Opel Corsa (2006 – 2015) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 36 Reacties

De Opel Corsa D is de vierde generatie Corsa en verving de Corsa C in 2006, na 6 jaar trouwe dienst.

Opel Corsa

De Corsa staat op het SCCS-platform dat General Motors in samenwerking met Fiat heeft ontwikkeld. Fiat gebruikte het platform voor de Alfa Romeo Mito, Fiat Grande Punto, Fiat Fiorino, Doblo en 500L. General Motors gebruikte het platform voor de Opel Corsa, Opel Combo en later ook de kleinere Opel Adam.

De Corsa komt er in twee uitvoeringen: een vijfdeurs en een driedeurs hatchback. Qua uiterlijk scheelt het behoorlijk, de aflopende daklijn van de driedeurs heeft een sportiever silhouet. De vijfdeurs is iets behoudender gestileerd.

In 2007 lanceert Opel de Corsa OPC, de snelste Corsa die Opel ooit gemaakt heeft. De OPC (Opel Performance Center) wordt aangedreven door een 1.6 turbo, goed voor 192 pk. Voor wie de gewone Corsa net even te langzaam is, maar de OPC te veel van het goede is, kwam in 2008 de Corsa GSi, die met 150 pk bovengemiddeld vlot is te noemen. Aan de andere kant van het spectrum zien we de 1.3 CTDi EcoFlex. Deze weet met zijn beperkte uitstoot-cijfers in een zeer gunstige bijtellingscategorie te vallen. De vrijstelling van wegenbelasting maakte de Corsa EcoFlex interessant voor de particuliere automobilist.

Alle Corsa’s hebben een ding gemeen en dat is een grapje van de designer. Met het ontwerpen van het interieur werd de dienstdoende designer uitgedaagd door een paar collega’s om ergens een haai te tekenen. Als je het handschoenenvakje opent, kun je aan de zijkant een haaienkop zien. De projectleider van de Corsa kon de humor er wel van inzien en nu heeft elke Corsa een haaienkop in het interieur.

De Corsa word in 2010 technisch en optisch wat bijgepunt. In 2012 wordt er een 1.4 Turbo met 120 pk aan het gamma toegevoegd. In 2014 wordt de Corsa D opgevolgd door de Corsa E. De auto lijkt compleet nieuw, maar is het niet. Op het dak na, is al het plaatwerk weliswaar nieuw, maar het chassis, de bodemplaat en kooiconstructie zijn nog hetzelfde als die van de Corsa D.

Aanbod op AutoTrack
Op AutoTrack zijn bijna 1.000 Corsa’s van deze generatie te vinden, dus voor ieder moet er wat wils bij zitten. De destijds fiscaal vriendelijke diesels vormen meer dan 15% van het aanbod. Corsa’s met automaat zijn weer wat zeldzamer en vormen slechts 8% van het aanbod. De prijzen variëren van 4.000 tot dik 15.000 euro.

Alternatieven

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • Bij de 1.7 CTDI is het van belang dat de distributieriem tijdig vervangen wordt.
 • In het geval van de 1.3 CTDI is het zaak om in kaart te brengen wat de toestand is van het roetfilter en de EGR-klep. Deze kunnen namelijk behoorlijk vervuilen en verstopt raken.
 • De 1.0 driecilinder motor is kwalitatief goed, maar levert weinig vermogen en heeft een rauwe loop. De 1.2 en 1.4 motoren verdienen de voorkeur.
 • Een metalige rammel in de motor in combinatie met een slechte loop, waarbij de Corsa op twee of drie cilinders kan lopen, kan reden zijn om snel te moeten ingrijpen.
 • De bouten van de lagerkappen van de nokkenas kunnen los raken met potentieel ernstige schade bij door rijden.

Onderstel

 • De elektrische stuurbekrachtiging werkt niet altijd even prettig. Met name bij vroege modellen is dit het geval. Rond de middenstand voelt het nogal doods aan. Maak een proefrit en kijk of het storend is.

Carrosserie en interieur

 • Het handschoenenvakje raakt wel eens los.
 • Controleer de afwateringsgaten van de motorruimte. Soms zitten ze compleet dicht met corrosie en lekkage problemen als gevolg. De motormanagementcomputer kan erdoor overlijden en ook andere elektronische regelunits kunnen klachten geven. Daarbij helpt droogmaken vaak nog wel.
 • Als je toch de motorkap open hebt, controleer ook de rand vooraan de motorkap aan de binnenkant. Ook daar kan door slechte afwatering roest ontstaan. Bij een terugroepactie wordt er een gaatje geboord.
 • Schuim van de stoelen brokkelt soms af omdat het tegen het metaal van de stoel schuurt
.

Elektronica

 • Elektronische storingen slaan de Corsa ook niet over, meestal veroorzaakt door slechte massacontacten.
 • Er zijn gevallen bekend dat de centrale deurvergrendeling niet goed functioneert.
 • Altijd even uitproberen dus. Zowel met de sleutel als met de zender.
 • De achterruitverwarming is eveneens een zwak punt.

