Peugeot 508 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 66 Reacties

De Peugeot 508 is een prima alternatief voor een jong gebruikte Volkswagen Passat of Ford Mondeo, om maar twee belangrijke concurrenten te noemen. Maar wat moet je over deze auto op de tweedehandsmarkt weten?

De Peugeot 508 kwam in 2011 op de markt en is gebaseerd op hetzelfde platform als de Citroën C5 (aankoopadvies), die in dezelfde fabriek in het Franse Rennes gebouwd wordt. Eigenlijk moest de Peugeot 508 twee auto’s vervangen: de 407 en de 607. Het is dan ook geen kleine jongen, de 508 is bijvoorbeeld 2 centimeter korter en 3,5 centimeter breder dan de Skoda Superb (aankoopadvies). De auto is als sedan en als station op de markt gekomen en kreeg een facelift in 2014. Er is op basis van de station ook nog een RXH gebouwd, een versie met iets meer bodemvrijheid en een stoerder uiterlijk. De Peugeot 508 is in Nederland vooral veel verkocht als hybride, omdat er flink belastingvoordeel was in de vorm van 14% bijtelling. Inmiddels is dat belastingvoordeel op nieuwe auto’s verdwenen, maar op gebruikte auto’s die na 30 juni 2012 zijn verkocht geldt het bijtellingstarief ook nog voor de volgende eigenaren, tot uiterlijk 60 maanden na de eerste tenaamstelling.

Motorisch gezien is er keuze uit 120 tot 165 pk voor mensen die op benzine willen rondtuffen. Voor de dieselaars is er meer keuze, de vermogens lopen uiteen van 112 tot 204 pk.

Aanbod op marktplaats
In totaal staan er net geen 400 Peugeot 508’s te koop op Marktplaats.nl. Van die auto’s zijn ruim vijftig auto’s uitgerust met de hybride aandrijflijn en 125 met een benzinemotor. De Peugeot 508 is te koop vanaf ongeveer €9500 euro, prijzen lopen op tot net boven de €45.000 euro voor jong gebruikte exemplaren.

Pluspunten

 • Comfortabel.
 • Ruim.
 • Nog te rijden met minder bijtelling bij privégebruik zakelijke auto.

Aandachtspunten

 • De interieurs (met name voor de facelift) zijn niet van de allerbeste kwaliteit. Wees dus voorbereid op een rammeltje of een kraakje.
 • De 115 pk 1.6 e-HDi is erg gevoelig voor vuiltjes e.d. in de brandstof. De auto kan dan in een noodloop schieten waardoor alleen nog op heel lage snelheid gereden kan worden. Premium brandstoffen tanken dus!
 • De ruitenwissermotoren branden soms door.
 • De sloten van de kofferbak maken soms rare bijgeluiden na verloop van tijd. Smeren met olie lost dat meestal niet op, maar ze blijven ook gewoon werken dus het is hoogstens hinderlijk geluid.
 • De benzinemotoren hebben een elektrisch inschakelende waterpomp die soms de geest geeft. Daardoor kan de koeling onvoldoende zijn en de boel in de soep draaien.
 • De bobines van de benzinemotoren geven ook nog wel eens de geest. Makkelijk op te lossen en niet al te duur.
 • De voedingskabel van één van de zekeringkasten zit niet heel stevig vast, waardoor elektrische problemen op kunnen treden. Dit is makkelijk te herstellen door de kabels goed vast te zetten.
 • Bij de eerste 1.6 THP’s rekte de distributieketting na verloop van tijd op, check altijd in de onderhoudshistorie of deze vervangen is. Als dat gebeurd is, is het probleem ook verholpen.
 • De 2tronic automaat is niet vrij van storingen en schakelt bovendien niet altijd even soepel.
 • Als je de kofferbak van de sedan openmaakt heb je kans dat je een bak water naar binnen gooit als het geregend heeft. Met beleid openen dus.
 • Auto’s van voor de facelift hebben last van lekkage in de kofferbak. Dit kan zorgen voor veel vocht in de auto en ramen die beslaan. Lekkage komt met name voor bij zware regenval en in wasstraten.
 • De 2.2 HDI GT heeft een andere voorwielophanging en die is gevoeliger voor slijtage. Controleer goed of de banden geen buitensporige (scheve) slijtage vertonen en of je geen rare bijgeluiden hoort van de draagarmen.
 • De achterste schokdempers van de SW zijn gevoelig voor slijtage, een deinerige achterkant betekent dat ze aan vervanging toe zijn.
 • Eigenaren klagen op fora veelvuldig over de navigatiesoftware die niet bepaald top schijnt te werken.
 • Ga je voor een écht jong gebruikt exemplaar, houd dan rekening met de afschrijving.
 • Peugeot heeft het Leeuwekeur, een garantieprogramma voor gebruikte auto’s. Dit is onderverdeeld in twee varianten: Leeuwekeur Plus betekent maximaal vier jaar oud, 80.000 kilometer, en een garantie van maximaal 12 tot 36 maanden. Leeuwekeur Comfort betekent maximaal 7 jaar oud, 120.000 kilometer en 6 maanden garantie.
 • Zoek de 508 of een andere auto op Marktplaats.nl.



