Peugeot 508: rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

Gedurfd is het wel, in deze tijd bewegen klanten immers naar crossovers. En wat betreft de grotere sedans kiest men het liefst de premium merken. Heeft Peugeot nog wel wat te zoeken in dit segment.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER]

Wat is het?
Gelukkig zijn ze in Frankrijk niet helemaal achterlijk en realiseren ze zich dat ze met iets goed moeten komen om klanten in deze klasse naar zich toe te halen. De berline radicale. Kort maar krachtig en de spijker op de kop. Zeker qua looks is de 508 een verfrissing tussen saai blik zoals de Passat (sorry VW), de A4 (sorry Audi) en de Mondeo (sorry Ford).

Het is overigens geen sedan, de grote vijfde deur maakt dit een hatchback. Sedans met hun kleine kofferbakopeningen zijn inmiddels ook relikwieën uit een lang vervlogen tijd, enige voordeel is dat bij openen van de kofferbak het niet tocht in het interieur. Erg interessant als je een CEO of minister rondrijdt, maar verder heb ik liever iets meer flexibiliteit in het vervoeren van grotere stukken bagage. De styling is bovendien niet oubollig-hatchback, maar eerder Audi Sportback chique.

Peugeot 508

Hoe rijdt het?
Inmiddels lijkt het alsof de kleine benzinemotor in deze klasse afgeserveerd is, want 180 pk is het instapniveau. Dieselaars kunnen nog wel hun hart ophalen met een 1.5 diesel (130 pk) en handbak, maar gezien de running costs van diesels tegenwoordig is de verwachting dat er massaal voor de benzines zal worden gekozen. De kleinste diesel is ook de enige motor die nog met handbak gekozen kan worden, alle andere motoren krijgen standaard een nieuwe achttraps automaat. De diesel liefhebbers kunnen daarbij nog kiezen uit een 160 of een 180 pk sterke diesel.

De knaller van de range is de 225 pk sterke 1.6, waarvan we een leuk feitje kennen voor tijdens de borrel. Er zijn op dit moment twee auto’s te krijgen die met een 1.6-je de 250 weten te toppen: deze 508 en de 308 GTI die een sterkere variant van de 1.6 in het vooronder heeft. Met de stroomlijn van de Peugeot 508 lijkt het dus wel snor te zitten.

Peugeot 508

Qua weggedrag doet de 508 het zoals verwacht: het comfort is prima, maar qua sturen is het onderstel niet zo goed als een, laat we eens wat noemen, 205 GTI. Dat was een kat die zijn nagels nog wel eens in de bestuurder wilde zetten. De 508 is meer labrador die graag doet wat zijn baas vertelt. Het is noch saai, noch spannend, maar daarmee zeker niet verkeerd.

Zijn er nog minpunten?
Naar een versie met een stekker zul je vergeefs zoeken in de showroom. Een plugin hybride komt er wel aan en zal dan 225 pk hebben, maar meer details wilden ze er nog niet over kwijt. Het is (nog) geen ramp, maar met de strengere Europese regels op CO2-uitstoot moeten fabrikanten daarin wel stappen gaan nemen. Vierwielaandrijving zit er ook niet in, maar ook dit is weer iets waar de Nederlandse koper niet wakker van zal liggen.

Peugeot 508

Erg flitsend komt de 180 pk diesel niet uit de startblokken, de BlueHDI heeft duidelijk een moment nodig om de turbo te laten opspoelen en daarna is de acceleratie prima. Mocht je vaak vanuit stilstand een provinciale weg op moeten draaien of graag stoplichtsprintjes doen, dan is dit wel een dingetje.

Peugeot 508

De ergonomie is ok, maar sommige knoppen zit wat verstopt en enige eigenwijsheid is de Fransen ook niet vreemd. Een andere verklaring waarom de toerenteller tegen de klok in draait bij stijgen van toeren kan ik ook niet echt verzinnen. Het zijn wat kleine zaken, die op lange termijn overigens niet storen. De stoelen zijn overigens top en hebben een AGR keurmerk.

