Opletten als je deze zomer naar Frankrijk gaat! [updated]

Auteur: , 88 Reacties

Sarkozy's onaflatende strijd tegen verkeersdoden heeft geresulteerd in een regel die voorschrijft dat iedereen in Frankrijk een ademtester in de auto dient te hebben. Ook toeristen, toevallige passanten en Nederlanders met sleurhutten. En een extra waarschuwing is tevens op zijn plaats voor een paar nieuwe verkeersregels.

Wie in Frankrijk vanaf 1 juli de weg op wil, maar niet zeker weet of er nog gereden mag worden na het obligate flesje Château Margaux bij het diner, moet via een dergelijke ademtester in staat zijn om dat zelf te controleren. Althans, dat is het idee. Het gaat om goedkope blaastestertjes van een paar euro. Voor iedere automobilist geldt dat er minstens twee aan boord dienen te zijn. Tot november zal de gendarmerie het nog gedogen inden je ze niet hebt, daarna wordt er keihard opgetreden met -hou je vast- boetes van ongeveer 11 euro.

De keerzijde? Naast het feit dat de Franse overheid extra boete-inkomsten zal toucheren is het volgens de criticasters maar de vraag hoe accuraat die wegwerp-ademtesters zijn. Ook is er volgens de Automobile Club France nog geen lijst met erkende blaaspijpjes. De overheid is de regels immers nog aan het uitwerken.

Maar er is meer om rekening mee te houden. De Telegraag kopt vanochtend dat er een wet in werking is getreden die navigatiemeuk met flitscontroles verbiedt. Alle vormen van navigatiesystemen waarop de locaties van snelheidscamera’s worden weergegeven zijn vanaf heden INTERDIT. Een totaalverbod, want zelfs als de navi uitstaat kan dat bij controle een boete tot 1.500 euro opleveren. Gelooft u de Televaag niet? Het staat ook op DailyMail, dus dan is het waa… oh, wacht. We zijn overigens benieuwd hoe ze tegen apps als Flitsmeister aankijken, dat is immers geen navigatietool.

Enfin, naast de ademtesters moeten Frankrijk-doorkruisers ook verplicht een gevarendriehoek en een fluorescerend vest in de auto hebben. Dat u het even weet.

Update 24-01-2013: Na een eerder uitstel heeft de Franse verantwoordelijke minister laten weten dat ook de nieuwe deadline van 1 maart voor de alcoholtester niet gehaald wordt. Onbepaald vertraagd dus, maar het zou ons niet verbazen als dit bizarre plannetje sneuvelt.88 reacties

Gebruik je toch nooit. Dat is zo een nutteloze wet.
@spotu2:
Vooral nutteloos omdat het dus niet gaat werken op toeristen. Frankrijk kan zo een wet niet opleggen aan niet-inwoners. Tenminste, niet aan andere EU-leden. Net zoals het bv voor niet-Spanjaarden niet verplicht is om met van die veiligheids hesjes rond te rijden.
Eerste beste klacht bij de EU en het is gedaan met die wet. Dus jamemr voor de Fransen, maar niet voor ons…
@diebruine: in duitsland/oostenrijk is het toch verplicht om winterbanden te hebben, ook als buitenlander.

Ik vind het wel nutteloos, het zet juist aan om 1glas te drinken, want je kan het toch controleren.
Ik denk eerder dat sarcozy geld nodig heeft
..
@vale46: Ik weet niet of het ook verplicht is voor buitenlanders. Weet je dat zeker? Ik dacht dat je als buitenlander de auto moet uitrusten naar de omstandigheden. Volgens mij niet expliciet winterbandenplicht. Correct me if i’m wrong. Kan er naast zitten omdat ik die banden al een paar jaar gebruikt en dus niet goed gevolgd heb.
@highperformance: gebruik(zonder t), gaat goed vandaag….
@highperformance: Ik weet het niet 100% zeker, maar zelfs als je je aan de omstandigheden zou moeten aanpassen heb je verplicht winterbanden nodig als je op wintersoport gaat om te skieën. Als je gaat skiën is de kans toch wel reël dat er sneeuw op de baan ligt, niet? ;)
Daarbij, alle mensen die ik ken, die op wintersport gaan leggen winterbanden voor hun vertrek.
@vale46: Dat is het resultaat van dit wetsartikel en een mooie manier van omzeilen om iedereen te verplichten (zou kunnen op deze manier). Je kan als automobilist ook kiezen dat wanneer de sneeuw veelvuldig valt in Zuid-Duitsland de auto langs de kant te zetten.
Verder ben ik vaker onnodig met winterbanden naar wintersport gereden dan met noodzaak. Vanaf 1999 tot op heden pas, gevoelsmatig, 5 keer echt profijt van gehad. Maar toen was het ook echt zonder winterbanden niet te doen vanwege de sneeuw en waren velen reizigers kettingen aan het omleggen. *klopt af* Tot op heden zonder gebruik van kettingen kunnen reizen.
@diebruine: Waarom bestaat de wet van die veiligheidshesjes dan al een paar jaar in Frankrijk (en trouwens ook in een heleboel andere EU landen)? Als het zo makkelijk was geweest om die voor buitenlanders ongeldig te laten verklaren, dan was dat allang gebeurd.