66 reacties

Laten staan dus… Toch een best mooie wagen, jammer van de vele aandachtspunten.
@maxidyne: valt in de praktijk wel mee heb er 1 van voor de facelift gehad. Amper problemen mee gehad alleen 1 keer in de noodloop geweest. En dat met 150.000 km in 3 jaar.

De 2 tronic bak moet je laten staan schakelt gewoon kut.
@dirkiii: ik had m 2 jaar en 5 x stilgestaan , deed niks meer.. Aandrijfproblemen. Wel de hybride versie. Ook die kofferbak gaf problemen en de nav was slecht. Toch vond ik het wel een mooie auto.
@rovadepo: dat is minder ik had de 1.6 hdi trage auto maar een prima kilometer vreter.

@maxidyne: gewoon met garantie kopen. Niks aan de hand. Voor wie nu een 407 rijdt een prima opvolger die en beter op alle fronten dan zijn voorganger.
@maxidyne: wij hebben er een gehad, behalve dat de navigatie niet altijd perfect werkt hebben nergens last van gehad.
Kortom laten staan deze auto. Heb er overigens zelf in gereden, best comfortabel, maar voor de rest niet spannend ofzo.
Een aandachtslijst waar een gemiddelde VAG jaloers op zou worden.

Voor de rest is het een auto waar de looks bij mij wel punten scoren.
@misterdrogba: hoe bedoel je? Hij doet zo zijn franse afkomst juist eer aan
@misterdrogba: Ah, de eerste jankbal die toch VAG erbij moet halen, proficiat!!
@camber24: ah, de eerste vag-aanbidder die op haar teentjes is getrapt, proficiat!
@misterdrogba: verkeerde conclusie. Ik vind haters van een merk gewoonweg echt enorme sneuneuzen…
@camber24: omdat ik een opmerking over vag maak ben ik dus automatisch een “hater”? Ik rij zelf een auto uit de vag-stal, maar kunnen zeggen dat die dingen bovengemiddeld storingen geven, maakt van mij dus een “hater”? Goede redenering sneuneus doe zo verder.
TIP: bekijk eens een test van een auto uit de vag stal de aandachtspunten zijn minstens evenlang of langer.
@misterdrogba: zakelijk rij ik ook een auto uit de VAG stal. Nergens last van. Vind het gewoon ronduit triest dat je een artikel over een Peugeot aan moet grijpen om VAG af te zeiken. Lekker gefrustreerd ben je dan……..
Hier een jaartje zo’n 508 gehad, maar geen prettige auto. Was lekker ruim, maar wat heb ik me aan die 2tronic automaat geërgerd. Zo traag en lomp, ding had echt een eigen wil.
@jeroen797: Die automaatbakken hoor je heel veel mensen over klagen! Vooral leaserijders die de auto al weer inleveren terwijl het contract nog niet was afgelopen.
Godnondeju wat een aandachtspunten! En dan hebben ze nog niet eens alle punten benoemd… Typisch weer voor zo’n Fransoos.
@oemplus: dit is inderdaad geen geringe lijst. Veel punten vind ik ook behoorlijk ernstig
@oemplus: Typisch weer zo’n reactie van een verstokte Duitschland of Jap-fan. Gelukkig heeft de gemiddelde Duitser bij een aankoopadvies geen lange lijst aandachtspunten (*ahum*).