Peugeot 508

Killer features?
De looks en natuurlijk de i-cockpit. Nou ja ach, het stoort niet, maar het is ook geen wereld van verschil. Peugeot monteert een veel kleiner stuur en positioneert de (digitale) klokkenwinkel erboven. Het idee is dat je ogen dan makkelijker switchen tussen weg en de snelheidsmeter en het kleine stuur geeft je een enorm intense rijbeleving. Zolang je verder niet zo veel in je leven meemaakt zal dat laatste vast opgaan.

Qua gadgets doet de 508 het lekker: Active Safety Brake tot 140 km/u, Active Lane and Road edge Departure Warning, Adaptieve Cruise control, draadloos laden voor de telefoon, LED koplampen, het is allemaal leverbaar. Uniek voor deze klasse is nightvision die in het donker tot 200-250 meter afstand kan waarschuwen voor mens en dier.

Het is vooral het hele pakket wat overtuigd: een echt modern exterieur, een fraai interieur, alle systemen die weer up-to-date zijn en moderne motoren die prima prestaties afleveren.

Peugeot 508

Alternatieven?
In het D-segment valt er genoeg te shoppen, maar qua looks en praktische vijfde deur schieten bij mij vooral Talisman, Arteon en A5 Sportback als alternatieven te binnen. De Audi is een tandje duurder en al helemaal als je de opties aanvinkt die de Peugeot standaard heeft. Zelfs de instapper van € 37.690,-, de Blue Lease Active voorzien van de BlueHDi 130 met handgeschakelde versnellingsbak, heeft al veel standaard. Een greep: Active Lane and Road edge Departure Warning, alarmsysteem, Adaptieve Cruise control, parkeerhulp voor, camera achter, 3D Connected Nav, digitale radio en een bestuurdersstoel met AGR- kwalificatie. Voor de prijs van die opties bij Audi kan je ongetwijfeld een Peugeot 108 voor erbij kopen.

Conclusie
Strakke styling, een strakke prijs en fijne hardware. Dit wordt scoren voor Peugeot. Filmpje!48 reacties

Mooi model van Peugeot, dat is zeker. Nu hopen dat het spul wat heel blijft. Om me heen nogal wat Peugeots stuk zien gaan de afgelopen maanden, ongeacht type. Voorkant is prachtig, achterkant vind ik minder geslaagd.
Ik denk dat Peugeot weer de weg naar boven heeft gevonden. Van de stijlvolle raamstijlloze deuren tot aan de contrasterende stiksels in de bekleding. Ik hoop alleen dat de consumenten bereid zijn om voor al dat luxe te betalen voor een “Peugeot”. Opel heeft namelijk ook de poging gewaagd om een auto te leveren dat niet zou misstaan in het hogere segment. Echter heeft ze dat wel de das omgedaan. Opel was voor de hardwerkende middenklasser en werd zowaar onbetaalbaar. Iemand die wel het geld voor had kocht liever een jong gebruikte “echte priemiejum auto” uit Duitsland. Ik wens Peugeot het beste, echter vrees ik het ergste.
@AutomotiveDesigner: In Nederland zal Peugeot het met dit model inderdaad van de lease moeten hebben. Met als voordeel dat veel leasers in dit prijssegment geen SUV mogen kiezen.


.
@AutomotiveDesigner: welke Opel die niet zou “misstaan in het hogere segment” moet dat dan geweest zijn? De Adam?
@mashell: Ik doelde zelf op de Opel Insignia (Business Executive). De Adam was ook een overbodige te dure auto.
@automotivedesigner: Heh? De Adam is de enige leuke Opel.
De Isignia Business Edition is een lomp grote, relatief goedkope wagen. Hij lijkt in alles op de Skoda SuperB. Gewoon bedoeld als prijsknaller (zie aan het interieur ook wel) en ver van premium verwijderd (wat goed is, premium is gewoon een ander woord voor duur en we hebben al teveel dure wagens).
Peugeot is de goede weg ingeslagen. Absoluut een concurrent voor de Duitse 3, maar ja het is “maar een Peugeot”. Blijft jammer dat zoveel mensen merkdwaas bij ‘hun vertrouwde merkje’ blijven, want als deze auto in kwaliteit/comfort/uiterlijk/interieur niet gelijk staat aan de Duitsers staat hij er boven.
@parttimeautospotter: Absoluut geen concurrentie voor BMW als je kijkt naar het motorenaanbod, acceleratie-tijden en stuurgevoel.
@alcantara: Dat zijn inderdaad zaken waar BMW (heel) goed mee bezig is. Zijn dan ook redenen waarom een autoliefhebber misschien eerder een bijv. BMW zal kopen. De doorsnee-automobilist echter ziet het logo BMW/Audi/Mercedes en voor hun hebben de zaken die je noemt (meestal) weinig waarde. Ik ben zat mensen tegengekomen in mijn leven bij wie het priemiejumlogo meer uitmaakte dan zaken als stuurgevoel etc
@parttimeautospotter: U heeft de Peugeot ook gereden tesamen met zijn concurrenten ?
@johnhert: nee, het is Duits dus automatisch beter!
Ook al zuipen ze 10 liter olie per 1000km en een Peugeot 0.5ltr per 20.000 km dan is het toch minder goed.
@rufctr01: Klopt.

