Peugeot 208: Rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

Na het succes van de verkooptoppers 205 en 206 viel de grotere, wellicht te volwassen 207 wat tegen. Peugeot maakt er met de nieuwe 208 geen geheim van terug te willen naar de goede oude tijd vol rijplezier, maar is dat ook gelukt of moeten we wachten op de GTI?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het grootste probleem van de 207 was zijn grootte: de auto kwam te dicht bij de 308. De belangrijkste troef voor de ontwerpers van de 208 was dus gewicht, maar ook de buitenmaten van de 207 waren te riant. De 208 moest meer ruimte krijgen dan de voorganger, maar wel kleiner en lichter worden. Dat is gelukt. De binnenruimte groeide met 5 centimeter, die voornamelijk voor de achterpassagiers erg welkom waren. De bagageruimte werd ook een klein beetje groter, maar toch werden de buitenmaten kleiner: de 208 is 7 centimeter korter dan de vertrouwde 207. Dat is echter niet het meest indrukwekkende resultaat van de ontwerpers, dat is namelijk de gewichtsbesparing. De uitvoering met 1.4 HDi werd 110 kilo lichter ten opzichte van de 207 met hetzelfde blok. Sommige met elkaar vergelijkbare benzinemotoren zijn zelfs tot 173 kilo lichter geworden met als resultaat een 208 vanaf 975 kilo!

Peugeot 208 eHDi

Op motorisch gebied is er ook nieuws: de 208 is vanaf de zomer leverbaar met drie cilinders tellende benzinemotoren van 1.0 en 1.2 liter groot. De 1.0 krijgt 68 pk en 99 gram CO2 uitstoot, waardoor deze uitvoering in 2012 vrijgesteld is van BPM en motorrijtuigenbelasting. Nu al te bestellen, maar pas leverbaar vanaf september. Het andere bijtellingstoppertje is de 1.2 met 82 pk en een uitstoot van 104 gram, die is vanaf juli leverbaar. We hebben ook kort met zo’n driecilinder gereden, daarover later meer.

Peugeot 208 rijtest

Eerst gaan we het even hebben over het uiterlijk. Dat is namelijk geslaagd naar mijn mening, dat Peugeot de “big smile” heeft laten varen en gaat voor een iets minder blij neusje met “zwevende” grille is het beste nieuws dat in tijden uit Frankrijk is gekomen. Feit is wel dat de driedeurs (zoals dat bij veel auto’s het geval is) vele malen beter oogt dan de vijfdeurs, de 208 oogt als driedeurs lekker compact en stoer terwijl de vijfdeurs een stukkie minder fris oogt. De 1.6 eHDi op onze foto’s is er één in de meest luxe Allure uitvoering (je kan ook voor de goedkopere Active of het standaard Access niveau kiezen) en dat oogt allemaal behoorlijk scherp en sportief, zeker als je hem naast de 207 zet is te zien dat Peugeot een wat frissere richting heeft gekozen.

Peugeot 208 17 inch lichtmetalen velg

Wat daarbij aansluit is het weggedrag. De forse wielen onder deze diesel zijn wellicht zelfs een maatje te groot voor sommigen en zorgen voor een gedrag wat neigt naar onrustig. Leuk voor de sportieve rijder, maar een kilometervreter is wellicht beter af met een maatje kleiner dan het 17 inch lichtmetaal onder onze testwagen. De 115 pk sterke diesel is geen kanon, maar kanonnen heeft Peugeot dan ook nog niet in de huidige line-up. De sterkste auto op dit moment is een 1.6 benzine met 120 pk, deze zomer volgt een 155 pk sterke benzine-uitvoering en uiteindelijk komt er een GTI, zo ontfutselden wij een medewerker van Peugeot. Nog niet officieel bevestigd maar tijdens een onderonsje met een designchef werd ons op het hart gedrukt dat de GTI badge niet voor niets in Genève op een “concept” geplakt was: het is slechts een kwestie van tijd voordat de Fransen zich weer gaan meten met andere hot hatches. De basis daarvoor lijkt dik in orde.

Peugeot 208 achterkant

De 208 is een bijzonder prettig sturend autootje. Precies te plaatsen, goed een bocht om te hoeken en voorzien van een klein, goed in de hand liggend stuurtje dat op een prettige, sportieve manier zwaar aanvoelt. Ook prettig: de elektrische handrem ontbreekt, de 208 heeft namelijk een conventionele handrem die jouw aspiraties om als een ware Ari Vatanen de haakse bochten op de Veluwe te veroveren niet in de weg staat. Het flink lagere gewicht en de afstemming van de rest van de auto hebben echt bijgedragen aan een sportievere, leukere auto dan de 207 was. Het is alleen wel jammer dat ook de 208 weer van wat Franse eigenaardigheden is voorzien.