http://www.autoblog.nl/nieuws/volkswagen-touareg-7l-occasion-video-aankoopadvies-89718
http://www.autoblog.nl/nieuws/bmw-5-serie-e39-m5-occasion-video-aankoopadvies-89527
http://www.autoblog.nl/nieuws/audi-a4-b6-cabriolet-occasion-video-aankoopadvies-88177

Schei toch uit.
De 2.2 HDI GT heb ik een tijdje mee gereden. Wat een heerlijk blok, lekker veel koppel vooral (450Nm). Daarnaast ook erg luxe uiteraard, ik geloof dat de 508 de eerste D-segmenter was die massagestoelen aanbood destijds.
En de hybride geeft een hoop storing in het hybride gedeelte. In de praktijk zul je dus meestal met een te zware diesel rondrijden.

Ondanks dat het best een mooie auto is, is de ford mondeo op echt alle vlakken beter. Mijn advies is dus ook om een mondeo te halen.
Ouders hebben er thuis een gehad. Nooit problemen mee gehad in ruim 3 jaar tijd. Was een hybrid dus mét 2tronic automaat en die schakelde inderdaad niet best. Verder herken ik de bedenkelijke kwaliteit van het interieur helemaal niet. Vond hem er erg strak uitzien met bruin lederen interieur en zwart dashboard. Geen piepjes, geen kraakjes en mooi strak vormgegeven. Letterlijk nooit iets aan gehad.
@JeejEm: interieur vond ik juist prachtig.
Een paar jaar terug had ik de beschikking over een nieuwe 508 2.0 hdi Allure break. Ik vond het een fijne auto om mee op pad te zijn, maar de auto was alles behalve vlekkeloos. Zo draaiden bijvoorbeeld na 2 maanden de spiegels niet meer uit de weg geklapte positie of de auto weigerde te starten. Voor een auto van nog geen 6 maanden oud… Het was elke ochtend een soort van tombola. De opvolgende auto’s brachten mij wel minder plezier maar waren vele malen betrouwbaarder.
Nou, da’s toch geen fleurig lijstje. Jammer, want het is toch wel een lekker ruime en fris smoelende bak.
Nouja – als je ziet hoeveel meer er door de eerste eigenaar op is afgeschreven dan bij even grote auto’s van andere merken, dan kan je wel wat opzij zetten voor een fix her of der.
Heb ik indertijd gedaan met een XM. Nooit spijt van gehad!
Weet nog dat mijn wiskunde leraar er één gekocht had best een nette auto. Alleen die koplampen begonnen er vrij snel ouderwets uit te zien. Met de nieuwe hebben ze daar gelukkig weer wat aandacht aanbesteed.
Ik heb (als medewerker van Easyway) in verschillende 508’s gereden, waarvan de meeste met automaat. Deze automaat is ronduit slecht. Echt; hij schakelt traag en de pauze van vermogenslevering bij het schakelen bij sportiever rijgedrag is veel te lang (je hoofd gaat er zelfs van knikken). Laten staan!
@appelvis: Toevallig, ik heb als werknemer van Autoreset (de concurrent ;)) ook in verschillende 508’en gereden, waarvan de meeste Hybrid4’s met automaat. Heb mij daar in de comments op AB meerdere malen over geuit, en ik ben het dan ook volledig met jou eens. De handgeschakelde versie die ik eens heb gehad was vele malen beter.
@germancarsftw: Ook het schakelen met de flippers geprobeerd? Dit is nog erger dan in de automatische stand. Heb verscheidene andere automatische versnellingsbakken uit die periode gereden (bijv. van een Mégane III (best aardig) en van een Yeti met DSG (heel goed)), de Peugeot bak is écht triest :p.
@appelvis: Wederom eensch, ik dacht ook dat het wellicht beter zou zijn om met de flippers te schakelen. Even van het gas af en dan opschakelen. Wat doet dat ding? Schiet vol in de toerenbegrenzer. Dat had ik niet besteld…

De DSG is inderdaad gewoon een goede bak, ik heb dan met een Golf VI gereden met DSG. Niets op aan te merken.
Knappe kar, maar toch liever een Mondeo of Passat.
Wat een mooie bak! Heb deze nog bijna nooit zien rijden. Jammer van zoveel aandachtspunten
Bij de station kan je ook nog voorhebben dat de kofferdeksel tegen de bumper aanschuurt bij het sluiten. Wel een mooie ruime wagen, maar weinig spannend.
Ja ja komen de clichés weer bah bah kut auto Frans is altijd kut nooit kopen.

