Opel Corsa OPC: rijtest en video

Auteur: , 53 Reacties

Een nieuwe speler in het pretsegment: heeft de Opel Corsa OPC de juiste ingrediënten om de gevestigde orde der compacte hot hatchbacks het leven zuur te maken?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Toegegeven, de competitie voor de nieuwe Opel Corsa OPC is pittig. De Peugeot 208 GTi is een topkarretje, de Renault Clio RS is de meer volwassen optie en de Ford Fiesta ST is ronduit briljant. Die laatste is tot op heden ook mijn favoriet, maar de Corsa OPC kan daar wellicht verandering in brengen.

Opel Corsa OPC
De eerste kennismaking is in ieder geval goed: hij ziet er lekker agressief uit. Het exemplaar dat Opel voor ons heeft klaargezet is uitgevoerd in Magma Red. Daardoor komen de agressieve bumpers, skirts en dakspoiler (in dit geval een optioneel, iets agressiever ogend exemplaar dan standaard) lekker uit. Twee RVS uitlaatsierstukken steken onder de achterbumper uit, net als bij de Nürburgring Edition het geval was, al missen we stiekem het driehoekige exemplaar van de vorige generatie. Het “brievenbusje” in de motorkap geeft wat extra agressiviteit aan de neus. De auto die wij meekrijgen is bovendien uitgerust met het optionele Performance Pack, waardoor we beschikken over 18 inch lichtmetaal (17 inch is standaard) en Brembo remmen met schijven van 330 millimeter. Een lekker dik plaatje dus.

Opel Corsa OPC
Van binnen zijn met name de sportstoelen en het sportstuur opvallend. Er zijn ook nog wijzerplaten met een carbonprintje gemonteerd, maar daar houdt het verder een beetje op. Stiekem had ik nog wel wat meer gekkigheid mooi gevonden. De versnellingspook is ook voorzien van een OPC logootje, en is bovendien opnieuw ontworpen om je met een kortere slag door de zes versnellingen te helpen. Dat gaat an sich goed, al is de pookknop wel aan de lompe kant. De stoelen zijn overigens afkomstig van Recaro en zitten prima. Overall vind ik het interieur echter wat troosteloos, bijna saai en de materialen zouden best wat luxer mogen zijn in een auto met deze prijs, maar daarover later meer.

Opel Corsa OPC
Een kleine bron van frustratie is de navigatie. Deze is via Mirrorlink afkomstig van een telefoon die gekoppeld is met een USB kabel. In ons geval een iPhone 4 waarvan je de navigatie alleen via het touchscreen van de auto kan instellen, als het homescreen op de telefoon niet vergrendeld is. De navigatie zelf anticipeert ook traag op veranderende omstandigheden, als je bijvoorbeeld een andere weg kiest dan oorspronkelijk de planning was, duurt herberekening een tijdje. In stedelijk gebied is het een beetje gokken welke zijstraat je moet hebben, want de verbinding met de satellieten is niet heel best. Ook vertelt de navigatiedame ons twee kilometer van tevoren dat we een tunnen in moeten rijden. En bij het binnenrijden bevestigt ze dat nog een keer. Gecombineerd met een twee seconden durende onderbreking van je muziek voordat ze begint te praten.

Opel Corsa OPC
Opel Corsa OPC
Ook met de specificaties zit het goed: met 207 pk is de Corsa OPC in standaardtrim bijna de sterkste speler op de markt. Alleen de Peugeot 208 GTi 30th komt een pk’tje verder met 208 stuks. Ook het koppel is dik in orde, met standaard 245 newtonmeter en in overboostfunctie zelfs 280 Nm. Die komen uit een 1.6 turbomotor die is doorontwikkeld met knowhow die ze onder meer uit het racen met de Adam R2 rallyauto hebben gehaald.

