Opgepast: nóg zwaardere snelheidsboetes in Zwitserland

Auteur: , 43 Reacties

Ga je binnenkort op wintersport in Zwitserland, en ben je erg gesteld op je vrijheid en de inhoud van je portemonnee, rij dan in hemelsnaam niet (veel) te hard, want het komt je duur te staan.

Voor lichte overtredingen geldt de gebruikelijke administratieve geldboete. Rij je echter buiten de bebouwde kom in een 80-gebied tussen de 101-105 km/u, dan mag je 400 CHF* aftikken. Word je er gesnapt met 106-110 km/u, dan loopt dit op tot 600 CHF.

Pas echt ‘leuk’ wordt het als je buiten de bebouwde kom 30+ te hard rijdt. Vanaf dan wordt je boete inkomensafhankelijk. Het begint bij 20 daginkomens, en als je het heel bont maakt loopt dit op tot 120 daginkomens. Als je je echt niet in kan houden, dan wacht je minimaal 1 jaar gevangenisstraf (wat in Zwitserland niet een hele grote verschrikking is), maar dat was al bekend.

Bij daginkomens (Tagessätze) moet je trouwens niet denken aan 1/30 deel van je volledige salaris. Er wordt door de rechter gekeken naar je nettoinkomen minus je vaste lasten, waaruit een dagelijks vrij besteedbaar inkomen komt rollen. Dit is het bedrag waarvoor je gestraft wordt.

Bovenstaande is de uitkomst van een advies dat de Konferenz der Strafverfolgungsbehörden der Schweiz (KSBS) afgelopen donderdag heeft uitgebracht. Dit orgaan bestaat omdat er bij de afzonderlijke kantons grote vrijheid is hun eigen regels vast te stellen, terwijl in het geval van verkeersovertredingen behoefte is aan uniformiteit in de strafmaat.

Een overzicht van alle besproken strafmaten vind je hier onder. Ons advies: ga lekker knallen in Duitsland, maar klik je cruise control in Zwitserland gewoon vast op de Vmax. En pas een beetje op bij tunnels, waar de Vmax vaak lager is. Dat is waar de meeste flitskasten staan.

Nieuwe boetevoorstellen Zwitserland

*1 euro = ca. 1,20 CHF
Foto credit: autojunk.nl43 reacties

Zit er ook een minimum bedrag aan de inkomensafhankelijke boetes? Anders wordt het voor studenten voordeliger om meer dan dertig te hard te rijden:p
@luwek: Minimum is 10 CHF voor een daginkomen, het maximum is 3.000 CHF. Zie voor meer info: http://www.admin.ch/ch/d/sr/311_0/a34.html
In Duitsland gas erop, I did Nazi that comming
@volvov70: whahahahhahahahahahahahahahahahahahhahahahaah ik ga stuk
Dat wordt dus oppassen in Augustus en in September maar via Oostenrijk naar de Stelvio.
Het was al geen pretje om daar gepakt te worden, en dit maakt het er niet leuker op.
@jrk68:
Tuurlijk! Met boetes tot €2.180,- in Oostenrijk neem je graag een risico met een omweg.
@9000cse:
Naar de Stelvio is via Oostenrijk niet echt een omweg. Zeker niet als ik bij een vriend logeer in Fiss.
De laatste keer dat ik in Oostenrijk een prent kreeg was voor 30km te hard in het Ötztal en dat kostte me 30 euries.
@jrk68:
Dan hebben ze je waarschijnlijk niet gepakt op de weg van Ried naar Fiss. Is een beetje moeilijk daar 30 km te hard te rijden. Ken het, omdat ik een aantal keren in het Schlosshotel vakantie gevierd heb.
@9000cse:
Nee, hoewel ik daar ook wel vaker dik meer dan 30 te hard heb gereden. Kan die weg na 20 jaar wel dromen en met de Lotus is dat best een geinig stukje. Verder controleren ze daar nooit.
Als je daar bekend bent dan weet je vast ook wel waar ik die foto op mijn profiel pagina heb gemaakt.
Die prent was 2 dalen verder in de buurt van Sölden.
@jrk68:
Ja, met een Lotus! Ik reed toen met een Chevrolet Malibu en dan laat je dat wel. Het plaatje van het huis ken ik overigens niet.
@jrk68: Sölden! Daar zijn wel mooie weggetjes ;-) Lijkt me alleen minder prettig in de winter met een Lotus. Ben er overigens in de zomer nog nooit geweest..
wel voordelig als je werkloos bent en geen uitkereing hebt
@tmenges: Moet je wel 30+ buiten de bebouwde kom en ik weet bijna zeker dat dat als werkloze nooit kan flikken.
Zullen we in het vervolg geen slapende honden wakker maken? Opstelten krijgt er een geile kick van om de automobilist zoveel mogelijk financieel uit te kleden.
@rufctr01: Opstelten krijgt geen ‘geile kick’ meer hoor…dat is een ‘wezen’ dat volledig is afgestorven.
Volgens mij kloppen de bedragen niet helemaal. In Zwitserland zijn de boetes per kanton anders. Ik ben 4 jaar geleden in kanton Uri bij de Gottardpas geflitst met 17 km te hard en moest 650 CHF betalen.
je bent er te gast dus gewoon aanpassen aan de regels dan is er niets aan de hand ;)
Hoe kan ze het met buitenlanders doen dan? In mijn geval gaan ze aan Rusland vragen of ze gegevens kunnen krijgen van mij? No way, dat Rusland dat levert.
@e550:
Die laten ze vrij op borgtocht, 2 maatjes van me mochten ooit 1500Chf achterlaten in afwachting van het proces.
@e550: mn zus heeft er een 3jaar geleden een van 2000 euro gehad. Gewoon niet betaald. Als je niet meer in Zwitserland komt de komende paar jaar kun je dat doen. Als je er regelmatig komt kun je het beste betalen
@subarufan: Niet betalen is geen optie. Wij adviseerden een vriend die een boete van 1500 CHF had gekregen om gewoon niet te betalen en toen stond op een gegeven moment de Nederlandse politie aan zijn deur! Zwitserland mocht hij sowieso niet meer in.
Zwitserland kan beter leren van Duitsland met het aannemen van bepaalde gedeeltes van de snelwegen zonder snelheidslimiet.
@mezos: dat wens ik al jaren, gaat niet gebeuren!
Wat een kutland..
Twee jaar geleden daar al gebaald als een stekker. ’s Nachts om 02.30 uur aangehouden door een controle van maar liefst 6 agenten. CHF 40,-/€35,- voor 3km te hard in een 50km-gebied.
Goede regeling, naar daginkomens.

