Oogsnoep: Harde dragracer in slowmotion [video]

Auteur: , 36 Reacties

Hier krijgen we als octaanhoofdjes dus niet snel genoeg van. Omdat voertuigen in de top fuel dragrace-klasse altijd zo snel hun race hebben afgelegd hebben we nu een slowmo van zo'n methanol slurpende trommelvliessloper.

Het Finse Tekniikan Maailma ging op pad met een raceteam dat het leuk vindt om met 8.000 pk sterke dragracers in ongeveer vier seconden de kwartmijl af te leggen. Dan hoef je als toeschouwer maar even iets te lang naar je smartphone te kijken, plaatjes van uitgelekte vorstenboobs begluren bijvoorbeeld, en je hebt alle actie gemist. Deze video is daarom een uitkomst, en laat daarnaast prachtig zien wat voor uitwerking 8.000 paarden -uit een V8- hebben op de gigantische Goodyear-banden. Zoals de screenshot al toont: ze hebben het zwaar.

Slowmo-actie begint vanaf 02:10, maar blijf daarna zeker even hangen voor een timelaps van de motorrevisie. Beeld op VIMEO.36 reacties

Weet iemand wat de topsnelheid van zo’n gevaarte is als je ‘m de ruimte geeft?
@theblackstig: geluidbarriere?
@theblackstig: Topsnelheid zal niet veel hoger liggen dan de snelheid die ze halen op de 400m aangezien deze machines zijn ingesteld op acceleratie en niet topsnelheid
@ds3lover: de topsnelheid zal niet veel hoger liggen, enkel vanwege het feit dat deze motoren geen 2 seconde langer volgas kunnen verdragen!
@theblackstig: geen idee, weet alleen dat ze op de quarter mile al dik over de 500 km/h gaan. In een kleine 5 seconden slechts!
MAM, mag ik nog een snoepje?
Smeer eens gauw wat Diadermine op die banden, dat zijn geen rimpeltjes meer… En die pufjes groengeeloranje vlammen: awesome!
Meest saaie vorm van autosport…
@norge: en dan hebben we het hier niet eens over VAG-producten
@desoper: Ik wou het voor 1 keertje daar niet over hebben.
@norge: Lol.
@norge: ik was al bang dat je account gehackt was.
@norge: Ga eens kijken zou ik zeggen en kom dan weer hier langs, groetjes.
@norge: ik nodig je een keertje in mijn woonplaats uit, waar ze dat als enige plek in NL daadwerkelijk doen… je hoort het door het hele dorp (ja het is een dorp), prachtig!
@NLBUURMAN:
Er zijn daar meerdere evenementen toch? Kun jij me mischien vertellen welk evenement het meeste de moeite waard is? Ik wil er nog altijd een keertje heen, het is op dat vliegveld toch of niet?
@undifined1: het is op de Airstrip jaa, elk evenement is mooi, maar wanneer de echte toppers komen (van het EK), is het wel het grootste feest!
Dat moet een goede bak herrie maken, zonder dempers, filters e.d.!
@Jokkebrok: waarom denk je dat de mensen hun handen over hun oren houden…
@Soulmaster: nee, lichtbariere…
Geen goed beeld dit filmpje.Ze gaan van 0-450 in 3,85 seconden,zoiets.
Ongelofelijk vet… Je kan zelfs op het eind nog de individuele cylinderuitlaatslag zien uit de spruitstukken. Ook luchtwerveling zichtbaar op de bovenste spoiler, gezien de stoomvorming mogelijk dat de lucht daar sneller als geluid beweegt. Super cool dit.
@norge
Dat dacht ik ook tot ik een keer ging kijken, het is ongeveer 20x zo indrukwekkend als je van te voren verwacht. Echt heel tof. Die dingen rijden binnen 4 seconde 500km/u, en dat geluid is werkelijk nergens mee te vergelijken.
@desoper: je maakte me aan het lachen!
hoeveel G krachten moet je hiervoor weerstaan
@rsvbf1: 7 ofzo.
@rsvbf1: “Naar 160 km/h in 0,7s ( http://en.wikipedia.org/wiki/Top_Fuel )”

160 km/u = 44,44 m/s
acceleratie over die eerste 0,7s is bijgevolg 63,49 m/s².

1G = 9,81 m /s²

Dus, de acceleratie van 0km/u naar 160km/u gebeurt aan gemiddeld 6,5G. => 6,5 keer sneller dan je in vrije val zou versnellen. Insane.

Over een gehele 1/4 mile is het record trouwens een gemiddelde acceleratie van 4,2G (=4,4s voor 1/4 m).
@djim: To put it in perspective: een BMW M5 haalt in zijn spurtje van 0 naar 100 km/u (in 4,2s) een versnelling van 0,67 G.
Om de 500 meter een volledige blok revisie. Hier moet je met je hart naar kijken, vooral niet met je verstand. Deze sport is er omdat het kan, daarom. Love it!!
@straatpiraat: Ik kan me dat Discovery programma nog wel herrinneren dat ze iemand volgden in deze sport, een Switser die schijnbaar een record had neergezet hier in de EU maar toen hij de overstap naar de States maakte ‘schrok’ hij zich kapot. Daar reed zelfs de ‘rookies’ zulke tijden..
Zouden de banden zo vervormen bij de finish door de wind? Mooi land, Finland! Ik mis het!
@rsvbf1: dat lijkt me niet zo slim jonge.
Mooie filmpjes altijd bij Vimeo :)
die banden hebben het wel heeeel hard wow!! worden zo krom getrokken!!
@RazorHead: op dragsters staan speciale ‘wrinkle tires’. het is de bedoeling dat die krom trekken.
Wauw! Hele mooie beelden!
Wow! Die banden lijken wel van dun plastic. Maarja, wat wil je anders met 8000 pk. :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).