Opel Corsa OPC
Omdat wij het eerder genoemde Performance Pack op onze testauto hebben zitten, bereiken de pk’s en Nm’s het wegdek via een mechanisch differentieel van Drexler. Ook is de auto nog harder geveerd (de OPC is 10 millimeter verlaagd t.o.v. de standaard Corsa) met Koni FSD schokbrekers, waarbij FSD staat voor Frequency Selective Damping. Deze schokbrekers passen zich aan aan de omstandigheden zonder tussenkomst van ingewikkelde software of elektronica. Er wordt gewerkt met een kleppensysteem, waarbij afhankelijk van de frequentie van de input wel of niet een extra klepje in de schokbreker open gaat.

Opel Corsa OPC
In de praktijk komt het erop neer dat op de Spaanse wegen waar wij rijden het veercomfort nog wel eens te wensen overlaat. Op strak asfalt werkt het mooi, maar soms kom je letterlijk los van de stoel bij een wat steviger oneffenheid. Op de limiet is de Corsa heerlijk om te rijden, maar je moet wel continue wakker zijn. Er is enorm veel grip, maar als je over de grens gaat kan het ESP (dat helemaal uit kan of in een “Competition Mode”) je soms ook niet meer redden.

Opel Corsa OPC
De OPC voelt een tikkeltje aan de grote kant, zeker voor een auto in deze klasse. Dat kan je als plus- of minpunt ervaren, persoonlijk vind ik dat een kleine hot hatchback iets compacter en lichter zou moeten aanvoelen. Lift-off overstuur is bijvoorbeeld lang niet zo makkelijk of voorspelbaar op te wekken als bij de Fiesta ST, persoonlijk vind ik dat jammer omdat juist dat speelse zo goed bij een kleine hot hatch past. Het is een dwaas pakketje en het sperdiff maakt er een onwijs snelle auto van. Op een circuit is deze OPC misschien wel sneller dan de genoemde concurrentie, maar soms is dat niet waar je naar op zoek bent. Als allround fun- en gumkar is de OPC niet mijn eerste keus.

Opel Corsa OPC
Overall zou de Corsa OPC een geduchte concurrent voor de eerder genoemde pret-hatchbacks moeten zijn. Eerlijk is eerlijk, ook de concurrentie heeft niet de mooiste interieurs en ze hebben allemaal hun minpuntjes. Maar voor mij verliest de OPC het los van de eerder benoemde zaken definitief van de concurrentie op de prijslijst. Een Corsa OPC kost je minstens €32.995 euro. Sommige concurrenten zijn bijna 7000 euro goedkoper en de enige directe concurrent met differentieel (de 208 GTi 30th) is te krijgen vanaf iets meer dan €30.000 euro. Dat differentieel kost je (in combinatie met het Performance Pack) nog eens €2000 euro meer, waardoor je op €5 euro na €35.000 euro uit moet geven. Zelfs al zou de Corsa OPC nét zo leuk of leuker zijn dan een Fiesta ST (en dat is ‘ie niet) dan nog zou ik niet weten hoe ik dat prijsverschil moet rechtvaardigen. Dan moet je wel héél erg fan zijn van het OPC-label om de aanschafprijs te rechtvaardigen. Hetzelfde probleem had de Astra OPC overigens ook… De Opel Corsa OPC is heel erg tof, maar zet zichzelf op voorhand al buitenspel. Zonde. Filmpje!53 reacties

Opzich een geinig karretje, maar die prijs is belachelijk, zeker voor een Opel. De 208 GTi 30th is op dit moment de beste keus volgens mij (en Autovisie), totdat Ford wellicht met een Fiesta RS komt.
@trustmeiamanengineer: Die Fiesta RS komt denk ik nooit….
35k vind ik echt heel veel geld. 1500,- erbij en je hebt een nieuwe Megane RS. Heb ik die liever. Vind het wel een leuk ding om te zien.
@E34M5Touring: dat was dus precies mijn eerste gedachte bij het zien van de prijs!