Peugeot 208 interieur

Zo begrijp ik de verleiding om met het oog op gewichtsbesparing en betaalbaarheid goedkoop, dun plastic te gebruiken. Wat ik niet begrijp is dat de meest luxe uitvoering een fraai met leer bekleed dashboard en stuur meekrijgt maar dat de afwerking van de portieren in een soort plastic is gemaakt dat nog niet mooi genoeg is om riolering van aan te leggen. En ook niet sterk genoeg overigens. Bewaar dat plastic voor de goedkope versies maar rust de duurdere versies alstublieft wat fraaier uit! Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat het gekozen materiaal samenhangt met de vele piepjes en kraakjes die onze testauto al kende terwijl er nog geen 3000 kilometer op de teller stond.

Peugeot 208 stuur

Een ander minpuntje heeft te maken met een eerder genoemd pluspunt: het stuur. Omdat Peugeot een soort Heads Up Display-effect wilde voor de klokken werd besloten deze boven het stuur te plaatsen in plaats van erachter. Daarom werd het -overigens niet ronde- stuurtje dus kleiner, wat het sturen ten goede komt maar het zicht op de klokken niet verbetert. Sterker nog, bepaalde delen waren onleesbaar. Peugeot meldde vrolijk dat er geen relevante informatie ontbrak aan het gezichtsveld. Maar toch, ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die wel graag de dagteller willen aflezen of waarschuwingslampjes willen zien. Zeker de sportieve rijder zal zijn stoel wat lager willen zetten en dat vergroot het probleem alleen maar. Overigens: de stoelen zijn typisch Frans, ook de sportstoelen uit de 208 zijn niet briljant. Zoals cameraman Martijn zich terecht afvroeg: “ik zit er nu op, maar hoe kan ik erin gaan zitten?” Ze voldoen, maar het kan zeker beter. Wellicht dat de écht sportieve versies van betere kuipen worden voorzien.

Peugeot 208 achterlicht

Er zijn dus minpuntjes, maar die zijn er bij elke auto. Overall is de indruk van de 208 echter positief. Het is een leuk uitziende, goed sturende hatchback met de potentie om uit te groeien tot een heuse hot hatch. Wat vooral opviel was dat je niet eens veel pk’s nodig had om lol te hebben: de driecilinder pre-productie auto die we reden bezorgde ons een hoop lol, hing heerlijk fel aan het gas en had een soort boxerroffeltje dat een leuke bijdrage leverde aan de pret. Krachtig? Nee. Des te groter de uitdaging om zo hard mogelijk een bocht door te gaan dus, wat een smijtijzertje! Gaan we de 205 GTI vergeten dankzij de 208? Nee, maar de 155 pk versie die deze zomer volgt en de toekomstige 208 GTI gaan ongetwijfeld warme herinneringen oproepen. Filmpje!55 reacties

Toch stiekem wel een gaaf bakkie. Op de persfoto’s dacht ik van “meh….” Maar nu op beeld is het toch wel een leuk ding! Moet ik er wel bij zeggen, die tweede 208 die later in t filmpje komt, die oogt dan wel weer saai.
Ik vind ‘m veel te braaf voor een GTI en bejaard hoog ogen. :| Sowieso zijn de compacte hatchback’s van tegenwoordig te hoog, ze nemen tegenwoordig altijd bejaarden als doelgroep. Ik mis lage compacte hatchback’s als de oude Honda Civic. Daar zat je lekker laag achter een compact sportief stuurtje. @CasperH: Toffe rijtest! :D
@AutomotiveDesigner: vind dat wel meevallen bij deze. Wat wil je dan, drempeltjes kussen in de bebouwde kom en schade oplopen?
@rubenpriest: Lagere zitpositie leid tot meer rijbeleving. Bovendien een lager zwaartepunt zorgt voor een betere wegligging. Comfort is ondergeschikt in een kleintje IMHO. 8)
@AutomotiveDesigner: dit is nog niet de GTI… En de 205 was ook niet bepaald laag ;)
@CasperH: Ik zat met mijn gedachte gelijk in de GTI toen je dat in het filmpje meldde, ik bedoelde eigenlijk 208. Ik heb in een kanariegele 205 kunnen rijden maar die zat qua zitpositie echt lekker laag. Je kon bijna met je stuitje de bodemplaat voelen. ;)
@CasperH: Vraagje, je had het over een communicatievere besturing. Hebben ze bij Peugeot stiekem de elektrische stuurbekrachtiging achterwege gelaten? Of hebben ze simpelweg een zwakkere stuurbekrachtigings motortje ingebouwd?
@AutomotiveDesigner:
Nee automotivedesigner, jij zou juist beter moeten weten.
Hoogte geeft relatief minder toename in de luchtweerstand, de Cw waarde.
Daarnaast zit iedere fabrikant opgescheept met onze EU regeltjes o.a. over voetgangers die je niet mag deaud rijden als ze op je motorkap belanden.