Dit is een prachtige auto, maar geen concurrentie voor de Duitse 3. Die staan daar nou eenmaal boven.

Het is zoals het is.
@87sandyd: qua merknaam wel, kwaliteit is niet beter….
Ik lul alleen over de Duitse 2
@rufctr01: Verzin eens iets nieuws..
Het stuurt niet als een veel lichtere gti. Ik ben geshokeerd en kon niet meer verder lezen. Of het is omdat je met deze vergelijking te kennen geeft geen echt oordeel te kunnen vellen. Ik wacht wel weer rustig op n leuke vid over iemand die zijn stuur heeft vervangen das pas informatief.
@niex: Iek snap helemaal niex van jouw reactie.
@niex: helemaal eens. Weinig diepgang in de tekst
@niex: Inderdaad. Wat bedoel je precies te zeggen?
Mooie wagen! Mag gezegd worden
Niet helemaal mijn smaak maar mag gerust naast Audi of Volvo staan qua uitstraling. Laat de premium qualificatie maar voor de snobistische fans.
@alfapeter: allemaal leuk en mooi, maar achterin wil je niet zitten in deze Peug. Andere filmpjes gezien en dat is niet best als je wat langere reis voor de boeg hebt
@lekkerlinksrijden: in een 3 serie of een a4 zit je wel goed achterin?🤔
@rufctr01: precies. Een 3 is een ramp voor een volwassen persoon boven de 1.80m
@rufctr01: laatst nog vorige model A4 gezeten achter iemand van 193. Naar de Vogezen (dus 7 uurtjes tuffen) was echt geen straf achterin…
Een schitterende auto!
Ziet er goed uit, dashboard met toerentellers en het kleine stuurtjr dan weer niet, maarja. En ik zou toch wat meer willen dan een 1.6 in zo’n auto.
@basr32: dashboard is juist briljant. En cilinder inhoud is in het turbo tijdperk echt niet meer relevant.
Primeur met model aanduiding aan de voorkant van de auto? Bahhh
@al69: zoals t hoort bij een peugeot.
Ik vind het stuur en de klokkenwinkel niet mooi en ook niet prettig. Ik heb in de 308 gezeten, daar doet dit me aan denken. Je moet er van houden denk ik dan.
@sparks: in de 308 stoorde me het helemaal niet. De lendesteun in de bestuurdersstoel des te meer. Gelukkig heeft de 508 AGR stoelen.
@mashell: Ik vergat nog te zeggen dat in de 308 de hoofdsteun midden in mijn rug zat. Dat kwam omdat hij niet hoog genoeg kon en naar voren stak. De 508 heeft dit gelukkig niet.
Voorlopig dus nog heel gelukkig met mijn F30.
“Wat betreft grote sedans kiest men liefst de premium merken”