Nog even afgezien van het feit dat die dingen de zichtbaarheid behoorlijk vergroten als je met pech langs de weg staat, dus waarom zou je ze niet meenemen? Zo duur zijn ze nou ook weer niet.

Ieder EU land kan eigen regels vaststellen m.b.t. veiligheidsartikelen die je in je auto bij je moet hebben. Op de site van de ANWB kun je die regels per land nakijken.
@diebruine:
Natuurlijk kan frankrijk ook deze regels laten gelden voor toeristen.
Anders zouden we dus met 180km/h en door alle rode stoplichten heen naar Spanje kunnen knallen…
@Hubert: huh…. kunnen we dat niet dan?
Merde..
Weer goed werk geleverd door de lobbyist van de ademtestertjes producent. Zal wat luxemeuk aan de vingertjes blijven plakken zijn van sommige politiekers.
ach jee .. de gendarmerie ook al inzetten om te collecteren voor Griekenland ..

daar gaat mijn respect voor die lui ..
Ach, Frankrijk was toch al een kutland met vervelende mensen. Dit kan er nog wel bij.
@PimSmeets: volgens mij kijken ze dat van de Nederlanders af! Wij zijn ook wereldkampioen in irritant zijn en wereldkampioen in het bedenken van onzin bekeuringen met onzinprijzen. Ik kom veel in het buitenland en ik schaam me vaak voor het gedrag van de Nederlandse toerist.
@rufctr01: Zelfs als Belg heb ik die schaamte, alleen al omdat die Nederlanders dezelfde taal spreken zodat buitenlanders denken dat we er bij horen.
Er zijn natuurlijk ook niet schaamtelijke Nederlanders, daar doe ik dan een babbeltje mee.
@vale46: Een eikel is niet nationaliteit gebonden. Die hebben we over de hele wereld. Ich bin ein eikel…
Enne, de Fransen hebben mooiere politieauto’s dan in Nederland. Hier op de snelweg moeten ze het met een saaie emotieloze Audi doen die niet eens premium in kwaliteit is.
@rufctr01: Nee dat zal! Die auto’s zijn opgevoerd en gepanserd volgens mij!
@jordy14: Pansering? Waarom zouden ze dat bij normale surveillance voertuigen doen?
@RoT___: @verneukteporsche heeft het over een Audi, de Snelwegpolitie rijdt daar niet mee.
@rufctr01: Ik heb ze anders met BMW’s, Mercedessen, Golf R en GTI’s, VR6 Passats en VR6 Superb’s gezien.
@mierenneuker: En niet te vergeten, dikke Volvo’s met D5 motoren.
En op de motor?
@CBR600rr: breng ze niet op ideetje, of binnenkort ben je verplicht een sleepwagentje aan je motor te hangen om alles mee te sleuren …
@CBR600rr: Alleen auto hoor. Motards zouden eigenlijk niet mogen drinken, omdat ze op de weg bij de zwakkere horen.
@vale46: Hij was ook cynisch bedoeld ;) Maar geldt hetzelfde niet voor automobilisten? Het is tenslotte wel een moordwapen van 1300-1800kg…
@CBR600rr: Maar een autobestuurder moet zijn evenwicht niet houden tijdens het rijden.
& als motard ben je sowieso kwetsbaarder dan een autobestuurder.
Eigenlijk vind ik dat je niks mag drinken, net als vliegtuigpiloten.
@vale46:


Wat is me dat nu voor een redenering?
Alsof je in een auto wel dronken mag zijn! Als 0,05promille veilig (je bent dus nog niet dronken!) is in een wagen dan is het dat ook op de moto. (niet dat ik drink als ik rijd)

Maar laten we er best over zwijgen voor je het weet moet iedereen zo’n blaaspijpjes gaan meesleuren omdat er enkelingen zijn die op een terrasje trappisten gaan zitten gieten.
@Hupke: Dezelfde redenering waarom piloten niks mogen drinken, en dat fietsen met 2 glaasjes op echt geen kwaad kan.
@vale46:
Dronken op de fiets kan ook je rijbewijs kosten, lopend overigens ook.
@Kyanite: Idd, hoe krom is dat (lopend weet ik niet heel zeker).
@highperformance: Openbare dronkenschap is strafbaar. Dus ja, ook te voet kan je in principe een boete krijgen ;)
@Kyanite:

Alleen maar als je zo dom bent om effectief je rijbewijs bij je te hebben als je echt, echt dronken bent.
Ach ja, Fransen..
Fransen sporen niet dat is geen nieuws…. nutteloze weten die toch haast niet te handhaven zijn.
1 april valt vroeg dit jaar?

Trouwens, let op: in Zwitserland is navi met flitscontroles nu al streng verboden. Staan hoge boetes op, wet bestaat al een paar jaar.

In Zwitserland wordt sowieso echt heel streng gecontroleerd, valt in Frankrijk nog reuze mee (90% van alle vaste snelwegflitsers zijn aangekondigd, mobiele controles zijn vaak goed zichtbaar door Gendarme-auto in de berm).
@Sorcerer: In Duitsland mag je ook geen flitslokaties in je navigatieapparaat hebben.
een of ander zoon of dochtertje van zo een warm water uitvindende minister heeft een winkele met alcoholtesters opgericht zeker?


verder, de coyote op men android kunnen ze me moeilijk verbieden.
en wat gaan ze doen als je navigatie op je smartphone hebt?
lachen die flitscontroles verbieden. mijn ingebouwde navi systeem geeft vaste controle ook aan. willen ze dan dat ik die ff uitbouw voordat ik frankrijk inrijdt?
the-budel-guy via iPhone app
We gingen toch nooit naar Frankrijk omdat in de zomer half Nederland daar wijn zit te zuipen.
Mooi, dat is dan ook weer geregeld; gister de hele dag zitten bekijken waar de vakantie dit jaar naar toegaat, Frankrijk of Italie…
Italie dus!
@alfamail: dat zal ze leren ! ;-)
@alfamail: wel via duitsland rijden dan.. want gewoon op doorreis moet je ook aan deze regeltjes voldoen.. Zo heb ik in frankrijk ooit een boete gekregen omdat ik geen vervanglampjes had voor men wagen, alsof je vandaag de dag even snel een lampje vervangt… In mijn wagen wil dat zeggen: de hele voorkant demonteren …
Dus ik moet de vaste navigatie uit mijn auto slopen voor ik frankrijk in rij en mag ten alle tijden mijn telefoon niet meenemen.

Nu nog die achterlijke apparaten erbij die niks gaan helpen…

en ik vond het al een stom land…
@timberleek: Daar hebben ze vast nog niet aan gedacht ;)
@timberleek: In Duitsland is het ook al jaaaaaaren verboden om flitslokaties in de navigatie te hebben. En ook daar geldt de regel ook als het ding uit staat.

Misschien moet je even de gebruiksaanwijzingen van al die apparaatjes nalezen, ik kan me niet voorstellen dat je de flitslokaties er niet uit kunt gooien.

En anders zit er niks anders op dan vakantie te vieren in Belgie of Nederland ;)
@potver7: Duitsland? Zwitserland ja, maar van Duitsland had ik dat nog gehoord. En dan is het wel erg vreemd dat mijn in Duitsland gekochte TomTom wel de flitslocaties in Duitsland aangeeft.
@potver7: Bron? Een stinger is verboden, maar meldingen in je navigatie niet.