Persoonlijk zeer knap en stoer van Peugeot om en kleiner en lichter te gaan.

Rammeltjhes en piepjes

Dit zijn ongetwijfeld pre-productie auto’s en juist het luisteren naar de kritiek van de internationale pers doet leren.
gewoon weer een gaaf bakkie .. punt uit ..

spuit dat stukkie deur plastic vol met pur ..
en de rest vol met teflonspray tegen de piepies en kraakies ..
hopla .. zo doen de priemiejum knakkers dat ook ..

@CasperH .. is het nou de bedoeling dat je over je stuur naar je klokkenwinkel kijkt ??
@lincoln: jep.
@lincoln: 20x-jes zijn idd. altijd gave bakken om mee te rijden. Plezierige autootjes.
@lincoln: Daar lijkt het wel op ja…
Sowieso… Wat een lillek stuurtje! pfff..

Verder vind ik em er best geslaagd uitzien.
Hij had van mij ietsje lager mogen ogen, verder wel mooie achterlichten. Al doen ze me denken aan opel(?, kwam als eerste in mij op…).

Dashboard verder een beetje onoverzichtelijk als je het mij vraagt…
@kliko: grappig. Ik vind het stuurtje er net heel geslaagd uitzien. Smaken, het blijft een verveld begrip.
@lincoln: Welke auto’s zijn er dan premium in jouw ogen? Amerikanen die hun plastic proberen te verhullen met allerlei tierenlantijntjes? Mocht dit een serieuze reactie zijn, dan zit waarschijnlijk je hoofd vol met pur-schuim of iets soortgelijks.
@desoper: premium zit tussen je twee oren. Tussen de rest van al het pur-schuim :P ;)
@desoper:

priemiejum = leasebak met het doel om in een achterstandswijk te belanden ..
Ik heb de laatste maanden een beetje onder een rots geleefd, dus dit is het eerste beeld dat ik van de 208 zie en ‘k moet zeggen : ziet er goed uit! Best wel bekend zijnde met de 20x reeks geloof ik jullie overigens op jullie woord als jullie zeggen dat het ding lekker stuurt, zijn ze ook wel verschuldigd aan zichzelf en hun publiek. ik heb altijd met een glimlach 206 gereden, en ook de 207 was een fijne auto. Het interieur is wel heel minimalistisch zo te zien, het stuurtje daarentegen ziet er wel lekker fris uit. Zal ongetwijfeld wel weer een topper worden in de verkoop, as usual.

Verder wel straf, een 208 vanaf 975kg, en dat anno 2012! Zal de prestaties ook wel ten goede komen. Ga ik zeker en vast ‘ns huren van de zomer als dat tegen dan al mogelijk is. Of de Yaris (toch geen Auris zoals eerst de bedoeling was, ach ja) die ik binnenkort krijg even tegen een paaltje parkeren en deze 208 van de pechdienst meekrijgen voor een paar dagen bij wijze van vervangwagen.
@kingdecay:
Gewichtsverlies is net anno 2012 big business, obesitas (en hoog verbruik en uitstoot) is zo 2008 :)
@StijnB: hehe, blijkbaar. Ga je je toch afvragen waarom ze dat de voorbije jaren niet konden doen.
@kingdecay:
Soms schiet je pas in actie met het mes op de keel. Enja klanten moeten er natuurlijk ook oren naar hebben, verbruik wordt bij de huidige brandstofprijzen plots wel een erg belangrijke aankoopfactor.
Fijn geschreven artikel! Ohja misschien had je nog net kunnen toevoegen dat ondanks de indentieke wielbasis (tov 207) de interieurruimte toch is toegenomen door de dunnere stoelen. Na de IQ beginnen ogenschijnlijk meer fabrikanten eindelijk in te zien dat goede stoelen geen 15cm dik hoeven te zijn…