Nu ben ik een echte fan van hothatches, maar in deze prijsrange zou ik blindelings voor de Megane RS kiezen!
@stefanvts16v: @E34M5touring: is in dagelijks gebruik wel veel duurder. Keuzes….
@E34M5Touring: Of een cupra 280…
misschien ben ik de enigste maar ik zou deze dus wel serieus willen. alleen is mijn spaarvarkentje niet dik genoeg……
@henkhupelschoten:
Als je het artikel gelezen hebt (en tests in andere media) dan weet je dat de Corsa OPC zeker niet de ‘enigste’ is (…)
@ramshoek: enige….
@henkhupelschoten: geil je daarop; anderen verbeteren?
@johanhummer9: Geil jij op anderen becommentariëren zonder te lezen? Hij corrigeert zichzelf..
@deladude: dankjewel!
@johanhummer9: hoe kom je aan de foto van mijn vriendin ? eyyyyyy…
@henkhupelschoten: Same here, Opel blijft een leuk merk.
€34.995,- voor een Corsa…..
Al is hij nog zo goed, wie gaat er zoiets kopen joh?!

Persoonlijk zou ik dan €4500,- in m’n zak houden en een 208 GTI by Peugeot Sport kopen!
Die is qua techniek en “gadgets” zoals de Brembo’s / 18″ velgen / Sper diff, bijna identiek aan de Corsa. Daarnaast rijdt deze 208 ook nog eens snaar strak!
@ds3thp: Een Peugeot die snaar strak stuurt…
Hmmm, heb er toch veel moeite mee om dat te geloven.
Al heb ik die 208 gti 30th niet gereden.
@Senne:
Als er een merk bekend staat om snaarstrakke Hothatches dan is dat toch echt Peugeot, die waren in de jaren 80 van de vorige eeuw al legendarisch.
En dat is dan de mening van een Duitser….
@jrk68: Tja, maar het was ook niet zo moeilijk om in die tijd de Duitse hothatches te overtreffen…

Nu ook niet trouwens…
@jrk68: Je bedoelt Renault, naast de 205 en 106 gti/rallye hebben ze weinig andere fijn sturende karretjes gemaakt.
Na de 306 ging het allemaal bergafwaarts, of ben jij van mening dat een 206 en 207 gti snaarstrak is ?
@Senne:
Je vergeet de 309 maar dat zal ik je vergeven.
Zo snaarstrak als Hothatches waren in de eighties zullen ze nooit meer worden, dat geld voor alle merken, Renault incluis.
Dat soort auto’s zijn nu echt onverkoopbaar, iets met te tere billetjes van de huidige generatie, teveel gadgetfreak ipv van autoliefhebbers ook.
Feit blijft dat ze altijd samen met de Renaults de top van hun segment hebben gevormd in het era waarin ze geleverd zijn.
Laat onverlet dat de hoogtijdagen van dit segment 30 jaar achter ons ligt.
@senne: dat is dan toch echt een vooroordeel / aanname die je doet!! Ik zou zeggen, ga het proberen ;-)

En mocht je ouderwets willen sturen, mijn Peugeot 106 Rallye staat ook te koop :-)
@ds3thp: moet ie kosten? ;)
@depsycholoog: als je interesse hebt worden we het wel eens over de prijs ;-)

Oh, en hij is al “bekend” hier op AB. Heeft een tijd terug hier gestaan in een topic met als hoofdfoto mijn Rallye
@ds3thp: heb je een link?
@ds3thp: vet!
@Casper,
Er had zeker wat meer kleur in het interieur gemogen zeg, zelfs van grijze alcantara inserts in de stoelen knapt hij al op.
Verder natuurlijk wel een leuk gooi en smijt doosje.
Als ik het allemaal goed lees komt er bij jou een Fiesta als opvolgert voor de Peug?
Of moeten we dan even een fundraiser starten?
Raar segment blijft dit. Wie wil dit nou? Misschien een enkele tiener met rijke ouders of een enkele zonnestudio of hondentrimsalon-uitbaatster, maar verder koopt iedereen liever een formaat Kadett GSi of Golf GTI. Dit zijn toch sneue kleine wannabee autootjes!? Mannen vinden dit niks, te klein en te verwijfd en vrouwen interesseren die pk’s en opsmuk niet en ook die willen liever niet in een boodschappen autootje worden gepropt. Zinloze auto van een merk dat geen echte merkwaarde meer heeft.
Ford Fiesta everyday.. wat een prijs
Doe het dan in een keer goed en zet hem op youtube. Moet ik weer wachten op fatsoenlijke kwaliteit.
Wat een enorme bak met geld! Dan Veel liever een Golf GTI, zonder opties ietsje duurder, maar zoveel leuker!
Ben wel benieuwd wat de prijs is in vergelijking tot de rest in andere landen.