Tomtom schrijft op haar site:

“In Duitsland wordt het gebruik van hardware voor waarschuwingen voor radarsnelheidscontroles, zoals “stingers”, verboden in paragraaf 23 van artikel 1b StVO 75, maar software voor flitsers is niet verboden. Er bestaat echter nog geen wettelijk precedent ter bevestiging hiervan.”
Ik zal vanmiddag naar de wibra voor wat bellenblaasspul.
Mais oui! le boubles sont colorisee quand j’ai eu trop!
@Simpson: haha, ben benieuwd naar de reactie van de Gendarmerie…
@Simpson:

en dat betekent?
@Simpson: LOL
Jean, viens voir, il y an un hollandais qui parle Français – du pas vrai? – mais oui, je te jure – mais que’est qu’il dit? – ça, j’ai aucun idée – mais qu’est qu’il fait maintenant? – il fait des boubles! – typique! il est probablement sourd, il faut que nous l’arresterons.
Ajoh, we gaan gellukig weer naar Kroatië, dus door Duitsland en niet dat irritante Frankrijk.
Wat met mijn Coyote? Ben ik correct als dit verboden is in CH, DE en nu ook in FR?
@potver7: gelieve aub niet nog meer NLs te sturen naar Belgie, zitten er al genoeg; dank u
Hoe donder ik de locaties uit een Tomtom? En een nog betere vraag, waar kan ik op dat ding zien of ze er op staan?

Interessant feitje dat ik laatst overigens vond: Als beginnend bestuurder mag je maar max. 110km/u, ook als buitenlander. Gelukkig hoef je dan weer geen A achterop te plakken.
@RoT___: Volgens de belgische wetgeving is een tijdelijk rijbewijs ( wat je hebt als leerling) niet geldig buiten de landsgrens….
Ben trouwens benieuwd of ze dat ook gaan handhaven bij motorrijders. Ik ga deze zomervakantie naar engeland (dus via Calais).

Ik ga sowieso niet al die bende meenemen
Ben ik nou de enige die met het vliegtuig op vakantie gaat?
@mopar: Ja. Dit is een autosite.
@civiced: wat heeft dat er mee te maken man, geen geld om te vliegen zeker…
@mopar: haha, vliegen is vaak goedkoper dan met de auto :-D
@E320cdi: Ja je hebt helemaal gelijk, k wilde hem alleen maar uitlokken
@mopar:

Blijkbaar wel, vliegtuigen zijn alleen maar nuttig voor zaken en verre reizen.
@Hupke: Vliegtuigen zijn nuttig voor veel meer zaken, maar ik zal vast wel bevooroordeeld zijn aangezien ik zelf vlieg.
@mopar:

Naar mijn mening alleszins wel, ik vind vliegen een gedoe (met een lijnvliegtuig) dan rijd ik liever langer, desnoods doe je er 2 of 3 dagen over en rijd je wat om langst mooiere wegen da’s dan ook al vakantie en dan moet je geen paspoorten afgeven en alles laten controleren dan heb je vakantie ipv dat 1984 gevoel.

Vliegen is alleen goed als tijd belangrijk is dus voor zaken en voor reizen die anders niet echt mogelijk zijn.
@Hupke: gelukkig delen niet alle mensen die mening. Vliegen is het leukste dat er is. Ik had mn vlieg brevet al op mijn 17e dus voordat ik (officieel) kon autorijden. Vandaar mijn beredenering. Jij kent alleen de rompslomp van de lijnvluchten maar vliegen is zo veel meer dan dat.
Europa is op zijn zoektocht naar geld meer en meer een politiestaat aan het worden. Burgers uitmelken met de gekste regels en torenhoge boete’s. Mijn vakantie ligt vast in Frankrijk, dus ik moet wel een blaaspijp zien te bemachtigen.
@ericc: Ah joh, gewoon wat doorzichtige buisjes met een plakbandje eromheen in een plastic zakje doen, nepsticker erop en klaar is kees. Die Gendarmes weten toch niet welke merken zijn goedgekeurd.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTk1EY3D1RMmMY2DdOetJfMMkrNKG7UVHfmow2KCLuwWj8RV35GPw
@midasracer:

Doe er als je bezig bent nog wat !giftig! kaliumdichromaat in en ze werken ook nog (al zijn ze natuurlijk verre van geijkt).
nog een reden om dat land te mijden..
Ieder jaar komen er spannende berichten in de media over wat de Franse politie allemaal weer gaat ondernemen. Vorig jaar kwamen de camera’s die van 2km afstand je snelheid konden meten, het jaar ervoor waren het de boetes die met terugwerkende kracht werden geïnd etc.