Alleen jammer dat paupers zonder al te veel inkomen er lichtjes vanaf komen.
@Vinny_93:
Ook die draaien uiteindelijk de bak in.
@Vinny_93: Niet lichtjes, even zwaar.
@Vinny_93: Waarom is het goed, om gelijke gevallen anders te straffen? Een pauper vw golf-1 die 20Km/h te hard rijdt zorgt voor meer kans op maatschappelijke schade dan een 911 met goede remmen die dezelfde snelheid te hard rijdt. Boete’s zijn ingesteld om gedrag dat de maatschappij schaadt te bestraffen.. als je dit echt rechtvaardig handhaaft dan straf je auto’s en bestuurders die meer gevaar creëren dan andere chauffeurs ook harder.
Heb ook ooit 25 ofzo te hard gereden in Zwitserland op de snelweg, kreeg ik daarna acceptgiro en brief in de bus of ik als kentekenhouder wilde betalen of even wilde aangeven wie er eventueel de auto bestuurd had.
Maar natuurlijk was ik dat niet! Dat was mijn beste vriend uit Belgie, die net geemigreerd is naar Somalie! Even een naam en wat adresgegevens ingevuld en het hele zaakje teruggestuurd. Nooit meer wat van gehoord. :P
Uiteraard ga ik de komende jaren voor de zekerheid maar niet meer naar Zwitsalland toe, danwel met grote boog omheen. ;)
Met een daginkomen van euro 8.10 ben je maar mooi klaar, hier is dat gelijk slavenarbeid ofzo.
Vervelend, maar dit is niet echt nieuws… Wel handig om dit af en toe in zo’n artikel te noemen om mensen te waarschuwen. Zwitserland is gelukkig klein en je bent er zo doorheen. Buiten de snelweg is het echter erg uitkijken!
Netto inkomen minus vaste lasten, oftewel ik kan geld tegemoet zien als ik daar overtredingen bega!
@alassad:
Wat heb je dan in Zwitserland te zoeken met zoveel schulden?
Vermijd dit vreselijk hypocriete land, absurde verkeersboetes terwijl hun banken en hun overheid profiteren van het geld van moordlustige dictators, presidenten en andere zware criminelen. Ik zou er nooit willen wonen. Ik ga wel via Oostenrijk naar het zuiden, of desnoods via Frankrijk om geen geld aan dit vreselijke gajus te betalen.
@grandmasterb: Wat is er absurd aan die boetes? Want te hard rijden is niet absurd? Toch?
“Bij daginkomens (Tagessätze) moet je trouwens niet denken aan 1/30 deel van je volledige salaris. Er wordt door de rechter gekeken naar je nettoinkomen minus je vaste lasten, waaruit een dagelijks vrij besteedbaar inkomen komt rollen. Dit is het bedrag waarvoor je gestraft wordt.”

Dus voor de meeste mensen is tegenwoordig die inkomstenafhankelijke boete minder dan de vaste boetes? Je kan dus beter flink te hard rijden als je dan toch te hard rijd.
hoe gaan ze dat doen als je een symbolisch netto salaris hebt van 1,- per jaar? :)
Weer een land waar je je geld niet uit kan gaan geven….
Word lastig vakanties plannen zo, overal hebben ze wat te zeik…
Noem het eerlijk, als je weet dat het niet direct naar Griekenland wordt overgemaakt vind ik alles best. Daar hebben ze naar mijn idee wel netjes alles op orde.
Niet zeiken en gewoon dokken. Noblesse oblige zeg ik maar :)


Eerlijk gezegd moet doorheen heel europa tegenwoordig over stalen zenuwen beschikken als je de vmax niet wil overschrijden (en je CC nauwlettend aanpassen).

Het ergerlijkste zijn gebieden die je beboeten voor een minimale overschrijding (<10kmh te snel): ofwel rijd je in de weg en net iets trager dan de flux, ofwel riskeer je een boete…
Met een hele grote boog omheenrijden is het enige wat je kan doen. Jammer het is wel een waanzinnig mooi land.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).