Bekijk hier het aanbod van de Opel Corsa op AutoTrack.36 reacties

Duitse kwaliteit… dat mensen er nog steeds in trappen is mij een raadsel. Best wel stevige aandachtspunten!

Belegen wagentje, met uitzondering van de OPC. Deze ziet er wel aardig uit.
@maxidyne: Op zich valt het wel mee. Het model is ook al weer 12 jaar oud, daar kan je wat elektronische problemen en corrosie bij verwachten. Daarnaast filter en EGR is bij bijna elke auto een probleem.
@robert110: ik vind het niet echt meevallen…
@maxidyne: De Corsa van mijn vrouw had nul gebreken in 3 jaar tijd, ze had wel een nieuwe in 2006,, maar toch. En dat wazige sturen rond de middenstand heb ik haar nooit over gehoord.
@lekkerlinksrijden: rijd helaas vaak in een 2017 model door mn werk. Ding stuur echt extreem wazig rond de middenstand. Voelde me net zo’n acteur in een oude Amerikaan
@rossi46audi: PNOD toevallig? Knakenbakken die Corsa’s. Navigatie van Pioneer is traag en ’t scherm glimt zo erg dat je een tweede achteruitkijkspiegel hebt. Ohja, en ze stinken naar oude mannen natuurlijk. 😂😂
@henk_he: hahah ja PNOD, navi is waardeloos maar dan ook niet orgineel en ze stinken indd. Meestal keur ik hem dan weer af en vraag een nieuwe aan, lieft een Megane of een focus
@rossi46audi: model 2017 is het nieuwe type. De Corsa D is gebouwd tussen 2006-2014
@jprc: staat wel volledig op het zelfde onderstel.
Ik vraag me af wat “The Leaper” hier op zou zeggen.

Oh wacht, verkeerde autosite.
Bij alternatieven geen hyundai i20?
Vergeet de gare M32 versnellingsbakken niet bij de (sterkere) dieselmotoren. Zitten ook in de FIAT’s en zijn een ramp! Lagervoorspanning af fabriek (Getrag) te veel tolerantie wat garant staat voor ellende.
Koelwaterverlies bij thermostaat 1.2 kan een dingetje zijn, net als de waterpomp. En kapotte kachelverlichting komt relatief vaak voor
@punt666: idd, mijn vrouw hare 90 pk cdti na 50000km zingend geluid in de versnellingsbak. Gevolg 2000€ voor het te repareren.
Ik had liever een getal gezien hoe vaak precies de motor een metaalachtig gerammel laat horen. Dit geeft niet veel vertrouwen zo..
Ik heb dit altijd wel een geinig karretje gevonden, maar niet echt degelijk.
Bij het zoeken naar een OPC kwam ik op een forum tegen dat die motor niet zo goed tegen extreme tuning kwam. Schijnt dat de 4e cilinder dan te heet wordt en kapot loopt. Zelfs met alleen chiptuning kwam het al voor. Dan spreek je over 25pk geloof ik. Kwam het meermaals tegen.
@e34m5touring: tsja het is geen 1.8 20VT he. Lekker standaard laten dus!
@e34m5touring: dit omdat de standaard 395cc injectoren op 83% max duty cycle zitten, gewoon de injectoren vervangen en je hebt er verder geen last van
@flex01: De 4e cilinder is toch ook extra gevoelig vanwege de hitte die van de turbo af komt?
Vergeet niet de handgreep voorin, dat chroom laat op den duur los waardoor je je vingers goed open kan halen
De 1.4 zuipt benzine als een malle. De waterpomp 1.2 en de 1.4 gaat nogal snel kapot.
AB, AB, AB, het is bij elke tandriemmotor verdikkie van belang dat je hem tijdig vervangt. Heerlijk algemeen toepasbaar. En geen woord over de EGRtjes die met bosjes gaan zodra de wagen enigzins op leeftijd komt. Kijk, dat is een noemenswaardige pittige reparatie. Tot zover :)
@soundgarden: hulde, ik las eroverheen. Het staat er wel in. Facepalm
@soundgarden: Bij van Nieuwkerk (Honda dealer) werden de riemen NOOIT vervangen, tenzij in opdracht klant. Ik heb bij mijn Civic de riem bij 300.000km laten vervangen. De oem eerste montage riem zat er nog in, en zou nog zeker lang mee gaan. Breekt de riem bij een Honda, dan is er verder geen motorschade (volgens monteur)
@soundgarden: Beide punten die voor alle auto’s gelden met egr of riem. Niet op z’n plaats in zo’n lijstje vind ik omdat het zo algemeen is.
Rijdt de Corsa al 8 jaar nog nooit egr klep gehad de bobines bij de benzine modellen zijn wel een een ramp voor de rest een prima bakkie
Een maat van mij toch content van zijn 1.3 diesel met powerbox dan nog, deed ook veel kilometers,degelijk autootje. Minpuntje, zelf mee gereden, voelt aan als een speelgoedauto…
Ik kan nog wel wat “Inside information” geven over de 95pk 1.3 CDTi, rond 2010 waren deze in Nederland wegenbelasting vrij. Veel gezinnen kozen daardoor deze auto als tweede / boodschappenautotje terwijl ze daarvoor nog nooit een diesel hadden gereden. Ze wisten dus niet hoe ze met een turbo diesel moesten omgaan (niet voorgloeien, turbo niet laten afkoelen na een intense rit) en doordat er veel korte stukjes werden gereden zag ik genoeg van deze diesels terugkomen met de opgenoemde verstopte EGR’s en roetfilters en lekkende verstuivers. Let dus goed op lekkage onder de afdekkap van de motor.