Vergeleken met de Franse collega’s zijn de Nederlandse ambtenaren opgefokte beursjongens. Die Fransen krijgen letterlijk niets voor elkaar, geen zorgen dus.
Prachtig land, Frankrijk. Alleen jammer dat er Fransen wonen.
Ben benieuwd wat ik in mei tegen ga komen als ik naar de start van de Tulpenrallye rijd…
Dit is gewoon handig lobbywerk geweest van een of andere fabrikant van blaastestjes. Als er 65miljoen mensen ineens blaaspijpjes moeten gaan kopen (en die waarschijnlijk ook gaan gebruiken) kan je er een serieuze duit aan verdienen. Maar het is verre van eerlijk, afvoeren dus!
Ik vind het belachelijk dat je geen navi of ander apparaat mag gebruiken met flitsers erop. Als je door Frankrijk rijdt wordt je eerst 1of 2 keer gewaarschuwd voor een flitskast en het apparaat zelf heeft een reflecterende rand om de camera heen. Valt al voldoende op lijkt mij.
ik ben dan benieuwd hoe mijn bmw met ingebouwde standaard navi met deze optie erop, die EU goedgekeurd is…hoe dat dat dan beoordeeld wordt.

navi met deze optie mag niet, maar kan deze ook niet ff uitbouwen als ik frankrijk inrijdt, maar is wel EU goedgekeurd type keuring voor alle landen.
Des te meer reden om niet naar/door Frankrijk te gaan. Ik vlieg er lekker overheen…. Of moet je het dan ook bij je hebben?
ik vrees dat dit het einde is voor het Franse bedrijf coyote :-)
WTF?!
Is een beetje oud nieuws van de telegraaf. Tomtom heeft dit in januari al aangegeven ( http://nl.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/5567 ), en als je je Tomtom bijwerkt, worden de flitslocaties in Frankrijk vanzelf ge-delete! Ze gaan de vaste flitslocaties nog vervangen door ‘gevaarlijke plekken’, want dat mag wel.

Heb trouwens geen idee hoe je hiermee om moet gaan als je DVD V30 hebt van de Carminat navigatie van Renault, want daar staan de vaste flitskasten in Frankrijk ook gewoon in, die kun je niet zomaar even bijwerken/verwijderen… hoop dat ze in Frankrijk coulant zijn voor Franse auto’s :-)
hoe zit het tegenwoordig met de flitsboetes uit Frankrijk
ben vorig jaar meerdere malen geflitst in frankrijk en heb ze nooit binnen gekregen
@bmwpowerm5: Die worden verzameld tot boven de € 600,00 zodat het zich loont om een incassoactie op poten te zetten.
@highperformance: ik weet zeker dat het voor veel meer dan 600 euro moest zijn geweest maar hoor er niks meer van. net als in Duitsland vorig jaar daar ben ik ook een paar keer van voren geflitst bij wegwerkzaamheden
die boetes kreeg ik wel thuis stond op dat ik een paar maanden rijontzegging had gekregen en moest een flink geldbedrag betalen die boete heb ik weg gegooid nooit niks meer van gehoord
@bmwpowerm5: mijn comment was ook maar een dolletje. hopelijk wordt het niet geregistreerd in Fr. want dan ben je een krantenartikel in de Telegraaf van de zomer. man in Fr aangehouden en kon gelijk de openstaande boetes uitbetalen. beroerd begin van de vakantie.
wat het natuurlijk een vreemde wet maakt is dat een ademtest, zelfs niet een die door de politie gedaan wordt, geen wettelijk bewijs is. De uitslagen zijn te onnauwkeurig om conclusies te trekken over de alcoholspiegel in het bloed. Alleen een ademanalyse of bloedproef kan als bewijs dienen.
Ik zie niet in wat ik met die testers in mijn auto moet. Ik weet dat ik niet te veel gedronken heb, om de simpele reden dat ik niet drink.
Straks heb je nog een stationcar nodig i.v.m. alle zooi die je mee moet nemen: lifehamer, 2xademtester, veiligheidshesjes, brandblusser, verbandtrommel, deken, drugstestkit etc.
ach wat boeit het, die Fransen zelf rijden zo slecht, ik denk maar eens dat ze eerst naar de rijgedrag van hun volk moeten kijken en dan pas die van Buitenlanders

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).