Als dat zo is zal deze Peugeot het vast goed gaan doen. Met modellen als de 404, de 504 Berline en coupé, de 406 coupé en de 607 heeft Peugeot allang bewezen auto’s te bouwen die boven de grande massa gris uitstijgen omdat ze net even sjieker zijn, meer comfort hebben en van een ingetogen klasse zijn. Deze 508 is ook vast weer zo’n fijn reisgezelschap dat van elke rit een bon voyage weet te maken.
@moveyourmind:
Je slaat de spijker op zijn kop, de 404 is de auto die Peugeot heeft groot gemaakt en de 504 was eveneens van onberispelijk gedrag. Peugeot’s zijn nooit de snelsten geweest, maar wel goede reiswagens en scheurijzers eerste klas.
Peugeot is eigenlijk gaan glijden toen de 505 niet zo een sterk model was om de 504 op te volgen, Peugeot was namelijk altijd bijzonder goed om in te schatten wat de clientele op dat moment wil.
De 504 was luxer groter en sneller dan de 404, op dat moment in 1969 hadden de mensen meer te besteden .
Op dit moment denk ik dat dit segment langzaam aan het uitsterven is, laa’n we eerlijk wezen, dit segment is het meest geschikt voor Diesel motoren, mensen die dit formaat auto’s kopen zijn kilometer vreters maar die gaan al en masse voor de kleinere 308 van Peugeot.
Want als je zo een 308 van nu naast een 405 of een 406 zet, zie je wat een lel van een wagen die 308 is en is er eigenlijk weinig reden om voor de 508 te gaan dunkt mij.
@desjonnies: Maar wanneer je van een C segment hatchback in een D segment sedan stapt voor een lange rit, eventueel door Duitsland. Dan snap je meteen weer waar het verschil in zit. Ik zou niet terug willen.
Wanneer, je ook zo lelijk shirt zoekt, aan het einde zie je wie de sponsor is…..
Wat een ontzettend lelijke achterkant.
Rufctr heeft olieverbruik als maatstaf. Jommes, wat leuk!!!
Voor de fanboys weer iets om naar uit te kijken. Verder voegt het weinig toe aan het bestaande (Duitse) assortiment. Of je moet perse een Franse sedan met stijlloze ramen en een klein stuurtje willen hebben. Dan heb je een topper aan deze! Uniek!!
@amersfoorter: veel azijn in amersfoort uit de kraan
Hoe bevalt deze automaat? Overigens jammer dst jullie niet de 1.5 hdi mee hadden.
Ik zou het lastig hebben om dezer dagen een sedan uit te kiezen. Mazda 6, Peugeot 508, Volvo S60, Alfa Romeo Giulia, Jaguar XE. Niet helemaal zeker of ik de Kia Stinger prijstechnisch mag meerekenen, maar ’t is eveneens een looker. Allemaal hebben ze een specifieke aantrekkelijkheid die de Duitse drie, voor mij dan toch, tegenwoordig helemaal missen. Zelfs de Mercedes C, die bloedjemooi is in coupévorm, valt voor mij hier uit de boot door zijn afzakkende kont-design bij de sedan.
Inderdaad een waanzinnig mooie auto. Zo jammer dat ze de de 225 pk benzine niet met handbak leveren. Rijtest met die motor zou wel mijn voorkeur hebben.
Prachtig beeldmateriaal van een mooie auto, maar inhoudelijk ben ik niks wijzer geworden, behalve dat er dus alleen een touch screen in zit en geen iDrive module. Helaas.

Maar hoe rijdt het dan daadwerkelijk in vergelijk met een Insignia of een A4? Hoe zitten de stoelen? Audi/MB-hard, BMW gebalanceerd of Volvo comfortabel? Is het een beetje stil of krijg je mogelijk dankzij de fraaie ramen nog veel windgeruis mee?

Kan de 8-bak zich meten met de concurrentie, en trekt de diesel tenminste nog wat door?

Qua looks kan de auto zich meten met de premium D-segmenters, voor een lagere prijs. What’s the catch?
Het zijn leuke auto’s die almaar beter ogen maar toch denk ik dat dit design geen vijf jaar mee gaat. Peugeot heeft keihard ingezet op design, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen, maar hun producten zijn echt wel te duur geworden.
Het mag dan een auto zijn met een premium design en een premium interieur, de prijskaartjes bevatten ook premium bedragen.
Het hele pakket overtuigt, met T, Wouter
Wordt geen succes, te krap en te duur. Erg jmmr dat deze Peugeot stuk minder ruim is, dit zijn gezinswagens. Het ontwerp is op de dagrijverlichting na oke. Prijzen zijn veel en veel te hoog. De Duitsers hoeven zich geen zorgen te maken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).