerkelijke productie. Logisch dat er dus plannen zijn om een paar tenten te sluiten. Ironisch genoeg is het de fabriek met de beste cijfers (Bochum, 77%) die als eerste op de nominatie staat…
-edit: nutteloze bijdrage-
de astra werd vroeger in Antwerpen en russelsheim gebouwd. Vooral de break versie was voor Duitsland.

In UK maakten ze de Vauxhall versie (oftewel de RHD)

Met de sluitoing van Antwerpen is dat over russelsheime n Uk verdeeld en nu gaat alles naar UK…

Onwaarschijnlijk eigenlijk als je ooit al eens rond de fabriek in Russelsheim gereden bent… Het is ook de thuis van het Opel museum…. Ironisch genoeg…

Triest…
Ben nu wel benieuwd naar de reactie van Merkel.
Nu mag ze laten zien of ze echt om het Opel-personeel geeft…
http://www3.pictures.gi.zimbio.com/Merkel+Visits+Opel+Factory+p4tro--Orshl.jpg
@awesome: Brrr! Van die foto word je ook niet gelukkig. Het lijkt zelfs het hele Opel-probleem samen te vatten…
Jammer dit!
Eigenlijk schandalig dat de werknemers tegen elkaar uitgespeeld worden.Nu de tijd van loonmatiging in Duitsland echt voorbij is (looneisen van 6% zijn normaal) en de Britten akkoord gaan met 2 jaar geen salarisverhogingen en meer flexibiliel werken krijgen de Britten de productie. Eigenlijk zou de EU hier moeten ingrijpen.
Nee. De markt dicteert wat er gebeurt in dit geval, en hier willen de Britten het voor minder doen, hoe wrang ook voor Duitsland (let wel: áls er daadwerkelijk banen in R’heim geschrapt worden). Toch bekruipt mij het gevoel dat de traditioneel warme Angelsaksische band tussen de VS (GM) en het VK (Vauxhall) hier een rol gespeeld heeft..
@sir_smokalot: De markt krijgt van de meest vreselijke dingen de schuld. maar de markt is geen entiteit en kan niks dicteren, het zijn rationele zakelijke beslissingen van bestuurders. Het is dank de afnemende macht van de vakbonden, de angst van de medewerkers en de goedkope pond gewoon goedkoper om in Wales te produceren. Maar dat maakt het niet goed.
slechte zet

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).