Wacht maar tot je eens naar de Ikea moet, pa heeft een 508 SW 2.0, volgeladen nog steeds niet de minste prestaties. Styling is top, ik vind hem namelijk nog steeds mooi, los van dat het een model uit 2011 is (5 jaar oud dus). Laat je alsjeblieft niet van de wijs brengen door die pijnpunten. Het is een vlotte, ruime, goed uitziende stationcar en altijd speciale vermelding: panoramadak. Want hoe gemeengoed het tegenwoordig ook is, Peugeot heeft daar met de 307 SW een trend in gezet en ik ben blij dat ze het nog doen.

Dit is gewoon een goede auto, niks spectaculairs, maar ook niet vervelend slecht.
@mercedesclk350: Precies! wat een mooie auto, en rijdt heerlijk inderdaad heerlijk en die aandachtspunten kijk je zo overheen, wij hebben de 508SW nu al 1.5 jaar en staat nu 57.000 op de teller en 0,0 problemen meegehad
@matk20: problemen komen vanaf 100.000 km
@dutchdriver12: 163,500 km op mijn vaders’ SW. Met goed onderhoud nog steeds sterk.
@dutchdriver12: gelukkig halen we die 100.000 niet ;)
@dutchdriver12: bij de 150 ging de 2 tronic kapot reed nog wel maar nog slechter dan normaal. en bij 120 heeft hij mij 1 keer laten staan.

Mijn passat heeft mij al 2 keer laten staan 1x bij 17K roetfilter verstopt terwijl ik 180 per uur reed. Bij 59K begaf de dsg. Beide in het buitenland ook nog.
@mercedesclk350: Ja want met andere auto’s kun je écht niet fatsoenlijk naar de IKEA toe. Het zijn geen clichés, het is gewoon de trieste waarheid.
@oemplus: Ja maar jij weet het goed want jij hebt zeker al vier van deze auto’s versleten…
Man man man
@mercedesclk350: Gelukkig niet, maar ik heb er regelmatig in gereden.. Zowel in de handbak als automaat. Het viel mij in bijna alle opzichten erg tegen, maar dat is mijn mening. En gelukkig kan ik die mening met veel mensen delen.
@oemplus: Een mening die je maar wat graag etaleert, gewoon om lekker anti-frans te zijn. Erg typisch voor VAG fans, dat dan weer wel.
@oemplus: Er is een reden voor dat Trump presidentskandidaat is, namelijk dat veel mensen hem steunen en zijn mening delen.
Betekent dat dat Amerika niet achteruit gaat als hij president wordt?
@mercedesclk350: helemaal mee eens, na 3 jaar in een 508 SW 1.6
Wij hebben at the moment een 508 Sw, eigenlijk vrijwel nooit problemen mee gehad, alleen de koplampen zijn meerdere keren kapot gegaan.

Als je ruimte achterin zoekt, in de 508 heb je die. Je moet ongeveer 2 meter 40 zijn willen je knieën de voorstoel raken, tenzij de passagier voorin zijn stoel in de verste stand naar achter zet.

De navigatie werkt doorgaans snel, valt nooit uit tussendoor, helaas wel een krasgevoelig dashboard vanwege de pianolak.

Op het moment ben ik 1100 km van huis, ik heb de hele weg op de “directeursplek” gezeten. Daar hou je het, ook zonder leren bekleding, wel zo lang vol.

Met de problemen die beschreven staan hebben wij nooit last gehad.