Leuke tour de force met betrekking tot het lage gewicht. Wel spijtig van de duidelijke minpuntjes, hadden makkelijk voorkomen kunnen worden.
Materiaalgebruik op de deur in die klasse is niet anders dan in andere auto’s… Wat wil je voor 13.000 euro?
Beetje een vreemde opmerking!
@fiatsco: een Polo is degelijker hoor
@fiatsco: ben je stiekem autojournalist maar wil je je echte naam niet gebruiken of kan ik je argument gewoon negeren omdat je het plastic van de 208 nog helemaal niet gevoeld hebt? Zo dun en goedkoop plastic als in de 208 wordt door de concurrentie (en dan praat ik even over auto’s die ik gereden / gevoeld heb: Polo, Clio, Punto Evo, Fiesta) in ieder geval niet op plaatsen gebruikt waar het zo in het zicht zit of op plekken waar je veelvuldig mee in contact komt.
Tellers moeilijk te zien vanachter het stuur?? Dat is voor mij reden genoeg om deze te laten staan. Kom op, daar blijf je je aan irriteren..
@kaasboerin: ach, dat zeiden ze destijds van de civic ook, maar dat geldt alleen als je een ukkie bent die nauwelijks boven het stuur uit komt.
Leuke autootje!
Hopelijk is ie wat beter dan de 207, mijn zus staat met dat kreng elke week bij de garage….
@RudyV: dan heeft ze denk ik een maandagochtendmodelletje ;)
http://www.autoblog.nl/archive/2011/04/12/peugeot-207-meest-betrouwbaar-audi-a6-het-minst
@CasperH:
Ja dat las ik toen ook met verbijstering. Zeker omdat mijn 206 ook niet vrij van defecten was….toeter kapot na 2 jaar, pook los, om de haverklap kapotte lampjes….
Of wij hebben pech, of dat onderzoekt deugt niet, of die peugeotgarages geven niet door als ze een defect repareren

Leuke test btw
Hoe zit dat met de boetegevoeligheid van deze auto? Mij lijkt die vrij hoog en ik zal uitleggen waarom:
In het begin zie je de snelheidsmeter en toerenteller in het geheel niet, en later moet Casper ook moeite doen om te zien hoeveel kilometers ermee zijn gereden.
Is de zichtbaarheid van dat instrumentencluster nu echt zo slecht of valt dat wel mee?
Erg flets beeld :-(
Dat de 3-deurs er sportiever uitziet is een kwestie van inzcht en smaak. Persoonlijk vind ik, dat veel 5-deurs auto’s er veel beter uitzien. Daarbij zijn 3-deurs auto’s vaak zo onpraktisch. Daarom zal ik altijd kiezen voor de 5-deurs versie.
Maar niet van deze Peugeot en trouwens geen enkele Peugeot, ik heb er ooit twee gehad, een 2e-hands 406 sedan uit 1995, gekocht in 1998 en een nieuwe 206 5-deurs, gekocht in 1999, maar beide geen succes.
Ik vind het er ook niet uitzien, maar dat is puur mijn smaak.
Peugeot valt nu wel weer meer op, met de huidige ontwerplijn.
Kek wagentje…en leuk om te zien dat de 3 cilinder zo goed bevalt.
bungabungastig
“Dat is echter niet het meest indrukwekkende resultaat van de ontwerpers, dat is namelijk de gewichtsbesparing. De uitvoering met 1.4 HDi werd 110 kilo lichter ten opzichte van de 207 met hetzelfde blok. Sommige met elkaar vergelijkbare benzinemotoren zijn zelfs tot 173 kilo lichter geworden met als resultaat een 208 vanaf 975 kilo!”
Autowiki denkt zelfs 935 kg, en dat is ongeveer even zwaar als de concurrenten, die volgens dezelfde Autowiki wel allemaal lichter in aanschafprijs zijn. Polo en i20, Corsa en Fiësta.
@bungabungastig: ik ben toch geneigd om eerder het persbericht van fabrikanten te geloven dan de informatie van Autowiki, al is dat nog zo’n fraaie website ;)

Wat de rest van je verhaal betreft: Jep, de Corsa en zeker de Fiesta zijn een stuk goedkoper (andere genoemde auto’s is tientjeswerk) maar alle door jou genoemde auto’s hebben minder pk’s, zijn langzamer en vallen in de 20% in plaats van 14% bijtellingscategorie. Ik denk dat Peugeot daar toch wel wat voordeel van gaat hebben.
Leuke rijtest en de auto ziet er ook goed uit. Zou zelf alleen nooit in deze klasse de 208 kopen, na 3000km al rammeltjes en piepjes is toch niet wat je verwacht als je een nieuwe auto koopt. Heb zelf ooit een nieuwe 206 gehad en na twee jaar roest onder de motorkap, volgens de dealer heeft elke auto dat… Dus voor mij voorlopig geen Peugeot meer, desondanks worden ze steeds mooier.
Gekunsteld en een explosie van tierelantijntjes.