Na de een korte wegenbelastingsvrije periode werden deze Corsa’s massaal ingeruild toen het belastingsvoordeel verdween. Doordat er dus veel korte kilometers werden gemaakt zonder dat deze diesel op temperatuur kwam stonden er weleenswaar weinig kilometers op de teller maar had de motor wel geleden alsof er minstens 2 ton op stond…
@jayhovah: Het is maar wat je inside information noemt.
Als je niet onder een steen gelegen hebt, de afgelopen 10 jaar is dit geen nieuws…
Hetzelfde geldt voor de Polo bluemotions, Clio/Twingo Dci etc. etc.
@jayhovah: wil je echte inside information hebben: bij de ecotec benzines een dalend koelvloeistofpeil en geen uitwendige lekkage? 9 van 10 keer de pakking die tussen de distributiedeksel zit lek. Volgende: oliedrukschakelaar lekt en de olie wordt door de oliedruk de kabelboom ingeperst. Even het stekkertje van de oliedrukschakelaar afwippen, heb je hier olie aan de binnenzijde? Dan de bovenste stekker van de motor ecu afschuiven. Olie in deze stekker en stuurapparaat? Dan stekker van lamdasonde 2 afwippen. Gaat vaak gepaard met een storing op lamdasonde 2. Foutcode misfire? Bobines gaan graag stuk doordat de bougies te laat vervangen worden. Chrome deurklinkjes worden 9 van de 10 keer gratis vervangen onder een speciale dekking. Even navragen aan je dealer. En zo kan ik nog wel even doorgaan met inside info
@ivofga: stabilisatorstangetjes hebben bovengemiddeld vaak speling. Geluid over drempels aan de voorzijde en je kunt geen defect onderdeel vinden? Haal de verstevingsstang die op het subframe gebout zit eens los, komt regelmatig voor dat deze geluid veroorzaakt. Aanjager alleen op stand 4? Stekker van aanjagermotor en aanjager weerstand controleren op verbrande pen. Dikwijls een specialr dekking bij de dealer. 1.3 diesel en uitlaatgassen in de cabine? Brandplaatjes verstuivers willen wel eens lekken. 1.7 diesel heeft wel eens een defecte egr-klep. Koplampjes vervangen is niet overdreven lastig om ook niet foolproof. Forceer in ieder geval niks als het niet lukt maar ga naar de dealer.
@ivofga: Bobines gaan graag stuk doordat de bougies te laat vervangen worden..Hoelang gaan ze volgens jou mee dan
@oliejunk: bougies moeten elke 4 jaar vervangen. Vaak wordt deze interval overschreden en resulteert dat in een defecte bobine
@jayhovah: des te blijer ben ik met onze keuze voor een gele te gaan. Die werden in 2013 massaal gedumpt door Randstad. De onze had in twee jaar 58d km gelopen en wij zitten nu 5 jaar later op 280dkm . Wij hebben in al die tijd maar twee keer hoeven te regeneren. Verder genoeg snelweg kilometers gemaakt en ik zet meteen het start-stop ‘eco’ knopje uit. Verder tank ik wat vaker Premium diesel. Oh ja we hebben hem ook nog gechipt.

We hebben een keer bougies moeten vervangen en de turbo. Die laatste was best duur.
Verder heb je voor een b-klasse redelijk wat ruimte en doet ie wat ie moet doen maar het is wel Opel corsa D: het helpt als zelfkastijding je hobby is.
De 1.3 CDTI gehad in de Corsa en Punto. Erg zuinige auto’s, maar van beide kwam een hele gekke geratel vooral bij het opstarten (TSI kwaaltje?).
Het verbaasd mij dat hier niets te lezen is over het kwaaltje van de ABS module..

Het is namelijk een bekende kwaal dat hier vocht in komt waardoor deze stuk gaat. Gevolg is dat er minimaal 1 rem totaal niets meer zal doen. Hier in de zaak al met verschillende Corsa’s die voor APK kwamen meegemaakt. In de remmenbank vol op de rem staan en dan remt ie aan 1 kant gewoon totaal niet.

Onderdeel kan gereviseerd worden maar kost geloof ik wel zo’n € 600,-.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).