Het gaat btw over een 508 SW uit 2013 met inmiddels 100.000 km op de teller
@parttimeautospotter: inderdaad een directeursplek, goede omschrijving. De auto heeft een voorkomen, alles past er in en ze rijden heerlijk. Voor mij konden de opvolgende auto’s (VW Tiguan, Ford S-Max) mij minder bekoren.
@parttimeautospotter: En als je langer dan 1.80m bent moet je dus die stoel helemaal naar achter zetten (zoals ik) en dan past de MaxiCosi er dus ook niet meer achter en moet je naar voren. Lekker, op lange stukken (not). Zelfs in een Golf VI heb je meer ruimte achter de stoelen (feit: heb het vergeleken).
@bischero: Jij hebt duidelijk niet lang in een 508 gereden. Ook ik ben langer dan 1.80 en ik kan met gemak voorin zitten zonder de stoel helemaal naar achter te doen, tenzij je helemaal languit wil liggen. En zoveel lange mensen zullen niet rechtsachter zitten.
@parttimeautospotter: in jouw situatie zitten er misschien niet vaak mensen langer dan 1.80 achterin, mijn situatie ken je niet en heb ik ook niet gezegd. Maar ervaring met een maxicosi op een familyfix heb je klaarblijkelijk oom niet anders had je geweten hoeveel ruimte dat vraagt tussen bankrugleuning en stoelleuning.
Begrijp me niet verkeerd, het is een mooie auto, goede stoelen en goed uitgerust. Het is geen veroordeling naar jouw keuze voor de auto, maar ik heb er in 2 maanden teveel problemen mee gehad en hem bewust niet besteld. Daarbij heb ik met het VAG product ook de nodige problemen gehad die niet zouden moeten kunnen voor een auto van die klasse en dat geld.
Zwager van mij heeft de 1.6 HDI halfautomaat. De auto schoot steeds uit z’n versnelling. Uit diagnose vd dealer bleek dat de complete versnellingsbak gereviseerd moest worden. Km stand 110.000
Heb van 2011 tot 2015 120.000km in een 508SW 1.6THP Afgelegd. Heb het niet bijgehouden, maar ben zeker een keer of 7 met mankementen bij de dealert geweest. Waarvoor allemaal? Komt ie:
– het bekende 1.6THP probleem met de vervuiling. Stilgevallen, gelukkig op 500 meter van huis. Was bij ca. 60K.
– navi kaduuk. Moest opgestuurd worden naar Frankrijk, bijna twee weken geen muziek / navi in de auto
– niveauverstelling van de koplamp. Zo nu en dan kwam het voor dat ‘ie een eigen leven ging leiden. Is niks aan gedaan, want een te vage klacht
– parkeersensor kapot (na een jaar of zo)
– meermaals lekkage bij voetenruimte passagier. Volgens garage zat de afvoer verstopt. Raar dat na 3 weken al gebeurt IN DE LENTE ALS ER GEEN BLADEREN VALLEN OF ZO
– ruitensproeiers zijn kut. Als je 130 rijdt komt de vloeistof maar zo’n 15cm hoog. Je hebt er dan dus niks aan
– en dan ben ik nog wel iets vergeten

Als ie het deed een hele fijne reisauto. Ik ga m’n vingers er echter niet meer aan branden.
Als je de kofferbak open doet, gutst het water naar binnen? Dan vraag ik mij af wat ze wel hebben geleerd in 120 jaar auto ontwikkeling.
Twee maanden gereden als voorloper.
– 2tronic bak die me 2 keer heeft laten staan en geen beweging meer in te krijgen, ook niet door ANWB
– iPhone koppeling werkte niet
– portierraam werkte niet meer (omlaag)
– abs foutmelding terwijl er niets aan de hand was

Collega had een 1.6 benzine waar bizar veel mee (terugkerend) aan de hand was dat het kreng vervroegd uit de lease ging.

Nee dit is geen topproduct van Peugeot imo.
Haha en dan zeggen dat de 508 een prima alternatief is voor een Passat of Mondeo….. Als je die aandachtspunten lijst ziet pffff. Tuurlijk die hebben de Passat en Mondeo ook maar die kwaliteit zal vast beter zijn. Heb twee keer met de 508 gereden. Ik vind het werkelijk waar een badkuip op wielen, slechte wegligging en de bediening van alle knopjes en vooral navigatie is echt waardeloos. De twee collega’s hebben allebei de automaat (hybrid 2tronic?) moeten vervangen bij ongeveer 130.000km en dan 2,500 euro betalen (door se lease dan maar toch) Maar ja de aanschafprijs er ook naar. Ik zou ze links laten liggen
@730ld: ik zou willen dat ik zo weinig problemen had met mijn passat. Het record staat nu op 4153 km zonder bergingswagen.
Mijn vader heeft een 508 sw voor 2 jaartjes en nooit problemen mee gehad. Het is een 2.0 diesel met 140 pk en handbak en is er erg tevreden mee en ik heb als 15 jarige zat ruimte achterin
De 1.6 hdi van Peugeot altijd laten staan, motor die ook gebruikt wordt in bijv. oude Volvo V50.
Verstuivers, roetfilters, turbo en bizar veel onnodige storingen.
De Hybride diesel alleen rijden als het lease betreft.
Dynamo’s kosten een godsvermogen en gaan niet al te lang mee…