Ik vind hem er wel goed uit zien. Maar die prijs is toch wel een groot struikelpunt, en het is niet dat hij ver boven de rest uitsteekt of een andere reden heeft om het te rechtvaardigen.
Zoals al gezegd: liever de Megane RS. Weliswaar maatje groter (en niet heel praktisch), maar in verhouding goedkoper…
Had iemand al gezegd dat ie veel te duur is?
@deladude: Hij’s trouwens ook veel te duur.
@Jochempie: om nog maar te zwijgen over de hoge prijs..
@parker: Maar laten we vooral het enorme bedrag dat je bij de dealer moet achterlaten niet vergeten!
@deladude: het is geen ‘dubbeltje op de eerste rij’ denk ik…
Stoelen zij top, de auto an sich ook, maar die achterkant is echt…ik weet het niet…lastig in woorden uit te drukken eigenlijk.
@ghost: ruk?
@parker: ja ongeveer.
@ghost: van achteren lijkt de auto hoger dan dattie breed is…gelukkig hangen er nog twee handgrepen onder, zodat je hem als kruiwagen kunt gebruiken :)
Heel erg geslaagd! Enige Opc die ik mooi vind!
Even een puntje over de navigatie. Ik neem aan dat de telefoon het ‘brein’ is achter de routeberekeningen als het met mirrorlink werkt. Dus is de genoemde kritiek meer van toepassing op de iPhone 4 dan op de auto. Al vind ik het sowieso idioot dat de navi niet standalone is, ook met een splinternieuwe telefoon kom je niet in de buurt van een echt systeem. De auto zelf zou ik niet kopen, maar dat is omdat ik geen interesse heb in dit segment. Ik snap niet waarom je zo veel geld uitgeeft aan een klein autootje. Doe mij maar een 3 serie cabrio die al een paar kilometers heeft gemaakt, meer lol en minder afschrijving.
Persoonlijk vind ik Opel en Renault leuker dan Ford, alleen jammer dat de OPC zo overdreven duur is.
Lijkt het nou zo, of is er een behoorlijk overheersend bandengeluid hoorbaar binnen in de Corsa. Het is erg storend.
dat geslik…
Halverwege uitgedrukt…meer bandengeruisch te horen dan Casper…niet slim opgenomen boys !
Zeker een leuk bakkie om te zien, vooral als ie zo is uitgevoerd. Maar man, 35k is wel een beste prijskaart
Swatch horloge met de prijs van een Breitling… Gaat hem niet worden Opel.
Leuke auto, absoluut. Maar de prijs zorgt ervoor dat de Corsa OPC al eigenlijk kansloos is. De Fiesta ST is de beste keuze als je het betaalbaar wilt houden, en de Anniversary 208 GTI voor als je echt een speciale hot hatch wilt hebben. En ondanks dat die niet goedkoop is, is ie nog altijd goedkoper dan de Corsa OPC met alle fijne opties.

Het is wel een leuke keuze als je over vijf jaar een leuke auto zoekt. Maar dat kun je nu eigenlijk ook al doen, want ik zie niet echt veel vooruitgang ten opzichte van de vorige.
Leuke video en goed advies. Alleen die uitleg over die schokdempers, man man man.
Wat kost de Corsa OPC on België eigenlijk?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).