Die plastic klep aan de binnenkant van de deur bij de buitenspiegel ziet er ook nogal goedkoop uit, net als de algehele kwaliteitsindruk.

Kortom, next.
Geslaagd ontwerp, ziet er goed uit als een eenheid.
Niet dat je denkt dat de kont eraan geplakt zit ofzo.
En de prijs is ook goed.
Dat vergeet iedereen, probeer maar eens met zoiets te komen voor 13 mille.
Ziet er toch wel een heel stuk beter uit dan die 207…
Werd tijd… Verder blijf ik toch bij m’n Fiesta…
Is gewoon een mooiere wagen en rijdt goed..
@Dimglor: helemaal gelijk
Wat betreft gewicht

Die 975kg is zonder bestuurder en bagage, terwijl de meeste concurrenten hun gewicht aangeven volgens de EU standaard met deze inclusief (+75kg). Als je het zo bekijkt (zonder die 75kg), dan is deze 208 niet bijzonder licht vergeleken met bv. een:
– Suzuki Swift 1.2: 945kg
– Mazda 2 1.3: 950kg
– Ford Fiesta 1.25: 979kg
– 2012 Yaris 1.0: 950kg

Eerder was de 207 veel te zwaar…

Bij alle bovenstaande gewichten komt natuurlijk het gewicht van grotere wielen en andere uitrusting…
@Onehp: dat de GTI ook 975kg zou wegen ben ik dan ook heel sceptisch over, wetende dat de 208 THP al 1090kg weegt rijklaar (volgens dezelfde maat als bovenstaand).
Die drie cilinder klinkt wel lekker!
Klinkt best aardig en ziet er niet heel verkeerd uit.
Ik blijf genieten van Casper’s autotests. Lekker nuchter, zonder capzones. Van mij part mogen we Casper veel vaker zien.
OT: Kek karretje is het geworden. Hopelijk zal deze ‘mean&lean’ trend doorzetten naar de rest van de range.
Tsja zo kan je ook auto’s voor een zacht prijsje aanbieden, gewoon goedkope materialen er in mieteren. Dan betaal ik liever wat meer want dit is het net niet.
Die drie cilinder is best grappig, maar 68 pk sat schiet toch echt niet op?! of heeft het blok zo’n gunstig koppel verloop?

Al met al hebben ze het wel goed gedaan met de binnenruimte als de wielbasis gelijk is gebleven. Ik zeg dan heeft hij dus nog steeds hetzelfde platform als de 207, de C3 en de Ds3.
Net pas het filmpje gezien, echt een cool karretje dit. Leuk geluid ook, soort van roffel. Die heb je trouwens ook bij een 1.3 3 cilinder diesel ecomotive van de seat ibiza,(en.andere vag zooi)
Vind het design van de peugeot trouwens ook heel nice
Wouter volgende keer jij weer een leuker filmpje make
design is goed gelukt, mr het interieur , drm zal het nooit een peugeot worden
Ik zou er zo een kopen. Een GTi, dat dan weer wel maar ik vind het een waardige opvolger van de 205. Eindelijk weer een auto die zich zelf is. No nonsense, eerlijk en niet onnodig luxe en dus niet onnodig zwaar.
Leuk filmpje Casper en crew!
Ga de auto steeds leuker vinden, moet deze nog wel even in het echt zien. De 155pk versie lijkt mij wel wat als volgende lease bak. Lekker knallen voor relatief weinig geld. (Die versie staat bij direct lease al in de configurator en prijzen vallen erg mee)
Ik viel in slaap…. Zal wel aan de auto liggen
Gisteren bij de dealer in de 208 gezeten en alles eens goed bekeken en gevoeld. De tellers zitten bij mij niet achter het stuur, ook als ik de stoel laag zet niet. Het tft-scherm is briljant. Ik heb een stuk lelijk plastic gezien. Dat zit bij de buitenspiegels aan de binnenkant. Lijkt of ze later dat stukje nog hebben toegevoegd. Voor de rest? Prachtige materialen en afwerking. De stoelen zitten ook heerlijk. Een goede geluidsinstallatie en dito ruimte (ik kan met 1.86 m achter mezelf zitten, het is niet ruim dan maar het gaat prima).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).