Zo lang ze vrij nieuw zijn en niet al te veel kilometers zal het allemaal wel gaan, maar als ze eens 10 jaar zijn en wat kilometers achter de kiezen hebben is het reparatie na reparatie en rekening op rekening…
Is dus geen prima alternatief voor een Passat of Mondeo, wat in het begin van het artikel wordt beweerd..
hoi, ik heb nu 4 jaar een 508 RXH en heb geen enkel probleem gehad met de wagen. Ik vind het een mooie en zeer confortabele auto. Enige minpunten zijn inderdaad de traag schakelende automaat (maar zet je hem in sport stand dat gaat dat al flink vlotter) en de geringe visibiliteit naar achter; ook mijn spiegels leiden een eigen leven en moeten dagelijks opnieuw ingesteld worden. Anders niets dan lof voor de 508.
Ook enkele jaren met de pré-facelift gereden, de SW break. Er wordt hier vaak gezaagd over VAG en Passat, maar komende van een 508 is die passat echt een verademing, geloof me;-).

-elektronica in zijn geheel is kak: GPS was erg traag en viel vaak uit. Positioneerde zich ook vaak gewoon een 50tal meter naast de baan waar ik aan het rijden was. Meerdere keren voor in garage geweest, nooit opgelost geraakt. Ook midden in een roadtrip naar zuid-frankrijk viel het gewoon een uur lang uit (zelfs na herstarten van de auto). dan op een backup-tomtom moeten verderrijden (die al in de auto lag wegens onbetrouwbare navigatie)
Daarnaast werkten de parkeersensoren met een gigantische vertraging. Collega die één keer met de auto reed tikte daarom zelfs een paaltje aan omdat hij de vertraging in sensoren niet gewoon was. Was ook niet op te lossen volgens de garage, designprobleem…
Regensensor had maar 1 stand (onbegrijpelijk al om te beginnen), en die stand zat er quasi altijd naast. Gevolg: ruitewissers die zwiepen als het quasi niet regent en zo erg snel versleten.
-ik had een manuele 1.6HDI met 5 versnellingen. Verschrikkelijk afgesteld: aan 130km/h zat dat ding al bijna tegen de 3000 toeren, met een vuil “diesel aan 3000 toeren geluid” als resultaat. Ding was ook gigantisch traag. Mensen klagen vaak over de 1.6TDI in een passat maar ik kan je verzekeren: dat voelt toch een stuk sneller aan;)
-het koffer-afdekzeil mechanisme was na een jaar al compleet versleten. Gevolg was dat het een miserie werd om je zeil naar achter geschoven te krijgen
– ook bij de break gutste het water in de koffer als het regende of als de auto nat was

Wat wel positief was:
– geen kraakjes in het interieur bij mij, dat voor de volle 120k km
– geen motor problemen gehad

Enfin, ik was toch blij dat ik er vanaf was na 4 jaar, echt de meest frustrerende auto waar ik al mee gereden heb:-(
Wat een schitterende auto is de berline toch (zeker na de facelift), maar ik schrik een beetje van de waslijst aan aandachtspunten. Ik dacht dat Peugeot na de 407 z’n leven toch wel gebeterd had.
Reed vorige week in een taxi-508. De chauffeur was er zeer te spreken over, behalve over de 2-tronic automaat. Hier had-ie al behoorlijke kosten aan gehad. Maar wat een heerlijk comfortabele auto was het toch. Als de facelift inderdaad zoveel beter is, dan zou ik er over een aantal jaar zeer zeker eentje overwegen.
Ik vind dit echt een lelijke auto, behalve van de zijkant. Zo dat moest ik even kwijt.
Rukbak! Franse slag. Koop gewoon een premium auto.
Een diesel sedan “badgen” als GT kan gewoon niet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).